Dodaj do ulubionych

Magistrat likwiduje Dom Muz

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 22:52
Dom Muz posiadał zawsze bardzo oryginalne ofertę, która mi
odpowiada( elitarne spotkania, dobre wystawy, młoda twórczość) W
Artusie nuda. Tam Wiśniewski chyba z piaty raz interpetuje
Wysockiego( zreszto byle jak ) albo Staśkiewiczowa gra na
skrzypkach.Nudno w tym miescie. A dyrektor Grabowski chyba słomę
z butów przydeptuje- straszna wiocha i obciach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Toruńczyk. Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 01.10.03, 08:01
      A czasami nie jesteś w tej grupie co przepier.....a te 637000 z
      moich pieniędzy to my podatnic Torunia ich utrzymywaliśmy.BASTA.
      • Gość: Torunianka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 08:36
        Szanowny Toruńczyku! Po pierwsze, jak sądzisz, "organizacje
        pozarządowe" będą się żywić powietrzem? Już miasto daje kasę na
        remont Starego Browaru, który dostaną kumple Grabowskiego - sam
        o tym napisał (Stowarzyszenie Animatorów Własnego Interesu im.
        Grabowskiego). Przejmą fundusze i nikt ich nie będzie mógł
        nadzorować, bo są instytucją pozarządową. Po drugie, wierzysz
        urzędasowi, mającemu w całej sprawie prywatny interes? Po
        trzecie, wszystkie instytucje wydają kupę forsy na kochany ZUS i
        płace. Instytucje pozarządowe też, z Twoich podatków.
      • Gość: kotek Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 22:48
        Matoły! Ja bym na Waszym miejscu przestał pić.
    • Gość: urzędnik mały Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 08:57
      Zacznijcie wreszcie idioci od początku. Jeśli kulturę mają
      przejąć instytucje pozamiejskie to po co wydział kultury?
      Niewiele się pomylę jeśli powiem, że sam Grabowski kosztuje
      miasto około 100 tys. rocznie, czyli tylko 6 razy mniej niż Dom
      Muz. A swoją drogą, ciekaw jestem kto dostał już siedzibę Domu
      Muz, kuzyn królika, przyjaciółka królika, a może wujek królika?
      • Gość: nieurzędnik Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 14:57
        Do "urzędnika małego".Chyba nieco przesadziłeś z tymi 100
        tysiącami?Skąd masz takie dane?Z tego co ja się orientuję
        Grabowski i jego odpowiednicy w innych wydziałach mają 5000
        brutto,czyli niewiele ponad 3000 na rękę miesięcznie.Plus
        telefony komórkowe.A podobno sama Biczykowa ma około 3000...
        Pozdrawiam
    • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 11:15
      Ludzie! Opanujcie się! W biały dzień grupa cwaniaków chce
      przejąć miejską własność, zamydlając oczy przekłamanymi
      argumentami. Wydział Kultury kosztuje więcej niż Dom Muz. Dom
      Muz tymczasem organizuje sporo imprez, wiem, bo chodzę na nie.
      Znajomki dostaną budynki i będą ciągnąc kasę dla siebie.
      Grabowski chce stowarzyszeń. Ile już działa w mieście nic nie
      robiąc? "Generałówka" w łapach stowarzyszenia, "Stary Młyn" w
      łapach stowarzyszenia, "Zbór" w łapach stowarzyszenia. Ciekaw
      jestem ile miasto na tym traci?
      • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 01.10.03, 13:40
        Co za miła, "kulturalna" dyskusja...
        Co wam Grabowski zrobił, że tak się gorączkujecie?
        Rozliczyć go będzie można po kadencji zarządu miasta a nie w tej
        chwili, jest na to za wcześnie. Ten człowiek chce stworzyć nową jakość
        w naszym mieście - a może mu się to uda? Rozumiem, że osoby które utracą
        dostęp do miejskich pieniędzy (przejadanych przez kilka ładnych lat) będą
        publicznie rozdzierać szaty i głośno płakać - takie ich prawo.
        Regi - uważaj na sformułowania - "grupa cwaniaków" kojarzy się
        z jakimiś aferzystami a "przekłamane argumenty" to jakiś dziwoląg...
        Chciałbym przeczytać rzeczowe, spokojnie wyartykułowane argumenty. Wysilcie
        się trochę - internauci!!!
        • Gość: jasiek Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.jeremi.pl 01.10.03, 14:19
          A wściekłośc mnie bierze, kiedy beneficjent układu broni głownego karmiciela!
          McButelka jesteś członkiem Uwaga Toruń, grupy ludzi, którzy chca przejąć Dom
          Muz. Więc milcz!
          • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 01.10.03, 14:23
            Niby dlaczego mam milczeć? Jestem ciekawy kto mi zabroni zabierać głos
            w mojej sprawie... Chętnie podyskutuję na temat kultury w Toruniu, tylko że
            dyskusja z osobami zaślepionymi i zacietrzewionymi będzie trudna - to widać
            po wypowiedziach.
            • Gość: klutura Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 01.10.03, 16:55
              Panie McButelka!! A co panu sie nie podoba w toruńskiej
              kulturze? Może Pan zobaczy jak wygląda życie kulturalne w
              innych miastach Polski tzw "pustyniach" Czekam na odpowiedz
    • Gość: On Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 14:36
      Ludzie Kochani,co Was ogarnia?Niby ludzie z kulturalnego miasta,
      a takie sformułowania obraźliwe?Poczekajmy, to zobaczymy.Trochę
      znam sytuację w Domu Muz.Nie mam nic przeciwko pracującym tam
      ludziom, bo w większości są młodzi i ambitni (choć są i tacy co
      studiów jeszcze nie pokończyli).Ale z panią Biczyk nie szło się
      dogadać.Ona nie miała zdania na żaden temat.Dopóki były tam dwie
      damy,które potem zwolniła,to opierała się na ich pomysłach.Potem
      zostały jej pomysły pozostałej reszy.A sama nie miała żadnego
      pomysłu na nic.Ilekroć do niej dzwoniłem w sprawie załatwienia
      jakiejś imprezy (bo jestem pracownikiem naukowym UMK),to nidgy
      nic nie wiedziała - ani jakie są u niej wolne terminy, ani kto
      co organizuje.A wracając jeszcze do zatrudnionych u niej osób,
      to niech wstydzą się Ci, którzy udają,że coś robią.Bo przecież
      są tacy, prawda?Dlaczego tak sądzę? - po co pani Biczyk
      zatrudniała mnóstwo dodatkowych osób na zlecenia i umowy o
      dzieło, czyżby jej pracownicy nie posiadali dostatecznych
      kwalifikacji do prowadzenia zajęć z dzieciakami?
      • Gość: Kargi01 Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 01.10.03, 16:10
        Nie weidzialem, że w toruńskiej kulturze takie bagienko! A ja zapytuję, skoro
        taki szum wokół tego się zrobił, to czy pan szef kultury wyjaśni o co idzie? I
        dlaczego jakiś Uwaga Toruń, ma dostawać dom muz, skoro nic nie zrobił. trzysta
        projektów to ja też potrafię złożyć, ale kto widział jak oni pracują, no kto?
        Gdzie są jakiekowiek realizacje tego Uwaga? Ja też obiecam że się zesram na
        zielono za dotację z urzędu i co? A wogole to w Nowosicach dzisiaj napisali ,
        że oni mają takie projekty, co to są kopiami pomysłów z domu muz - festiwal
        tatrow w ogródkach, filmowy, jakieś muzyczne cyrki? O co tu idzie, bo coś
        czuję, że o pieniądze.
        a JA TEŻ jetsem podatnik i też chce wiedzieć, kto ma w tym domu muz siedzieć.
        • Gość: KULTURA Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 01.10.03, 16:44
          Władze miasta nie zdają sobie sprawy jaką instytucje chcą
          zamknąć!! "Dom Muz przejada dotacje"? Pan Grabowski twierdzi,
          że stowarzyszenia, które przejma budynki otrzymają dotacje na
          ich utrzymanie!!! A wtedy co? Nie będą "przejadały"? Po co
          likwidować dobrą instytucje kultury? Czy włodarze naszego
          miasta pomysleli o dzieciach? MDK nie jest w stanie przyjąc
          wszystkich młodych mieszkanców miasta!! A z tego co mi wiadaomo
          zajęcia w "Domu Muz" są BEZPŁATNE, gdzie przy rosnacym
          bezrobociu jest to ważny argument!! W MDK zajęcia może i są
          bezpłatne ale istnieje komitet rodzicielski w wysokości 15 - 20
          zł/ mieciąc!! W społecznym ognisku artystycznym na wrzosach też
          zajęcia sa płatne!! PYTAM PANA GRABOWSKIEGO: GDZIE MAJA SIE
          PODZIAC DZIECI Z LEWOBRZEŻNEJ CZĘSCI TORUNIA, W WIEKSZOŚCI Z
          BIEDNYCH RODZIN? NO GDZIE?
      • Gość: XYZ Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 09:05
        Ty jesteś pracownikiem z UMK? Jakie dwie damy? Jakie pomysły?Nie wiesz nic i
        wstyd Uniwersytetowi przynosisz?
    • Gość: kultura Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 01.10.03, 16:48
      Jeszcze jedna sprawa!! "Dom Muz" z tego co wyczytałem w gazecie
      otrzymuje 638.000 zł dotacji rocznie na 3 budynki, a UWAGA
      TORUŃ budżet przewiduje na 2,5 mln złotych na 1 budynek!!
      Przepraszam bardzo!! Miasto szuka oszczędności? ????
      • Gość: Vegi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 18:07
        Na jeden budynek? Chyba na dwa... w którejś z naszych lokalnych gazet pisano,
        że przygotowywany jest dla nich również i budynek po Starym Browarze. Ciekawe
        ile kasy wsadzi miasto na jego wyremontowanie, żeby później oddać go w rączki
        kolejnego STOWARZYSZENIA. Ciekawe kto ukrywa się za tą nazwą - Uwaga Toruń -
        TFTiAK, że ma aż takie wpływy. Dwa budynki dla nieznanego stowarzyszenia? Za
        darmo i to w centrum miasta?...
        A co do kasy... Czy ktoś zauważył, że na 30 przedstawionych projektów, ustalony
        przez stowarzyszenie budżet wynosi 2,5 mln zł!? Tak, tak 2,5 mln zł. Z tego co
        się orientuję, a przecież prasa pisze, Dom Muz w ciągu roku "przejada" -jak
        twierdzi "Szef Kultury" - 638 tys. złotych organizując chyba trochę więcej
        imprez. Nie wiem, co prawda ile ich dokładnie jest, ale chyba około 20
        miesięcznie.
        • Gość: jab Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:33
          Stowarzyszenia mówisz są źródłem problemów a instytucje rządowe są ok.
          Dobrowolna praca powiadasz nie daje takich efektów jak odbijanie karty
          zegarowej? Dwdzieścia etatów powiadasz nie je pieniędzy na kulturę a dotacje
          celowe na projekt nie idą na kulturę? Jej chciałabym żyć na tej planecie.
      • Gość: jab Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:08
        Może czegoś nie doczytałeś czy jak? Na razie to miasto nie daje ani złotówki na
        uwaga toruń. A pomyśl co dom muz przez osiem lat zjadł. A zanim te imprezy się
        pojawiły wraz z paniami rzutkimi to na co to szło? Przez 5 lat?
    • Gość: mlody Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 18:32
      Ktos przesadza. Tylko kto? W sondzu gazety Dom Muz ma
      3%. Duzo czy malo? W Nowosciach jest przyklad Wrzosow
      (ogniska spolecznego), jak wynika pomysl byl/jest trafiony. I
      na koniec, kiedys pukalem do Muz i... nikt mi nie otworzyl
      bylo ok.16.00.
      • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 19:44
        Może kolego pukałeś do Domu Muz w Boże Narodzenie? (Oni mają dzwonek przy
        drzwiach, pukać mogłeś do końca świata. Czy aby sobie paluszków nie
        poobtłukiwałeś?). Tak się składa, że byłem na kilku imprezach przez nich
        organizowanych. Bywały tłumy. Żeby nie być gołosłownym, chodzę do DKF-u na
        Poznańską. Byłem na kilku wernisażach na Podmurnej - sporo osób.
        P.S. Do McButelki: Podziwiam pomysł na oszczędności zaaplikowany przez Pana
        Grabowskiego - oszczędza 640 tys., by wydać 2,5 mln na Uwaga Toruń. Swoją drogą
        piękna nazwa - Uwaga! zbliża się Toruń, kryjcie się dobrzy ludzie, bo was
        koszem nakryją.
        • Gość: mlody Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 04:10
          Drogi/a Regi, ja nie pisalem, ze nie przychodza do was tlumy. Pisalem, ze
          drzwi byly zamkniete. Masz racje, dzonka przy drzwiach do "tetniacej
          zyciem" instytucji kultury nie zauwazylem.
          Do P.S.
          McButelka proponowal zeczowa dyskusje ale wszystkie Regi, Kultury i tym
          podobne maja to gdzies wola wrzask, a szkoda. Jezeli chodzi o
          oszczednosci to informacja dla zainteresowanych. Wszystkie fundusze
          unijne dotuja do 80% kosztow projektu, miasto dotuje do 70% kosztow
          projektu. Instytucje miejskie do 100% finansowania z kasy magistratu.
          Tak czy nie? I jezeli Regi planujesz mi odpisac o zekomych wplywach to
          podaj procent kosztow. To sa dane do sprawdzenia na stronach www.
          Wystarczy sie troche wysilic lub miec dostep na 128 kb :)
          Aaaa jeszcze jedno. Niech juz nikt nikogo nie obraza. Dyskusja zekomo
          dotyczy kultury, no i jak podaly nowosci Pani Bicz yk pochodzi z Uni
          Wolosci mysle, ze to powino byc wystarczajacym argumentem do
          dyskusji na poziomie.
        • Gość: jab Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:12
          Uwielbiam Cię Regi. A może zajrzymy w rachunki telefoniczne, którymi ściągano
          na imprezy DKF te tłumy... 20 osobowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uwielbiam Cię
          Regi.
          • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 17:37
            Jab, czy ty potrafisz liczyć? Tak szczerze, byłeś w ogóle na którymś z tych
            pokazów? Ja byłem na kilku, za każdym razem publiczność liczyła znacznie więcej
            niż dwadzieścia osób. Na przykład na Borowczyku, chyba najsłabiej "obsadzonym" -
            z tych, na których byłem - zjawiło się pewnie z 60 osób. Tak więc, po raz
            kolejny posługujesz się kłamstwem. To twoja jedyna metoda. Gdzie są fakty?
            Swoją drogą, to ciekawe skąd masz sensacyjne informacje o rachunkach za
            telefony w Domu Muz? Czyżbyś tam pracowała? A może jesteś James Bond, po prostu
            Bond.
      • Gość: kultura Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 01.10.03, 20:23
        młady!!! To może w domu muz byłes w niedziele?
        A może zwiazany jestes z Fundacja "Uwaga Toruń"?
        • Gość: mlody Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 04:15
          Moze i w niedziele. co to ma do sprawy? Nie, nie jestem z wiazany z
          Uwaga Torun. Moze masz do nich namiary :) A tak na powaznie to jestem
          nocnym struzem- studentem ale pisze wiersze i dramaty, moze ma ktos
          pomysl do kogo mozna sie udac w tym miescie?
    • Gość: Mac Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 06:51
      Nie jestem może wielkim entuzjastą Domu Muz na Podgórzu
      (ul.Poznanska), ale wiem, że czasami może tam było znaleźć coś
      ciekawego dla siebie. Jeśli Dom Muz na Podgórzu zostanie
      zlikwidowany, to powstaje pytanie czy i ewentualnie co tam
      powstanie. Obawiam się, że może zostać zlikwidowana ostatnia
      placówka kulturalna po tamtej stronie Wisły. W końcu kina już
      dawno na Podgorzu zlikwidowali - czy też były nierentowne?
      • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 02.10.03, 09:07
        Popatrzcie na Tormięs... Tam była straszna zadyma. Krzyczał Rydzyk i kilku
        polityków. Tormięs to pomnik przeszłości - rozpada się i za parę lat nikt o
        nim nie będzie pamiętał. Świat się zmienia. Inne porównanie - czasami trzeba
        zmienić garnitur, bo jeśli chodzi się w jednym za długo, to choćby był
        najdroższy - też poprzecierają mu się rękawy i kolana... Tak jak mówiłem
        wcześniej - parę osób będzie rozdzierać szaty. Widać to na tym forum. Mi
        osobiście Dom Muz nigdy nie przeszkadzał - działam w innych klimatach i od
        zawsze dokładałem do kultury w Toruniu z własnej kieszeni (a nie z
        podatników). 2,5 mln - to jest suma wniosków - magistrat część odrzuci,
        pozostałym przyzna częściowe dofinansowanie - resztę trzeba z zewnątrz zdobyć
        i uwierzcie mi - w Toruniu jest to niezwykle trudne. Cztery duże firmy na
        krzyż są "czesane" przez batalion animatorów kultury. Mamy więc dylemat -
        dmuchać na zimne czy rozpalić w piecu - nawet, jeśli iskry będą nas czasami
        parzyły.
        • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 10:14
          Do McButelka: Świetny przykład z tym Tormięsem. Była firma i już jej nie ma.
          Nie wybudowano jednak na jej miejscu multikina jak obiecywano. Tak też zapewne
          będzie z dziurą po Domu Muz. Papier jest cierpliwy, zniesie każdy super
          projekt, nawet jeśli jest naśladownictwem albo fantasmagorią (Toruń Edynburgiem
          i Kassel i Cannes, oby z tego pomieszania nie wyszedł Włocławek. Swoją
          drogąpamiętasz MCButelka co obiecywali ludzie z "Tumultu"). Jeszcze jedna
          kwestia co do podstawowego, jak się okazuje, argumentu zwolenników "Uwaga
          Toruń" - do oszczędności. Pan Grabowski mówi w radiu i prasie o przekazaniu
          budynków stowarzyszeniom. A kto będzie utrzymywał budynki, które przejdą w ich
          ręce? Nie oszukujmy się, utrzymanie budynków stanowi dużą częśc kosztów
          funkcjonowania każdej placówki, która w nich siedzi. Obojętnie czy to Dom Muz,
          czy stowarzyszenie. Miasto więc i tak będzie płacić grubą kasę - a
          stowarzyszeniom wyrwać coś z gardła truda sprawa, o czym przekonuje choćby
          przykład "Tumultu" (myślę tutaj choćby o egzekucji ambitnego programu, a w
          jeszcze większym stopniu o odzyskaniu budynków, gdy okaże się, że cały projekt
          to klapa). Jeszcze jedna sprawa, zabieram głos w tej dyskusji, bo po pierwsze,
          widać wyraźnie, że wszystkie zajmujące się "kulturą" miejskie stowarzyszenia
          nic nie robią, po drugie, niepokoi mnie, zaskakująca zbieżność nazwisk
          pojawiających się w artykułach. Pan Chmielewski jest szefem stowarzyszenia,
          pani Chmielewska składa projekt w ramach stowarzyszenia. Panie Weychert -
          Waluszko i Wittstock wylatują z Domu Muz i pojawiają się w stowarzyszeniu.
          Ciekawe, co? A Grabowski w Nowościach pisze, że sprawa nie ma personalnego
          podłoża. Na dodatek wiem (ale nie powiem skąd), że Grabowski zna wszystkie te
          osoby. Ale przecież z pewnością o tym wiedzą i MCButelka i młody.
          Na koniec słówko do młodego. Brawo, dyskusja zmusza do pracy. Nawet kolego
          udało ci się trochę poironizować. Jedna jeszcze prośba, poducz się trochę
          ortografii. Wstyd, aby student i stróż i poeta (pewnie związany z pisemkiem na
          U)robił takie błędy.

• Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 02.10.03, 10:35
            Regi: Doskonale znam całą historię "współpracy" Tumultu z Toruniem - W miejscu
            Tormięsu nie powstało Multikino ponieważ kontrahenci nie potrafili się
            dogadać. A Tormięs nie upadł dlatego że tam miało powstać Multikino, tylko
            dlatego że był przestarzały. I to miałem na myśli - rozumiesz?
            Przykład Tumultu jest rzeczywiście pouczający - trzeba umieć formułować umowy,
            bo źle podpisana umowa obraca się przeciwko stronom w przypadku nieporozumień.
            Jeśli miasto odpowiednio się zabezpieczy w umowie, to problem nie będzie
            istniał. Od tego właśnie jest między innymi pan Grabowski. I panowie Szmak
            oraz Zaleski (oraz radca prawny UM). Co do pań W. i W-W to gdyby nie
            zwolnienie z Domu Muz, podejrzewam że do głowy by im nie przyszło, żeby
            działać w forum. To czyja jest wina?
            • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 17:56
              Kolejny raz wyjątkowo trafna argumentacja. Porównywać rzeźnię z placówką
              kultury to wielka sztuka, sztuka przez duże K (o tak - sztuKa, na dodatek
              mięsa, a przecież Toruń to nie Lucim, skądinąd udana inicjatywa, ale należąca
              do zamierzchłej przeszłości). Domyślam się, że umowa z miastem jest już przez
              stowarzyszenie podpisana, skoro Pan napomyka o jej jakości. I jeszcze jeden
              drobiazg, odnoszę wrażenie, że wszystko tu kręci się wokół interesu pań W. Kim
              one u licha są? Co takiego robią? Na koniec apeluję, pokażcie co potraficie za
              własne środki!!! Jeśli to zrobicie, będę osobiście przelewał pieniądze na wasze
              konto. Tylko proszę, pokażcie, a nie zaczynajcie od skoku na miejskie fundusze.
              Przecież skupiacie tylu zdolnych i mądrych ludzi. Potraficie pokazać, że
              jesteście najlepsi, prawda?
            • Gość: len Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 10.10.73.* 13.10.03, 17:39
              Z pewnoscia pan Szmak i pan Grabowski swietnie sformuluja umowe.
              Najprawdopodobniej tak zeby na tym skorzystac :)
              "chociaz pozamienialiscie sie miejscami wszyscy jestescie dokladnie tacy sami"
          • Gość: jab Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:19
            No właśnie pojawiają się dobre nazwiska. Może prównamy dorobek pracowników Domu
            Muz i członków Uwaga Toruń??????????? Najlepiej w kategoriach nagród
            przyznawanych poza Toruniem i w Toruniu...
            • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 18:01
              Może porównamy dorobek Domu Muz i stowarzyszenia. O tym przecież rozmawiamy.
              Dorobek za ostatni rok.
          • Gość: wonski Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:33
            Regi, skąd u ciebie taki goracy przestrach! Przeciez ludziom pracującym w Domu
            Muz nikt nie zabrania twórczego działania! Mało tego proponuje im sie pomoc!
            Tylko o tym nie mówią, bo szaty rozdzierają, że im źle, bo sytuacja się
            zmienia. Trochę otwartości, kreatywnego myslenia i patrzenia w przyszłość a nie
            oglądanie się za siebie i kurczowe trzymanie się zastanych schematów.
    • Gość: emeryt Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 09:53
      Z racji zaawansowanego wieku mam wiele czasu na korzystanie z
      ofert instytucji kulturalnych Torunia. I proponuje spojrzec na
      sprawe statystycznie: co zrobil Dom Muz przez ostatnie pol roku
      a co zrobil Grabowski i podlegle mu instytucje? A zrobil bardzo
      wiele ciekawych imprez (bylem - widzialem). Mieszkam na Starowce
      ale dzialalnosc Domu Muz (zagladam!) to smieszny, niesistotny
      margines. I ta za jakie pieniadze! Iluz tam ludzi zatrudniono! Z
      dykutantow tylko Mcbutelka podchodzi do sprawy racjonalnie.
      Wiekszosc (nietrudno sie domyslic, ze to ludzie zagrozeni
      zwolnieniem) bryzga nienawiscia. I po prostu klamie, piszac
      o "bogatej, interesujacej ofercie". "Dom Muz" to TRUP. Trzeba go
      szybko wyniesc z miasta. I trzeba miec nadzieje, ze jego
      nastepca zrobi cos dobrego dla mieszkancow naszego miasta.
      Dotychczasowa dzialalnosc P. Grabowskiego wskazuje, ze mu to sie
      uda.
      • Gość: Regi Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 10:26
        Drogi, aczkolwiek trochę juz chyba ślepawy Emerycie! (a może rencisto?). Masz
        czas, podaj więc trochę konkretów. Co zrobił Grabowski? A co robi Dom Muz? Bo
        ja wiem, że Dom Muz organizuje bardzo często wystawy (ostatnio znany grafik
        profesor Pawłowski), działa DKF, robili akcję "Rejs" - widziałem na własne
        oczy!!! Zorganizowali festiwal teatralny na placu przed Jedynką, prowadzą
        cykl "Intelektualniej" (spotkanie z prof.Szczurkową o muzyce było super). A co
        zrobił Grabowski? Spróbuj Emerycie (a może rencistko?) określić co zrobił? Chce
        przeprowadzić - jak to napisał pan Kiełpiński - rewolucję kulturalną. Wiadomo
        tymczasem co przyniosła rewolucja kulturalna Chinom i co w ogóle przynoszą
        rewolucje, szczególnie jeśli robi sie je w interesie jednego, bardzo wąskiego
        towarzystwa, chcacego władzy i kasy.
        • Gość: jab Re: Sluszna decyzja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:00
          Jak to miło Regi obraża ludzi. A pracownikiem instytucji kulturalnej Dom Muz
          był. Na niego moje podatki. A może tak podsumujemy czyją koleżanką była Zofia
          Biczyk i jakie jej zasługi są. Co ona wymyśliła. O czyich pomysłach się tu
          mówi. Tajemnicą poliszynela jest, że tym co tu się chwali były pomysły
          zwolnionych przez nią ludzi. Którzy teraz działają w Forum. To co dają to to
          czym Dom Muz się broni i jeszcze wiele, wiele, wiele więcej.
          • Gość: Regi Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 16:54
            Jak to Regi obraża ludzi! A to czym łaskawco? Stwierdzeniem czarno na białym,
            że mamy do czynienia z nadużyciem zaufania publicznego przez przedstawicieli
            władz miejskich i pewną niewielką, ale związaną ściśle persoalnie z panem
            Grabowskim grupę interesu. Ciekaw jestem, kto się swoją drogą ukrywa pod
            wdzięcznym określeniem "poliszynel"? Który z członków wiadomego stowarzyszenia?
            Nie muszę, ale przy okazji wyjaśniam, nie byłem i nie jestem pracownikiem Domu
            Muz. Nie jestem również w żaden sposób - oprócz dużej sympatii dla działań -
            związany z tą instytucją. Ale mniejsza z tym. Ja się racjonalnie pytam,
            dlaczego miejską własność ma zagarnąć kilka osób tworzących stowarzyszenie,
            które NIC NIE ZROBIŁO!!? (Pardon, jedną imprezę na zamku). Druga sprawa, czy
            niejaki Poliszynel wie, że cykl "Intelektualniej" jest ideą rzuconą w Poznaniu,
            a nie pomysłem Pań wyrzuconych? To jeden przykład na przekąskę, po inne do
            nich, wiedzą najlepiej skąd czerpały inspiracje. Po trzecie, proszę sobie
            wyobrazić, mam pomysł na świetną imprezę, która rozsławi Toruń. Planuję zrobić
            wielki międzynarodowy festiwal filmów o zbieraniu pomidorów, kręconych przez
            reżyserów na "B". Potrzeba mi tylko 60 tys., niech miasto da mi te pieniądze!!!
            Domagam się jako przyszły wybitny dyrektor festiwalu! Tak się składa, że KAŻDE
            stowarzyszenie musi mieć jakiś wkład intelektualny i finansowy, by ruszyć z
            działalnością i liczyć na wsparcie władz. Tutaj jest zupełnie inaczej. Oni chcą
            najpierw wsparcia!!! Niech więc pani Chmielewska wyda najpierw kilka
            luksusowych książek z własnych pieniędzy lub pieniędzy ze środków
            stowarzyszenia, gdy to zrobi, będzie miała prawo do wielkich dotacji.
            Tak "jab", w ten sposób działają stowarzyszenia. Tyle na dziś, znudziło mi się
            prowadzenie korespondencji z ciągle tymi samymi dwiema osobami. Życzę miłej
            konsumpcji miejskich środków w ramach stowarzyszenia.
            • Gość: McButelka Re: Sluszna decyzja! IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 02.10.03, 23:13
              Cały czas atakujesz, że stowarzyszenie nic nie zrobiło. Kiedy i za co miało
              zrobić??? To jest nowy twór i chce siłą zebranych osób działać, a te osoby coś
              tam już jednak robiły w przeszłości - tego nie kwestionuj bo wyjdziesz
              na "buraka" ze "słomą w butach"...
              • Gość: Regi Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 18:19
                I pan należy do stowarzyszenia, i nie wie, że zgodnie z definicyjnymi zasadami
                działalności tego typu organizacji, to one są zobowiązane do pozyskiwania
                środków. Nie mieliście za co działać, to znaczy, że nie potrafiliście przez
                cały rok zdobyć pieniędzy. Jesteście więc stowarzyszeniem nieporadnym. A w
                gazetach piszecie, że zdobędziecie olbrzymie środki z Unii. Jakim cudem, nie
                udało się wam ich znaleźć do tej pory? Czyżby przeszkadzał Dom Muz? Krótko
                mówiąc, chodzi wam wyłącznie o miejską kasę i siedzibę (a co z Duchem
                Świętym?). Poza tym, jeśli tak zależy wam na rozwoju toruńskiej kultury, to
                dlaczego zamiast toczyć wojnę, nie podjęliście współpracy z Domem Muz lub inną
                placówką? Wygląda na to, że tutaj chodzi wyłącznie o urażone ambicje dwóch
                wybitnie uzdolnionych pań, o których interes walczycie z wartą lepszej sprawy
                zaciętością. Tak to przynajmniej na zdrowy rozum wygląda. Tracicie cenną
                twórczą energię. Współpracujcie, a nie walczcie!!!
        • Gość: wonski Re: Sluszna decyzja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:01
          Regi stary ty byłes na tej akcji Rejsu? Przecież to załosna manifestacja kilku
          nieudolnie przebranych ludzi... Widać twoje zaangazowanie w robotę... ale
          JAKOŚĆ JAKOŚĆ stary!

Gość portalu: Regi napisał(a):

> Drogi, aczkolwiek trochę juz chyba ślepawy Emerycie! (a może rencisto?). Masz
          > czas, podaj więc trochę konkretów. Co zrobił Grabowski? A co robi Dom Muz? Bo
          > ja wiem, że Dom Muz organizuje bardzo często wystawy (ostatnio znany grafik
          > profesor Pawłowski), działa DKF, robili akcję "Rejs" - widziałem na własne
          > oczy!!! Zorganizowali festiwal teatralny na placu przed Jedynką, prowadzą
          > cykl "Intelektualniej" (spotkanie z prof.Szczurkową o muzyce było super). A
          co
          > zrobił Grabowski? Spróbuj Emerycie (a może rencistko?) określić co zrobił?
          Chce
          >
          > przeprowadzić - jak to napisał pan Kiełpiński - rewolucję kulturalną. Wiadomo
          > tymczasem co przyniosła rewolucja kulturalna Chinom i co w ogóle przynoszą
          > rewolucje, szczególnie jeśli robi sie je w interesie jednego, bardzo wąskiego
          > towarzystwa, chcacego władzy i kasy.
          • Gość: Regi Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 17:07
            Panie Wonski! Widziałem. Podobno wykształceni ludzie mówią "de gustibus...",
            ale prawda, pochód był - powiedzmy sobie - rzucający się w oczy i nic więcej.
            To jednak nie była całość tej imprezy! Zorganizowali przecież bardzo
            sympatyczne spotkanie z gościem, który grał w "Rejsie" człowieka od kultury,
            odbyła się projekcja zawsze miłego memu sercu widowiska filmowego, zrobili
            wystawę projektów pomnika rejsowych bohaterów. Widzisz Stary, o tym, że planują
            go wystawić pisano nawet w prasie ogólnokrajowej. A o stowarzyszeniu, które
            chce przejąć Dom Muz za friko nikt nie słyszał za wyjątkiem ich samych, ich
            rodziny, kilku znajomych z knajp, teraz jeszcze mnie oraz - Ty Stary wiesz -
            Pana Grabowskiego. Pozdrawiam, ale z zastrzeżeniem - jeśli nie jesteś ze
            stowarzyszenia.
        • Gość: McButelka Re: Sluszna decyzja! IP: 158.75.46.* 02.10.03, 12:29
          Regi: Załóż zespół i wylej żale ze sceny na koncercie - to co piszesz nadaje
          się od razu na teksty do punkrockowego zespołu. Przebija gorycz i frustracja...
          Tak trzymaj!!!
          bez odbioru
          • Gość: Regi Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 17:13
            McButelka, żal mi, że Ciebie zabraknie. Zapewne poszedłeś szukać argumentów?
            Wyszedłeś więc na długo. Postaraj się tylko nie dać wygwizdać wiatrowi.
            Ref.: Stowarzyszenie, stowarzyszenie,
            a reszta ludzi to jelenie
            P.S.
            To kiedy gramy?
      • Gość: Lola Re: Sluszna decyzja! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 20:42
        Sam pewno juz dogorywasz i pewno pomyliłeś lokale, bo dla takich , jak Ty to
        nie Podmurna tylko Orkiestra w Woaku i Lutnia z Włocławka.Żegnaj.
    • Gość: obserwator Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 12:35
      Drodzy internauci!Po co te obraźliwe sformułowania.Drodzy
      Pracownicy Domu Muz i ich najbliżsi - nie godzi się.Wiecie
      doskonale,że nawet wśród wypowiadających się na tym forum sa
      tacy specjaliści od komputerów,którzy od początku wiedzą skąd
      piszecie,a Toruń tak mały,że dużo rozmów w kuluarach.Np. wczoraj
      można było usłyszeć,co konkretni pracownicy DM piszą na tym
      forum,bo,o zgrozo,mają zdrajców wśród swoich,albo i nie
      zdrajców,tylko zbyt gadatliwych.
      Rozumiem,że nikt nie chce się ujawniać.Ja też tego nie zrobię,bo
      wyszedłbym na osobę zaangażowaną w sprawę (co do tego mam
      pewność).Myślę,że na to wszystko trzeba spojrzeć chłodno.Wiecie,
      co to jest polityka?Polityka jest wtedy,gdy np. przychodzi nowa
      władza,nowy prezydent - i zgodnie z zasadą "teraz, k...my!"
      zwalnia wszystkich jak leci.A jednak w Toruniu nie było tak do
      końca.Władze miasta miały kilka dobrych miesięcy,żeby przyglądać
      się temu jak funkcjonują różne placówki i różne osoby.Wiem,że
      nikt nie podchodził do Pani Biczyk na zasadzie,że skoro z
      poprzedniego układu,to musi wylecieć.Miała czas,żeby się
      wykazać.A poza tym,nigdzie nikt nie mówi,że DM zostaje z dnia na
      dzień zlikwidowany.To raczej zaczątek do dyskusji na ten temat.Z
      tego co mi wiadomo chodzi raczej o szczegółową
      reorganizację.Ludzie,wiem,że chodzi o Waszą pracę,ale nie
      bądźcie chamscy i nieobiektywni.W Dworze Artusa są dwie osoby w
      dziale artystycznym i jakoś sobie radzą. A u Was,prawie 20 osób!
      Jeśli nawet robicie 20 imprez miesięcznie to na każdą osobę
      przypada jedna impreza!Czy nie za mało tej pracy na tyle osób???
      • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 17:17
        Czy zdajesz sobie Obserwatorze sprawę, że to co piszesz to groźby! A to już
        poważna sprawa! Zamiast argumentów groźby, to jest wasza prawdziwa twarz.
        • Gość: Azazel Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 02.10.03, 23:20
          Mam pytanie do kolegi McButelki i innych zażarcie broniących stowarzyszenia:
          kto wchodzi w skład tego stowarzyszenia? Dlaaczego to nie jest jawne? Czy
          wstydzą się?
          Na razie wiemy, że nalezy doń McButelka. Moze ujawnienie personaliów
          pozwoliłoby rozwiać wątpliwości - czy wspomniane osoby mogłyby mieć wspólny
          interes np. - z urzędem miejskim [padły tu takie sugestie]?
          • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 03.10.03, 08:15
            Azazel - jestem pewien że za moment o Stowarzyszeniu napiszą jeszcze w
            gazetach - w związku z emocjami które spowodowało. To nie jest tajna
            organizacja - nazwiska są ogólnodostępne. Wiem natomiast jedno - nie ma tu
            mowy o układach, nepotyźmie i innych podobnych brudach. "Uwaga Toruń" to
            spontanicznie utworzona rok temu grupa ludzi którzy nie chcą krytykować innych
            tylko autentycznie działać w kulturze toruńskiej. Taki był cel. Władze miasta
            to dostrzegły (rozmowa z prezydentem Torunia nie była łatwa - relacja z niej
            była w gazetach) i jest nadzieja, że plany będą mogły być realizowane.
            Przedstawiliśmy program i czekamy na akceptację lub odrzucenie. Innej
            ideologii tu nie ma.
            • Gość: Azazel Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 03.10.03, 09:39
              "My" - kto?
              • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 158.75.46.* 03.10.03, 10:27
                Za parę godzin będzie strona www na temat stowarzyszenia - tam będą wszystkie
                dane - na tym forum podam link.
                • Gość: McButelka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.pec.torun.pl 03.10.03, 15:25
                  Dane Toruńskiego Forum Twórców i Animatorów Kultury
                  Zgodnie z obietnicą:
                  www.mfk.torun.pl/scena/uwaga/
                  • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 18:57
                    Piękny, cudowny program. Już widzę szklane domy stojące na Jordankach, trzy
                    opery, kin dziesięć i jeden Wielki Cyrk. Ale na poważnie, świetnie. Zacznijcie
                    więc to realizować, pokażcie co potraficie, wydajcie książkę, zróbcie festiwal.
                    Jednak z własnych środków, własnymi siłami. Po to chyba powołaliscie
                    stowarzyszenie, by jego członkowie mogli się wykazać. Czy wam w tym ktoś
                    przeszkadza? Czy Dom Muz miesza wam szyki? Przecież nie, a okazuje się, że
                    stowarzyszenie od momentu powstania nie zrobiło nic (pardon, jedną imprezę)!!!
                    Wniosek nasuwa się jasny, członkowie stowarzyszenia kompromitują jego wspaniały
                    program swoją nieudolnościa w realizacji wyznaczonych działań. Chyba, że
                    czekają na pieniądze podatników. Za cudze najłatwiej realizowac swoje prywatne
                    zamierzenia. Przy okazji, co ma wasza prezentacja do likwidacji Domu Muz? Na
                    koniec obietnica, jeśli chcecie, mogę wam napisać równie piękny program -
                    musicie mi tylko oddać Stary Browar, gdy go dla was wyremontuje miasto z
                    własnych środków. Koniec korespondencji.
                • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 17:20
                  Dzięki Mc Butelka, będzie co czytać. A więc jednak należysz do
                  stowarzyszenia. Stąd ta bezinteresowna troska o toruńską kulturę. Ja zaś -
                  przypominam - nie jestem z Domu Muz.
                  • Gość: Rodzic Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 03.10.03, 21:24
                    widze, że wszyscy tu obecni są tylko i wyłacznie zainteresowani imprezami
                    ogólnodostepnymi!!! Jestem rodzicem dwójki dzieci uczeszczajacych na jedne z
                    zajęc proponowanych przez Dom Muz!! Nie wiem czy ktokolwiek zauważył ale Dom
                    Muz to nie tylko imprezy ogólnodostepne, również zajęcia pozalekcyje!! pan
                    Grabowski chce zamknąc jedyną placówke kulturalną lewobrzeznej części miasta!!
                    Czy ktoś pomyslał ty o dzieciach?
                    Nie wszystkich stać na wożenie dziecka do centrum na zajęcia w MDK -u!! Dom
                    Muz to nie tylko imprezy!! Niech władze miasta sie nad tym zastanowią!!
                    • Gość: Azazel Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 04.10.03, 12:02
                      Ważne pytanie tu padło: czy Uwaga Toruń, zamierza prowadzić w przejętym Domu
                      Muz zajęcia tzw. pracy u podstaw? Do robienia wielkich imprez, fajerwerków
                      zawsze jest wielu chętnych, ale jak zamierza UT umożliwić 13 letniemu
                      chłopakopwi rozijanie swoich umiejetności malowania czy 12 letniej dziewczynce
                      pomóc nauczyć się fotografowac? Te imprezy nie przyciągały nigdy tłumów i nie
                      pisała o nich prasa, ale dzięki nim wielu z członków stwarzyszenia mogło
                      zadebiutować! I to włąśnie w Domu Muz, czyż nie?
                      • Gość: mlody Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 01:09
                        Ja juz wiem. Chodzi o wojne na dole. przeciez to takie wygodne by
                        wszyscy zwiazani z kultura wzieli sie za lby. Gdzie dwoch sie bije tam
                        wladza lub komercja korzysta. STOP. Spotkajcie sie i zacznijcie grac w
                        jedna bramke.
                        • Gość: BigOs Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 05.10.03, 07:23
                          Jak przejrzałem nazwiska ludzi związanych z "UWAGA TORUŃ (uciekajcie!)" sprawa
                          wydaje mi się prosta. Nie chodzi tu wcale o dobro torunńskiej kultury, a o
                          obsadzenie jej własnymi ludźmi (zw. z ekipą p. Zaleskiego).

Poza tym chodzi o przekazanie atrakcyjnego budynku w Centrum miasta KUMPLOM!
                          Dlaczego owe Toruñskie Forum Twórców i Animatorów Kultury nie przejmie Domu
                          Muz na Okólnej lub Poznańskiej, a interesuje się własnie Podmurną? DLACZEGO?

Z innej strony patrząc owe Stowarzyszenie istnieje od roku czasu i zarobiło
                          tylko jedną mało znaczącą akcję (Dom Muz robi ok.15-20 miesięcznie). Trzeba
                          patrzeć na dokonania ludzi, a nie na obietnice! Jak można powierzyć 2,5 mln zł
                          stowarzyszeniu, które jeszcze nie sprawdziło się jako organizator!

Jedna z form sprawdzenia jak działa dana organizacja jest odwiedzenie jej
                          strony internetowej... Zobaczcie jak działa organizacja, która szykuje się na
                          2,5 mln zł:
                          www.mfk.torun.pl/scena/uwaga/POLECAM!
                          • Gość: gość z Poznańskiej Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: 2.5.STABLE* / *.eltronik.net.pl 05.10.03, 16:29
                            Czytam te wypowiedzi i wydaje mi się, że dyskusja jest nie na temat.
                            Wypowiadają się jak sądzę ludzie z Domu Muz, którzy za wszelką cenę chcą
                            utrzymać swoje stołki.Probują sprowadzić dyskusję na boczne tory. wplątując w
                            sprawę reorganizacji Domu Muz "Uwaga Toruń". To czy inne istniejace
                            stowarzyszenie, jak sądzę nie ma nic wspólnego z reorganizacją.
                            Jesze bardziej podłą sprawą jest jak mi się wydaje wprowadzanie w błąd nas
                            mieszkańców Podgórza. Przecież jak czytam Grabowski nie chce ograniczać nam
                            dostępu do kultury, on tylko chce roperdzić tę starą klike w Domu Muz i dac
                            szansę nam na jeszcze lepszą ofertę kulturalną, jak mówi w większości za darmo
                            (tzn. za nasze pieniądze płcone w postaci podatków).
                            I o to tutaj chodzi.
                            • Gość: BigOs Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 05.10.03, 23:29
                              I Ty mu, przepraszam wierzysz?
                              Chyba, że Ty jesteś osoba powiązana z panem Zaleskim, czy Grabowskim (w sumie
                              na jedno wychodzi)?

Chce rozpedzić starą klikę, a powołać nową stworzona z własnych kolesi. Ja
                              wolę już tę starą, doswiadczoną, a złożoną z młodych ludzi (wiem, bo
                              uczestniczę w ich imprezach)!!!

Pozdrawiam!
                          • Gość: kaszanka Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 15:07
                            Ja też przeglądałem i już wiem:
                            1. Witold Chmielewski - Prezes
                            2. Zbigniew Krzywanski - Wiceprezes
                            3. Iwona Tomas - Pacek - Skarbnik
                            4. Hanna Wittstock - Sekretarz
                            5. Monika Weychert - Waluszko - Czlonek

6. Andrzej Rakowicz – Przewodniczacy Komisji Rewizyjnej
                            7. Malgorzata Mikielewicz
                            8. Grzegorz Kopcewicz

9. Jacek Chmielewski
                            10. Anna Katarzyna Chudek
                            11. Arkadiusz Kucharski
                            12. Wieslaw Kusa
                            13. Milka Malzahn
                            14. Agnieszka Niezgoda
                            15. Malgorzata Uzarowska
                            16. Roman Rok

Sympatycy Torunskiego Formu Twórców i Animatorów Kultury
                            Jan Bednarski
                            Jacek Beszczynski
                            Krzysztof Bialowicz
                            Wojciech Budny
                            Iwona Chmielewska
                            Robert Darowski
                            Maruisz Gajkowski
                            Rafal Góralski
                            Joanna Górska
                            Bogdan Holownia
                            Wojciech Jaruszewski
                            Stanislaw Jasinski
                            Pawel Jaworski
                            Agnieszka Kaczmarek
                            Lech Tadeusz Karczewski
                            Piotr Krzyzanowski
                            Leszek Kucz
                            Slawomir Maciejewski
                            Lukarz Morycinski
                            Jacek Nawrocki
                            Niko Niakas
                            Elzbieta Olszewska
                            Wladyslaw Owczarzak
                            Jacek Pacek
                            Natasza Piskorska
                            Jerzy Rochowiak
                            Wieslaw Smuzny
                            Teresa Stepien - Nowicka
                            Jacek Szczurek
                            Przemyslaw Walczuk
                            Maciej Wasilewski
                            Slawomir Wierzcholski
                            Grzegorz Wisniewski

oraz
                            Fundacja ART NOW
                            Fundacja „Zywe Miasto”
                            Stowarzyszenie „Undergrunt”
                            Kabaret „Poniedzialek”
                            Towarzystwo Wspólpracy z Miastami Blizniaczymi Torunia
                            Zwiazek Polskich Artystów Plastyków Sztuka Uzytkowa Okreg Torunski
                            Teatr Wiczy
                            Polskie Stowarzyszenie „Signum”
                            Objazdowy Teatr „Vaska”
                            Stowarzyszenie „Societas Toruniensis”
                            Fundacja ARS - VIA

Bigos wstydem się okryj- porównania nie ma komunistyczny domu kultury z tym
                            ludzmi... i co oni niby zrobili. Nikt tam nie chodził a teraz wielkie halo. A
                            policz ile ludzi w tym czasie było na koncertach, wystawach i spektaklach ludzi
                            wyżej wymienionych. Puknij si ę w główkę. Butalka dzięki za listę i sorry,że ją
                            tu przeniosłem..
                            • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 18:58
                              Kaszanka! Szczególnie panie W i WW gromadzą mnóstwo widzów. A ciekaw jestem ilu
                              sympatyków Uwaga Toruń nawet nie domyśla się, na listę jakiego stada owieczek
                              się wpisały. Popytajmy!!! A poza tym, co zrobiło stowarzyszenie jako takie w
                              ciągu roku? Odpowiadam, jedyną rzecz jest przygotowanie skoku na "Dom Muz", a
                              polityka nie ma tu nic do rzeczy. To normalny, prymitywny, czysty, jasny
                              szwindel. Bez przypraw Kaszanka.
                  • Gość: profesjonalista Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 14:45
                    A jak się ma żona, mamusia itp. Teraz powiesz, że nikt z rodzinki nic z Domem
                    Muz? Oj je Cię zazdrość Regi. Problem w tym, że ten program powstał już
                    dawno... a jego autorzy wiele już rzeczy zrobili w życiu. Skąd ta troska, że
                    biolog z chemikiem zrobią kulturę lepiej niż artyści? Biedny Regi... pomyśl: tu
                    biolog- tu artysta z dorobkiem- nie widzisz kto cenniejszy dla kultury... pa.
                    Pozdrowienia dla pracującej w DM połowicy.
                    • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 19:18
                      Hehehe, pudło, ale chyba blisko! A ja powracam do pytania. Co zrobiło
                      stowarzyszenie przez rok działalności, by teraz rzucać się na miejską kasę? To
                      jest prawdziwy problem, a nie dojścia do tego kim jestem. Ja się mogę nawet -
                      swoją drogą i w odpowiednim momencie ujawnić. Ale to i tak nie zmieni głównej
                      kwestii. Niech stowarzyszenie zamiast niszczyć coś, czego nie zbudowało,
                      zaprezentuje wreszcie jakiś choćby maleńki programik za własne pieniążki!!!
                      Własne!!! Potem może przejmować nawet ratusz. Swoją drogą ja też co nieco
                      robię, a nie rzucam się na miejską kasę. Czy profesjonalisto wiesz ilu jest w
                      mieście artystów mających jeszcze większy dorobek, a oni jednak zostawiają
                      miejską własność w spokoju.
                    • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 12:39
                      Dla profesjonalisty, czy raczej - profesjonalistki, kilka punktów do rozmyślań:
                      1) To chwalebne walczyć o chlebuś dla rodziny. Nawet na tym polu panują jednak
                      pewne normy. Czy ich przypadkiem solidnie nie złamałaś?; 2) Jeśli zastanawiasz
                      się nad wykształceniem innych, rozejrzyj się najpierw dobrze wokół siebie.
                      Sprawdź, jak tam z wykształceniem twojej przyjaciółki. Zobacz, jak to wygląda u
                      innych członków waszego bractwa (za wyjątkiem okrętu flagowego i pewnej osoby -
                      o trzech, zdaje się?, fakultetach). Dopiero wówczas zacznij porównywać, na
                      dodatek pełną listę, nie wybór; 3) Na Podmurnej stoją sobie dwie kamienice do
                      remontu. Czemu ich nie chcecie? Czyżbyście bali się pracy? Czyżby chodziło
                      wyłącznie o dysponowanie miejskimi pieniędzmi, a nie o zrobienie czegoś dla
                      miasta? A czemu nie chececie budynku na Okólnej? Zbyt daleko do kultury? 4)
                      Zerknij w twarz swej ukochanej przyjaciółki. Przecież to nie zwierciadło, to
                      też nie Twoja twarz!!!
                    • Gość: profesjonalista Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 14:04
                      Ty nie trafiłeś a ja tak. Bardzo zainteresowany prywatnie człowieku... tak a'
                      propos chlebusia dla rodziny...
                      • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 16:48
                        Tu pisują sami zainteresowani. Czyżbyś tego profesjonalisto (-ko) nie zdołał
                        zauważyć? Liczą się jednak tutaj intencje i metody działania, a nie personalia.
                        A może jest inaczej Sherlocku?
                      • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 17:08
                        I jeszcze jedno. Czy ty profesjonalistko nie jesteś przypadkiem bazinteresownym
                        aniołkiem z herbu miasta? Z pewnością nie fruwasz też w stowarzyszeniu.
                        Czystość twoich intencji jest oślepijąca.
    • Gość: beata Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 14:02
      Dyrektor jest od kierowania.Po to zatrudnia pracowników z odpowiednim
      wykształceniem,aby byli kreatywni bo za to mają pensję.Pomysły pań W nie były
      kreatywne i nowe. Już dawno zostały wymyślone przez innych.Nie wierzę w
      długotrwałą i dobrą prcę stowarzyszeń. Po pieniądze na realizację ciekawych
      pomysłów można zwrócić się do Miasta nie mając lokalu - bazy .
      • Gość: pi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 14:34
        Jeśli pomysły nie były nowe to czemu nadal na nich opiera się oferta DM i tymi
        pomysłami się broni. Wstyd.
        • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 19:20
          Bo to jest - zdaje się ich własność. Po drugie, odwróć pytanie. Co wspaniałego
          proponuje stowarzyszenie, skoro to są te same pomysły. Przecież mają ozrobić
          rewolucję w kulturze. No właśnie, robią.
          • Gość: gosc Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 07.10.03, 20:56
            Ludzie opanujcie sie!!! Jest to rozmowia miedzy dwiema grupami ludzi!!! Domem
            Muz i Fundacją!!! Nie rozumiem jeszcze jednego stwierdzenia "KOMUNISTYCZNY DOM
            KULTURY"? Może ktoś mi wyjaśni tę sprawę? Z tego co mi wiadomo Dom Muz
            powstał w 1991 roku czyli już po upadku komunizmu!! a zreszta Fundacja
            faktycznie może przejąc jeden z budynków po lewej stronie Wisły!! Po co
            własnie im budynek na podmurnej? z listy członków i osób popierających
            Fundację znam może 4 osoby z nazwisk!! A co z resztą? Znam wielu ludzi kultury
            ale oni, nie koniecznie z Torunia, broniących Kultury a nie niszczących ją!!

Z tego co mi wiadomo, kultura nie opiera sie tylko na imprezach masochych lecz
            również z zajęci pozalekcyjnych, które prowadzi DOM MUZ nie
            bedący "komunistycznym domem kultury"!! A fundacja ma tylko w programi
            imprezy!!
            Co z dziećmi?
            Pytam: Co z dziecmi?
            Najlepiej jak sie zjmą piciem piwa pod sklepem kub w pubie! Dom kultury ma nie
            tylko zajmować czas ale także wychowywać!!!!!!
            Pytam po raz kolejny: CO Z DZIEĆMI?????????????????
    • Gość: Regi Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 20:46
      OŚWIADCZENIE!!!
      Właściwie od początku korespondencji nie ukrywam, że Dom Muz jest mi bliski. W
      ostatnich listach padły zarzuty, że bronię własnego interesu. Oświadczam więc,
      przede wszystkim bronię pewnych, nienaruszalnych zasad. Tymczasem w
      przeciwieństwie do mnie, nikt z krytykujących mój stosunek do DM, wciąż tych
      samych polemistów, otwarcie nie przyznał się, że należy do stowarzyszenia lub
      jest mu bliski. Tymczasem należą doń wszyscy piszący "przeciwnicy". To są wasze
      metody i przeciw nim zdecydowanie się opowiadam!!! Nie przeciw ludziom. Niech
      członkowie stowarzyszenia robią swoje!!! Niech robią swoje dobrze!!! A przecież
      potrafią - co sami podkreślają - i co w wielu wypadkach jest jak najbardziej
      zgodne z prawdą. Niech jednak robią swoje za własne pieniądze!!! Przecież
      tworzą stowarzyszenie, specjalnie - według statutu - w tym celu powołane.
      Realizujcie więc swoje wspaniałe projekty. Zróbcie z Torunia Kassel i Edynburg
      i nawet Cannes. Czas płynie rok po roku. Powoływanie się na dotychczasowe
      zasługi, to argument takiej kategorii, jak ten, że wczoraj wczorajsza zupa była
      świeża. Czas płynie rok po roku. Pokażcie, że miasto może sobie pozwolić na
      wspieranie waszych działań. Róbcie więc swoje, a ja też idę wreszcie robić
      swoje. Żal mi czasu.
      • Gość: Azazel Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 08.10.03, 10:14
        Regi, to było wielkie! Pokazałes klasę, jakiej adwersarzom zabrakło. Kończmy tą
        dyskusję, bo jestes triumfatorem. Brawo!
    • Gość: Alex Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.malpa.komp.pl 08.10.03, 11:03
      Ye, regi, ye!
    • Gość: pikacz Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 19:42
      Zaleski i Grabowski muszą odejść!
      Niekompetencją i nieporadnością wykazali się juz wielokrotnie, mimo iż to
      dopiero półmetek!
      Koleżkostwo i populizm to dwie zasady, jakimi się kierują!!!
      • Gość: gosc Re: Magistrat likwiduje Dom Muz IP: *.torun.mm.pl 12.10.03, 19:10
        Popieram!!! Zalewski powinien odejść!!! To co robi ten człowiek z naszym
        miastem to przechodzi ludzkie pojęcie!! powinien sam odejść!! Jeszcze troche
        to nie bedziemy super miastem tylko ZAŚciankiem!! Nawet Bydgoszcz nas
        przebije!!1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka