Dodaj do ulubionych

Zwiedzić Toruń i okolice - prosze o .......

10.07.08, 09:08
wybieram sie do Torunia ( dzieciaki 9 i 4 latka) - byłam juz co
prawda w tamtym roku i najważniejsze punkty Torunia zobaczyłam -
bardzo mi sie podobały - ogolnie bardzo łądne miasto.
( starówka, żabki, piesek z parasolką, krzywy dom, bulwar,
planetarium)
W tym roku chcielibyśmy zobaczyć coś więcej -moze znacie jakieś
fajne nieznane nam turystom miejsc w Toruniu i okolicach.
Chodzi tez o dzieciaki zeby nie nudziły tylko chodząc po uliczkach.
ACiechocinek też zaliczymy - a co to Jest ta Barbarka - bo słyszłąm
ze jakieś fajne miejsce dla dzieciakow ( czy warto)
Obserwuj wątek
    • deeep Re: Zwiedzić Toruń i okolice - prosze o ....... 10.07.08, 09:22
      Barbarka i park linowy:
      www.kulturalnytorun.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2948&Itemid=2
      Żywe muzeum piernika:
      www.muzeumpiernika.pl/
      Ogrod zoobotaniczny:
      www.zoo.torun.pl/
      • kuj-pom Re: Zwiedzić Toruń i okolice - prosze o ....... 10.07.08, 09:54
        Planetarium
        www.planetarium.torun.pl

Fort IV
        www.fort.torun.pl

Aquapark
        aquapark.mosir.torun.pl/
        rejs statkiem po Wiśle
        www.zegluga.torun.com.pl/
        Baj Pomorski
        www.bajpomorski.art.pl/teatr.php?id=6&l=pl
        Muzeum Etnograficzne - skansen
        www.met.torun.pl/spacer.html
        wieża Katedry św. Janów lub Ratusza Staromiejskiego
        - niesamowite widoki

Miłego pobytu w Toruniu.
        • kecaj40 Re: Zwiedzić Toruń i okolice - prosze o ....... 10.07.08, 13:54
          Super bardzo bardzo dziękuje - napewno skorzystam z podanych
          propozycji.
          Ciekawie zapowiada się MuzeumPierników noi wieża

Chłonna jestem na dalsze informacje
    • ethanak Bydgoszcz to okolice 10.07.08, 16:33
      Pociągiem to jakieś 40 minut jazdy.
      Jeśli wybierasz się w ten weekend to zapraszamy na 12.Mistrzostwa
      Świata Juniorów w Lekkiejatletyce - wielka impreza z udziałem 1700
      sportowców z ponad 180 krajów świata.
      www.wjc2008.bydgoszcz.pl/portal.php
      Dodatkowo trwa akurat w Bydgoszczy Buskers Festival do 13 lipca -
      teatry uliczne , klowni - dla dzieci jak znalazł.
      www.mmbydgoszcz.pl/meeting/343/BYDGOSZCZ+BUSKERS+FESTIVAL.html
      • mudah Re: Bydgoszcz to okolice 10.07.08, 17:38
        Jezeli juz jestesmy w Bydgoszczy z DZIECMI to
        koniecznie:

www.juraparksolec.pl/
    • kongresowy_pepek_europy Muzeum Etnograficzne, Toruń 10.07.08, 17:07
      Ze stałych atrakcji Torunia, które poleciłbym DZIECIOM zalicza się też Muzeum Etnograficzne, czyli jeden z nielicznych na świecie skansenów... w centrum miasta!
      www.slnet.pl/~met/
      -----
      Polecam również przewodniki z serii "dla dzieci", np. ten:
      ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=1821
      W księgarniach hipermarketów jest w ofercie parę sztuk. Warto dodać, iż nasz region jest pod tym względem bardzo bogaty i atrakcyjny dla dzieci.

Dzieci z pewnością zainteresują też parki dinozaurów:
      Solec Kujawski koło Bydgoszczy - www.juraparksolec.pl/
      Rogowo na drodze na Poznań z Bydgoszczy, DK5 - www.zaurolandia.pl
      /blisko ruiny zamku w... Wenecji i niesamowity Biskupin, nasze polskie "Pompeje" - polecam szczególnie we wrześniu w czasie festynu archeologicznego, choć... już od lipca "coś się dzieje". Wrześniowe festyny mogę w ciemno polecić, w tym roku tematem jest Japonia (co roku jest inny, np. Litwini, Rzymanie, Celtowie itd.), po prostu "historia na żywo", skansen "zrób to samo", "dotknij, zobacz" itd.
      Vide: biskupin.pl/?cid=216 /kalendarz na te wakacje w Biskupinie/

Koło Torunia znajdują się jeszcze Piwnice (półocny-zachód od Torunia), czyli obserwatorium astronomiczne, jednakże zważywszy na wiek dzieci... po 2 minutach dzieci mogą poczuć się znudzone ;(
      • szymonslupnik zabytki Chełmży 10.07.08, 18:04
        Warto zobaczyć zabytki Chełmży:
        1. Jako osada (otwarta czy obronna) powstała w epoce brązu i jest przyporządkowana kulturze łużyckiej. W środku miejsca po osadzie stoi kościół św. Mikołaja, budowla ceglana, posiadająca jeszcze romańskie portale wejścia głównego (gdy mieli świątynię protestanci zakryli portal wejścia głównego przybudówką- kruchtą) i bocznego- dla ukrycia historii budowli, powstałej najpóźniej w 1150 roku, przebudowano znacznie świątynię. Obecnie została ograbiona z dzieł sztuki na rzecz pokrzyżackiej katedry. Pokłońcie się tam Piastom.
        2. Pokatedralną budowlę, kamień węgielny został wbudowany w 1251 roku. (Pierwsze prace w Toruniu by powstało miasto podjęto w 1222 roku.) Pokłońcie się tam bł. Jucie i Krzyżakom.
        3. Wieża ciśnień co króluje nad miastem nie jest najstarszą tego typu konstrukcją w Polsce. Niesie jednak krzyżacką tradycję budowy rurociągów dla miasta.
        Jet tam jeszcze wiele zabytków wymienionych na poniższej stronie miasta:
        pl.wikipedia.org/wiki/Che%C5%82m%C5%BCa
        • kongresowy_pepek_europy Re: zabytki Chełmży 10.07.08, 20:04
          Hehe... Pozwolę sobie przypomnieć: "( dzieciaki 9 i 4 latka)" i dodać jeszcze, iż 9-latek AD 2008 jest nieco inny niż np. 9-latek sprzed 10 lat... Młodzież jest teraz niezwykle wybredna (hehe), a w erze "kompjutrów", "komórków" i wszechogarniającego przepychu kolorów i możliwości... oglądanie murów i zachwycanie się liczbą wieków na koncie danego kawałka muru (choć na pewno atrakcje z wieków średnich a z XVIII czy XIX brzmią zupełnie inaczej ;) nie stanowi już zbyt powszechnej atrakcji. Nastolatków przekonasz (choć patrząc na niektóre niezwykle zainteresowane wycieczki gimbusów przewijające się przez najróżniejsze Krakowy... można mieć mieszane uczucia), ale dzieci 4 i 9 lat raczej nie. Atrakcją dla dzieci będą z pewnością dinozaury w Solcu czy Rogowie, może też skansen etnograficzny w Toruniu, Muzeum Piernika i własnoręczne pieczenie piernika (STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ), Planetarium i "kolorki" na suficie (choć pewno po najnowszych grach komputerowych nie spodoba im się poziom szaty graficznej, hehe ;).

Natomiast co w Chełmży spodobało mi się, gdy byłem tam pierwszy raz - bliskość wody! Wystarczy zresztą popatrzeć na tę fotkę, która MÓWI WSZYSTKO:
          www.chelmza.pl/index.php?strona=825
          Co do Wieży Ciśnień - jedna z ładniejszych, które widziałem ;)
          pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_ci%C5%9Bnie%C5%84_w_Che%C5%82m%C5%BCy
          Choć przy Śremie czy Kościanie...
          www.wieze.republika.pl/Srem_wodociag.htm
          www.wieze.republika.pl/Koscian_wodociag.htm
          • wioskowy1308 Re: zabytki Chełmży 10.07.08, 22:08
            kongresowy_pepek_europy napisał:

> Hehe... Pozwolę sobie przypomnieć: "( dzieciaki 9 i 4 latka)" i dodać jeszcze,
            > iż 9-latek AD 2008 jest nieco inny niż np. 9-latek sprzed 10 lat... Młodzież je
            > st teraz niezwykle wybredna (hehe), a w erze "kompjutrów", "komórków" i wszecho
            > garniającego przepychu kolorów i możliwości... oglądanie murów i zachwycanie si
            > ę liczbą wieków na koncie danego kawałka muru (choć na pewno atrakcje z wieków
            > średnich a z XVIII czy XIX brzmią zupełnie inaczej ;) nie stanowi już zbyt pows
            > zechnej atrakcji. Nastolatków przekonasz (choć patrząc na niektóre niezwykle z
            > ainteresowane wycieczki gimbusów przewijające się przez najróżniejsze Krakowy..
            > . można mieć mieszane uczucia), ale dzieci 4 i 9 lat raczej nie. Atrakcją dla d
            > zieci będą z pewnością dinozaury w Solcu czy Rogowie, może też skansen etnograf
            > iczny w Toruniu, Muzeum Piernika i własnoręczne pieczenie piernika (STRZAŁ W DZ
            > IESIĄTKĘ), Planetarium i "kolorki" na suficie (choć pewno po najnowszych grach
            > komputerowych nie spodoba im się poziom szaty graficznej, hehe ;).
            >
            > Natomiast co w Chełmży spodobało mi się, gdy byłem tam pierwszy raz - bliskość
            > wody! Wystarczy zresztą popatrzeć na tę fotkę, która MÓWI WSZYSTKO:
            > www.chelmza.pl/index.php?strona=825
            > Co do Wieży Ciśnień - jedna z ładniejszych, które widziałem ;)
            > pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_ci%C5%9Bnie%C5%84_w_Che%C5%82m%C5%BCy
            > Choć przy Śremie czy Kościanie...
            ...

Nie zgadzam się. Nie należy młodzieży brać za półgłupków.

Młodzież według mojej informacji spragniona jest rzetelnej informacji a nie tych kłamstw i półprawd zawartych w przewodnikach. Mam te informacje z pierwszej ręki, bo sprawdzałem jak młodzież nowo napisane, po korekcie teksty z okresy początków Polski przyjmuje.

Z kościołem św. Mikołaja w Chełmży jest wielki fałsz i celowe zakłamania!

Proszę wpierw poznać faktyczne potrzeby młodzieży a potem wypowiadać się na tak renomowanym forum dyskusyjnym jak toruńskie.
            • kongresowy_pepek_europy [Off-topic] Re: zabytki Chełmży 11.07.08, 01:08
              Wybacz, ale nigdzie w swojej wypowiedzi nie zawarłem pejoratywnych określeń.

"Czytania między wierszami" i subiektywne, negatywne opinie są jak najbardziej Pańskie. To, że odczytał je Pan inaczej, niż miałem zamiar - przepraszam. Jednakże przeinaczanie moich wypowiedzi to już czyn "nieładny" z Pana strony...

Młodzież teraz, a młodzież te 10-20 lat temu to zupełnie 2 różne światy. Kolorowy i elektroniczny świat pełen rozrywek to zupełnie inne możliwości i swego rodzaju WYBÓR. Znam mnóstwo młodych ludzi interesujących się tak, jak ja historią, turystyką i zabytkami, a także dużą część, która nie może doczekać się końca wycieczki, bo wieczorem... ;)

Bardzo zatem proszę nie wkładać w moje ustna takich wypowiedzi. To naprawdę leży poniżej krytyki...

Pragnę jeszcze raz przypomnieć, iż zapytanie dotyczy dzieci w wieku 4 i 9 lat. Proszę sobie przypomnieć siebie w wieku 4 i 9 lat. Podejrzewam, iż wówczas priorytetem było raczej wybieganie się na boisku, pokopanie piłki itp. zabawy. To JESZCZE nie ten wiek, choć zabrać dziecko od czasu do czasu w historyczne miejsce - JAK NAJBARDZIEJ! Choć z doświadczenia własnego wiem, iż mimo najszczerszych chęci... nie zainteresują się one zabytkami tak bardzo, jak salonem gier za rogiem. ;)

Jeszcze jedno:
              "Proszę wpierw poznać faktyczne potrzeby młodzieży a potem wypowiadać się na tak renomowanym forum dyskusyjnym jak toruńskie."

Właściwie nie powinienem karmić trolla, ale ponieważ woda się gotuje i mam wolną minutkę... ;)
              1. Faktyczne potrzeby młodzieży powiada Pan? Przepraszam... my się znamy? A może pracuję w przedszkolu/szkole, mam z piątkę dzieci, od liceum jeżdżę na wycieczki z młodzieżą jako opiekun itp. cuda? A może Pan jest takim człowiekiem i nabrawszy doświadczenia zdeptał Pan własną skromność? Inna sprawa, iż każdy z nas kiedyś był dzieckiem i jeśli nawet sam przejawiał/nie przejawiał zainteresowania w jakimś kierunku, to przynajmniej widział rówieśników i potrafił wyciągnąć wnioski.

2. Renomowane forum ;) Tzn. w jakim sensie? Gdyż, jak zdążyłem się zorientować po krótkim spoglądnięciu na witrynę, jest to forum dyskusyjne Gazety Wyborczej umiejscowione dokładnie, by Panu dodać tutaj: "Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Kujawsko-pomorskie > Toruń" Taki sam wpis widnieje na samej górze tego forum. Renomowane, renomowane... czy bardziej "renomowane" jest forum Opola, Częstochowy czy dajmy na to jeszcze Poznania czy Torunia tutaj, na portalu Gazety Wyborczej? Czym objawia się ta "renoma"? Może faktem, iż wszędzie można pisać bez logowania, a u nas tylko "Zarejestrowana ELYTA" może pisać. A tu Pana zmartwię, gdyż w na bydgoskim forum GW również istnieje obowiązek rejestracji. Zdaje się, iż są to jedyne (JEDYNE? Chętnie poznam inne, nie patrzyłem) 2 miejskie fora na portalu Gazeta.pl, gdzie istnieje taki obowiązek i zakaz postowania bez zalogowania. To czyni te fora... "renomowanymi"? A może poziom wypowiedzi jest "renomowany"? Faktycznie, takie wyciąganie wniosków i "personalne wycieczki" są jakimś wyznacznikiem. Ale czy pozytywnym czy negatywnym? Tzn. czy "renomowanym"? A może coś innego sprawia, iż jest to "renomowane forum dyskusyjne". Innego koloru tła, czcionki etc. nie zauważyłem. Zatem cóż? Obecność takich szanowanych internautów jak Pan "wioskowy1308"? Może o to chodziło? Kto jeszcze jest "renomowany" zatem?

Wystarczy, woda zagotowana ;)

====================
              Wszystkich przypadkowych czytelników przepraszam za off-topic...
              • wioskowy1308 Re: zabytki Chełmży 11.07.08, 12:19
                Odpowiem tylko na dwa poruszane zagadnienia, tzn.: młodzież- zainteresowani historyczne i specjalnie wysokie własności forum dyskusyjnego Toruń/Forum/GW.

ad młodzież- zainteresowani historyczne
                Proszę przeczytać na forum dyskusyjnym Chełmży wątek ... KINO-TEATR i proszę przeczytać artykuł Dariusza Mellera; ZAMIAST KINA- TEATR, Gazeta Chełmżyńska- ma też wydanie internetowe.
                Jest tam pełna odpowiedź na to czym młodzież się interesuje tak naprawdę. Mój komentarz jest tu zbędny.

ad specjalnie wysokie własności forum dyskusyjnego Toruń/Forum/GW.
                Jak chcę na poważnie o czymś pogadać to przychodzę do Torunia, jak chcę posłuchać żartu każdego rodzaju- to przychodzę do Torunia, jak... Toruń pod każdym względem jest naj- ale przecież to tylko moja opinia i nikt, ale to nikt nie musi się z nią zgadzać. Zapisałem, że jeden jest przeciw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka