awi.ka Re: szpinak 23.03.16, 11:13 a ja właśnie odkryłam zupę szpinakową pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
snowwwhite Re: szpinak 02.06.16, 15:37 szpinak jest fają bazą do zielonych koktajli. szczególnie w połączeniu z pomarańczą i malinami. spróbuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
kirsten.ka Re: szpinak 03.06.16, 15:37 szpinak w liściach gotuję, potem siekam i wrzucam na patenię z odrobiną oliwy. dodaję duuuuużo czosnku, sól, pieprz. Później dokłądam ser pleśniowy (najczęściej camembert) i trochę kwaśnej śmietany wymieszanej z żółtkiem. czeekam aż ser się rozpuści, doprawiam (w sensie sprawdzam na słonść itd) i gotowe;) jem z ziemniakami, albo z makaronem i kurczakiem (wtedy zaczynam od podsmażenia kurczaka, potem dodaję szpinak i reszta tak samo) Odpowiedz Link Zgłoś
co-jesc Re: szpinak 13.09.16, 15:39 Ja podduszam szpinak na patelni, dodaje czosnek, śmietane, trochę sera żółtego i wsypuje ugotowany makaron, mieszam, chwile podgotuje i mam obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik986 Re: szpinak 15.11.16, 11:40 Szpinak mrożony dajesz na patelnie, przyprawiasz, dodajesz śmietany, czosnek, fete i ugotowany makaron :) danie gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia342 Re: szpinak 30.11.16, 14:58 naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem -bardzo treściwe i pożywne :) czasami eksperymentuję z mąką orkiszową i gryczaną :) Odpowiedz Link Zgłoś
pongkong Re: szpinak 01.12.16, 16:54 ja uwielbiam szpinak podpieczony na patelni do tego wrzucam tofu i pierozki z grzybami z biedry pyszne i tanio :) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: szpinak 03.02.17, 19:13 Takich tam kilka czyli sztuki cztery: 1. Szpinak z ryżem (z kuchni greckiej: spanakorizo): fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,163253085.html 2. Placek w cieście fylo (od biedy francuskim) z fetą i szpinakiem (z kuchni greckiej: spanakopita): betaki.pl/pages/kuchnia.html 3. Sałatka: świeże liście szpinaku w sosie czosnkowo-cytrynowym Kupić świeże liście szpinaku - trochę więcej, bo wg mnie zawsze sporo się ich wywala (ja np. wywalam takie zbyt dojrzałe, podobnie jak z sałaty, ale kwestia gustu pewnie). Liście umyć, poobrywać ogonki, wysuszyć (albo w maszynce, a jak ktoś nie ma - jak ja - to w ręcznikach papierowym). Ułożyć liście szpinaku na dużym półmisku i posypać (nie żałując!) startym żółtym serem. Przygotować sos z następujących składników: - przegotowana zimna woda albo mineralna (bez gazu!!!); - olej z pestek dyni (uwaga: wg mnie dość drogi). I oleju tyle ile wody; - zmiażdżony w prasce czosnek (ilość? wg uznania własnego); - wyciśnięty sok z cytryny; - sól, biały pieprz. Wymieszać - sos powinien mieć smak cytrynowo-czosnkowy. Sosem polać liście szpinaku. Na koniec posypać lekko zmielonymi orzeszkami ziemnymi (uwaga przy mieleniu - nie może to być proszek! Jak komuś brak wyczucia to już lepiej orzeszki w całości). I moja uwaga: sosem liście szpinaku polewamy na krótko przed podaniem. Jest to istotne wg mnie z uwagi na doznania wzrokowe - liście szpinaku pod wpływem sosu robią się takie jak ... hmmm, sałata w śmietanie na drugi dzień, wiecie jakie? Takie ciemnozielone, jakby podgniłe... ? Oczywiście w smaku i na drugi dzień jest dobry, tylko wygląd ma taki nieciekawy. 4. Penne albo tagliatelle z łososiem i szpinakiem SKŁADNIKI: • Makaron tagliatelle albo penne • szpinak mrożony w liściach / świeży też może być ale liście koniecznie! • łosoś wędzony 200 g • parmezan • 4 łyżki śmietany 18 % • 2 ząbki czosnku • łyżeczka masła • vegeta • pieprz PRZYGOTOWANIE: Do rondelka (ja na dużą patelnię) wrzucamy masło i rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Na rozpuszczone masło dodajemy zamrożony szpinak, przykrywamy i dusimy do rozmrożenia. Łososia kroimy na małe kawałki (albo w paseczki jak się nie porozwala) i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Gotujemy makaron. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy śmietanę, czosnek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, a następnie podsmażonego łososia. Wszystko mieszamy. Makaron po odcedzeniu i lekkim zahartowaniu wrzucamy do łososia ze szpinakiem, mieszamy i na talerze. Już na talerzach posypujemy startym parmezanem . Odpowiedz Link Zgłoś
chaotyczna_21 Re: szpinak 08.02.17, 16:11 ja lubię szpinak w naleśnikach, ale taki doprawiony z czosnkiem, pieprzem i serem feta:) jakiś czas temu jadłam nawet ciasto szpinakowe z kremem! i o dziwo było nawet całkiem dobre Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_zbychu Re: szpinak 06.09.17, 15:27 Bardzo fajny pomysł na tego naleśnika. My czasem robimy też taki sos do makaronu ze śmietana i pieczarkami, albo szpinak + kawałki kurczaka w gyrosie. Kiedyś robiliśmy tez z żółtym serem na cieście do pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
alina.mec Re: szpinak 10.08.20, 11:11 Naleśniki ze szpinakiem spróbuj, jest dużo prostych przepisów na tak nadziewane w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja70072 Re: szpinak 18.09.20, 15:50 ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą. Polecam :) www.blackcatstudio-lodz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina00ka Re: szpinak 07.09.21, 10:56 Moje dzieci przepadają za makaronem z kurczakiem i szpinakiem (choć na początku musiał być mocno zmielony, żeby nie kręciły nosami). Na patelni wystarczy zeszklić zblendowaną cebulę, dodać szpinak (aż zwiędnie), dodać śmietankę. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka i dodać do szpinakowego sosu, przyprawić (według uznania). Podawać z makaronem. :) smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
bunnita Re: szpinak 15.09.21, 14:20 makaron ze świeżym (podkreslam, nie żadne siekane mrożonki) zpinakiem, smietanką i pomidorkami oraz odrobiną parmezanu jest pyszny Odpowiedz Link Zgłoś