Gość: ruth IP: *.red.bezeqint.net 20.11.05, 12:26 Są to klopsiki rybne a nie gefilte fisz. W przetłumaczeniu na polski Gefilte - nadziewana, fish - ryba; czyli gefilte fish - ryba nadziewana. podany przepis to na zwykłe klopsiki rybne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annamarta8 Re: Gefilte fisz 09.07.06, 19:29 - oczywiscie, ze "gefilte" znaczy faszerowany (nadziewany), ale wyglada na to, ze nazwa zostala, a sposob przyrzadzenia sie uproscil. Ja pamietam w moim domu rodzinnym nasza Mama przyrzadzala szczupaka faszerowanego (i tylko szczupaka!). Mieso bylo mielone, a nie tylko posiekane. Farsz byl wkladany do skory szczupaka i to dopiero bylo gotowane w rybim rosolniku z warzywami. Nie musze chyba wspominac jak smaczne bylo to danie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: Gefilte fisz IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.06, 00:43 masz racje ze gefülte to nadziewane ale nazwa pozrawy jest w jezyku jiddish ktory jest podobny do niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymes fisz kegeln IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.06, 04:24 czyli kulki rybne. Tak sie nazywa smazony oryginal w jidisz. Tym razem gotowane w rybim bulionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upl Gefilte fisz IP: *.aster.pl 19.12.07, 15:11 gefilte fisz to sa wlasnie klopsiki z mielonego miesa rybiego gotowane w bulionie i podawane w galarecie www.schorr.edu.pl/new/index.php3?dzial=3&id_tematb=200 nie ma sie co klocic o lingwistyke przepis jest jak nalezy gefilte fisz to dokladnie to co podano w przepisie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Gefilte fisz IP: *.nyc.res.rr.com 31.12.07, 00:07 Przepis sie zgadza.Jadlam te rybe ale inaczej podana/nie jako klopsiki/ale byl to rulon o srednicy 8cm.pokrojony w plastry 2 cm,udekorowany marchewka i polany sosem/wywarem warzywnym/Przyjecie bylo w bardzo bogatym zydowskim domu i moze pulpeciki zle wyladalyby wsrod innych wykwintnych dan.Ryba bardzo mi smakowala.Byla puszsta i lekko slodka.Jest to danie rybne swiateczne/szabas i inne zydowskie swieta/Pytalam o przepis i zamiast macy uzywa sie krakersow.Sama robilam ale z lososia bialego i nie wyszla taka sama.Wiem ,ze jest gotowana w lnianym woreczku/rulonie/.Podejme nastepna probe z inna ryba.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Gefilte fisz 04.01.08, 05:33 Gość portalu: ruth napisał(a): > Są to klopsiki rybne a nie gefilte fisz. W przetłumaczeniu na polski > Gefilte - nadziewana, fish - ryba; czyli gefilte fish - ryba nadziewana. > podany przepis to na zwykłe klopsiki rybne. Wbrew nazwie gefilte fish to sa wlasnie kolopsiki rybne...Wiem bo to moj przysmak i jadam to stosunkowo czesto. shopuncleharrys.dukestores.duke.edu/images/j%20food%20026.jpg www.jewishrecipes.org/jewish-foods/food-images/gefilte-fish-S.jpg Czy masz jeszcze watpliwosci?)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moshe Re: Gefilte fisz IP: *.chello.pl 10.01.08, 21:32 A znacie jeszcze jakieś typowe przepisy kuchni żydowskiej ew izraelskiej (oczywiście inne niż zamieszczone na tej stronie) ? Może macie jakieś forum żydowskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Gefilte fisz IP: *.dip.t-dialin.net 29.02.08, 15:55 a przede wszystkim Der gefüllte Fisch = nadziewana ryba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JWS Gefilte fisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 14:35 Moje, niestety już nie żyjące babcia i mama robiły na Wigilię fantastycznego faszerowanego karpia w galarecie.Ja od dawna, dochowując tradycji i ze względu na swoje dzieci, również w tym świątecznym okresie wykonuję to danie. Ostrym, ciekim nożem wykrawam "wnętrze" odgłowionego i wypatroszonego uprzednio dużego ok.2-2,5kg karpia.Odzielam mięso od ości,mielę je wraz z namoczoną w mleku chałką,dodaję sól,pieprz,gałkę muszkatołową,dużo zeszklonej białej cebuli iwypełniam tą masą skurę z karpia.Dokładnie owijam folią metalową uzyskaną tuszkę i piekę ją w piekarniku przez godzinę lub dwie w temp. 180C na początku a następnie 150C.Z głowy ryby,kręgosłupa i płetw + włoszczyzna,gotuję wywar do galarety.Dodaję odpowidnią ilość żelatyny i dalej jak zwykle. Kończę bo już nie mam czasu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś