Gość: KOLES IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 12:12 CZY MOGE ZAREZERWOWAC BILET PRZEZ INTERNET NA KARTE KREDYTOWA RODZICA ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 00:05 ciekawe co dalej. właściciel karty pewnie będzie musiał ją okazać przy check-in więc KOLESIU uważaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: mozesz, n/t IP: *.gdynia.mm.pl 06.05.06, 11:56 Nie, nie bedzie musiall okazac przy check-in Kiedys LOT wymagal, zeby wlaciciel osobiscie odebral zakupiony przez kogos innego za pomoca jego karty bilet, ale juz dawno od tego odstapil. W innych liniach sama kupowalam moja karta bilety dla osob trzecich i nigdy nie bylo zadnych problrmow Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 17:33 Gość portalu: zaloguj się napisał(a): > ciekawe co dalej. właściciel karty pewnie będzie musiał ją okazać przy check- in więc KOLESIU uważaj co za bzdura, jak nie wiesz to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 18:09 mnie już raz prosili o okazanie karty przy odprawie. Pytałem pani o co chodzi i mówiła,że to związane z kradzionymi kartami itp.To był lot BA z WAW do Los Angeles, bilet rezerwowałem przez internet. Nie wiem jak to jest z tanimi liniami ale np. w BA jest napisane,że kartę którą się płaciło trzeba mieć przy sobie do okazania jakby co. Ten temat zresztą już tu był niedawno omawiany,bo wydaje mi się,że sam coś pisałem i oczywiście pojawili się oponenci. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 18:28 widocznie co linie to inny obyczaj, w takim razie aby uniknac scen przy odprawie, niech dane linie wprowadza obowiazek aby dane platnika zgadzaly sie z danymi pasazera i wtedy bedzie wszystko jasne, albo neich akceptuja platnosc plaskimi kartami : v.electron czy mastercard, nie kazdy ma kredytowa wypukla. Ostatnio kupowalam Centraliwngsa dla kogos z rodziny-zobaczymy czy beda cyrki, moj bilet z Germanwingsa byl placony przelewem przez kogos w Niemczech-zero problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 22:15 droga Iberio30 żadko piszę, ale uważnie i bacznie czytam Twoje posty, które czasem są pozbawione logiki i podstaw wiedzy o liniach lotniczych. to czy posiadacz karty musi ją osobiście okazać zależy od linii lotniczych ja preferuje linie, w których jest taki obowiązek i wybierają takie linie osoby które często latają i są narażone na kradzieże, czy też oszustwa. wyobraźmy sobie taką sytuacje: ktoś zna numer mojej karty i datę ważności dokonuje rezerwacji przez internet (nie wszystkie linie wymagają wpisania trzycyfrowego CID-u) i wpisuje adres załóżmy pod którym rezyduje. i teraz 2 sytuacje: mamy do czynienia z biletem papierowym. jeśli zostanie on wysłany na adres który został wpisany przez osobę oszusta ma on papierowy bilet i nie zostanie poproszony o pokazanie karty. właściciel karty mając dużo tranzakcji tak szybko nie zorientuje sie by przed wystawieniem biletu została ona zablokowana sytuacja nr.2 - mamy do czynienia z biletem elektronicznym )wystaczy udać się na lotnisko z tzw. booking code (PNR) i okazać ID card lub paszport. w większości biletów elektronicznych ukazuje się tzw. security prompt, który jest wyłączany na tymże bilecie w momencie okazania karty kredytowej przez jej właściciela. w niektórych liniach lotniczych są ustalone pewne zasady. np jeśli wartość biletu przekracza $xxx to właściciel karty musi ją okazać. ludzie latający low costami nie mają pewnie takiego obowiązku gdyż wartość biletu jest niska. coraz więcej pytań i tematów dot. właśnie low costów, które żądzą się innymi zasadami. wielkie linie lotnicze na pewno liczą się z bezp. pasażerów i zasada okazywania karty jest nadal obowiązkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 drogi anonimie 07.05.06, 09:46 Gość portalu: zaloguj się napisał(a): > droga Iberio30 > żadko piszę, ale uważnie i bacznie czytam Twoje posty, proponuje zebys poczytal przede wszystkim slownik ortograficzny.... > które czasem są pozbawione logiki i podstaw wiedzy o liniach lotniczych. czyzby? > to czy posiadacz karty musi ją osobiście okazać zależy od linii lotniczych co tez napisalam. > ja preferuje linie, w których jest taki obowiązek i wybierają takie linie osoby > > które często latają i są narażone na kradzieże, czy też oszustwa. > wyobraźmy sobie taką sytuacje: > ktoś zna numer mojej karty i datę ważności komu zdradzasz takie informacje? bo jesli mam byc szczera to nie pamietam ani numerow kart ani tym bardziej dat ich waznosci..... wiec jak juz pisalam wczesniej dobrze by bylo aby linie sie okreslily, czy beda wymagac okazania karty przy check-inie czy nie to znacznie ulatwiloby zycie i pasazerom i obsludze naziemnej, nie sadzisz? Badz laskaw zauwazyc, iz nie ja jedna napisalam, ze nie powinno byc problemu gdy e-bilet kupuje osoba trzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: mozesz, n/t 06.05.06, 22:15 Otóż to. Jak nie wiesz, nie pisz. Często latam South African na lotach krajowych (RPA) i średnio co drugi lot proszą mnie o okazanie karty, którą zapłaciłam za bilety. Wszystko zależy od linii. SWISS, SkyEurope czy Centralwings nigdy nie żądały okazywania karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 22:17 ot właśnie potwierdzenie moich słów :) iberio30 - Tobie już podziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość od tanich bil Re: mozesz, n/t IP: *.chello.pl 06.05.06, 22:31 hm... a myślałem już,że koleżanka iberia30 to alfa i omega tego forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOLES Re: mozesz, n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:23 ojejaja... ale debatujecie na moj temat.. a ja zarererwowalam juz bilet i zaplacilam przelewem ..co prawda zamiast trasy wawa-mediolan-casablanka z alitali wybralam berlin-madryt-marakesz z iberii, w tej drugiej opcji byla mozliwosc platnosci przelewem wiec na to sie zdecydowalam ktos lecial ta trasa do Maroka:D ? zapowiada sie 80 cudownych dni w Maroku :D juupi.. ale dzieki za wszystkie posty, moze innym sie przydadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 kolejny anonimie 07.05.06, 09:47 Gość portalu: gość od tanich bil napisał(a): > hm... a myślałem już,że koleżanka iberia30 to alfa i omega tego forum... tak sie sklada, iz nie uznaje sie za alfe i omege ani w materii flightow ani wlasciwie w kazdej innej-wychodze z zalozenia, ze zawsze sa lepsi ode mnie i chwala im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaloguj się Re: kolejny anonimie IP: *.icpnet.pl 07.05.06, 11:15 to, że ktoś jest aktywny na forum nie znaczy, że zawsze ma ogromną wiedzę czy doświadczenie by się nim podzielić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian_K Re: pytanie o karte kredytowa IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.06, 19:50 Różnie to bywa, najlepiej przeczytać dokładnie regulamin na stronie przewoźnika. W zeszłym roku kupiłem koleżance bilet w China Airlines z Bangkoku do Amsterdamu. No i nie poleciała, przy odprawie nie miała mojej karty i nic nie dało się zrobić, musiała kupić bilet w innych liniach. Ale na ich stronie pisało że trzeba mieć kartę...tylko kto by pomyślał że aż tak będą tego przestrzegać. Pozdro, Damian Odpowiedz Link Zgłoś