Dodaj do ulubionych

skarga do Prezesa Urzedu Lotnictwa Cywilnego...

05.02.10, 21:07
Witam!
W grudniu alitalia odwolala mi lot na trasie palermo-rzym. zapewnili mi
przelot dopiero po 24 godzinach....pisalm do niech o doszkowanie lecz
bezskutecnie....
czy ktos z was skladal skarge na odwolany lot do prezesa urzedu lotnictwa
cywilnego? jak to wyglada w praktyce?
dziekuje za info
Obserwuj wątek
    • tomaszmarte Re: skarga do Prezesa Urzedu Lotnictwa Cywilnego. 05.02.10, 21:29
      O ile pamiętam kiedyś się"piekłaś i smażyłaś" lądując chwilowo w
      Brazyli..:) Też miała byc skarga, pomogło?
      • a.soltero Fly & Complain 05.02.10, 22:22

Alitalia pokryka koszty twojego hotelu, prawda?
        Dowiozla jednak ciebie z opoznieniem. Nie dostaniesz
        zadnego odszkodowania. Tez jestem ciekaw czy dostalas
        cos za godzinne pieczenie sie w Sao Paolo.
        Wyluzuj troche - masz ciezki i konfliktowy charakter.
        • komendantka Re: Fly & Complain 05.02.10, 22:51
          lot był odwołany i zostałaś przeniesiona na lot 24 h później, czy po prostu Twoj
          oryginalny lot był o 24h opóźniony?
          jaka była przyczyna tej sytuacji?
          • 75iwona Re: Fly & Complain 06.02.10, 09:38
            lot byl odwolany (wykasowany), przeniesli mnie na lot dokladnie po 40 godzinach
            ( stwierdzili ze wczesniej nie bylo mniejsc), nie zapewnili nam swiatczen typu
            hotel czy posilki...zostalismy pozostawieni sami sobie...
            • komendantka Re: Fly & Complain 06.02.10, 10:09
              niezależnie od powodu odwołania lotu należy Ci się hotel i wyżywienie w takiej
              sytuacji.
              Jeśli wysłałaś im rachunki za hotel i jedzonko, a nie poczuwaja się do
              odpowiedzialności i zwrotu tych kosztów, śmiało możesz wysyłac skargę do ULC.
              Jeśli natomiast chodzi o dodatkową rekompensatę finansową, to wszystko zależy od
              przyczyny odwołania lotu. Daj znac z jakiego powodu lot odwołano, a powiem Ci,
              czy jakakolwiek rekompensata Ci się należy
              • 75iwona Re: Fly & Complain 06.02.10, 11:43
                Komendantko dziekuje Ci za info!

Problem w tym, gdyz w Palermo nie wzielam rachunku nie za hotel, nie za taksowke
                ( lotnisko- hotel- lotnisko), ani tez z restauracji....Ale logiczne jest ze
                musilam wydac pieniadze, kosztowalo mnie to wszystko okolo 200 euro... czy jakos
                moge dochodzic swoich praw?
                Jezeli chodzi zas o przyczyne odwolania lotu to alitalia twierdzi, ze przez
                warunki klimatyczne, co jest nieprawda, gdyz w palermo w dniu wylotu bylo okolo
                10 stopni w plusie, i rozniez w rzymie tak samo ( sprawdzilam to w necie),
                sprawdzilam rowniez w necie lotnisko w rzymie - funkcjonowalo normalnie....
                Czy ULC jakos moze sprawdzic przyczyne odwolania lotu???
                Dzieki za info
                • komendantka Re: Fly & Complain 06.02.10, 13:05
                  jeśli nie masz rachunków, to niestety nic nie zdziałasz.
                  Taksówka i jedzonko przepadly, ale w celu uzyskania potwierdzenia z hotelu
                  wystarczy sie z nimi skontaktowac i bez problemu powinni wystawic Ci to ponownie.

Jeśli chodzi o powód odwołania lotu, to bardziej szczegółowe informacje mogą byc
                  udzielone jedynie prawnikom lub instytucjom takim jak ULC właśnie.

Obawiam się jednak, że jeśli Alitalia potwierdziła, że warunki pogodowe
                  uniemożliwily im wylot, to to był właśnie główny powód odwołania lotu.

Każda linia lotnicza ma jakieś określone 'pułapy' pogodowe, przy których może
                  latac. Nie znam się na tym dokładnie, ale może zdarzyc się tak, że przy takich
                  samych warunkach atmosferycznych jedna linia bedzie operowac bez opóźnień, a
                  druga już nie poleci wcale.

Wydaje mi się, że skoro Alitalia poinformowała Cię, że przyczyną była pogoda, to
                  właśnie jeden z tych warunków nie został spełniony i nie mogli wyleciec, mimo iż
                  z pozoru wydawac by się mogło, że pogoda jest idealna.

W takim przypadku jedyne o co moim zdaniem byś mogła się ubiegac, to hotel. No i
                  ewentualnie zwrot kosztów dwóch rozmów telefonicznych, które musiałaś wykonac,
                  po przesłaniu im bilingu oczywiście.

Pozdrawiam
                  • 75iwona Re: Fly & Complain 06.02.10, 14:37
                    dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.. pozdrwiam
                    • agulera Re: Fly & Complain 16.02.10, 12:10
                      Jezeli to nie warunki atmosf. to odzszkodowanie się należy jak psu
                      zupa.
                      polecam art 5 i 7 rozporządzenie WE- wszystko na stronie ULC - pisz
                      do nich.
                      www.ulc.gov.pl/_download/kopp/roz_261-2004_pl.pdf
                      Dziwi mnie jednak, ze nie zapewnili Ci tam noclegu/wyzywienia. No i
                      ten brak rachunków...(?)
                    • monni3 Re: Fly & Complain 16.02.10, 13:14
                      hej
                      ja mialam w sierpniu odwolany lot przez allitalie
                      bo 4 miesiacach batalii dostalam odszkodowanie w wysokosci
                      zagwarantowanej przez dyrektywe eu - czyli w moim przypadku 250 euro
                      Urzad lotnictwa cywilnego jest bardzo pomocny
                      jesli nie jestes pewna czy cos ci sie nalezy zadzwon do nich
                      • 75iwona Re: Fly & Complain 16.02.10, 19:31
                        hej monni3!!!!!
                        mam pytanie, czy mialas odwolany przelot na terenie Wloch czy tez Polski???????
                        Mozesz mi dac swojego meila?
                      • 75iwona Re: Fly & Complain 16.02.10, 19:31
                        hej monni3!!!!!
                        mam pytanie, czy mialas odwolany przelot na terenie Wloch czy tez Polski???????
                        Mozesz mi dac swojego meila?
                        • Gość: Rachela Re: Fly & Complain IP: *.aster.pl 17.02.10, 14:52
                          przecież widzisz maila. do nicka zalogowanej osoby dopisujesz @gazeta.pl i już
                          masz.
                          • fikofako Re: Fly & Complain 17.02.10, 16:55

Ty Iwonka malo wyrobiona jestes, prawda?
                            Turystycznie, internetowo i w ogole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka