Dodaj do ulubionych

kurs ECDL a praca w UK

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 10:32
witam,
rozpoznaje mozliwosci przed wyjazdem i mam pytanie: czy jakikolwiek pracodawca pyta o ECDL (European computer driving licence)? czy kiedykolwiek w ogoloszeniu, rozmowie etc. pytali o to? moze lepiej zrobic kurs spawania czy na wozek widlowy czy cokolwiek? kogo szukaja na wyspach? czy w ogole kogos? czy za minimum wage na pelnym etacie da sie utrzymac jako tako? czy dwie pracujace zaminimum osoby sa w stanie wynajac jakies lokum i przezyc od pierwszego do pierwszego?
dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • spiderk0 Re: kurs ECDL a praca w UK 10.01.11, 18:37
      Nie wiem czy honorują EDCL, jednak wiem że za nic mają nasze kursy na wózek widłowy - domniemywam że podobnie będzie z EDCL. Kurs na zwykły widłowy (elektryk) to koszt około £300, jakbyś chciał komplet (counter-balance+reach+VNA) to możesz coś znaleść za około £500. Tutaj zwracają uwagę na papier uzyskany w UK i raczej nie warto pakować kasy na kursy w Polsce.
      Minimalna płaca w UK dla osób powyżej 21 roku życia to £5.93:
      40 godzin tygodniowo x £5.93 = 237.20 brutto (£200.67 netto)
      Wynajęcie pokoju, załóżmy w Warwickshare (gdzie mieszkam) to koszt około £70 tygodniowo, żarcie to już wielka niewiadoma, zależy jakie masz preferencje, ale zakładam że w £40 tygodniowo się zmieścisz. Czyli (200-70-40=) £90 pozostaje na inne wydatki lub oszczędności. Nie jest szał, ale można wyżyć.

Mało jest ofert na wózki widłowe, głównie szukają (jak już) to zwykłych pracowników magazynu - a i tu oferty są ekstremalne (np. praca na chłodniach) Z ofertami pracy nie jest najlepiej.
      • Gość: asdf Re: kurs ECDL a praca w UK IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 10.01.11, 19:59
        A oszczednosci sa wazna sprawa, zwlaszcza jak sie dowiesz, ile w UK wynosi "chorobowe":

www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/BenefitsTaxCreditsAndOtherSupport/Illorinjured/DG_10018786
        No chyba ze nigdy nie chorujesz...
    • xiv Re: kurs ECDL a praca w UK 12.01.11, 21:39

zapomnij o ECDL

*kogo szukaja na wyspach?
      taniego, dobrego pracownika

*czy za minimum wage na pelnym etacie da sie utrzymac jako tako?
      tak
      wszytko oczywiście zależy - od miejsca pracy, mieszkania etc. ale generalnie - tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka