Gość: malgosia IP: *.aster.pl 10.06.06, 13:29 a mąka? do śmieci chyba ;) ... będę robić dzisiaj te placuszki, to napiszę, czy się udały i były dobre. M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: malgosia Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.aster.pl 10.06.06, 20:18 udały się i były dobre, tylko jak na mój gust - odrobinę za słodkie (pomimo użycia szarej renety). to znaczy, dokładnie rzecz ujmując - ciasto zrobiłam tuż przed smażeniem i jedliśmy ciepłe, "prosto z patelni", naonczas zdały się zbyt mdłe. ale jak troszkę postały po usmażeniu, to jabłka puściły sok i placuszki nabrały smaku, który w pełni mi odpowiadał. tyle, że były już zimne :(. trzeba byłoby zatem albo dać startym jabłkom troszkę "odstać" (żeby puściły sok własny) albo skropić je lekko sokiem z cytryny. ricottę można z powodzeniem zastąpić serkiem co najmniej o połowę tańszym. zamiast cukru pudru można dać jakiś kwaskowy dżemik - ja próbowałam z wiśniami i było bardzo dobre. a, i jeszcze o smażeniu - mają tę kolosalną zaletę, że prawie w ogóle nie "piją" tłuszczu w trakcie smażenia, w odróżnieniu od "klasycznych" placków z jabłkami. można rzec - potrawa prawie dietetyczna ;). M Odpowiedz Link Zgłoś
julita451 Pytania 11.06.06, 19:12 CZY NALESNICZKI SIE UDAŁY I CZY BYLA POTRZEBNA MAKA?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Pytania IP: *.aster.pl 12.06.06, 11:29 placuszki, miały rozmiar i kształt placuszków. mąka, rzecz jasna, była niezbędna, dodałam ją prawie na samym końcu, przed pianą z białek. bardzo smaczne, polecam. szczegóły w moim poprzednim poście. pzdr, M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.gronkowski.pl 20.06.06, 16:09 Zrobilam je dzisiaj na obiad. Moim zdaniem maja zbyt kwaskowaty smak. Nic nie przebije klasycznych racuchow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: *.aster.pl 21.06.06, 18:04 no, ale to jest przecież wariant "placków z jabłkami", więc nic dziwnego, że są bardziej kwaskowate niż "klasyczne racuchy". a która z tych potraw jest lepsza - to już kwestia gustu. ja lubię i jedne, i drugie. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anekse Re: Placki z jabłkami i ricottą IP: 82.211.196.* 21.07.06, 21:06 Bardzo smaczne, mąka jest oczywiście potrzebna, tylko nie wiem po co ubijać pianę, bo po smażeniu i tak nie są puszyste, może łatwiej by było po prostu dodać całe jajka. A jeśli ktoś chce poczuć cynamon o potrzeba duuużo więcej niż szczypta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela S. Placki z jabłkami i ricottą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.07, 14:42 I ja tez dzis zrobilam. Maka oczywiscie na koncu,przed dodaniem piany z bialek:) Duzo lzejsze od tradycyjnych placuszkow z jablkami, a serek swietnie zastepuje mleko (serek nieslodzony). Faktycznie dobre i nawet bez konfitur. Dzieci zajadaly sie z dzemem truskawkowym, a ja bez. Na podwieczorek albo kolacje. Mozna troszke wiecej niz szczpte cynamonu,beda intensywniej pachnialy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Placki z jabłkami i ricottą IP: *.access.telenet.be 09.06.07, 18:14 Czy żółtek nie trzeba też ubic? Odpowiedz Link Zgłoś