Gość: woj.joz@op.pl IP: *.toya.net.pl 17.08.05, 17:41 Jest to bardzo smaczne danie.Smakuje na zimno i na gorąco.Może być z sosem sezamowym lub pomidorowym a nawet z ketchupem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pio Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:15 Jasne kotlety nawet wegańskie do czasu kiedy trzeba je usmażyć. Po prostu wg przepisu rozwalają się w oleju i w środku nie są takie jakie powinny być. Lepiej dopracujcie przepis, bo musiałem zastosować standardowe lepienie kotletów czyli na jajko. Czegoś brakuje w tym przepisie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikan Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 11:53 Przepis jest w porządku - niedawno robiłam i wyszły pyszne - jedynie ciecierzyce zmieliłam w maszynce do mielenia (a nie w blenderze) i smażyłam na odrobinie oleju (1-2 cm) kilkakrotnie odwracając, a nie w głębokim tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:05 Poza tym nie można ciecierzycy gotpować, tylko moczyć przez kilkanaście godzin. Potem połączyć z przyprawami (dużo pietruszki), ale ja robię tylko z pietruszką, kminkiem, sodą oczyszczoną (pół łyżeczki)sola i pieprzem. Też smażę w oleju na 1 cm mniej więcej i przewracam. Kiedyś też się rozpadały. I wreszcie za trzecim!!! razem, dzisiaj wyszły. Dzieci mówią, że super!. Nie mam pity, więc zaraz usmażę kilka naleśników, włoże w nie falafle, sałatę lodową, jakiś pomidorek i może znajdę jakiś sos, niektórzy daja pomidorowy. Ja myślę, że lepszy byłby na bazie jogurt, cos takiego, ale nie moge nic znależć na googlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian z Vancouver Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: 24.81.87.* 01.01.06, 04:14 Ludzie, Falafel sie smazy w glebokim i bardzo gorocym oleju. Nic sie nigdy nie rozwala jezeli olej jest gorocy i kulki nie za duze, mniej wiecej 3 centymetrowe. Fantastycznie wychodzi i smakuje.Sprobojcie w chlebie typu pita, z kiszona kapusta i polane sosem tahina. Smacznego, Marian Odpowiedz Link Zgłoś
jagna28 Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy 07.07.06, 12:42 Wielokrotnie robiłam falafele według tego przepisu i nic mi się nie rozpadało. Może dodałeś za dużo wody? Fajnie smakuje z chińskim sosem (słodko kwaśnym i pikantnym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochmistrzyni Falafel mon amour!!! IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 09.02.06, 15:16 Wszystko zrobiłam jak w przepisie, tylko nie w blenderze, nie mam, a w zwykłej maszynce do miesa na korbkę (antyk), co poszło błyskawicznie. Kotelciki nie rozwalały sie, kumin pachniał upojnie tworzac cudowny zwiazek z kolendrą i cynamonem. Zrobiłam jeszcze dip z jogurtu czosnku i swiezej kolendry i oczywiscie pekińską z winegretem...Zrobiłam tez kanapkę z kotlecikiem na zimnosmarujac kromkę dodatkowo koncentratem pomidorowym, pyszne. Dziekuje za przepis, jest doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin co to takiego ciecierzyca? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.06, 22:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.olina Re: co to takiego ciecierzyca? IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.06, 08:16 Kichererbsen :) Odpowiedz Link Zgłoś
annmaria1973 Falafel - kotlecik z ciecierzycy 21.08.06, 10:17 mam pytanie . czy mozna pominąc sode oczyszczona? do czego jest potrzebna bo przeciez nie daje smaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florencjusz Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.Biol.McGill.CA 23.01.09, 20:01 czy mozna pominac nie wiem, nie probowalam. generalnie soda spulchnia to wszystko zeby nie wyszlo cos o konsystencji plasteliny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.chello.pl 01.09.09, 20:09 Soda dodaje pulchności bez niej kotleciki stają się kluchowate Odpowiedz Link Zgłoś
gosia05 Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy 14.02.12, 23:44 podnosze pytanie - musi byc ta soda????? Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Falafel - kotlecik z ciecierzycy w nalesniku 10.09.06, 20:09 Jak opakowac mase w nalesnik i np zamoczyc jeda strone dodatkowo w ciescie mozna usmazyc w glebokim tluszczu i sie nie rozleci. Ciecierzyca jeszcze jakos trzyma forme ale falafel z bobu jest bez "opakowania" w formie "dotknij mnie nozem a sie rozlece"..... 8^) To co w USA daja jako falafel w roznych junk food.... zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy w nalesniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:24 W Amsterdamie jest taki punkt, gdzie do falafela w picie dają surówki gratis, palce lizać, nawet w Egipcie nie jadłem lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ademar Ależ to nie jest naleśnik !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 15:20 Falafela nie podjae się w "naleśniku", tylko w chlebie arabskim dostępnym również w POlsce i zwanym tu z grecka Pita. Ciasto i wyględ chleba nie ma nic wspólnego z naleśnikiem, poza może płaskim kształtem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smashTHEslaughter Falafel z grochu tez zamiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:47 pierwszy raz robilem falafle z cieciorki (groch wloski dla niewtajemniczonych, b. smaczny), a kazdy kolejny raz z grochu i tez sa rewelacyjne. nie dodawalem sody do tej pory, smaze na oleju do polowy kotleta (grubosc 1,5-2 cm), przewracajac. cebule podsmazam z zabkiem czosnku (pod koniec smazenia) lekko doprawiajac pieprzem, sola, kurkuma(glownie dla kolorku :] ) groch miele (w maszynce) z kminem rzymskim i koperkiem , nastepnie cebule, potem wciskam dwa zabki czosnku,dodaje soli i troche curry. sos zazwyczaj czosnkowy !! Vegan MaSSive !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 11:17 falafela można robić również z bobu polskiego zamiast ciecierzycy i sezamu można dodać troszkę do farszu .a kształt można robić łyżką do lodów bądź dwiema łyżkami do jedzenia zupki i wtedy wyjdą muszelki .smażymy na głębokim tłuszczu tak jak frytki można podawać z sosem z tachiny bądź z polskim sosem czosnkowym .życze smacznego monia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.08.07, 16:37 Witam wszystkich. Wasze pochlebne opinie zacheciły mnie do zrobienia falafel'ków. Mam ciecierzycę, ale niestety nie mam kuminu rzymskiego. Czy można bez niego, a może da się go czymś zastąpić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ademar Falafel- kilka faktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 15:18 Kmin jest niezbędny- do kupienia jako "kmin rzymski" pakowany przez Kamis w delikatesach BOMI- Gdynia, Warszawa itp. Przy okazji- Arabowie nie jadają falafela z sałatą, a już ketchup to kompletna pomyłka. Dwa, trzy rozgniecione palcem kotleciki kładą w chleb pita, dodają pokrojonych pomidorów i ogórków, pietruszki, odrobinę ostrego sosu z papryczek chili, posypują solą i zawijają to i sprzedają na każdym doprawdy rogu arabskiej ulicy. Artyści falafela dodają jeszcze kilka listków zerwanej prosto z krzaka mięty, odrobinę humusu, czy też pokrojone jajko, a nawet szynkę jeżeli klient jest bardzo głodny. Widywałem w krajach arabskich również falafel jedzony z tacki bez zawijania- ale to margines. Danko bardzo sycące- wystarczy z powodzeniem za śniadanie, lunch lub kolację- kosztuje grosze- w Syrii około 25-35 funtów syryjskich, więc ok. pół dolara. W miejscowościach zdecydowanie nie turystycznych wręcz 20 funtów. Bywa podawane w Egipcie,Libanie,Izraelu, na terytoriach palestyńskich nawet w Turcji, przy granicy z Syrią, ale nie jest popularne. Kuchnia Jordanii czy Syrii bez falafela nie jest do wyobrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... albo nie ... Re: Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: 80.54.10.* 07.10.07, 17:02 Z nieba Mi spadliście z tym przepisem . Przez pomyłkę ( identycznie pakowane ) , zamiast grochu , kupiliśmy ciecierzycę . Leżała sobie i czekała na ten przepis . Spróbuję upichcić te kotleciki . Obawiam się tylko , czy dostanę wszystkie potrzebne składniki . Jutro , idę z listą na zakupy :) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.nexus.gliwice.pl 05.11.07, 19:28 Niestety falafel rozpada się podczas smażenia. Konieczna mąka i jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Falafel - kotlecik z ciecierzycy IP: *.lanet.net.pl 12.08.08, 15:37 polecam ten przepis, robilam wiele razy i za kazdym razem wyszedl swietny! Co prawda mam swoja wersje ekspresowa - uzywam cieciorki z puszki, dzieki temu nie trzeba jej moczyc. Kiedys nie moglam nigdzie jej dostac, i uzylam fasoli "jas". Wyszlo rownie pysznie. Mi sie rozpadaly na poczatku, ale wystarczy dodac ze dwie lyzki maki pszennej i nie ma problemu. Poza tym, zeby byly chrupiace, przed smazeniem obtaczam kuleczki w bulce tartej, pycha! no i jeszcze jedno - sos. Ja robie do tego sos ktorego nauczyl mnie jeden kucharz z Turcji - bajecznie prosty i pyszny. w szklance mieszamy : ok 100 ml keczupu lagodnego, 100 ml jogurtu naturalnego gestego i ok 2 lyzek majonezu (najlepiej light, po prostu zeby nie byl zbyt jajeczny w smaku). Dodajemy lyzeczke zmielonego kminu rzymskiego, mieszamy i gotowe. Pycha to malo powiedziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gisel Falafel (Arabia) IP: *.chello.pl 18.04.10, 19:05 Ja sody nie dodaje do żadnego przepisu kulinarnego a i tak wychodzi pyszne wiec to chyba kwestia pulchności ciasta. Co kto lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś