Dodaj do ulubionych

Mastercard prepaid

IP: *.ucd.ie 27.02.10, 01:16
Witam,
Ryanair zmianił kartę wobec której nie stosuje opłaty za rezerwację-
z visy electron na mastercard prepaid. Ktoś się orientuje jakie
banki udostępniają tę kartę w Polsce? Wiem, że ING oferują ją, ale
nic poza tym nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: af-bcn użyj wyszukiwarki IP: *.184.16.59.dyn.user.ono.com 27.02.10, 05:00
      użyj wyszukiwarki - np forumowej, nad wszystkimi postami
      Na razie o polskich (rozpoznawanych przez R) nie słychać
      ludzie wyrabiają sobie Neteller lub MoneyBookers

w szcz. zob. artykuł z fly4free.pl
      i/lub fora o tematyce lotnictwa

pozdr
      • Gość: Marek Re: użyj wyszukiwarki IP: *.ucd.ie 27.02.10, 16:23
        Czytałem różne posty na forach i wiem o tych kartach oferowanych przez
        te różne niebankowe podmioty, ale mnie interesuje konkretnie karta w
        jakimś banku-> nie chcę płacić za każde doładowanie karty oraz/ lub
        każdą transakcję.

Czy ktoś wie czy ta karta z ING działa w Ryanair?
        Fortis też ją niby oferował, ale Ryanair jej nie akceptuje.
        • af-bcn za fiz. Neteller'a nie płacisz, mogę potwierdzic 27.02.10, 17:58
          o ofercie w polskich bankach nie wiem ,
          choć -jak pisalem- cisza na forum może wskazywac ze po prostu
          (jeszcze?) takowych kart kt dzialaja w R - nie ma
          ?
          natomiast mogę potwierdzić z doświadczenia - jeśli doładowujesz
          fizyczną neteller'a (zawczasu) przelewem, nie płacisz,
          jak zresztą opisał Kamil na fly4free.

------------
          pozdrawiam
          A.
          • af-bcn a, i w ING nie widze Mastercard 27.02.10, 18:03
            i w ING nie widze Mastercard przedpłaconej
            tylko Maestro,
            i Mastercard kredytowa, z def. podlegajacej opłacie u R.

----------
            pozdrawiam
            A.
            • flyboom Mastercard prepaid 27.02.10, 19:20
              premiumshop24.bzwbk.pl/899,340492/Karty_platnicze,MasterCard_PayPass/ Na blogu BZWBK można znaleźć taką informację "...Nasze karty MasterCard pre-paid będą wpisane na listę kart objętych promocją na stronach Ryanair od dnia 1 marca 2010 r."
              • Gość: Roman Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 09:16
                Jakoś nie mogę znaleźć w tekście tej informacji ,ani też w innym
                miejscu na stronie BZ WBK.Widzę natomiast ,że max. kwota transakcji
                to 500 zł.
                Zatem jeśli chcę kupić bilety na podróż dla 3-osobowej rodziny a
                cena łączna wyniesie 520 zł to nie mogę dokonać transakcji?!Czy
                muszę ją rozdzielić na 2 odrębne?
          • Gość: Marek Re: za fiz. Neteller'a nie płacisz, mogę potwierd IP: *.ucd.ie 28.02.10, 03:19
            Nie chce Was niepokoic, ale czy przeczytaliscie warunki Netellera?
            Np. fakt, ze oplaty moga zmienic sie w zaleznosci od ich uznania-
            tzn. zgadzacie sie na to, ze oplaty moga byc zmieniane bez wasze
            zgody a nawet wiedzy (tzn. ze nawet maila nikomu wyslac nie musza).
            neteller ma taka pozycje jak 'dormacy fee'- czyli oplata za
            niekorzystanie z karty. teraz wynosi 0, ale przeciez moga ja
            zwiekszyc, jak wszystkie inne oplaty. do tego dochodzi 15 euro/ 50zl
            oplaty za rezygnacje.
            ogolnie bylbym ostrozny, ale mnie za duzo dziwny oplat, ktore wynosza
            w TYM MOMENCIE zero.
    • magdzie Re: Mastercard prepaid 27.02.10, 23:04
      www.entropay.com, maja w ofercie mastercard.
      polecam, zakupilam juz kilka biletow z ryanair.
    • artibi Re: Mastercard prepaid 07.03.10, 16:04
      ING
      • tom.basiak Re: Mastercard prepaid 09.03.10, 15:15
        korzysta ktos z was z karty kredytowej Ryanair wydawanej przez bank BPH?

czy platnosci ta karta za zakup biletów są wolne od opłat za platnosc kartą?
        • lccfly Mastercard prepaid BZWBK 09.03.10, 19:12
          To jest karta w systemie Visa i podlega standardowej opłacie...Płacąc kartą za swoje zakupy jedynie zbierasz punkty, za które otrzymujesz od Ryanair bonusowe bilety dla siebie i osoby towarzyszącej...ogólnie nic ciekawego.Polecam MC prepaid BZWBK...działa na 100% jako wolna od opłat za płatność w Ryanair.Mankamentem jest limit pojedyńczej transakcji,który wynosi 500 pln.
    • traveladvisor Re: Mastercard prepaid 09.03.10, 15:44
      Ucinając wszelkie spekulacje, w chwili obecnej bezpłatnie możliwe jest to tylko
      Nettelerem. najbardziej opłacalne jest założenie konta w PLN, a kartę rozliczamy
      w SEK (Swedish krona).

Zapraszam na mój blog, w którym zdradzam inne recepty turystyki od kuchnii.
      • mate1313 Re: Mastercard prepaid 09.03.10, 19:05
        I tutaj się mylisz. Bo Ryanair odsługuje także bezpłatnie Mastercard
        prepaid PayPass z BZ WBK.

premiumshop24.bzwbk.pl/899,340492/Karty_platnicze,MasterCard_PayPass/
        • Gość: pp Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 19:30
          500zł limit transakcji. Mało, choć na bilet w Ryanie może wystarczyć.
          • tom.basiak Re: Mastercard prepaid 09.03.10, 20:53
            ile wazna jest ta karta BZwbk?
            • zespol_bzwbk Re: Mastercard prepaid 11.03.10, 09:16
              Karta jest ważna dwa lata.

Zasady obecności BZ WBK na forach można sprawdzić na:
              indywidualni.bzwbk.pl/zasady-obecnosci-bz-wbk-na-forach.html
              Zespół Banku Zachodniego WBK
        • traveladvisor Re: Mastercard prepaid 09.03.10, 22:43
          mate1313 -> nie przeczytałeś/przeczytałaś uważnie mojego poprzedniego wpisu. ja
          bardzo wyraźnie zaznaczyłem, że Neteller jest jedyną BEZPŁATNĄ opcją, a nie
          jedyną W OGÓLE.
          Za paypass'a w BZWBK trzeba zapłacić 20zł. Poza tym karta ta nie umożliwia
          transakcji MOTO (Mail Order, Telephone Order), a więc transakcji zdalnych, czyli
          tych dokonywanych przez Internet. Działa ona, z technicznego punktu widzenia,
          jak zwykła płaska debetówka (nie mylić z kartami embosowanymi, umożliwiającymi
          transakcje MOTO)
          • flyboom Mastercard prepaid 10.03.10, 02:03
            traveladvisor napisał
            >>>>> Za paypass'a w BZWBK trzeba zapłacić 20zł. Poza tym karta ta nie umożliwia transakcji MOTO (Mail Order, Telephone Order), a więc transakcji zdalnych, czyli tych dokonywanych przez Internet. Działa ona, z technicznego punktu widzenia,jak zwykła płaska debetówka (nie mylić z kartami embosowanymi, umożliwiającymi transakcje MOTO)<<<<<<< Z całym szacunkiem,ale przeczytaj ze zrozumieniem wątek autora tematu... później syp argumentami.:) Poza tym nie każdy lubi się bawić w rejestracje,weryfikacje itp.
          • Gość: pp Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 10:55
            No ale płacenie za lot Ryanem nie jest transakcją MOTO, tylko internetową. A to
            masz napisane, że działa:

Karta ze znakiem akceptacji MasterCard, umożliwiająca dokonywanie transakcji
            bezgotówkowych w POS (w tym transakcji zbliżeniowych), transakcji
            internetowych
            oraz wypłaty w bankomatach na całym świecie. Karta
            nieumożliwia dokonywania transakcji MOTO.

Czyli, z punktu widzenia klienta Ryana, jedyną wadą tej karty (pomijając 20zł
            koszt wydania, który się zwróci po jednym bilecie) jest b. niski limit jednej
            transakcji. Co prawda jest 2000 na dobę, czyli teoretycznie 4 transakcje po 500,
            ale to i tak mało. Skądinąd dziwią mnie tak niskie limity na prepaid. W końcu
            bank nic nie ryzykuje.

Wywalenie opcji MOTO nie jest uciążliwe, ile dzisiaj transakcji robi się podając
            nr karty przez telefon?
    • Gość: mirco Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 22:53
      Ten wątek jest nie na temat.
      Tu powinno się mówić o LATANIU, a nie o rodzajach kart płatniczych. Proszę
      moderatora o czuwanie nad zaśmiecaniem forum.
      • traveladvisor Re: Mastercard prepaid 10.03.10, 12:02
        Rozmawiamy o dostępnych opcjach płatności w Ryanie, a więc nie jest to temat
        zupełnie nie związany z aspektami latania.

Wielokrotnie na tym forum poruszana była kwestia dojazdu do terminali czy samej
        możliwości parkowania w okolicach lotniska, a to ma jeszcze mniej wspólnego z
        aspektami podróży lotniczych.
        • Gość: mika Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 13:50
          A nie uważasz, że dyskusja o tym, jak zaoszczędzić 20 złotych (przy zagranicznej
          podróży, gdzie tyle to kosztuje np. kawa w kawiarni) jest po prostu bez sensu?
          Nie stać cię na zapłacenie opłaty za transakcję kartą, to może zostań w domu i
          nie rób z siebie dziada. Bo ile można czytać o "złodziejskim haraczu przy
          płaceniu kartą" itd....
          • dmj1 Re: Mastercard prepaid 10.03.10, 14:53
            Gość portalu: mika napisał(a):

> Nie stać cię na zapłacenie opłaty za transakcję kartą, to może
            >zostań w domu i nie rób z siebie dziada.

A co ma jedno do drugiego. To nie jest kwestia stać, nie stać. Ta
            sama dyskusja toczy się na forach w wielu krajach i zasobność
            portfela nie ma tu nic do rzeczy.

> Bo ile można czytać o "złodziejskim haraczu przy
            > płaceniu kartą" itd....

Tytuł wątku jest tak jednoznaczny że nie czta się go przez pomyłkę,
            jeśli treść Ciebie nie interesuje, nie czytaj...

darek
          • Gość: pp Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 15:23
            Jak ktoś lata Ryanem, to znaczy, że dla niego również 20zł jest ważne. Przemnóż
            sobie owe 20zł przez ilość biletów i przez ilość przelotów i zobaczysz, że długi
            weekend w Londynie potrafi być dla czteroosobowej rodziny tańszy o 160 złotych.

A jeśli ktoś leci dokądś via londyn, to jeszcze x2.

Są też ludzie, którzy regularnie latają Ryanem i im się te dwudziestki mogą
            zebrać w solidną sumę.

Gdyby Ryan (i inni) grali fair i np. dokładali po 2% ceny biletu za obsługę
            określonej karty (więcej na pewno im nie potrącają), to byłoby OK, ale dziś
            widać, że jest to zwykłe naciąganie klientów. No i oszczędni (nie widzę nic
            złego w eliminowaniu niepotrzebnych kosztów) muszą kombinować.
          • traveladvisor Re: Mastercard prepaid 11.03.10, 10:39
            Jeśli weźmiemy pod uwagę, że wątek toczy się wyłącznie wokół LCC, a dla
            większości Polaków cena jest najważniejszym kryterium wyboru, to taka rozmowa ma
            absolutnie sens.
            Gdybyśmy rozmawiali o liniach lotniczych w kategorii pięciogwiazdkowej (Qatar,
            Singapour Airlines, Etihad), to wówczas faktycznie nie ma sensu dyskutować jak
            zaoszczędzić 20zł.
            Zwróć uwagę, że ja nie piszę tutaj jakimi liniami lotniczymi latam, więc
            stwierdzenie, że robię z siebie dziada jest w ogóle nie na miejscu.
            Jako były pracownik linii lotniczych dzielę się tutaj wiedzą, poradami, a
            przytoczone sytuacje nie muszą być koniecznie przykładamy z autopsji.

> A nie uważasz, że dyskusja o tym, jak zaoszczędzić 20 złotych (przy zagraniczne
            > j
            > podróży, gdzie tyle to kosztuje np. kawa w kawiarni) jest po prostu bez sensu?
            > Nie stać cię na zapłacenie opłaty za transakcję kartą, to może zostań w domu i
            > nie rób z siebie dziada. Bo ile można czytać o "złodziejskim haraczu przy
            • tom.basiak Re: Mastercard prepaid 11.03.10, 15:45
              zastanawiam się czy karta wydana do konta walutowego nomen omen też ktora musi
              być doładowana w BZWBK również pozwala uniknąć płatności za lot

indywidualni.bzwbk.pl/karty/do-kont-osobistych/walutowych/funt-gbp/karta-mastercard-w-funtach-brytyjskich.html
              ta karta jest bezplatna i bezpośrednio w funtach
              • Gość: pp Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 16:01
                To musi być MC prepaid. Za zwykły MC kasują tak, jak za inne karty.
                Swoją drogą, przy takiej ilości klientów z Polski, mogliby sobie założyć konto w
                PLN w polskim banku i akceptować opłatę przelewem bezpośrednio z ich strony.
                • traveladvisor Re: Mastercard prepaid 11.03.10, 16:32
                  Z ekonomicznego punktu widzenia jest to nieopłacalne. Jeśli chcemy mieć tak
                  niskie ceny, nie wymagajmy aby linia ponosiła kolejne koszty i zatrudniała
                  kolejne osoby do obsługi i księgowania następnych konta bankowych. Jeśli to
                  zrobią, koszty przerzucą na podróżnych i kółko się zamyka.
                  • Gość: pp Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 16:57
                    To wszystko da się zrobić bez zatrudniania kogokolwiek. Są systemy płatności
                    online (ze strony sprzedawcy wchodzi się na stronę jednego z kilku banków, które
                    autoryzują transakcję identycznie, jak organizacje kartowe). Działają tak
                    doładowania prepaidów. Koszty, jak sądzę, znikome. Na pewno poniżej prowizji dla
                    Visy/MC.

To jest bardziej kwestia polityki firmy, bo zauważ, że cały czas rozmawiamy o
                    tym, jak Ryanowi płacić mniej. No to jaki on mają interes w tym, by przestać
                    zarabiać na tych opłatach za kartę i przewalutowanie? Pewnie stanowi to jakiś
                    istotny procent przychodów, podobnie jak nachalna sprzedaż zdrapek na pokładzie,
                    czy wyszarpywane od ludzi w ostatniej chwili opłaty za nadbagaż. Taki model
                    biznesowy i już.
          • mate1313 Re: Mastercard prepaid 11.03.10, 16:47

> A nie uważasz, że dyskusja o tym, jak zaoszczędzić 20 złotych (przy
            zagraniczne
            > j
            > podróży, gdzie tyle to kosztuje np. kawa w kawiarni) jest po prostu
            bez sensu?
            > Nie stać cię na zapłacenie opłaty za transakcję kartą, to może
            zostań w domu i
            > nie rób z siebie dziada. Bo ile można czytać o "złodziejskim
            haraczu przy

Właśnie przez takich ludzi jak ty, Ryanair zlikwidował bezpłatne płacenie electronami.Przecież musi zapłacić za bilet bo inaczej nie będzie czuł, że był poza granicami kraju. Jeśli kupujesz tanie bilety
            i liczysz się z takimi warunkami transportu, to założę się jest dla
            Ciebie ważne także te 20 zł. (w jedną stronę).
            Jeśli dla Ciebie wyjazd za granicę wiąże się z niekończącą się listą
            wydatków. Dla niektórych 40 zł (lot tam i powrót) to koszt noclegu w
            hostelu.

• Gość: mirco Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 08:30
              Ale mówimy ciągle o podróży lotniczej za granicę! To nie jest wyjazd PKS-em do
              miasteczka powiatowego za miedzą . To przelot samolotem za granicę. Ma być za
              darmo? Płacisz 100-200 złotych i jeszcze się chcesz targować? To ile wg ciebie
              powinien kosztować bilet?
              Zauważcie, że powstała grupa ludzi, którzy polują na bilety za grosze (w
              porządku, ich prawo, czemu nie?), a następnie ciskają się wszędzie, że linie ich
              nacięły na 20 zł, bo trzeba było coś tam zapłacić. A im naleŻy się GRATIS! To chore.
              Ciekawe czy robią za granicą piekło w kawiarni, że muszą zapłacić za kawę 2 euro
              (przecież to skandal!)
              A argument, że jak sie dużo lata, to można sporo zaoszczędzić, jest bez sensu.
              Równie dobrze zaoszczędzić można chociażby jadąc na lotnisko na gapę (2.40 zł. x
              4 osoby x 2 -tam i z powrotem).
              Tanie linie to dobrodziejstwo, bo wiele osób, które nigdy nie mogłyby pozwolić
              sobie na lot za granicę, mogą to zrobić. Ale dlaczego zaraz wpadać w paranoję,
              że ma być całkiem za darmo, bo mi sie należy. Żenua.
              • dmj1 Re: Mastercard prepaid 12.03.10, 09:50
                Gość portalu: mirco napisał(a):

> Tanie linie to dobrodziejstwo, bo wiele osób, które nigdy nie
                mogłyby pozwolić
                > sobie na lot za granicę, mogą to zrobić. Ale dlaczego zaraz wpadać
                w paranoję,
                > że ma być całkiem za darmo, bo mi sie należy. Żenua.

Żenujace jest to, że nie rozmumiesz sensu wielu wypowiedzi w tym
                watku. Nie romzmawiamy o cenie biletu, którego wysokość warunkuje
                fakt, że dana grupa ludzi może sobie na latanie pozwolić lub nie.
                Mówimy o konkretnym przewoźniku, konkretnym instrumencie płatniczym
                i najdelikatniej mówiąc nieklarownej, zakamuflowanej polityce opłat.
                Nikt nie kestionuje przeciez faktu, że 10 GBP za przelot do Londynu
                to dużo, niech kosztuje i 10 razy tyle ale niech przewoźnik zajmie
                jasne i klarowne stanowisko w kestiach płatności za przewóz. Bo do
                opcjonalnych wodotrysków typu speedboarding, ubezpieczenia lub temu
                podobne ... niech robi co chce.

darek
                • tom.basiak Re: Mastercard prepaid 16.04.10, 20:09
                  płaciliście już przedpłaconą BZ WBK , właśnie zasatnawiam sie nad zamówieniem
                  tej karty za 20 zł. Nie mieliście zadnych problemów z płatnością?
                  • Gość: Rysiek Re: Mastercard prepaid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 22:18
                    Płaciłem za 4 loty.Najmniejszych problemów,należy tylko pamiętać,że
                    max.kwota operacji to 500 zł.W razie droższych biletów trzeba
                    zakupy rozbić na kilka transakcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka