Dodaj do ulubionych

Rozwód w UK

01.01.11, 22:33
Wiem; - rzec można 'Google it!' Ale ja chciałam dowiedzieć się od kogoś, kto ma to za sobą, bądź wie z obserwacji (nikomu nie życzę, by z autopsji) - ile trwa, ile kosztuje, kto płaci, gdy nie ma orzeczenia o winie itp.
Nowy Rok się zaczął, - więc czas na zmiany...
Obserwuj wątek
    • Gość: pork soda Re: Rozwód w UK IP: *.bb.sky.com 01.01.11, 23:48
      U mnie trwalo 8 miesiecy. Pani adwokat kasuje 100 za godzne, przy prostym rozwodzie( bez orzekania o winie, bez dzieci, cywilizowanie bez brudow) to jakies 5 godzin pracy prawnika. Reszta to czekanie, potem decree nisi, potem uprawomocnienie i decree absolute. Do tego koszty sadowo ok 300. Aha i przy takim nieskomplikowanym to nawet strony nie sa wzywane do sadu. Adwokaci wszystko zalatwiaja. Zona byla miejscowa.
      • Gość: mark mcdaniels Re: Rozwód w UK IP: *.e-wro.net.pl 02.01.11, 11:03
        a jak wezme sobie taka miejscowa zone, to przy rozwodzie dostane pol jej majatku? ja przyjechalem do uk tylko z plecakiem, no i komorke juz tez mialem...ale np.laptopa kupilem sobie po miesiacu w uk.
        czy po rozwodzie bede wlascicielem polowy wszystkiego co nalezy do tej miejscowej pani?
      • cotton-blossom Re: Rozwód w UK 02.01.11, 18:41
        Czyli jednym slowem - sporo czekania i jeszcze więcej kosztów.
        A czy ktoś wie, dla porównania, jak to wygląda w PL? Smiem twierdzić, że pewnie jest taniej; czasowo - to nie wiem..
        Gdzie sprawniej i bardziej zaocznie? (jak sie okaże, że trzeba będzie jezdzic na jakies spotkania/rozprawy do PL raz w miesiącu, to raczej pomysł odpada). Im mniej biurokracji tym lepiej. Więc - gdzie mniej?
        • glasscraft Re: Rozwód w UK 02.01.11, 19:33
          Jezeli na rozwod zgadzacie sie obydwoje i checie zakonczyc szybko, to nawet do prawnika nie musicie isc w UK, bo wszystko odbywa sie przy pomocy wymiany dokumentow. Sa strony internetowe, ktore przygotuja wszystkie dokumenty za mniej niz £100 (oplate sadowa niestety trzeba wniesc i tak, mozecie sie omowic jak chcecie sie tym podzielic). Jezeli zadna ze stron nie bedzie siedziec na papierach, tylko bedziecie wspolpracowac, rozwod mozna dostac w ciagu 3 miesiecy.
          To samo, jezeli zgadzacie sie na podzial majatku i zadna ze stron nie bedzie walczyc; prawnika do tego nie trzeba wlaczac. Jak chcesz wiecej info, pisz na priva.
        • Gość: mirek Re: Rozwód w UK odpowidz IP: *.10-1.cable.virginmedia.com 04.01.11, 16:53
          wiesz najlepiej zglosic do Sadu w Polsce separacje malzenska a nastepnie w UKdo Reveniu
          po siedmiu miesiacach wnosisz sprawe o rozklad malzenstwa w tym momencie jest sie zwolniony z kosztow sadowych a separacja sprawia ze nie musi byc orzekniecia winy
          w tym przypadku najlepszy jest kontakt z /PAPUGA/od samego poczatku ,udzielasz mu pelnomocnictwa korespondencyjnie .Ile to kosztuje zalezy od PAPUGI biora jak ryby od 100, zl do 450,zl za godz. ale z doswiadczenia wiem schodzi to do 3tys zl ewentualnie w moim przypadku wstepnie byla mowa o 4,5 tys zl.
          Moze skorzystasz z tej rady powodzenia,a jeszcze jedno mozna sie wrobic o placenie odszkodowania za porzycie malzenskie lub alimenty zdrowotne na wspolmalzonka /ke
          wystarczy ze przez 6 mcy jest na chorobowym,no i jeszcze wchodza alimenty na dzieci.
          To wszystko wymaga glebokiej analizy i odwarznej decyzji.
          Powodzenia
    • Gość: eee Re: Rozwód w UK IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 02.01.11, 23:43
      Moze kup sobie "Divorce for Dummies"...

www.whsmith.co.uk/CatalogAndSearch/ProductDetails.aspx?productId=9780470741283
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka