Dodaj do ulubionych

Ciasto na uroczysty obiad

20.03.13, 12:50
Wydaję niedługo uroczysty obiad, Niestety, nie mam pomysłu na jakieś ciasta - myślę o 2-3 . Ciasta oczywiście najlepiej jakby były efektowne:) i mało pracochłonne. Coś co by przyzwoicie się kroiło i nie rozpadało.

Jakieś pomysły i propozycje?
Obserwuj wątek
    • anika_ic Re: Ciasto na uroczysty obiad 20.03.13, 13:36
      Polecam swoje ciasta np. kokosowe cudo, całoroczne z owocami, ekspresowe (transformers), któremu można nadać dowolny smak itd. - gustuję bowiem wyłącznie w ciastach smakowitych, łatwych i szybkich :-)
      • momika1 Re: Ciasto na uroczysty obiad 20.03.13, 16:05
        dzięki z pewnością zobaczę Twój blog:)
    • jhbsk Re: Ciasto na uroczysty obiad 28.03.13, 08:34
      Sernik. Taki bez spodu.
      10 jajek. masło (około 200 g). Twaróg kilogram do 1,2 kg. Cukier (daję na oko to znaczy sprawdzam, czy masa jest odpowiednio słodka, więc nie powiem ile). Dwa budynie lub mąka ziemniaczana lub duży ugotowany ziemniak. Skórka pomarańczowa, rodzynki, bakalie (dodatki wg gustu).

Żółtka ucieram z cukrem (w malakserze). Dodaję masło. Potem twaróg. Budyń (mąkę, ziemniak). Wychodzi gęsta gładka masa. Do masy dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki. Na końcu mieszam delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
      Do formy i do piekarnika.
      Po upieczeniu można go przykryć polewą czekoladową (odrobina mleka, cukier, masło i kakao).
    • momika1 Re: Ciasto na uroczysty obiad 28.03.13, 08:44
      Dzięki wszystkim za przepisy. Przepis na sernik z mascarpone wygląda ciekawie a syrop Paola, mogę zastąpić domowym:)

Może jeszcze jakieś nieserowe propozycje?

z góry dzięki
    • justyna_1981 Re: Ciasto na uroczysty obiad 01.07.13, 22:59
      A może jakiś tort albo ciasto urodzinowe skoro ma być uroczyście?
      A jak nie masz za wiele czasu albo chęci to polecam takie typowe: jabłecznik, ciasto z makiem albo sernik królewski. Mogą potem stać kilka dni, w razie gdyby nie wszystko zeszło w czasie obiadu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka