Dodaj do ulubionych

pytanie o karte kredytowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 12:12
CZY MOGE ZAREZERWOWAC BILET PRZEZ INTERNET NA KARTE KREDYTOWA RODZICA ?
Obserwuj wątek
    • iberia30 mozesz, n/t 01.05.06, 12:41
      • Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 00:05
        ciekawe co dalej. właściciel karty pewnie będzie musiał ją okazać przy check-in
        więc KOLESIU uważaj
        • Gość: ani Re: mozesz, n/t IP: *.gdynia.mm.pl 06.05.06, 11:56
          Nie, nie bedzie musiall okazac przy check-in

Kiedys LOT wymagal, zeby wlaciciel osobiscie odebral zakupiony przez kogos
          innego za pomoca jego karty bilet, ale juz dawno od tego odstapil. W innych
          liniach sama kupowalam moja karta bilety dla osob trzecich i nigdy nie bylo
          zadnych problrmow
        • iberia30 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 17:33
          Gość portalu: zaloguj się napisał(a):

> ciekawe co dalej. właściciel karty pewnie będzie musiał ją okazać przy check-
          in więc KOLESIU uważaj

co za bzdura, jak nie wiesz to nie pisz.

• voyager747 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 18:09
            mnie już raz prosili o okazanie karty przy odprawie. Pytałem pani o co chodzi i
            mówiła,że to związane z kradzionymi kartami itp.To był lot BA z WAW do Los
            Angeles, bilet rezerwowałem przez internet. Nie wiem jak to jest z tanimi
            liniami ale np. w BA jest napisane,że kartę którą się płaciło trzeba mieć przy
            sobie do okazania jakby co. Ten temat zresztą już tu był niedawno omawiany,bo
            wydaje mi się,że sam coś pisałem i oczywiście pojawili się oponenci.
            • iberia30 Re: mozesz, n/t 06.05.06, 18:28
              widocznie co linie to inny obyczaj, w takim razie aby uniknac scen przy
              odprawie, niech dane linie wprowadza obowiazek aby dane platnika zgadzaly sie z
              danymi pasazera i wtedy bedzie wszystko jasne, albo neich akceptuja platnosc
              plaskimi kartami : v.electron czy mastercard, nie kazdy ma kredytowa wypukla.

Ostatnio kupowalam Centraliwngsa dla kogos z rodziny-zobaczymy czy beda cyrki,
              moj bilet z Germanwingsa byl placony przelewem przez kogos w Niemczech-zero
              problemow.
              • Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 22:15
                droga Iberio30
                żadko piszę, ale uważnie i bacznie czytam Twoje posty, które czasem są
                pozbawione logiki i podstaw wiedzy o liniach lotniczych.
                to czy posiadacz karty musi ją osobiście okazać zależy od linii lotniczych
                ja preferuje linie, w których jest taki obowiązek i wybierają takie linie osoby
                które często latają i są narażone na kradzieże, czy też oszustwa.
                wyobraźmy sobie taką sytuacje:
                ktoś zna numer mojej karty i datę ważności
                dokonuje rezerwacji przez internet (nie wszystkie linie wymagają wpisania
                trzycyfrowego CID-u) i wpisuje adres załóżmy pod którym rezyduje. i teraz 2
                sytuacje:
                mamy do czynienia z biletem papierowym. jeśli zostanie on wysłany na adres
                który został wpisany przez osobę oszusta ma on papierowy bilet i nie zostanie
                poproszony o pokazanie karty. właściciel karty mając dużo tranzakcji tak szybko
                nie zorientuje sie by przed wystawieniem biletu została ona zablokowana
                sytuacja nr.2 - mamy do czynienia z biletem elektronicznym )wystaczy udać się
                na lotnisko z tzw. booking code (PNR) i okazać ID card lub paszport. w
                większości biletów elektronicznych ukazuje się tzw. security prompt, który jest
                wyłączany na tymże bilecie w momencie okazania karty kredytowej przez jej
                właściciela. w niektórych liniach lotniczych są ustalone pewne zasady. np jeśli
                wartość biletu przekracza $xxx to właściciel karty musi ją okazać. ludzie
                latający low costami nie mają pewnie takiego obowiązku gdyż wartość biletu jest
                niska. coraz więcej pytań i tematów dot. właśnie low costów, które żądzą się
                innymi zasadami. wielkie linie lotnicze na pewno liczą się z bezp. pasażerów i
                zasada okazywania karty jest nadal obowiązkiem.
                • iberia30 drogi anonimie 07.05.06, 09:46
                  Gość portalu: zaloguj się napisał(a):

> droga Iberio30
                  > żadko piszę, ale uważnie i bacznie czytam Twoje posty,

proponuje zebys poczytal przede wszystkim slownik ortograficzny....

> które czasem są pozbawione logiki i podstaw wiedzy o liniach lotniczych.
                  czyzby?

> to czy posiadacz karty musi ją osobiście okazać zależy od linii lotniczych

co tez napisalam.

> ja preferuje linie, w których jest taki obowiązek i wybierają takie linie
                  osoby
                  >
                  > które często latają i są narażone na kradzieże, czy też oszustwa.
                  > wyobraźmy sobie taką sytuacje:
                  > ktoś zna numer mojej karty i datę ważności

komu zdradzasz takie informacje? bo jesli mam byc szczera to nie pamietam ani
                  numerow kart ani tym bardziej dat ich waznosci.....

wiec jak juz pisalam wczesniej dobrze by bylo aby linie sie okreslily, czy beda
                  wymagac okazania karty przy check-inie czy nie to znacznie ulatwiloby zycie i
                  pasazerom i obsludze naziemnej, nie sadzisz?

Badz laskaw zauwazyc, iz nie ja jedna napisalam, ze nie powinno byc problemu
                  gdy e-bilet kupuje osoba trzecia.

• ann.k Re: mozesz, n/t 06.05.06, 22:15
            Otóż to. Jak nie wiesz, nie pisz. Często latam South African na lotach
            krajowych (RPA) i średnio co drugi lot proszą mnie o okazanie karty, którą
            zapłaciłam za bilety. Wszystko zależy od linii. SWISS, SkyEurope czy
            Centralwings nigdy nie żądały okazywania karty.
            • Gość: zaloguj się Re: mozesz, n/t IP: *.icpnet.pl 06.05.06, 22:17
              ot właśnie potwierdzenie moich słów :)
              iberio30 - Tobie już podziękujemy
              • Gość: gość od tanich bil Re: mozesz, n/t IP: *.chello.pl 06.05.06, 22:31
                hm... a myślałem już,że koleżanka iberia30 to alfa i omega tego forum...
                • Gość: KOLES Re: mozesz, n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:23
                  ojejaja... ale debatujecie na moj temat..
                  a ja zarererwowalam juz bilet i zaplacilam przelewem ..co prawda zamiast trasy
                  wawa-mediolan-casablanka z alitali wybralam berlin-madryt-marakesz z iberii, w
                  tej drugiej opcji byla mozliwosc platnosci przelewem wiec na to sie zdecydowalam
                  ktos lecial ta trasa do Maroka:D ? zapowiada sie 80 cudownych dni w Maroku :D
                  juupi..
                  ale dzieki za wszystkie posty, moze innym sie przydadza..

• iberia30 kolejny anonimie 07.05.06, 09:47
                  Gość portalu: gość od tanich bil napisał(a):

> hm... a myślałem już,że koleżanka iberia30 to alfa i omega tego forum...

tak sie sklada, iz nie uznaje sie za alfe i omege ani w materii flightow ani
                  wlasciwie w kazdej innej-wychodze z zalozenia, ze zawsze sa lepsi ode mnie i
                  chwala im za to.
                  • Gość: zaloguj się Re: kolejny anonimie IP: *.icpnet.pl 07.05.06, 11:15
                    to, że ktoś jest aktywny na forum nie znaczy, że zawsze ma ogromną wiedzę czy
                    doświadczenie by się nim podzielić
    • Gość: Damian_K Re: pytanie o karte kredytowa IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.06, 19:50
      Różnie to bywa, najlepiej przeczytać dokładnie regulamin na stronie przewoźnika.

W zeszłym roku kupiłem koleżance bilet w China Airlines z Bangkoku do
      Amsterdamu. No i nie poleciała, przy odprawie nie miała mojej karty i nic nie
      dało się zrobić, musiała kupić bilet w innych liniach. Ale na ich stronie
      pisało że trzeba mieć kartę...tylko kto by pomyślał że aż tak będą tego
      przestrzegać.

Pozdro,
      Damian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka