szlachcic 01.09.09, 13:18 Czy Szmakowi cokolwiek w zyciu sie udalo? Ja dodam od siebie ze nazwy miast wygrawerowalbym w oryginalnym brzmieniu w danych krajach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felippee Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 13:22 Ahahaha, i cóż też jeszcze nasz Menadżer wykręci? Snuje się już za nim tak długi łańcuch kompromitacji, że niedługo cały urząd miasta się zawali pod jego ciężarem... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 14:14 Dziewice ?? W Hamburgu ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
salemski Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 22:57 "marcinbird napisał: > Dziewice ?? W Hamburgu ?? :)" Taa, szczególnie na St. Pauli wieczorem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 14:22 najpierw tablica z bledem...teraz zly herb...super fachowcy pracuja nad wizeunkiem torunia, bylej potegi morskie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: ... 01.09.09, 17:17 > Brak słów już na te promocyjne sukcesy... Trzeba bedzie k... mac postawic Szmakowi pomnik za taki wklad w rozwoj torunia Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Herb Kolonii wygląda tak: 01.09.09, 15:10 pl.wikipedia.org/wiki/Kolonia_%28Niemcy%29 (to czerwono-białe po prawej stronie ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: Herb Kolonii wygląda tak: 01.09.09, 15:48 jacek-jacenty napisał: > pl.wikipedia.org/wiki/Kolonia_%28Niemcy%29 > (to czerwono-białe po prawej stronie ;) ) > Biorąc pod uwagę jak "poprawiono" tablicę z bykiem w "middle" (przecięta i dosztukowana), to dorysują brakujące elementy flamastrem i będzie git. Ważne, że jest słoń! Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Herb Kolonii wygląda tak: 01.09.09, 17:16 > Ważne, że jest słoń! slon jest nielegalnie postawiony, firma go ofiarujaca musi zaplacic 2,5 tys i dostarczyc dokumentacje slonika czy zaplaci nie wiadomo. Co zrobi wtedy dyrektor-prezes Szmak? Moze zaplaci za nich, oczywiscie z pieniedzy budzetowych? Zrobi wszystko aby postawic na swoim? Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 17:03 Ten artykuł to szukanie dziury w całym i trafienie kulą w płot. Otóż herb Kolonii zyskał płomienie w XVI w., na fasadzie naszego Dworu Artusa został przedstawiony we wcześniejszej wersji i tę wersję skopiowano na deptaku. O wiele lepiej byłoby napisać o dawnym Dworze Artusa, o herbach na fasadzie, i wyjaśnić dlaczego ten herb ma taką postać a nie inną. Ale na pewno prościej i szybciej pisze się takie oto artykuliki. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 17:13 czlowiek inteligentny jakby robil te znaki zapewne skonfrontowalby herb z fasady Dworu Artusa z dokumentami i oficjalna wersja nawet w tamtejszych czasach. To rozum i troche oleju we lbie nakazuje takie zachowanie poniewaz ktos kto ma mozg i troche oleju we lbie musi zdawac sobie sprawe ze na fasadzie nie musi byc przedstawiona oryginalna forma herbu, chociazby w kontekscie mozliwosci technicznych wykonania jego Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 18:08 Nie zrozumiałeś mnie. Przedstawiono herby z fasady dawnego Dworu Artusa, zburzonego na początku XIX wieku, które były tam umieszczone prawdopodobnie w XVI w., stąd mogą się różnić od dzisiejszych. Tak więc nie było co konfrontować, bo zamiarem było przedstawienie herbów w dawnej formie. Jest w tym pewien sens - z jednej strony upamiętnienie nieistniejącego budynku, bardzo ważnego dla miasta, z drugiej przedstawienie miast ważnych dla Torunia w czasie jego świetności. Można się spierać o to czy trzeba było to robić w ten czy inny sposób, czy Szeroka to odpowiednie miejsce na to, ale sam pomysł jest (przynajmniej dla mnie) czytelny. Można się przyczepić do niedostatecznej informacji, i tu faktycznie autor artykułu może mieć rację, a w moim poprzednim poście trochę mnie poniosło... Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 21:24 Sine.ira, umieszczanie odnośnika do nieistniejacego herbu z nieistniejącej fasady dawnego Dworu Artusa ma sens dla 'smakosza' tematu, a nie dla typowego zjadacza chleba. Jeżeli ma być to atrakcja dla masowego odbiorcy, to przekaz musi być prosty i czytelny. Inaczej nie da się uniknąć nieporozumień, jak to opisane artykule. Założę się, że większość mieszkanców Kolonii nie wie, jak wyglądał herb ich miasta kilkaset lat temu i 'atrakcja' ta bedzie u nich miała odbiór negatywny (że błąd!). Przekombinowana robota i tyle. Tak poza tym, to sam pomysł o mocno dyskusyjnej urodzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 01.09.09, 23:10 > Nie zrozumiałeś mnie. Przedstawiono herby z fasady dawnego Dworu Artusa, zburzonego na początku XIX wieku, które były tam umieszczone prawdopodobnie w XVI w., stąd mogą się różnić od dzisiejszych. Tak więc nie było co konfrontować ja bym konfrontowal na 100% bo mam mozg, bo wiem ze takie rzeczy trudno odwzorowac dokladnie na fasadzie budynku. moze z tego powodu nie bylo plomieni tu dochodzi druga sprawa, jakie herby powinny byc, te stare czy te nowe - tu tez nie jest latwa sprawa Nieco latwiejsza jest pisownia, ja bym napisal wszystko w jezykach z ktorych te kraje sie wywodza - tu nie mam watpliwosci. Czlowiek z Koln swojego herbu pewnie nie pozna a na 100% po nazwie nie dojdzie do prawdy >ale sam pomysł jest > (przynajmniej dla mnie) czytelny. pomysl mysle ze nie jest zly ale dochodzi jeszcze jedna sprawa, obecne herby determinuja mala wrchitekture a dokladnie jej ustawieni, co tez jest bledem Reasumujac, pomysl moze i fajny (ja bym probowal wydobyc kase od zainteresowanych miast) ale wykonanie do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 02.09.09, 00:09 szlachcic napisał: > ja bym konfrontowal na 100% bo mam mozg Ostatnio to mnie tak rozbawił słoń na szerokiej Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Płomienny problem na toruńskim deptaku 23.01.11, 02:13 No bo projektował to Grafik Karczewski Lech Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś