Dodaj do ulubionych

Ryanair - proszę o pomoc!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 08:50
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Muszę skorzystać z zakupu biletu
lotniczego i muszę zrobić to przez internet! Wszystko idzie gładko
do momentu autoryzacji karty. Nie działa i tyle! Wyskoczyło mi
okienko, że mogłam popełnić błąd w każdym momencie spisywania danych
z karty, ale sprawdzam wielokrotnie i błędu nie widzę!
Proszę doświadczone osoby o porady...może wpisuję jednak coś
błędnie, a może po prostu system nieraz nie działa?
Chciałam zadzwonić i zamówić bilet przez telefon, ale trochę
wystraszyłam się kosztów rozmowy telefonicznej :-)
Przepraszam jeśli pytanie i mój kłopot jest dla niektórych
prozaiczny, ale dla mnie to naprawdę w tej chwili kłopot i proszę o
pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: nowicjuszka Re: Ryanair - proszę o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:04
      dodam, że mam kartę visa electron multibanku - może nie mogę jej
      użyć?
      • oszukac-przeznaczenie Ten link wyjaśni twoje wątpliwości 09.04.09, 09:56
        www.multibank.com.pl/dla_ciebie/karty_do_multikonta/transakcje_wirtualne
        • only_mej Re: Ten link wyjaśni twoje wątpliwości 09.04.09, 10:15
          Przeczytaj link od oszukac-przeznaczenie i najlepiej zadzwoń na infolinie swojego banku - tam ci wszystko objaśnią i po kłopocie. A jak dalej coś nie tak to pisz. Jeżeli już całkiem zrezygnujesz to zawsze możesz iść i kupić przez biuro podróży ten bilet tylko, że wtedy musisz zapłacić prowizję ok. 60 - 100 zł zależy od biura.
          • Gość: nowicjuszka Re: Ten link wyjaśni twoje wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 10:50
            dziękuję...wszystko jest trudne, zanim stanie się proste :-)
            pozdrawiam
            • Gość: nowicjuszka ...jednak nic nie wyjaśnił :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:46
              No i nadal mam problem. Karta visa electron została uruchomiona, a
              na stronie ryanair'a nadal system ją odrzuca!!!
              Już mi bilety podrożały przez te parę dni!
              Nie widzę możliwości zapłacenia przelewem...czy jest taka możliwość?
              Próbowałam już przez pośrednika, ale on żąda 60 zł opłaty
              manipulacyjnej od osoby + 40 zł za przelew za osobę czyli 100 zł
              więcej od 1 osoby!A poza tym widzę pewne sprzeczności:
              Jak robię symulację w tym biurze (Esky)zakupu biletów na stronce, to
              nie mogę wybrać opcji odprawy online (przez telefon mogłam i to było
              dużo taniej), ale za to nie naliczają mi opłaty za przelew, a przy
              zamawianiu przez telefon naliczają!!! Przy zamówieniu telefonicznym
              płacę niby 80 zł od osoby za odprawę bagażu w dwie strony, a na
              stronce wyskakuje mi 160 zł (co zresztą zgadza się z Ryanerem).
              Poza tym mylą się w naliczaniu a na druku rezerwacji nie ma
              wyszczególnionych pozycji za co mam zapłacić.To jakiś horror!
              Już nic nie rozumiem, proszę o pomoc, jak ja mam kupić te bilety i
              gdzie ???
              Może ktoś mi polecić rzetelnego pośrednika? bo chyba w Ryanerze nie
              będę mogła jednak użyć mojej karty!
              Błagam, podpowiedzcie coś, zanim bilety mi zdrożeją więcej i stracę
              mnóstwo i tak kasy na infolinie...
              pozdrawiam
              • oszukac-przeznaczenie visa electron 15.04.09, 13:04
                jeżeli karta której używasz to visa electron,przeznaczona do płatności
                wirtualnych to wychodzi na to ,że bank jednak jej nie aktywował(nie ustalił
                indywidualnych limitów do transakcji internetowych).możliwe również,że środki na
                karcie(koncie) są niewystarczające do pokrycia transakcji.sprawdź też czy dane
                właściciela karty wpisujesz prawidłowo(włącznie z adresem ).na stronie ryanair
                za 1szt.bagażu+odprawa online 60pln,1szt.bagażu + odprawa na lotnisku 80pln.ale
                jeżeli podczas rezerwacji wybierzesz 0szt.bagażu+odprawa online i dodasz bagaż w
                późniejszym terminie to zapłacisz tylko 40pln.na zakończenie proponuję jeszcze
                raz kontakt z bankiem i wyjaśnienie problemu.
                • Gość: NOWICJUSZKA Re: visa electron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 13:21
                  Dziękuję za informacje. Na pewno mam środki na koncie, na pewno
                  wpisuję prawidłowo dane :-) Jesli już, faktycznie zaraz sprawdzę
                  aktywację raz jeszcze karty, ale tak pomyślałam sobie, czy karta
                  MUSI być wypukła? czy może być płaska?
                  Zgadzają się kwoty za bagaż i odprawy,ale to system liczy mi od razu
                  ta kwota x dwa, bo w obie strony, system nalicza 60zł x 2 lub 80zł
                  x 2.
                  Napisz proszę co to znaczy nadać bagaż później? kiedy i w jaki
                  sposób? czy też przez internet czy już na lotnisku?
                  pozdr
                  dziękuję
                  • oszukac-przeznaczenie visa electron BZWBK 15.04.09, 13:31
                    korzystam z płaskiej prepaid z chipem BZWBK,i nigdy nie miałem problemu z
                    rezerwacją.bagaż:to znaczy,że bagaż dokupuję później np.10 dni po rezerwacji
                    ,przez ich stronę internetową-opcja zarządzaj rezerwacją.ale możliwe,że tak jest
                    tylko przy cenach promocyjnych biletów.także z tym może nie kombinuj,niby 20pln
                    taniej na sztuce ale różnie może to być:)
                  • Gość: Simon Re: visa electron IP: 195.242.183.* 15.04.09, 16:44
                    Została jeszcze taka możliwość, gdy Twoje dane (imię i nazwisko)
                    zawierają "polskie litery" to wpisz je na stronie płatności Ryanair
                    w sposób jakby ich nie było.
                    • only_mej Re: visa electron 15.04.09, 17:05
                      Bo to ładne problemy. Ja posiadam również kartę BZWBK płaską i dokonuję płatności przez internet bez problemu. Zadzwoń jeszcze raz do banku i wyjaśnij sytuację. Ewentualnie nie masz nikogo znajomego albo z rodziny kto by miał kartę np. z bzwbk. Niemożliwe jest bowiem, żeby karta do płatności online nie działała na stronach przewoźników, gdyż to też są "zakupy" swego rodzaju. Zadzwoń do banku i przedstaw sytuację - że kupujesz bilet lotniczy i, że coś nie działa.
              • sinus1 Re: ...jednak nic nie wyjaśnił :-( 15.04.09, 14:03
                > Może ktoś mi polecić rzetelnego pośrednika?

Spróbuj tutaj: www.bilety.x.pl
              • Gość: ryan Re: ...jednak nic nie wyjaśnił :-( IP: *.gb.net.pl 02.06.09, 22:41
                dzisiaj dzwoniłam do Ryanair i szlag by to trafił ! może i bilety mają tanie ale
                ten jełob siedzący na infolinii Ryaniar to jakis horror. I tak czy siak
                zapłaciłam wicej niz dałabym za wystawienie biletu esky. Rozmawiałam z nim ponad
                17min wiec pomnożyc to po 5 zł za minute daje wiecej :( juz nie mówie o siwych
                włosach jakie mi się przy tym pojawiły. Wiec wole już zapłącic tak jak wczesniej
                i bynajmniej pani z esky wszystko mi załatwiła (chcialam dokonac zmiany) mila,
                uśmiechnięta i jeszcze sama do mnie oddzwoniła, że wszystko Ok jest. Wiec chyba
                chytry dwa razy traci :( lepiej zapłacic i miec to z głowy. Cały komfort tylko
                60 zł wiec na taki luksus mnie jeszcze stac :)
                • only_mej Re: ...jednak nic nie wyjaśnił :-( 02.06.09, 23:21
                  Greenland, ale to logiczne, że musi być visa electron - co
                  masz na myśli, że to bank tak uważa o tej visie, że to visa electron :/ ? VE to
                  VE - nie ma, że się im wydaje...

ryan ale po co ty tam dzwoniłaś haha - do nich się nie dzwoni ;D

• Gość: nowicjuszka Re: ...jednak nic nie wyjaśnił :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 14:56
                    A ja za fatygę zapłaciłam 10 zł osobie, którą tu mi ktoś polecił z
                    allegro (bilety dla dwóch osób).
                    Kilka dni temu upewniłam się na stronie przewoźnika i jak
                    najbardziej jest moja rezerwacja potwierdzona!
                    Można taniej i bez stresu, tyle, że obawiałam się wiarygodności
                    sprzedającego te usługi.
                    Ale zaryzykowałam i jestem zadowolona :-)
      • kasia_p45 Re: Ryanair - proszę o pomoc! 15.04.09, 17:04
        Obawiam się, że zwykła karta wisa elektron nie zapłacisz przez
        internet. Tak samo jak najzwyklejsza karta kredytowa. Natomiast
        napewno zapłacisz karta Visa classic (karta wypukła)..
        • only_mej Re: Ryanair - proszę o pomoc! 15.04.09, 17:09
          kasia_p45 ja płacę przez internet zwykłą kartą visa electron za bilety i jakoś latam. Więc to musi być pomyłka ze strony banku - z resztą nawet przy wyborze rodzaju płatności na stroni przewoźników jest możliwość zapłaty tą kartą - gdyż udostępniona funkcja płatności online.
          • kasia_p45 Re: Ryanair - proszę o pomoc! 15.04.09, 18:25
            Ja nie twierdze, ze tak nie jest jak mowisz... ale nie wszystkie
            plaskie karty nadaja sie do robienia zakupow przez internet. Moja
            visa elektron takiej mozliwosci nie ma... Ale za to Visa Classic juz
            tak :)
            • imw Re: Ryanair - proszę o pomoc! 15.04.09, 19:31
              ale ona ma kartę VE multibanku wiec ta karta powinna działać,
              ja bez problemu kupowałem bilety z kartą VE mBanku, który przecież jest
              "bliźniakiem" multibanku
              • Gość: nowicjuszka Re: Ryanair - proszę o pomoc! IP: *.kalisz.mm.pl 15.04.09, 20:57
                Dziękuję wszystkim.
                Otóż: kolejne godziny spędziłam przed monitorem komputera
                sprawdzając po stokroć dane. Wg mnie wszystko jest w porządku.
                Nazwisko nie zawiera obcych liter, numery sprawdzałam 100000
                razy.Wpisuję tylko dokładnie to co na karcie.
                Karta zgłoszona w banku po raz drugi, bank zapewnia, że już
                wcześniej ustalił limity i że wszystko gra. Płaska karta jednak jak
                najbardziej powinna działać.
                Pani z banku bardzo miła, prosiła, by zadzwonić raz jeszcze podczas
                dokonywania płatności, bo zaproponowała jakieś extra sprawdzanie na
                bieżąco autoryzacji....ale ja już nie mam siły :-(
                Na stronce Ryanair'a w polu "nr karty lub konta" spróbowałam raz
                podać nr konta a nie karty...okazuje się, że pole nie mieści tylu
                znaków, ile ma numer konta! No to już jakiś absurd.

Sinus1 - dziękuję za linka, chyba skorzystam.

Nota bene: czy karta była nieaktywna, czy teraz aktywna, zawsze
                wyskakuje mi ten sam komunikat, że popełniłam jeden z podanych
                czterech błędów, które nijak się miały do ważności/aktualizacji
                karty, odnoszą się tylko do mojej pomyłki w wpisywaniu danych!

Tak czy inaczej, dziękuję wszystkim za pomoc, z tego miejsca więcej
                się dowiedziałam niż z Infolinii, ze stron www itp...zresztą nie
                pierwszy raz i nie tylko tu :-)

Pozdrawiam wszystkich "pomagaczy"
                Aneta - jeszcze nowicjuszka

• only_mej Re: Ryanair - proszę o pomoc! 15.04.09, 23:24
                  Ale ja nie rozumiem - czyli wyskakuje, że to dane są złe na ostatnim etapie dotyczącym karty? Ale wyskakuje ci konkretny komunikat - co dokładnie?
                  • Gość: nowicjuszka Re: Ryanair - proszę o pomoc! IP: *.kalisz.mm.pl 16.04.09, 21:16
                    Wyskakuje komunikat, że nastąpił błąd i mam sprawdzić następujące
                    przyczyny...po czym wymienione są 4 możliwe opcje w punktach: że być
                    może nie taki nr karty lub pominęłam jakąś cyfrę, że może nie zgadza
                    się nazwisko użytkownika karty z tym wpisanym i takie podobne
                    kolejne punkty...wszystkie dot. tylko i wyłącznie poprawności
                    wpisywanych przeze mnie danych. No i komunikat :spróbuj ponownie.

Ja już dałam sobie spokój z zakupem na stronie tego przewoźnika.
                    Nawet nie mogłam się "obrazić" na ryanair'a, bo nie mam innej
                    możliwości przetransportowania się do Walii.

Bilety już mam :-)
                    Dziękuję raz jeszcze wszystkim.
                    Pozdrawiam
                    Aneta
                    • imw czy w innych transakcjach internetowych karta 17.04.09, 12:25
                      działa?
                      czy problem dotyczy tylko Ryanaira?
                      • Gość: nowicjuszka Re: czy w innych transakcjach internetowych karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 12:41
                        nie działa :-(
                        nie wiem czy gdzieś indziej działa czy nie, to miała być pierwsza
                        transakcja internetowa.
                        • Gość: Greenland Miałam taki sam problem z kartą i rozwiązałam go.. IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 01:59
                          Witaj, ja nie jestem nowicjuszką w płaceniu kartą przez internet i co więcej kupowałam już kiedyś bilety u tego przewoźnika. Wczoraj jednak natrafiłam na ten sam problem!! Byłam w lekkim szoku. Kiedyś Ryanair wymagał karty wypukłej i nie pobierał przy płatności żadnej dodatkowej opłaty. Tym razem zażyczył sobie 80 zł (za 2 osoby) kosztów manipulacyjnych przy płatności kartą kredytową! Przejrzałam więc wszystkie możliwości i wyszło mi, że najlepiej (za 0zł) zapłacić VISĄ ELEKTRON. Nie zastanawiając się więc wstukałam numerki z mojej płaskiej Visy bankomatowo-płatniczej i... ten sam błąd o którym pisze Nowicjuszka! Myślę, myśle i nie wiem o co chodzi. Nagle dostałam olśnienia - moja płaska Visa bankomatowa musi mieć napis ELEKTRON a nie tylko być tak nazywana przez mój bank. Wyciągnęłam inna Visę, tym razem z apisem VISA Elektron (również płaska, bankomatowo-płatnicza) i okazało się, że wszystko było ok. Nowicjuszka - może miałaś ten sam przypadek i stąd problemy??
                          • azetka100 Re: Miałam taki sam problem z kartą i rozwiązałam 18.04.09, 20:41
                            Moja karta ma napis Visa Electron :-)
                            • Gość: nowicjuszka Re: Miałam taki sam problem z kartą i rozwiązałam IP: *.kalisz.mm.pl 18.04.09, 20:43
                              tzn. moja :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka