Dodaj do ulubionych

12 dań na świąteczny stół

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 17:34
Od kiedy do tradycyjnej sałatki jarzynowej dodaje się kukurydzę i czosnek...
Obserwuj wątek
    • Gość: debra 12 dań na świąteczny stół IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.12.11, 18:25
      Dobre przepisy, tylko wiekszosc z nich nie jest expressowa;-) a wymaga kilku dni przygotowan. Gotowanie zaczynam na 4 dni przed Wigilia. Kapusta jest pierwsza, bo musi sie gotowac i mrozic na przemian. Potem zupa grzybowa (dwa dni na nabranie aromatu), slatka i sledzie 1 dzien.
    • Gość: bystre oko 12 dań na świąteczny stół IP: *.dolsatbelchatow.pl 22.12.11, 19:00
      ale kicha. same sledzie
    • felinecaline Re: 12 dań na świąteczny stół 22.12.11, 19:59
      Gość portalu: Born napisał(a):

> Od kiedy do tradycyjnej sałatki jarzynowej dodaje się kukurydzę i czosnek...
      czosnek pewwnie zawsze dodawali ci, ktorzy go lubia.
      Kukurydze za jak mysle odkad spopularyzowala sie puszkowa.
      Czy bezkukurydzowo-bezczosnkowwe salatki to jakis uswiecony kanon?
    • jhbsk 12 dań na świąteczny stół 22.12.11, 21:09
      Bez kukurydzy , groszku i jajek poproszę. Ja wolę taki skład: marchew, pietruszka, jabłka, ogórki kiszone i odrobinę fasolki.
    • jhbsk Re: 12 dań na świąteczny stół 22.12.11, 21:12
      Też prawda. A przepis na sernik z proszkiem do pieczenia to jakieś nieporozumienie.
    • kerkopithekion 12 dań na świąteczny stół 22.12.11, 22:53
      bosh, te wszechobecne śledzie :(
      wiem że tylko ja ich nie lubię... ale już nie polubię
      a poza tym sernik to dla mnie ciasto wielkanocne, nie bożonarodzeniowe - herezja jakaś
      teraz tylko piernik, makowiec i ciasto drożdżowe (nie w postaci babki oczywiście ;) )
      wszystko można przygotować na dzień przed świętami i jak tak właśnie robię - lubię rzeczy świeże
      • Gość: Lilka Re: 12 dań na świąteczny stół IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.11, 23:18
        Ja też nie lubię śledzi. W ogóle z rybami to mam straszny problem. Po grecku może bym lubiła, gdyby to było na ciepło. Dlatego w Wigilię opycham się głównie pierogami.
    • czarownica.z.tubtina 12 dań na świąteczny stół 22.12.11, 23:20
      Niewielu tradycjom kulinarnym dzielnie sekunduje, ale jedna kultywuje ponadczasowo - wigilia to sa potrawy postne! Dlatego te wszystkie jajka, smietany, masla, mleka, po prostu w wigilijnych przepisach mnie wkurzaja!
      • emsi2020 Re: 12 dań na świąteczny stół 23.12.11, 04:14
        Chyba to popieram. Tradycja to tradycja. Inaczej dlaczego by nie zaserwować kaczki po pekińsku i pomidorów z mozzarellą. U mnie tez nie ma nawet masła - dopiero w 1 dzień Świąt.

czarownica.z.tubtina napisała:

> Niewielu tradycjom kulinarnym dzielnie sekunduje, ale jedna kultywuje ponadczas
        > owo - wigilia to sa potrawy postne! Dlatego te wszystkie jajka, smietany, masla
        > , mleka, po prostu w wigilijnych przepisach mnie wkurzaja!
    • Gość: angharad 12 dań na świąteczny stół IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 00:36
      Kapusta z grzybami zniszczona kminkiem. Ohyda. Sałatka jarzynowa z pietruszką i selerem. Wstrętne. Doczytałam do pierogów, bo na samą myśl mnie zniesmaczyło. Dalej podobno sernik z proszkiem do pieczenia? Łomatko!
    • Gość: kucharz Re: 12 dań na świąteczny stół IP: 178.73.49.* 23.12.11, 01:59
      Rany, co za biedni ludzie tu piszą. Kapusta bez kminku??? Sałatka jarzynowa bez selera i pietruszki? Jak można nie lubić śledzi? A szynka czy kaczka na obiad na pierwszy czy drugi dzień świąt. Przecież to są przepisy świąteczne nie tylko wigilijne. Czy tak trudno zrozumieć słowo pisane? Te małolaty żywią się chyba tylko w KFC. Co za nędza. Żal.
    • ampolion Re: 12 dań na świąteczny stół 23.12.11, 03:33
      A ja proponuję tatara z tuńczyka.
    • emsi2020 Śledzie to podstawa! 23.12.11, 04:11
      Bez śledzia nie ma Wigilii! ;)
      U mnie na wigilijnym stole występuje w 5 odmianach:
      - w ziołach,
      - w oleju (najlepiej lnianym)
      - z przecierem pomidorowym
      - w sałatce z buraczkami
      - marynowany z cebulą
      Nikomu taki zestaw nie przeszkadza i liczymy go jako jedną potrawę :)
      Smacznego i Wesołych Świąt!
      EM
    • Gość: nono Re: 12 dań na świąteczny stół IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 09:10
      od kiedy w wigilie pasztet z gęsich wątróbek. Rozumiem, ze od ajkiegoś czasu mozna jesc mieso, ale...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka