uszaty25 01.03.09, 21:38 Autor mysli logicznie ale jest naiwny, przeciez zaleskiemu i spolce glownie o to chodzi zeby swojaki z "czerwonej gwardi" sie oblowily i dostaly odszkodowanie, a nie zeby bylo tanio i sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tryg.sk2 Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 21:52 Zaleski to nie Bolt. Nie ma co liczyć na rozsądek w planowaniu przestrzennym, komunikacyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
wielbiciel_papug Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 22:25 Prezydent Bolt akceptował propozycje inż. Tłoczka, który był autorem dalekosiężnych rozwiązań urbanistycznych! Niestety, dziś takiego nie mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk2 Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 08:43 I o tym własnie piszę w kontekście Bolta. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 22:27 Uszaty25 - za stary jestem, żeby nie widzieć, że ten, a nie inny przebieg trasy jest MOCNO nieprzypadkowy. Argumenty na oficjalnej stronie 'nowomostowej' są tak naciągane, że chwilami aż naiwne. Zwłaszcza, jeśli chodzi o węzeł Łodzka. Dlatego trzeba o tym mówić i cieszę się, że GW podjęła temat. cdn... Odpowiedz Link Zgłoś
ext Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 22:39 Zgadzam się z tym, że inwestycje w Toruniu nie są przypadkowe. Na wszystkim ktoś zarabia. Ten ktoś to oczywiście "nie jest żaden znajomy ani prezydenta, ani szefostwa MZD' ;-) Zaleski wydaje łatwo pieniądze podatników a mieszkańcy nic z tego nie mają. Natomiast Toruń się coraz bardziej zadłuża. Dla mnie jest jasne, że na ten cały nowy most nie wystarczy pieniędzy i budowa stanie zanim się rozpocznie. Wtedy dopiero GW będzie miała o czym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 22:45 Ja natomiast proponuję zmusić PKP, żeby zbudowało wiadukty nad projektowanymi trasami drogowymi. I wnioskuję o wysyłanie od razu maili do ministra infrastruktury. W końcu niech się weźmie do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
newtorun Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 01.03.09, 23:08 Z tego co wiem, to we wszystkich krajach członkowskich UE obowiązuje nakaz budowy bezkolizyjnych skrzyżowań torów kolejowych z drogami w obrębie miast. Stąd potrzeba budowy wiaduktu na ul. Olsztyńskiej. Ale być może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl tytułem uzupełnienia - fotki 02.03.09, 09:07 oryginalna mapka, jaką wysłałem do GW i parę fotek z opisywanego miejsca tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,92087041.html mówią chyba same za siebie.. na marginesie - szkoda że ktoś zmienił proponowany tytuł (to nadęte "wiem", to nie moja incjatywa..) i namieszał w śródtytułach, bo zrobiło się nieczytelnie i z początku nie wiadomo, o jakie wylotówki chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom3 Re: tytułem uzupełnienia - fotki 02.03.09, 13:03 Na stronach miejskich jest dokładnie napisane, dlaczego wariant, ktory proponujesz został odrzucony: preferuje na moście ruch tranzytowy w kierunku Lodzi (ktory powinien byc przejety przez autostradę!), a utrudnia ten w kierunku Poznania i naturalnie obsługę lokalnego ruchu miejskiego. Po wybudowaniu czegoś takiego oczywiście most przestaje być miejski i można tryumfalnie obwieścić, że Mężydło miał rację. A nie ma, przede wszystkim nie ma wizji rozwoju miasta w przyszłości, a jego lokalizacja mostu to taka "zapchaj-dziura" (oraz "zapchaj-Grudziądzka") Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: tytułem uzupełnienia - fotki 02.03.09, 17:48 przecież nawet projektant trasy Wschodniej chciał węzeł w tym miejscu... to magistrat wytworzył ten problem: www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrArticle=93228&NrIssue=738&NrSection=1 ================================================================== Rzut oka na plan Torunia z wrysowaną planowaną przeprawą. Nawet laik zauważy, że włączenie jej do ulicy Łódzkiej jest co najmniej dziwaczne. Swej negatywnej opinii na temat przebiegu trasy w tym miejscu nie kryje Paweł Iwański, główny projektant mostu, który próbował przekonać władze, że trasę, mimo ewentualnych problemów, należy poprowadzić na przedłużeniu ul. Łódzkiej. W Kujawsko-Pomorskim Biurze Planowania Przestrzennego też przyznają, że trasa powinna mieć prosty przebieg, a takich wygibasów, wymagających dodatkowego wiaduktu, być nie powinno. ============================================================ jest to rażąca niegospodarność i działanie na szkodę miasta moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 09:08 Poczekajmy na przetarg wtedy okaze sie ze racja ma A.Mezydlo, zaleski z calym szefostwem mzd trafią do prokuratury, a nastepny prezydent rozpocznie budowe mostu na Warynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk2 Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 09:10 No ja mam szczerą nadzieję, ze nie dojdzie do lokalizacji na Wschodniej, której chcą chyba tylko Zaleski i Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk2 Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 09:22 A sprawy firmy Kabo itp... chyba to normalne (niestety) jak na kraj słynący z korupcji... Jeszcze parę postów i podłożą mi bombę pod samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
dzialacz.pzpn Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 09:49 Ja uważam, że mimo wszystko powinno się wybudować wspomniane wiadukty na ww. wylotówkach, ponieważ nikt nie da gwarancji że za 3- 5 lat linia kolejowa Toruń Wsch.-Sierpc nie będzie wykorzystana w większym zakresie (Toruń poza swoimi granicami rozbudowywuję się głównie w kierunku wschodnim, a linia kolejowa przebiega przy tworzących się centrach logistycznych - Abisynia, po obrzerzach rozbudowującego się Lubicza D. i G., Brzozówki) w związku z czym ruch pociągów skutecznie tamowałby płynność ruchu na tych dwóch głównych trasach (szczególnie Sz. Lubicka nabrałaby strategicznego dla Torunia znaczenia w związku z jedynym węzłem autostradowym w najbliższej odległości od centrum miasta). Odnośnie wylotu tzn. Trasy Nowomostowej w kierunku południowym to jeśli istnieje taka możliwość jej nowego (proponowanego przez autora) poprowadzenia to uważam za znakomity pomysł: a. obniżyłby koszty b. upłynniłby ruch w kierunku Łodzi c. skończyłby wszelkie dewagacje nt. Firmy Kabo (każdy wie o co chodzi). Ciekaw jestem jak UM ustosunkowuje się do pomysłu autora i jakie znajdzie "przeciwskazania", bo znając życie takowe z pewnością się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko to ja ci powiem 02.03.09, 10:08 co jest przeciwwskazaniem. Torunski Park Technologiczny. przynajmniej tak uzasadnial to ktos w innym watku kiedy pisalem o wezle lodzka. swoja droga w toruniu mamy chyba z 300 ekspertow od ukladu komunikacyjnego. dlaczego wlasciwie wszyscy nie pracujecie w MZD? albo GDDKiA? Odpowiedz Link Zgłoś
jamapii Re: to ja ci powiem 02.03.09, 10:46 Żyjemy niestety w kraju w którym nie można do końca ufać prawnikowi, lekarzowi, policjantowi itd. Przyczyna jest powszechnie znana - interesy takiej czy innej grupy. Każdy z nas żeby przetrwać musi więc znać się na wszystkim. W przypadku naszego węzła łódzkiego nawet dziecko widzi iż projektanci nie wybrali rozwiązania najprostszego i najtańszego. Odpowiedz Link Zgłoś
jastasek Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 12:23 Wątpliwości wiele i powinny być wyjaśnine ale trzeba juz myśleć o nastepnych mostach. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 13:03 To nie PKP się upiera tylko w tej chwili normatywy nie przewidują budowania jednopoziomowych skrzyżowań dróg z liniami kolejowymi. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl do ka_zet 04.03.09, 07:48 ka_zet napisał: > To nie PKP się upiera tylko w tej chwili normatywy nie przewidują budowania > jednopoziomowych skrzyżowań dróg z liniami kolejowymi. I tyle. > czy mozesz zatem wskazac konkretne normatywy (regulacje prawne), ktore jednoznacznie zakazuja budowania jednopoziomowych skrzyzowan drog z liniami kolejowymi? bo mi sie cos zdaje, ze chodzi bardziej o zalecenia, niz nakazy - nie bardzo wyobrazam sobie wiadukt kolejowy w kazdej wiekszej wiosce (teren zabudowany), przez ktora przebiegaja tory.. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: do ka_zet 04.03.09, 12:57 wiechl napisał: > ka_zet napisał: > > > To nie PKP się upiera tylko w tej chwili normatywy nie przewidują budowan > ia > > jednopoziomowych skrzyżowań dróg z liniami kolejowymi. I tyle. > > > > czy mozesz zatem wskazac konkretne normatywy (regulacje prawne), ktore jednozna > cznie zakazuja budowania jednopoziomowych skrzyzowan drog z liniami kolejowymi? Dz.U. 1996 nr 33 poz. 144 Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać skrzyżowania linii kolejowych z drogami publicznymi i ich usytuowanie. z późniejszymi zmianami. Skróciłem się nieco, ale chodzi o drogi krajowe. Jak również, oczywiście, autostrady i ekspresówki. > bo mi sie cos zdaje, ze chodzi bardziej o zalecenia, niz nakazy Nakazy, nakazy, łącznie z nakazem likwidowania przejazdów w odległości do 3km od takiego wiaduktu. Teoretycznie można uzyskać odstępstwo, w praktyce jest to niezmiernie trudne. (tak samo jak teoretycznie możesz uzyskać odstępstwo i wybudować sobie rondo na autostradzie) Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl jednopoziomowo da się i zgodnie z rozporządzeniem! 06.03.09, 12:03 przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale w ostatnich dniach miałem ograniczony dostęp do netu.. no więc, roporządzenie, na które powołuje się Kolega, mówi dokładnie tyle: "(...) § 2. Skrzyżowanie linii kolejowej z drogą publiczną może nastąpić w jednym lub różnych poziomach. (...) § 4. 1. Skrzyżowanie dwupoziomowe stosuje się dla skrzyżowań projektowanych przy budowie NOWEJ (!!! - podkr. WL) linii kolejowej lub drogi, jeżeli: (...) 4) linia kolejowa krzyżuje się z drogą krajową ogólnodostępną oznaczoną numerem jedno- lub dwucyfrowym, (...) 2. Istniejące przejazdy powinny być przebudowane na skrzyżowania dwupoziomowe, jeżeli: 1) występują przypadki określone w ust. 1 pkt 1 i 2, 2) jest to niezbędne do poprawienia przepustowości drogi. § 5. 1. Odstępstwa od obowiązku stosowania skrzyżowania dwupoziomowego w przypadkach, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 3-5 oraz w ust. 2 pkt 1, dopuszcza się z zastrzeżeniem ust. 2 dla: (...) 2) skrzyżowań przebudowywanych lub przenoszonych w związku ze zmianą trasy drogi lub linii kolejowej - za zgodą zarządu kolei wyrażoną w trybie określonym w pkt 1, jeżeli: a) czas zamknięcia przejazdu w roku ukończenia przebudowy nie przekroczy łącznie 12 godzin na dobę, b) przejazd będzie położony poza obrębem skrajnych rozjazdów stacji kolejowej. (...) § 6. 1. Skrzyżowanie dwupoziomowe należy projektować w sposób umożliwiający likwidację przejazdów znajdujących się w odległości do 3 km z każdej strony wybudowanego skrzyżowania dwupoziomowego. 2. Zaniechanie likwidacji lub zamknięcia dla ruchu drogowego dotychczasowych przejazdów po wybudowaniu skrzyżowania dwupoziomowego wymaga zgody zarządu kolei, wyrażonej w porozumieniu z zarządem drogi." tyle mówi prawo Mamy do czynienia z przebudową dróg krajowych (a nie budową nowych!) o numerach dwucyfrowych, a budowa przejazdów dwupoziomowych NIE JEST KONIECZNA dla poprawy przepustowości tych dróg (wymóg zgodnie z par.4, ust.2). Spokojnie da się to obronić i są silne podstawy do odstępstwa od obowiązku zastosowania skrzyżowania dwupoziomowego na drogach krajowych wymienionych w rozporządzeniu. Trzeba tylko chcieć i być zdeterminowanym. Gdyby 'od strony prawnej' nie było możliwe pobudowanie skrzyżowań jednopoziomowych, ZDM chyba by o takie nie wnioskował, prawda?.. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: jednopoziomowo da się i zgodnie z rozporządze 06.03.09, 12:14 wiechl napisał: > Mamy do czynienia z przebudową dróg krajowych (a nie budową nowych!) o numerach > dwucyfrowych, a budowa przejazdów dwupoziomowych NIE JEST KONIECZNA dla popraw > y przepustowości tych dróg (wymóg zgodnie z par.4, ust.2). > > Spokojnie da się to obronić i są silne podstawy do odstępstwa od obowiązku zast > osowania skrzyżowania dwupoziomowego na drogach krajowych wymienionych w rozpor > ządzeniu. > Trzeba tylko chcieć i być zdeterminowanym. Praktyka jest taka, że odstępstwo jest bardzo trudne do uzyskania. W woj. pomorskim przy przebudowach dróg budowano wiadukty nawet nad liniami z zawieszonym ruchem... > Gdyby 'od strony prawnej' nie było możliwe pobudowanie skrzyżowań jednopoziomo > wych, ZDM chyba by o takie nie wnioskował, prawda?.. Tak, ale to nadal nie PKP wydaje negatywną opinię (chociaż może się do niej przyczynić) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 13:38 Nie jest juz zadna tajemnica ze urzednikami miejskimi mozna krecic na roznorakie sposoby. I wszyscy ich w balona robia bo aby sie nie dac robic w baliona trzeba sie po prostu znac I mamy w urzedzie miasta kwiatek za kwiatkiem stadion w 9 miesiecy gdzie nawet ludzie bez kwalifikacji mowia ze to niemozliwe mamy promocje miasta za 100tys zl ktora mowi ze musimy stawiac na Kopernika i pierniki no ale Zaleski moze chce miec pewnosc ze promowac sie musimy kopernikiem zabytkami piernikami a nie wieza Eifla czy Niagara wiec wynajal firme ktora skasowala kupe kasy za nic to samo jest w kazdej dziedzinie zycia miasta. Strateg Kwiatkowski z dyrektorem MZD mu tak podpowiada czy moze ktos inny z taka fachowoscia? Bylo spotkanie na Stawkach, ktos zapytal o budowe aquaparku. Zaleskiego odpowiedz ze w czasie racesji trzeba myslec nie o aquaparku a o rzeczach podstawowych. To prawda, tylko ze panie Zaleski w czasie prosperity tez gowno z tego panu wyszlo A to okazalo sie tylko kielbasa wyborcza. Mam nadzieje jak Nieszawka wybuduje aquapark pan panie Zaleski i panski wybitny strateg nie bedziecie mamic ludzi ta inwestycja, a wybory sie zblizaja Czas na gospodarza! czas odstawic go na emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 14:23 > gdzie nawet ludzie bez kwalifikacji mowia ze to > niemozliwe to dopiero argument. ludzie bez kwalifikacji sie wypowiadaja. tylko po co? w toruniu mamy okolo 200 000 specjalistow od kazdej dziedziny. od polityki socjalnej zaczynajac a na budowie drog i stadionow konczac. czy w sprawach o ktorych piszesz zostalo skierowane jakies zawiadomienie do prokuratury o niegospodarnosci czy o czymkolwiek? faktem niestety jest ze zaleski dziala chaotycznie, bez planu dla miasta. jego jedynym planem jest kolejna kadencja. > czas odstawic go na emeryture z tym sie zgodze, niestety nie wierze zeby ludzie wybrali kogo innego. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 18:20 malepiffko napisał: > to dopiero argument. ludzie bez kwalifikacji sie wypowiadaja. ci ludzie bez kwalifikacji to ja, dowod to watki na tym forum, od samego poczatku mowilem ze nie da sie ukonczyc stadionu No i co mamy? Stadion daleko w polu. I co moze sie stac? ze miasto nie bedzie chcialo naliczyc kar umownych Ktos juz o tym pisal w temacie przesuniecia terminu oddania, a to juz bylby skandal > z tym sie zgodze, niestety nie wierze zeby ludzie wybrali kogo > innego. to jest kwestia wystawienia odpowiedniego kandydata Zaleski nie mial ostatnio przeciwnikow bo co prezentuje Filar i co prezentowal 3 kandydat to wyszlo w wynikach Zaleski wygral ich slaboscia Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 18:43 szlachcic napisał: > Zaleski nie mial ostatnio przeciwnikow bo co prezentuje Filar i co > prezentowal 3 kandydat to wyszlo w wynikach > Zaleski wygral ich slaboscia Wygrał w cuglach. Widzisz obecnie jakiegoś przeciwnika? (ja nie). No może do przyszłego roku jakiś się wykluje, ale mało wierzę w jego program, poparcie etc, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
badbluee Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 14:00 Nie sposób się nie zgodzić z teoriami tutaj przedstawionymi.. 1. Wiadukty na ulicy Olsztyńskiej i Lubickiej są potrzebne - zbudujmy w końcu coś porządnie - niech te wyjazdy będą kompletne przecież nie bydujemy tego na 2 miesiące tylko na lata ! Rozumiem że zawsze znajdzie się ktoś gotowy oszczędzać no ale bez przesady ! Ja tamtędy podróżuję codziennie i wiem dobrze, że bezkolizyjne wjazdy do Torunia to jest to ! 2. Nie będę się odnosił do napomkniętym temacie umieszczenia mostu - wybór jest idealny ! (wiem bo teraz mieszkam na rubinkowie, a przenoszę się na Podgórz.. ) Odciążenie ul lubickiej i połączenie rubinkowa z drugą stroną Torunia ! Dla mnie bomba 3. Patrząc na mapę węzła łódzkiego wydają się słuszne argumenty pana Wiesława.. Tylko czy na pewno wszystko się zgadza? Czy można na wskazanym terenie budować drogi o tak dużym przelocie? No i most ma chyba łączyć strony Torunia a nie robić kolejną obwodnicę (te kilkaset metrów naprawdę robi różnicę np. dla rowerzysty czy dla pieszego!) Ogólnie - dużo hałasu tylko w imię oszczędności kosztem ludzkiej wygody.. No gratuluję panu panie Wiesławie nieprzemyślenia tematu. 2. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 17:31 To o czym jest artykuł to wierzchołek góry lodowej!!! Cała koncepcja węzłów na południu Torunia jest porąbana!!! napisałem o tym na swoim forum - są mapki wszystko dokładnie ilustrujące. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=87476&w=91142868 1. Węzeł Nieszawka/Kluczyki jest bez sensu! Węzeł powinien być na przedłużeniu ulicy Stawki Południowe aby wykorzystywać poligonową obwodnicę. - teraz cały potok z Poznania (DK15) i Bydgoszczy (DK10) do centrum Torunia idzie na stary most. - potok z Łodzi (DK1) łączy się z tym z Poznania i Bydgoszczy tuż przed mostem, na placu AK. - gdyby potoki te łączyły się na węźle na południowej obwodnicy i ruch doprowadzony był na most ulicą Łódzką, a nie Poznańską i Łódzką, mielibyśmy o wiele lepszą sytuację na moście - po wybudowaniu drugiego mostu - obojętnie czy na Wschodniej czy na Waryńskiego - stary most będzie i tak mocno obciążony właśnie dlatego że jest Węzeł Kluczyki jest blisko starego mostu! To jest węzeł w układzie dróg krajowych, łączy się DK15 i DK10, ale nie powinno tam być węzła z układem dróg miejskich. Wjazd do miasta powinien być dalej, na przedłużeniu Stawki Południowe - dzięki temu nie byłoby już teraz korków w Czerniewicach, gdzie auta jadące z Lubicza na Łódź, przecinają strumień aut jadących z Łodzi do Torunia! Tam są światła i korek - tak to zaplanował Benny Hill. - powinno być tak, że z Łodzi do Torunia wjeżdża się po południowej obwodnicy miasta, nie jedzie się Łódzką aż do wiaduktu kolejowego, tylko skręca na południowa obwodnicę Torunia i potem w ulicę Stawki Południowe ============================================================ Ta ekipa drogowców jest szalona. Brak mi słów, na to, co oni wyprawiają! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 17:37 Tutaj jest link do rysunku przedstawiającego węzeł na południu - i problemy jakie z niego wynikają. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=87476&w=91142868&a=91369562 Węzeł w Kluczykach/Nieszawce wymyślił Benny Hill. I doprowadził do korków na Placu AK (przy wjeździe na most od strony Podgórza) oraz wytworzył nowy korek - w Czerniewicach. Odpowiedz Link Zgłoś
zro_26 Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 02.03.09, 18:53 "Róbta co chceta".Tylko przestańcie mącić wodę,te dysputy mające na celu opóżnianie robót są napewno szkodliwe.Kto ma w tym interes? jaki?Taka dyskusja miałaby sens przed 10-ciu laty ale nie teraz.Nauczcie sie od Rydzyka "alleluja i do przodu". Odpowiedz Link Zgłoś
kaczortorun Re: Most na warynskiego!!!! 02.03.09, 22:43 Most na warynskiego jak chcial posel i jusz mamy 400 milionow w kieszeni,ale nie zaleski musi wszystko drogo robic a tu trzeba oszczedzac i to mocno. Pan posel to wszystko widzi i wie ze most na warynskiego da takie oszczednosci i nawet ta droga dojazdu moze isc przez kabo czy tam gabo a i tak oszczedzimy Odpowiedz Link Zgłoś
karolp13 Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 03.03.09, 11:12 Wieść niesie , że Prokutatura w Gdańsku ma mocne kwity na ekipę Zaleskiego. Główny wizjoner mostu Kwiatkowski już się ewakuuje się z Urzędu Miasta. Czas przepędzić ekipę , która " kręci lody" przy każdej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
zro_26 Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 15.03.09, 10:44 I gdzie się taki talent"drogowy"marnuje?Wszelkie takie opinie to chyba szkodliwa "musztarda po obiedzie" to będzie tak jak z mieszaniem Mężydły.Teraz trzeba budować i to szybko.Jeżeli jest zatwierdzony projekt wszelkie dyskusje mogące hamować tok postępowania należy uciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
muntas Wiem, jak Toruń może oszczędzić 250 mln zł 15.03.09, 20:00 Słowa p.Lutowskiego wydają się logiczne i przemyślane.. Przy okazji: to cholernie trudne do zniesienia jak rodacy wciąż się żrą i złośliwie sobie dogryzają w sprawach, w których powinniśmy uczyć się działać koncyliacyjnie, PRO PUBLICO BONO! Mnóstwo Polaków w ostatnich latach wyjeżdżało na Zachód- zauważyliście że tam drogi SĄ? a u nas dalej głównie się o ich budowie tylko GADA; "poloczki" się kłócą, i mnóstwo niewinnych ginie lub traci zdrowie na polskich drogach..a jeszcze należałoby wspomnieć o bezpiecznych ścieżkach dla rowerzystów...przyjżyjcie się jak one wyglądają w krajach Beneluksu, w Niemczech..eech... Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl nie dajmy się zmanipulować 15.03.09, 21:51 Żeby się nie powtarzać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=92672543&a=92733099 Odpowiedz Link Zgłoś