Dodaj do ulubionych

Wizz Air - kilka pytań

04.07.18, 10:04
Ze względu na to, że nie mam doświadczenia w rezerwacji w Wizz Air mam kilka pytań.
1.
Chciałabym lecieć we wrześniu do Budapesztu na kilka dni i dzisiaj cena jest rewelacyjna, ale powiedzcie mi czy takie dobre ceny długo się utrzymują czy raczej brać póki jest bo z dnia na dzień może wywindować po 100 zł więcej?
2. Czy dobrze rozumiem, że dokonując rezerwacji mogę już później np. 2 tyg/ w każdej chwili przed lotem dokupić większy bagaż?
3.
Jeśli mam dokupiony większy bagaż to czy cały czas mam opcję wzięcia tego podręcznego na pokład? Bo coś tam piszą, że nie ma gwarancji zabrania na pokład itp. Chodzi mi o to czy po prostu będę mogła wziąć chociaż większą torebkę bez problemu bo widzę, ze tam wszystko się liczy.
4.
Czy w trakcie rezerwacji doliczają jeszcze jakieś koszty, których nie widzę wyszukując lot?

Może pytania są banalne, ale wiem, że tego typu linie mają swoje bardzo restrykcyjne przepisy a nie chciałabym później płacić za swoją niewiedzę. Najlepiej zapytać praktyków a nie te mało czytelne regulaminy.
Obserwuj wątek
    • gabrysiowe.podroze Re: Wizz Air - kilka pytań 04.07.18, 10:11
      Witaj,
      1. Ceny moga sie szybko zmienic, wiec jezeli dzis cena jest dobra, to kupuj bilety!
      2. Tak, mozna w kazdej chwili dokupic wiekszy bagaz, ale chyba kosztuje to troche wiecej niz w momencie rezerwacji (ale i tak duuuzo taniej niz kupujac na lotnisku)
      3.Jezeli wykupisz bagaz to mozesz miec zarowno duza walizke, ktora wczekowujesz jak i bagaz podreczny. Jezeli chodzi o bagaz podreczny to w samolocie po prostu moze nie byc miejsca na wszystkie 'male' walizki i niektorzy pasazerowie beda musieli oddac bagaz do lukow (ale juz bez ponoszenia kosztow). Tyle, ze trzeba sie liczyc z tym, ze nie bedziemy mieli tej walizki pod reka w czasie lotu a potem bedziemu musieli ja odebrac na tasmie.
      4. Jedyne koszty jakich nie widzisz od razu to za bagaz, ewentualne ubezpieczenie albo inne bonus (miejsca z extra przestrzenia na nogi itd).

Ja z racji miejsca zamieszkania latam bardzo duzo Wizz i mam raczej same dobre doswiadczenia.
      Z takich kruczkow, to dla Twojej informacji, nie musisz placic za wybranie miejsca, mozna tam wybrac, ze nie wybierasz i nie placisz,a wtedy system sam przydzieli ci miejsce przy check in. No chyba, ze bardzo chcesz siedziec przy oknie albo w jakims okreslonym miejscu.
      Powodzenia!
      • pariss1 Re: Wizz Air - kilka pytań 04.07.18, 21:16
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Lecę w takim razie kupić bilet:)
    • sdms1234567 Re: Wizz Air - kilka pytań 20.12.18, 12:03
      Najgorsza linia lotnicza NIE POLECAM ! Zgłosiłem reklamacje z racji opóźnianego lotu, po paru miesiącach reklamacja została powinienem otrzymać w ciągu 10-14 dni pracujących 250 Euro za opóźniany lot. Od paru miesięcy cisza żadne e- maile nie pomagają, nikt mi już nie dopisuje, a na płatnej infolinii otrzymuje informację że oni nie są od Tego i kontaktować się na e- mail z działem reklamacji a tam znów nikt mi nie odpisuje i kółko się zamyka. Co to za standard pracy i obsługi... ?

The worst airline I DO NOT RECOMMEND! I filed a complaint due to a delayed flight, after a few months the complaint should be received within 10-14 working days 250 Euro for a delayed flight. For a few months, no emails help me, no one adds, and on a paid hotline I receive information that they are not from It and contact me with the complaint department and there again nobody replies to me and the circle closes . What is the standard of work and service ...?
    • nomore Re: Wizz Air - kilka pytań 24.03.19, 15:48
      Uwaga na WIZZAIR. Ostrzegam wszystkich potencjalnych klientów tej linii, bo w razie problemów z lotem zostaniecie totalnie zlekceważeni.

Po wielu latach korzystania z tanich linii lotniczych, ostatnio pierwszy raz skusiłam się na Wizzair, który miał w ofercie loty z Katowic do Dubaju.
      Jesienią zarezerwowałam 4 bilety na lipiec 2019, które zakupiłam łącznie z usługą discount club, oczywiście na potrzeby tego konkretnego lotu, gdyż w sumie wychodziło taniej, jak wiadomo.

W styczniu przypadkowo zajrzałam na konto wizzair i ze zdumieniem odkryłam, że zmieniono daty wylotu i przylotu na dzień później! Nie dostałam żadnego maila, żadnej informacji od wizzair! Oczywiście jestem przyzwyczajona do zmian godzin lotu, gdyż zwykle rezerwuję loty z dużym wyprzedzeniem – jednak np.Ryan zawsze natychmiast mnie powiadamiał mailowo o zmianach. Pierwszy OGROMNY MINUS dla wizzair.
      Ale ok, trudno, zaakceptowałam zmiany nie pisząc żadnych skarg na brak informacji.

Nadszedł marzec, w pierwszym tygodniu zarezerwowałam na bookingu ofertę bezzwrotną. O ja głupia! Nie wiedziałam, że KAŻDY KLIENT WIZZAIR MUSI ROZPOCZYNAĆ SWÓJ DZIEŃ OD ZALOGOWANIA SIĘ NA SWOIM KONCIE WIZZAIR I SPRAWDZENIA, CZY JEGO LOT NIE ZOSTAŁ PRZYPADKIEM ODWOŁANY. Ja weszłam na swoje konto wizzair w połowie marca, i co widzę..? Mój lot do Dubaju został zamieniony na lot do Larnaki! No i szok. Znowu: NIE DOSTAŁAM ŻADNEGO MAILA Z INFORMACJĄ O ODWOŁANIU LOTU!!! Okazało się, że wizzair skasował wszystkie loty z Katowic do Dubaju pomiędzy połową czerwca i września 2019. Znalazłam w sieci artykuł, w którym jest mowa o tym, że te zmiany weszły dobrych kilka tygodni wcześniej! Jedyną propozycją od tego „przewoźnika” była zmiana na Larnakę (gdzie jak wiadomo bilety są co najmniej 2 razy tańsze) oczywiście bez zwrotu różnicy w cenie. Mogłam sobie też radośnie wybrać zwrot na konto wizzair +20% ceny.
      A gdzie opcja zwrot pieniędzy na konto??? Drobnym druczkiem napisane: jeśli chcesz zwrot pieniędzy na konto, postępuj zgodnie z pkt 3 e-maila z informacją o zmianach. Ale GDZIE TEN EMAIL? Przyjdzie… 2 tygodnie przed wylotem…

Napisałam od razu skargę do Wizzair. Na drugi dzień dostałam skandaliczną odpowiedź, cytuję:
      Zgodnie z zaakceptowanymi przez Państwa, w momencie dokonywania rezerwacji, warunkami przewozu Wizz Air (art.4), a także zgodnie z mającym do nich stosunek nadrzędny Rozporządzeniem (WE) nr 261/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004 ustanawiającym wspólne zasady odszkodowania i pomocy dla pasażerów w przypadku odwołania lotu, przewoźnik ma prawo do wprowadzenia zmian w rozkładzie lotów, jeśli poinformuje o nich z wyprzedzeniem wynoszącym minimum 14 dni. Pasażerowie powiadamiani są mailem lub telefonicznie. Zapewniam, że wiadomość zostałaby wysłana zgodnie z Rozporządzeniem WE 261/04. Jeśli przewoźnik poinformuje pasażerów w terminie przewidzianym rozporządzeniem jest zwolniony z jakiejkolwiek rekompensaty pieniężnej, natomiast Pasażer, który nie akceptuje zmian w rezerwacji ma prawo wyboru pomiędzy…..itd.

Czyli wizzair poinformowałby mnie łaskawie 15 dni przed wylotem, zmieściłby się w czasie! Zastanawiające jest to, w jakim celu nie informują pasażerów od razu, tylko najpóźniej, jak się da? Ja zdążyłam zrobić bezzwrotną rezerwację na 4 noclegi u partnera wizzaira. Gdybym nie dostała informacji o odwołaniu lotu w czerwcu, za kolejną rezerwację hotelu booking ściągnąłby mi z karty 4000 zł, nie do odzyskania! W sumie do tej pory straciłam przez wizzair 1300 zł, a tych pieniędzy nie straciłabym, gdyby wizzar poinformował mnie mailem o odwołaniu mojego lotu!

A teraz na koniec kolejna niespodzianka od wizzair. Dostałam właśnie zwrot pieniędzy na konto, ale KWOTĘ POMNIEJSZONĄ o opłatę za wizzair Dicount Club, czyli o 279 zł!!! Nie dość, że zrujnowali plany moje i mojej rodziny, narazili na straty za rezerwacje na booking, to jeszcze nie zwracają mi pełnej kwoty za bilety! Nigdzie nie znalazłam w ich regulaminie, że opłata za club jest bezzwrotna w przypadku odwołania lotu, do którego została zakupiona. Samej usługi zakupić się nie da, tylko razem z lotem. Teraz wychodzi na to, że ja sobie zakupiłam samą usługę wizz discount club, a lotu nie mam. Z usługi nie skorzystałam, bo skasowano mój lot, i już na pewno nie skorzystam (jest ważna do jesieni), gdyż NIDGY WIĘCEJ NIE SKORZYSTAM Z USŁUG WIZZAIR.
    • flycover Re: Wizz Air - kilka pytań 18.05.19, 16:07
      W razie jakichkolwiek zakłóceń związanych z podróżą - odwołany, opóźniony, przepełniony lot, pomoc oferuje Flycover Odszkodowania Lotnicze. Zapraszamy do kontaktu! flycover.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka