Dodaj do ulubionych

Pikantne szczegóły

IP: *.echostar.pl 05.10.10, 17:24
pierwszy przepis to oryginalnie przepis na pieczony ser vacherin. przepis rodem z poludnia Francji. szkoda ze redaktorzy nie zadali sobie trudu na doedukowanie, poza informacja ze ser ma byc w drewaninym pudelku. wiecie chociaz dlaczego??? czy tylko tyle doczytaliscie sciagajac przepis?. ale czego wymagac od redaktorow gazety. na pewno nie kompetencji.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Pikantne szczegóły 06.10.10, 09:36
      Gość portalu: gc napisał(a):

      > pierwszy przepis to oryginalnie przepis na pieczony ser vacherin. przepis rodem
      > z poludnia Francji. szkoda ze redaktorzy nie zadali sobie trudu na doedukowan
      > ie, poza informacja ze ser ma byc w drewaninym pudelku. wiecie chociaz dlaczego
      > ??? czy tylko tyle doczytaliscie sciagajac przepis?. ale czego wymagac od redak
      > torow gazety. na pewno nie kompetencji.

      jeżeli już to ze wschodniej Francji, region Franche-Comté lub ze Szwajcarii. oryginalny przepis mówi, ze można dodać odrobinę białego wina nic nie wspomina o musztardzie.
      Vacherin nie zapieka się w pudełku tylko w obrączce z kory, w której jest robiony.
      akurat w wypadku tego przepisu autorzy nie wykazali się niedostatkiem wiedzy.

    • Gość: inka Re: Pikantne szczegóły IP: *.stacje.agora.pl 07.10.10, 17:17
      Przepisy nie są zastrzeżone, nigdzie nie widzę informacji, że opublikowany w Kuchni przepis jest Oryginalnym Przepisem Jedynie Słusznym Na Ser Vacherin. Nie wiem, co też czytelnikowi przyszło do głowy, redakcja podała przecież, o jaki ser chodzi. Ponadto - z wszelkich przepisów można dowolnie korzystać i modyfikować je. Przepis w Kuchni jest jednym ze stu tysięcy przepisów na pieczony ser typu camembert: można toto zrobić z czosnkiem lub bez czosnku, z samym miodem, bez musztardy, znam nawet przepis z polskim krupnikiem (chodzi o alkohol).
      PS Wiemy, dlaczego serek piecze sie w pudełku.
      PS2 Po co czytasz, człowieku, przepisy autorów, o których z góry wiesz, że są niekompetentni - ba, nawet tego od nich nie wymagasz!
    • Gość: Józefka Tylko do marynat! IP: *.pl 17.01.11, 02:47
      Musztarda to żrący bardzo produkt. Szkodzi naszym jelitom. Używana często jako dodatek do pieczonch mięś może spowodować zmiany kancerogenne naszego organizmu. Powinna być stosowana tylko i wyłącznie do marynowania surowego mięsa. Na tym tylko eksperymencie można zaobserwować jak mocno zmienia się struktura mięsa po macerowaniu w musztardzie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka