Gość: misia Murzynek IP: 217.116.246.* 30.11.08, 15:51 pycha, robie regularnie, najlepsze z cieplutka polewa czekoladowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra margaryna??? toż to trucizna :( IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.08, 22:44 fuj masło użyjcie, smaczniej i zdowiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: Murzynek IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.08, 19:11 nie lubie murzynka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelniczka Murzynek IP: *.wshe.lodz.pl 09.01.09, 16:45 Witam serdecznie. Przepis, który tu został zamieszczony pochodzi z książki Małgorzaty Musierowicz "Łasuch literacki". Książkę polecam równie gorąco, jak ciasto. Jest w niej wiele świetnych przepisów. Spieszę z wyjaśniem,zamieszczony tu przepis na murzynka jest niekompletny, bo autorka nie zamieściła informacji, że z ostudzonej masy (do której dodaliśmy 1 żółtko) odlewamy 1/2 szklanki i to będzie polewa do ciasta. Trzy pozostałe żółtka dodajemy do reszty masy. Polewą dekorujemy ciasto. Ja robię w ciepłym cieście dziurki patyczkiem i dopiero wtedy polewam ciepłe ciasto masą. Murzynek nie jest wtedy za suchy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cressy Murzynek IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.09, 22:13 Świetny przepis, bardzo smaczne ciasto. Zrobiłam małą modyfikację- zamiast 4łyżek mleka dałam 2 mleka i 2 rumu. Dodałam też trochę cukru waniliowego, gorąco polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tosia Murzynek IP: *.chello.pl 25.03.09, 13:43 Przepis bardzo prosty a murzynek barczo dobry. Ja dodałam jescze polewę czekoladową na wierzch ciasta.Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tosia Murzynek IP: *.chello.pl 25.03.09, 13:45 Przepis bardzo prosty a murzynek bardzo dobry. Ja dodałam jeszcze polewę czekoladową na wierzch ciasta.Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Murzynek IP: 80.48.47.* 30.08.09, 15:40 JA dodałem rozdrobnione ciasteczka "maltanki" i kieliszek malibu POOOLECAM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Murzynek IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 20:14 próbowałam to robić ale jest niedobre nie-polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22.1987 Murzynek 20.09.09, 21:06 Ciasto jest pyszne,nie opadło,jest puszyste i bardzo smaczne.Co prawda troszkę zakalec wyszedł,ale to wina tego,że pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperature na 180 i wyjęłam tak jak w przepisie po 40min.a zdecydowanie te 5min.dłużej mógł jeszcze w piekarniku posiedziec. Wyjęłam od razu,po chwili przewróciłam na deseczkę do góry nogami,murzunek odparował,wyrównał się.I jeszcze jedno nie dałam całości cukru jak w przepisie-do rozpuszczenia z marg.mlekiem i kakao.ale pół szklanki cukru dodałam przy ubijaniu piany,co daje gwarancję,że piana będzie solidniejsza i że nie straci tak szybko objętości przy połączaniu jej z ciastem(a to oczywiście zawsze ręcznie).Póżniej polewa- 1/3 marg. 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 4łyżki cukru Wszystko razem zagotowac i troszkę przestudzoną polac ciasto.Palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Murzynek IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.10.09, 15:00 Pyszny! Bardzo puszysty. Ja jeszcze do surowego ciasta dodałam pokruszoną czekoladę. Palce lizać!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Murzynek IP: *.trzebinia.mm.pl 23.01.10, 18:50 murzynek rewelacja!!!!!!!!!! domownicy pod wrazeniem ostatnio caly czas go pieke pyszny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Murzynek IP: *.trzebinia.mm.pl 23.01.10, 18:52 super szybki placek uwielbiam go !! jak moja zonke ze go piecze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Murzynek IP: *.ghnet.pl 24.03.10, 03:08 zgadzam się to ciasto historia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Murzynek IP: *.chello.pl 13.07.10, 17:26 Murzynek to kompletna klapa w 200c.po 20 minutach spalił sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Murzynek IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.10, 17:13 ciasto rewelacja, wyszło przepysznie, polecam pieczenie na termoobiegu w 180 st. wyjedzie na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrezygnowana Murzynek IP: *.srnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 22.01.11, 13:22 Znowu mi nie wyszedl :( juz dwa razy probowalam.. mam strasznego pecha do tego ciasta... albo wychodzi zakalec... albo sie leje,,,, :/ Kiedys w proszku kupilam murzynka i tez nie wyszedl :( Odpowiedz Link Zgłoś
idealnapanidomu29 Re: Murzynek 25.01.11, 21:36 Murzynek Składniki: 25 dag masła lub, margaryny, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru, 4 jajka, 4 płaskie łyżki kakao, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml wódki lub rumu, 10 dag rodzynek. Przepis: Masło, cukier, kakao i wodę zagotować. Odlać z tego pół szklanki, resztę przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać alkohol i wymieszać. Ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek oraz rodzynkami. Piec około godziny w 180-200 stopniach w nieco większej niż keksowa formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judith Murzynek IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 12:27 właśnie je zrobiłam. mam większą blachę więc piekłam ok 35min. wyszło świetne. naprawdę polecam. to tak prosty przepis więc cięzko żeby wyszedł zakalec ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_rh_minus Murzynek IP: *.ryb.abpl.pl 30.03.11, 11:20 Trochę za słuchy warto dodać więcej mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teosia Re: Murzynek IP: *.ix.p.lodz.pl 10.06.11, 16:08 Okropne po prostu. Reklamy swoich blogów to gdzie indziej proszę. Ten klasyczny przepis jest super. Sama tak piekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapolo Re: Murzynek IP: 93.175.73.* 11.11.11, 17:52 Przepis do niczego, jak rozmieszać mąkę z samymi żółtkami, żeby nie było grudek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helena541(do Ali) Re: Murzynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 19:18 Droga Alu chciałam zapytać ,jak piec to ciasto w termoobiegu czy też góra-dół? i w jak dużej formie?.Czekam na wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś