Gość: Cobra IP: *.bb.sky.com 02.03.10, 12:27 Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak oblicza się frekwencję? Pracuje na full time... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: Chorobowe Absencja IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.03.10, 18:40 Oj....nie pamiętam ale jak pracujesz na cały etat to żeby nie przekroczyć absencji wychodzi,że możesz być tylko 4 dni chora-paranoja ale tak wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!1 Re: Chorobowe Absencja IP: *.zone8.bethere.co.uk 20.03.10, 21:41 o ile się nie myle to z ostatnich 26 albo24 tygodni ja bylem w tym okresie 2 dni póżniej 3 dni i 3 dni na zwolnieniu i policzyli mi 6,9 % absencji za ten okres znajomy mial 11% i nic mu nie zrobili pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Chorobowe Absencja IP: *.zone13.bethere.co.uk 22.03.10, 16:13 nikt ci nic nie zrobi jezeli masz zwolnienie lekarskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan to logiczne IP: 92.8.148.* 16.04.10, 10:57 bez zwolnienia lekarskiego po pierwszym tygodniu nieobecnosci mieliby prawo wyawalic z roboty i traktowac to jako porzucenie pracy. Ja mialem zwolnienia lekarskie i absencje ok 11% i mogli mi skoczyc, tak jak kazdemu innemu. Absencje liczy sie w skali polrocznej tzn ze pol roku po powrocie z ostatniej choroby, konto zeruje sie i nadal ma sie 0%. Te ich spotkania i rozmowy po 3 razy na ten sam temat, to jedna wielka sciema i ma na celu wzbudzic w pracowniku strach, ze niby caly management mysli tylko o tej absencji i o niczym wiecej. Najwazniejsze, zeby ostrzezenia wydawane byly prawidlowo tzn pierwsze ustne, drugie ustne, pisemne, drugie pisemne i finalowe (do zwolnienia). Tu jest caly myk. Jesli ktos jest naiwny da sie wrobic w ostrzezenie od razu pisemne i np. nastepne finalowe i proces do zwolnienia moze przyspieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czez Re: Chorobowe Absencja IP: *.range86-176.btcentralplus.com 25.03.10, 17:43 Frekwencja jest obliczana za okres 26 tygodni wstecz. Jesli wiec pracujesz na pelny etat jest to 26 razy 36,5h czyli 949 godzin pracy. 4 dni nieobecnosci to moze byc 3,16% ale rowniez 3,05 jesli jeden z tych dni jest short day. Mysle ze w takim przypadku nie powinno jeszcze byc konsekwencji, ale pamietaj, ze liczy sie caly okres z poprzednich 26 tygodni. Procedura jest taka, ze jak wracasz do pracy po chorobie, nalezy zadzwonic i o tym poinformowac duty manager'a. Po powrocie najpierw masz welcome back ktory moze zrobic nawet team leader. Jesli wszystko jest w porzadku na tym sie konczy. Jesli sa zas jakies ale mozesz miec SYA meeting, ktory moze prowadzic do dyscyplinarki. Ta z kolei moze, zaznaczam moze nie musi - skonczyc sie ostrzezeniem. Z reguly ustnym, waznym na 8 tygodni. Chcialem zwrocic Wasza uwage, ze Tesco nie zwalnia z powodu choroby, tylko z powodu procentow nieobecnosci w pracy. Procedury ostrzezen i zwalniania to juz odrebny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Chorobowe Absencja IP: *.40.134.97.sub.mbb.three.co.uk 02.08.10, 11:29 hej, apropo zwalniania za procenty, ja mam dosc powazny problem od jakis 5mcy mam powazne problemy ze zdrowiem, najpierw wyskoczyl mi dysk, po 2tyg wrocilam do pracy po czym po chyba tyg powtorka paraliz na tydzien zwolnienie na mc znowy powrot....2mce w pracy i kolejny atak kregoslupa wiec jak narzie tydzien zwolnienia, po 2 razie mialam juz 18% z tym teraz kolo 30 sie pewnie uzbiera i boje sie ze niestety moga mnie zwolnic chcociaz niby nie maja prawa...czy moze mi ktos napisac jak to jest? czy mam szanse jescze ta prace utrzymac czy niesty pora sie pozegnac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik tesco uk Re: Chorobowe Absencja IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 03.08.10, 06:47 A jaki jest sens trzymać się tej pracy przy twoim stanie zdrowia? Myślę, że nie masz żadnych szans na utrzymanie tej pracy bo dla ciebie może się ona skończyć wózkiem inwalidzkim. Zakładając oczywiście, że to co piszesz jest prawdą a nie tylko pretekstem do unikania pracy. Tak czy inaczej, dla ciebie jest już najwyższa pora pożegnać się z tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebas Re: Chorobowe Absencja IP: 81.109.200.* 03.08.10, 18:33 nie ma to jak polska zyczliwa pomoc... skoro tam dalej pracuje to znaczy ze innej pracy nie ma... lub nic innego nie potrafi... powiedz jego glodnym dzieciom czas sie pozegnac z papu... kur... coz za polska ignorancja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAZEBO Re: Chorobowe Absencja IP: *.zone13.bethere.co.uk 04.08.10, 02:33 Dokladnie, nastepny polski cwok Odpowiedz Link Zgłoś
spiderk0 Re: Chorobowe Absencja 04.08.10, 12:19 Po co te dramatyzowanie i obrażanie? "Pracownik tesco uk" odpowiedział na pytanie sugerując zmianę pracy, czy to coś złego jak człowiek zdrowie tam traci? Jak "emi" trafi na wózek inwalidzki to dostanie medal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik tesco uk Re: Chorobowe Absencja IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 04.08.10, 14:07 Dzięki za zrozumienie tekstu dla spiderkO. A panom powyżej chciałbym wyjaśnić, że dolegliwość zwana "wypadaniem dysku" nie jest mi obca, tzn., nie dlatego że sam na to choruję (z oczywistego powodu - nie byłbym w stanie po prostu pakować każdej nocy ton towaru na półki) ale znam ludzi, którzy rzeczywiście na to cierpią - są szczęśliwi, gdy mogą bez bólu wykonywać proste codzienne czynności życiowe, wymagają wieloletniej rehabilitacji, często operacji chirurgicznej. Jest to choroba przewlekła i nie znam nikogo, kto byłby w takim stanie zdolny pakować wyżej wspomniane tony bez ryzyka uszkodzenia rdzenia kręgowego i towarzyszącego temu nieludzkiego bólu...chyba że tylko udaje lub ktoś go kiepsko zdiagnozował. Życzę zdrowia i pełnej sprawności przez długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś