Dodaj do ulubionych

Opłaty Wizzair

19.10.09, 12:42
Witam.
Planuję lecieć WIZZem do Paryża BVA. Czy witryna www przewoźnika wyświetla
całkowitą cenę z uwzględnieniem podatków i opłat lotniskowych?
Wiem, że do każdej rezerwacji należy doliczyć "opłatę rezerwacyjną" i osobno
zapłacić za bagaż rejestrowany. A jak właśnie jest z opłatą lotniskową i podatkami
Obserwuj wątek
    • lccfly Opłaty Wizzair 19.10.09, 12:47
      mfaza1 napisał:
      > Witam.
      A jak właśnie jest z opłatą lotniskową i podatk
      > ami
      są uwzględnione w cenie biletu.
    • Gość: mimi Re: Opłaty Wizzair IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 07:13
      Popełniłem ten błąd w zeszłym roku... Sprawdź www.lot.pl w moim przypadku cena
      była niższa na lot.pl no i mniejsze koszty dojazdu z lotniska do miasta. Z BV to
      13 euro od osoby, no i lotem lecisz w normalnych warunkach i nie płacisz za
      wszystko jak w Wizz-już niedługo za głębokie oddechy w samolocie też pewnie
      będzie specjalna taryfa....
    • Gość: mimi Re: Opłaty Wizzair IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 07:21
      Nie wiem kiedy planujesz lecieć ale np w styczniu i w ogóle na wiosnę lotem ze
      wszystkimi opłatami polecisz za 380 zł-sprawdzałem
      • Gość: Kika Re: Opłaty Wizzair IP: *.ups.com 21.10.09, 09:56
        A wizzairem 160zl w 2 strony (np w lutym), doplacac 200zl za wieksza
        przestrzen na nogi przy 2h locie to troche frajerstwo!
        • Gość: mimi Re: Opłaty Wizzair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 14:47
          No tak.... W jednym zdaniu zawrzeć całą mądrość wypowiedzi i jeszcze dołożyć
          kopa.... typowo Polskie. Niestety nie znalazłem podawanej przez Ciebie ceny na
          stronach Wizza, a nie dodałem że leciałem z Warszawy. Może z innych miast jest
          faktycznie taniej. Poza tym w rzeczonych 200 zł /zakładam, że podajesz cenę z
          Katowic/ nie ma tylko dodatkowej przestrzeni na nogi. Jest jeszcze normalny
          rejsowy samolot, nie ma opłaty za bagaż, samolot jest zazwyczaj o czasie, ląduje
          na lotnisku CDG, a nie na polu, z którego za dojazd trzeba zapłacić ponad 50 zł,
          godziny odlotów i przylotów są dogodniejsze, kawka na pokładzie gratis i tak
          dalej. Uwierz mi, że latałem Wizzem wielokrotnie i niestety nie jest to
          najlepszy i najtańszy przewoźnik. Ofertę lotu odkryłem przypadkowo i dlatego ją
          polecam, natomiast nie namawiam nikogo do latania Lotem. Jak ktoś ma ochotę
          lecieć Wizzem do Paryża i zaoszczędzić te parę złotych to proszę bardzo. Dla
          mnie może nawet wyruszyć w podróż na osiołkach.
    • Gość: opposite Re: Opłaty Wizzair IP: *.icpnet.pl 25.10.09, 18:11
      Też się zastanawiam nad ta kwestia. Na stronie wizzair w zakładce "jak
      rezerwowac" jest taki zapis:
      " Wszystkie ceny zarezerwowanych biletów zawierają szczegółowe dane dotyczące
      zapłaconej za bilet kwoty. Wszelkie opłaty lotniskowe i opłaty za dodatkowe
      usługi mogą być wymagane osobno.
      Prosimy pamiętać, że opłaty lotniskowe są kosztami dodatkowymi, które nie zależą
      od Wizz Air. Wizz Air postara się jednak dostarczyć pasażerom jak
      najdokładniejszą informację o wszystkich kosztach i opłatach związanych z
      opłacaną taryfą."

No i nie rozumiem o co chodzi z tą opłata lotniskową???
      Ma ktoś doświadczenie, jak to wygląda w praktyce - ja pierwszy raz z wizzair.
      Też planuję Paryż.
      • Gość: C.R. Re: Opłaty Wizzair IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.10.09, 20:30
        Tak zwane 'opłaty lotniskowe', to suma wielu opłat i podatków nakładanych na
        linie lotnicze przez porty lotnicze i państwa, w których te porty się znajdują.
        Dodatkowo, linie lotnicze starają się ukryć w tych opłatach jak najwięcej innych
        rzeczy (na przykład: tak zwaną opłatę paliwową).

W dzisiejszych czasach opłaty lotniskowe często są wyższe, niż podstawowa cena
        biletu (czyli taryfa).

Tani przewoźnicy konkurują z 'regularnymi' liniami właśnie w ten sposób, że
        ukrywają jak największą część końcowej ceny biletu:

Porównując ceny biletów Ryanair i British Airways wyjdzie nam, że Ryanair jest
        tańszy, tymczasem często jest to nieprawda, bo cena British Airways zawiera już
        w sobie wszystkie opłaty lotniskowe, przewóz bagażu, wystawienie biletu, itd.
        Tymczasem Ryanair doliczy nam wszystkie te koszty w czasie robienia rezerwacji,
        i jeszcze często każe sobie dopłacić jakąś część na lotnisku. Warto o tym
        pamiętać, porównując ceny biletów.

Chyba się bardzo nie pomylę mówiąc, że do ceny biletu taniego przewoźnika,
        widocznej na stronie internetowej, trzeba doliczyć ze 200 - 250 zł, żeby uzyskać
        prawdziwą cenę, którą zapłacimy.

Zrobiłem kiedyś listę portali, które w miarę uczciwie pokazują końcowe ceny
        (przynajmniej dla 'tradycyjnych' przewoźników). Warto z nich skorzystać, jeśli
        chcemy sprawdzić czy cena, którą widzimy, to prawdziwa cena końcowa:

www.rezerwacja.pl
        www.tanie-bilety-lotnicze.pl
        www.biletylotnicze.com.pl
        www.airfly.pl
        www.airclub.pl
        Mam nadzieję, że od ostatniego sprawdzenia nic się tu nie zmieniło na gorsze -
        dajcie znać, jeśli ktoś zauważy, że któryś z podanych portali przestał traktować
        klientów należycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka