Gość: Maria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 14:43 Pamiętam ten piernik z dzieciństwa, już trochę późno ale jutro go "zarobię".Będzie na Nowy rok.Właśnie miałam dzwonić do cioci po przepis ale pomyślałam o Gazecie.Dzięki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Małgosia Piernik świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:26 Super przepis. Zrobiłam go w tamtym roku, pierniczki wyszły przepyszne. W tym roku ciasto już dojrzewa i razem z dziećmi będzie przepyszna zabawa. Pozdrawiam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Piernik świąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 22:45 mam takie pytanie do autora lub kogos kto juz coś takiegopiekł: 1) jak grubą warstwę należy tego piernika wyłożyć na blachę? - bo jak sądzę ciasto nie będzie rosło podczas pieczenia. 2) czy po upieczeniu i udekorowaniu nadaje się on od razu do jedzenia czy jeszcze musi leżeć tak kilka dni? Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Piernik świąteczny 13.12.07, 16:48 Ja wałkuję ciasto na grubość 1 cm. Ciasto trochę wyrośnie [jest w nim soda]. Piekę na parę dni przed świętami i zaraz po wystudzeniu przekładam różnymi masami. Obciążam czymś i zostawiam pod przykryciem na kilka dni aby piernik się uleżał i zmiękł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Piernik świąteczny IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 15:17 Piernik jest rewelacyjny!!!!!!Polecam wszystkim!!Smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Piernik świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:27 kto to widział 3łyżeczki sody!!!!!!!????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Piernik moja ocena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 15:51 Upiekłem ten piernik ściśle według przepisu i dodatkowych rad użytkowników tego serwisu. Wszystko wyszło ekstra, duże ciasto wyrośnięte - cała blacha. Jednak duże było zdziwienie gdy po przekrojeniu gotowego piernika na pół okazało się że 3/4 ciasta to zakalec. Podejrzewam że powstał on po upieczeniu, gdyż wrośnięte w piekarniku ciasto zapadło się nieco po wystudzeniu do środka, no cóż, szkoda bo zapowiadał się dobry przepis. Nie wiem co mogło pość nie tak, jednak nie wiem czy będę ryzykował z tym przepisem w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Piernik moja ocena IP: *.elsat.net.pl 07.01.08, 19:47 Mnie tez raz wyszedl zakalec, ale po prostu zapomnialam podzielic ciasto przed pieczeniem. Od tej pory robilam go juz 3 razy i wychodzi rewelacyjny! Przekladam go powidlami morelowymi i polewam polewa czekoladowa wlasnej roboty. Wszyscy sa zachwyceni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Piernik moja ocena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 22:50 jak podzieliłaś to ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norma Re: Piernik moja ocena IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 15.01.08, 22:59 Ja pieke to ciasto w 2 lub 3 podluznych formach tz. keksowkach. pierwszy raz upieklam jak Ty, na jednej blasze. wtedy po godzinie pieczenia byl jeszcze calkiem surowy... w sumie pieklam go ze 3 godziny :) byl tak spalony, ze musialam go okroic (oblupac) po 1-2 cm z kazdej strony :) od kilku lat pieke go w mniejszych blaszkach i wychodzi super. jest mocna konkurencja dla makowca mojej mamy :) Pablo, nie poddawaj sie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agata1203 piernik- pomocy 24.11.09, 19:16 Witam, zrobiłam właśnie piernik według tego przepisu i chyba klapa...ciasto mimo przestrzegania ilości składników nie ulepi się w kulę...ma konsystencje ciasta na kluski lane i strasznie się lepi. da się to jeszcze uratować? robie go pierwszy raz i strasznie bym chciała żeby sie udał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: piernik- pomocy IP: *.aster.pl 24.11.09, 21:23 Ono takie jest na początku. Przełóż do jakiegoś naczynia [najlepiej do jakiejś kamionki] i wstaw do lodówki na dół półki. Ono [to ciasto] stężeje i będzie miało konsystencje ciasta na kluski, które się da wałkować. Wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
miriamm Piernik świąteczny 13.12.09, 19:23 uwaga: kule ciasta trzeba podzielic na 3 czesci i kazda z nich rozwalkowac i upiec oddzielnie na blasze; ten przepis pochodzi z ksiazki W staropolskiej kuchni - Maria Lemnis i Henryk Vitry. Placki trzeba schlodzic i dopiero wtedy przelozyc powidlami lub np. masa orzechową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slodkamarchew Piernik świąteczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.09, 12:27 wczoraj go upiekłam, podzieliłam na trzy części i każdą częśc piekłam oddzielnie. Teraz przełożę go masą orzeczową i do lodówki :) ale pachnie cudownie :) Odpowiedz Link Zgłoś