Dodaj do ulubionych

Placki z jabłkami i ricottą

IP: *.aster.pl 10.06.06, 13:29
a mąka? do śmieci chyba ;) ... będę robić dzisiaj te placuszki, to napiszę,
czy się udały i były dobre. M
Obserwuj wątek
    • Gość: malgosia Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.aster.pl 10.06.06, 20:18
      udały się i były dobre, tylko jak na mój gust - odrobinę za słodkie (pomimo
      użycia szarej renety). to znaczy, dokładnie rzecz ujmując - ciasto zrobiłam tuż
      przed smażeniem i jedliśmy ciepłe, "prosto z patelni", naonczas zdały się zbyt
      mdłe. ale jak troszkę postały po usmażeniu, to jabłka puściły sok i placuszki
      nabrały smaku, który w pełni mi odpowiadał. tyle, że były już zimne :(. trzeba
      byłoby zatem albo dać startym jabłkom troszkę "odstać" (żeby puściły sok
      własny) albo skropić je lekko sokiem z cytryny. ricottę można z powodzeniem
      zastąpić serkiem co najmniej o połowę tańszym. zamiast cukru pudru można dać
      jakiś kwaskowy dżemik - ja próbowałam z wiśniami i było bardzo dobre.
      a, i jeszcze o smażeniu - mają tę kolosalną zaletę, że prawie w ogóle
      nie "piją" tłuszczu w trakcie smażenia, w odróżnieniu od "klasycznych" placków
      z jabłkami. można rzec - potrawa prawie dietetyczna ;).
      M
    • julita451 Pytania 11.06.06, 19:12
      CZY NALESNICZKI SIE UDAŁY I CZY BYLA POTRZEBNA MAKA??????
      • Gość: malgosia Re: Pytania IP: *.aster.pl 12.06.06, 11:29
        placuszki, miały rozmiar i kształt placuszków. mąka, rzecz jasna, była
        niezbędna, dodałam ją prawie na samym końcu, przed pianą z białek.
        bardzo smaczne, polecam. szczegóły w moim poprzednim poście.
        pzdr, M
    • Gość: Coco Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.gronkowski.pl 20.06.06, 16:09

Zrobilam je dzisiaj na obiad. Moim zdaniem maja zbyt kwaskowaty smak. Nic nie
      przebije klasycznych racuchow!
      • Gość: malgosia Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.aster.pl 21.06.06, 18:04
        no, ale to jest przecież wariant "placków z jabłkami", więc nic dziwnego, że są
        bardziej kwaskowate niż "klasyczne racuchy". a która z tych potraw jest lepsza -
        to już kwestia gustu. ja lubię i jedne, i drugie. M
    • Gość: anekse Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: 82.211.196.* 21.07.06, 21:06
      Bardzo smaczne, mąka jest oczywiście potrzebna, tylko nie wiem po co ubijać
      pianę, bo po smażeniu i tak nie są puszyste, może łatwiej by było po prostu
      dodać całe jajka. A jeśli ktoś chce poczuć cynamon o potrzeba duuużo więcej niż
      szczypta.
    • Gość: Ela S. Placki z jabłkami i ricottą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.07, 14:42
      I ja tez dzis zrobilam. Maka oczywiscie na koncu,przed dodaniem piany z bialek:)
      Duzo lzejsze od tradycyjnych placuszkow z jablkami, a serek swietnie zastepuje
      mleko (serek nieslodzony). Faktycznie dobre i nawet bez konfitur. Dzieci
      zajadaly sie z dzemem truskawkowym, a ja bez. Na podwieczorek albo kolacje.
      Mozna troszke wiecej niz szczpte cynamonu,beda intensywniej pachnialy.
    • Gość: Wera Placki z jabłkami i ricottą IP: *.access.telenet.be 09.06.07, 18:14
      Czy żółtek nie trzeba też ubic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka