mattinn 07.03.10, 13:00 Czy są jakieś zalety/wady linii Air Berlin w stosunku do Easy Jett? Tymi drugimi latałem, zastanawiam się nad Air Berlin... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Re: Air Berlin IP: 94.254.232.* 07.03.10, 14:48 Dla mnie wadą jest to iż są drożsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Air Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 18:25 Air Berlin jest czymś pośrednim między tanią linią, a liniami starego typu. Z reguły są drożsi od Ryana, ale też mają oferty po 19€. Na pokładzie dają jeść i nie usiłują sprzedawać zdrapek. Czego u nich nie lubię: - to ciągle istniejąca (niemała!) dopłata paliwowa. - najbardziej nie lubię tego, że olali Polskę, a mogliby tu robić niezły biznes. - mają berlińską bazę na Teglu, więc muszę przejechać przez cały Berlin i odstać swoje na A100/A111 - okoliczne parkingi są dość drogie Co u nich lubię: - sympatyczna obsługa i konkurencyjne ceny w kierunkach, w których zdarza mi się latać, - latają na normalne lotniska, a nie odległe o 100km od miasta, które jest na bilecie, - nie odwołują lotu, bo z kalkulacji im wyszło, że taniej będzie oddać za bilety, - własny terminal na TXL, przestonny i bez wielkich kolejek. Podsumowując - za złotówkę z nimi się nie poleci, ale warto (szczególnie osobom z zachodniej Polski) rozważyć jako alternatywę dla Lotu czy Lufy Odpowiedz Link Zgłoś
traveladvisor Re: Air Berlin 08.03.10, 00:10 Gość "pp" zaznaczył co u Air Berlin nie lubi, jednak kilka z tych rzeczy jest absolutnie od przewoźników lotniczych w ogóle niezależna. Niezależnie od tego, kto tak napisze i o jakiej linii, zawsze będę stawał w takich sytuacjach po stronie świadczącego usługę. Linie lotnicze nie zarabiają na dopłatach paliwowych, których wypadkowa zależna jest od wartości baryłki na giełdzie, względnie ceny kerozyny (paliwa lotniczego) oraz kursu walut. Często bywa tak, że zmuszone są dopłacić do paliwa, za które zapłacił wcześniej pasażer. Ceny parkingów również nie są zależne od linii, wszak miejsce do parkowania zapewnia właściciel portu lub dzierżawca tego miejsca. Czy olali Polskę? Nie olali. Jak każde przedsiębiorstwo, również i Air Berlin bierze pod uwagę rachunek ekonomiczny, a uruchomienie nowych tras jest poprzedzone bardzo szczegółowymi badaniami rentowności trasy. Samolot, personel, baza, opłaty portowe i wszystkie procedury są z goła odmienne i pracochłonne od tych, które towarzyszą spółkom zajmującym się organizacją transportu miejskiego. Tyle w skrócie, bo o liniach lotniczych można solidną pracę magisterską napisać. Gość portalu: pp napisał(a): > Air Berlin jest czymś pośrednim między tanią linią, a liniami starego typu. Z > reguły są drożsi od Ryana, ale też mają oferty po 19€. Na pokładzie dają > jeść i > nie usiłują sprzedawać zdrapek. > > Czego u nich nie lubię: > - to ciągle istniejąca (niemała!) dopłata paliwowa. > - najbardziej nie lubię tego, że olali Polskę, a mogliby tu robić niezły biznes > . > - mają berlińską bazę na Teglu, więc muszę przejechać przez cały Berlin i odsta > ć > swoje na A100/A111 > - okoliczne parkingi są dość drogie > > Co u nich lubię: > - sympatyczna obsługa i konkurencyjne ceny w kierunkach, w których zdarza mi si > ę > latać, > - latają na normalne lotniska, a nie odległe o 100km od miasta, które jest na > bilecie, > - nie odwołują lotu, bo z kalkulacji im wyszło, że taniej będzie oddać za bilet > y, > - własny terminal na TXL, przestonny i bez wielkich kolejek. > > Podsumowując - za złotówkę z nimi się nie poleci, ale warto (szczególnie osobom > z zachodniej Polski) rozważyć jako alternatywę dla Lotu czy Lufy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Air Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 06:53 To może powinienem był napisać, czego związanego z wyborem AB nie lubię. Pewnie, że linie mają ograniczony wpływ na ceny parkingów. Dla mnie wybór takich, a nie innych linii to suma wszystkich danych - od odległości od lotniska, poprzez ilość korków po drodze, łatwość i taniość zaparkowania, aż po cenę lotu. A to, że Polska nie jest ich celem, widać po rozkładzie. Skoro nie mają WAW w rozkładzie, a ludziom z Wrocławia proponują 350km wycieczkę do TXL. A te dopłaty paliwowe to jest pic i fotomontaż. W tej chwili AB jest jedną z niewielu linii, które te opłaty dodają do ceny biletu. Podobnie wszystkie opłaty transakcyjne itp. Skoro te opłaty są częścią biletu i nie można ich uniknąć, to niech będą w cenie. Ale lepiej wygląda w ofercie 39€ w jedną stronę (plus 3€ plus 25€ w jedną stronę plus 15€ za transakcję) od np. 125€ za cały bilet. Parę razy z nimi latałem (i pewnie jeszcze będę), ale takie zagrywki bywają nieco denerwujące. Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: Air Berlin 08.03.10, 08:09 nie do końca "olali" Polskę, bo od maja oferują loty na trasie GDN-TXL. Za osobę dorosłą w obie strony wychodzi ok. 55 EUR, więc całkiem, całkiem, choć oczywiście rekord świata to to nie jest. Porównując jednak z jazdą pociągiem, czy samochodem, albo autokarem, uważam, że cena jest atrakcyjna. Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Air Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 08:56 Zgoda, mają Gdańsk i Kraków w ofercie, ale tylko jako dolot do huba TXL. Co zarówno mnie (Wrocław), jak i mieszkającym w centralnej, czy północno-wschodniej Polsce, niewiele daje. Marzyłyby mi się loty np. z WRO gdzieś na południe Europy. Niewątpliwą zaletą AB jest to, że loty via ich hub są obsługiwane tak, jak w tradycyjnych liniach (transfer bagażu, brak konieczności check-in przy tranzycie itp.) Nie wiem, czy po rozbudowie SXF przeniosą się z Tegla na pd-wsch. obrzeża Berlina. Jeśli tak, to na pewno złapią więcej klientów z zachodniej Polski. Ale lowcost (w rozumieniu Ryana czy Wizza) to nie jest i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: Air Berlin 08.03.10, 10:59 Gość portalu: pp napisał(a): > Nie wiem, czy po rozbudowie SXF przeniosą się z Tegla na pd-wsch. obrzeża Nie będą mieli wyjścia bo TXL zostanie zamknięty a nowy BBI zastapi obydwa dotychczasowe lotniska > Berlina. Jeśli tak, to na pewno złapią więcej klientów z zachodniej Polski. Mieszkam w Szczecinie i dla mnie nie ma to większego znaczenia z którego lece lotniska. Oczywiście, samochodem znacznie wygodniej na SXF ale połączenia busem a jest ich cała masa i tak obejmują w 1 kursie przejazd do obu lotnisk i wyjazd/powród z /do Szczecina zajmuje dokładnie tyle samo czasu. darek Odpowiedz Link Zgłoś
traveladvisor Re: Air Berlin 08.03.10, 11:03 O regularnych lotach AB na południe Polski można pomarzyć. Wizz w tym roku stanie się naszym narodowym przewoźnikiem i przeskoczy LOT. Ryan świetnie się trzyma, do tego jest jeszcze konkurencja innych mniejszych LCC. Bariery wejścia na rynek AB ma spore, bo tak jak wspomniałeś nie jest to typowy, rasowy lowcost. Lata do dużych, głównych lotnisk, więc opłaty lotniskowe są wyższe niż w przypadku Ryana i Wizza. Zachodnia Polska ma dość dobry dostęp do TXL, a Polacy są w stanie wiele znieść za niską cenę, więc przesiadka w TXL nie jest problemem. Mają połączenia z KRK i to wystarczy by zdobyć południe Polski, względnie północ Czech i Słowacji. GDN to próba odebrania północnej Polski. Zauważcie, że AB atakuje miast, z których jazda koleją czy samochodem jest długa i uciążliwa. Z Wawy sporą konkurencją jest EIC spółki PKP IC - takie połączenie jest absolutnie nieopłacalne, tym bardziej, że DB przymierza się do wejścia na polskie tory na trasie Hauptbahnhoff - W-Wa Wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirco Re: Air Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 18:54 Ja też jestem z Wrocławia, ale Tegel nie jest dla mnie przeszkodą. Dojazd, zwłaszcza po oddaniu przelotówki przez centrum Berlina to teraz pestka. I z niecierpliwością czekam na oddanie nowego lotniska BBI (Berlin-Brandenburg International, niedaleko Schoenefeld). Wtedy to właśnie stanie się naszym najbliższym wielkim lotniskiem. Jak dla mnie Okęcie i takie tam grajdoły tracą jakiekolwiek znaczenie. A Air Berlin to przewoźnik bardzo dobry. Ceny przyzwoite, a jakość usług nieporównywalna z naszymi liniami. Przepaść po prostu. I zawsze (!) doskonała obsługa. Odpowiedz Link Zgłoś
mattinn Re: Air Berlin 18.03.10, 18:09 Zachęcony dobrymi opiniami wybrałem Air Berlin i jestem zadowolony. Potwierdzam, oferują wyższy standard niż EasyJet. Miła obsługa, niemiecka punktualność i porządek... no i A319 startował z Krakowa:) Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: th Re: Air Berlin IP: *.multimo.pl 18.03.10, 21:08 Ja ostatnio kilka razy leciałem easyJetem i naprawdę nie mogę im nic zarzucić. Lot z Berlina do Rzymu trwał zaledwie godzinę i 20 minut, więc doleciałem prawie pół godziny przed czasem :) Mieszkam w zachodniej Polsce, więc dojazd na lotnisko Schoenefeld jest bardzo wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś