Dodaj do ulubionych

Autobus Ciampino - Termini

IP: *.30.213.199.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.10.12, 08:15
Nigdy nie byłam na tym lotnisku oraz nigdy jeszcze nie leciałam Ryanair i dlatego mam kilka pytań:

- jak często kursują i ile trwa podróż autobusy ze stacji PKP Modlin na lotnisko?
- jak długo trwają formalności z włoską służbą graniczną na Ciampino po przylocie (przylot z Polski)?
- ile czasu trwa podróż tym autobusem z Ciampino do Termini?
- ile czasu wcześniej trzeba być na lotnisku przy wyjeździe (Ryanair)?

Dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adams910 Re: Autobus Ciampino - Termini IP: *.static.korbank.pl 17.10.12, 18:39
      Autobusy kursują dość często na trasie Ciampino - Termini (kilka razy na godzine), sama jazda trwa 30 minut góra. Leciałem z Polski do Ciampino niedawno, bo 06.10. Po przylocie nie musiałem załatwiać żadnych formalności, lecz na lotnisku będąc pierwszy raz trochę trudno się odnaleźć.
      Wyjeżdżasz Ryanair'em z Fiumicino? Jeśli tak, to autobusy też jadą z Termini, w odstępach co kilkadziesiąt minut.
      No i dobrze być wcześniej na lotnisku, chociażby półtorej godziny, dla własnego spokoju :)
      • Gość: Iwonka Re: Autobus Ciampino - Termini IP: *.182.117.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.12, 05:39
        Dzięki za informacje! Lecę Modlin-Ciampino, a wracam Ciampino-Modlin.

> Po przylocie nie musiałem załatwiać żadnych formalności ...
        Czyli nie ma nawet kontroli granicznej?

Czy orientujesz się jak się dostać ze stacji PKP Modlin na lotnisko?
        • ago-ya Re: Autobus Ciampino - Termini 18.10.12, 11:19
          Ze stacji jeździ lotniskowy autobus wahadłowy stacja PKP- Lotnisko , zdaje się za 4 PLN.
    • ago-ya Re: Autobus Ciampino - Termini 18.10.12, 11:18

Z Ciampino najlepiej wziąść local busa do pierwszej stacji metra i potem się przesiąść w metro. Cała podróż nie trwa specjalnie dłużej a w centrum się znajdziemy za jakieś 2-3 euro. Już dokładnie nie pamiętam numerów i nazw stacji ale średnio rozgarnięta osoba sobie poradzi.

Bezpośredni bus jest dobry tylko jak mamy wylot super rano lub przylot super późno.
      • iwwo2 Re: Autobus Ciampino - Termini 19.10.12, 13:49
        Ta pierwsza stacja metra to Anagnina i faktycznie jest to najtańszy sposób dojazdu do centrum.
    • Gość: pumba24 Re: Autobus Ciampino - Termini IP: 156.17.166.* 22.04.13, 03:09
      jak wcześnie przybyć na lotnisko przed odlotem? To zależy czy bierzesz tylko bagaż podręczny czy również "rejestrowany", który musisz nadać na lotnisku (wtedy te 1,5h to minimum - jak ja lece z rejestrowanym zawsze wolę być dwie godzinki wcześniej, nadać go, wypić kawkę i odprawiać się dalej - mam wtedy pewność, że mój bagaż "zdąży" na samolot). Jeśli lecisz tylko z bagażem podręcznym to godzinka wystarczy ;)

Po wylądowaniu na Ciampino, po prostu wychodzisz. Żadnych formalności, żadnych dokumentów. Wychodzisz z samolotu do hali przylotów i kierujesz się do wyjścia.

Co do przejazdu z lotniska do centrum - ja korzystałem z opcji przejazdu przez stacje ANAGNINA - zajęło mi to jakieś 40 minut i kosztowało zaledwie 2,7 euro więc polecam. Można również wygodnie autokarem, które odjeżdżają co 15-20 minut (troszkę drożej). Dużo praktycznych informacji znajdziesz tutaj: Z Ciampino do centrum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka