Dodaj do ulubionych

Londyn na pierwszy raz

08.03.11, 16:45
Witam
W maju 2011 mam zabukowany wyjazd do Londynu na cztery dni. Jest to moja pierwsza wycieczka do Londynu. Wiadomo, że nie poznam miasta w cztery dni. Chciałbym jednak spędzić sensownie ten czas.
Wydaje mi się, że muszę dokonać wyboru. Moje pytanie: Co koniecznie muszę zobaczyć w Londynie na pierwszy raz?
Pozdrawiam
RS
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 09.03.11, 13:32
      kiedy dokladnie jedziesz?

warto sie zapoznac z mapa metra. masz tam tez pokazane strefy - zones
      images.intolondon.com/images/intolondon/transport-maps/london-underground-tube-map.gif
      zeby sie szybko przemiescic warto jest uzyc metra, jak chcesz na powiezchni jechac i ogladac to autobusem.
      sa firmy ktore takie autobusowe wycieczki robia po ladynie - obwoza cie po najciekawszych miejscach - jak sobie bilet wykupisz na caly dzien to na trasie mozesz wsiadac i wysiadac do woli.
      np ta:
      www.theoriginaltour.com/
      tylko dobrze doczytaj co i jak. w wiekszosci przypadkow online mozna kupic bilety - tylko nie wiem czy przyjmuja polskie karty.

na stronie tfl - transportu londynskiego mozesz sobie posprawdzac czy danego dnia metro jezdzi - jakie linie nie jezdza etc. warto to zrobic:

www.tfl.gov.uk/tfl/livetravelnews/realtime/tube/default.html
      2 may i 30 may to bank holiday wiec pewne uslugi i sklepy moga nie chodzic/byc zamkniete. warto metro sprawdzic na weekend b o sa roboty i przez to zamykaja linie.

jak tylko 4 dni - to warto sie mysle zatrzymac w obrebie stref 1-3. tam jest sporo do ogladania.
      mysle ze trzeba zaliczyc oxford street i sklepy, niedaleko jest china town, okolice - west end, soho,
      london eye - moze madamme tussauds, tower of london i okoliczna okolice pospacerowac wzdluz brzegu rzeki. mnie sie bardzo podobalo obejrzenie parlamentu - bardzo ladnie w srodku i bardzo dobrego mielismy przewodnika. jak rozumiesz po angielsku to to dodatkowo ciekawie sie slucha.
      popatrz na tych stronach - bo jak sobie kupisz bilet laczony - london eye i madam t albo tower to moze byc znizka jak za jednym zamachem sie kupuje.

www.londoneye.com/
      www.madametussauds.com/
      www.hrp.org.uk/toweroflondon/
      www.parliament.uk/visiting/visiting-and-tours/tours/
      warto sie przejsc w okolice victoria i alber museum - na kensington, looknac na harrodsa w okolicy -
      www.vam.ac.uk/your_visit/travel/index.html
      i potem hyde park zaliczyc.

www.visitlondon.com/attractions/detail/427311
      buckingham palace jest niedalejo wiec jak zostajesz w strefie 1 to jednego dnia da sie sporo przejsc i zaliczyc.

radizlabym unikac godziny 8-9 rano oraz 5-7 wieczorem w metrze i autobusach w dni robocze - chaos i tlok. najlepiej lazic po londynie w centrum od rana bo kolo pory lunchu juz ludzie wylaza na dwor szczegolnie jak slonce swieci.

czyli zacznij od strefy pierwszej - na mapce metra biala w srodku, potem ewentualnie obczaj strefe druga.

aha jeszcze kew gardens jest tylko na to trzeba miec co najmniej pol dnia.
      www.kew.org/
      trzecia strefe olej. generalnie wschod londynu od strefy 3 jest brzydki, poludnie od mniej wiecej strefy drugiej w dul - spoko sobie darowac, polnoc jest ladna - okoloce belsize park, hampstead, reszta w gore taka sobie, poludniowy zachod okolice chelsea, kensigngton sa dobre, rowniez.

warto miec mapke a-z londynu jedne pokrywaja caly londyn piec stref, mniejsze wresje tylko chyba strefy 1-3.
      4.bp.blogspot.com/_QuDiIz5CpNU/S7g6HOgl91I/AAAAAAAACyo/Q3TNf3l_yQE/s1600/a-z+london.jpg
      no chyba ze masz w telefonie.
      • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 09.03.11, 13:35
        wsyztskie te striony z miejscami do zwiedzania maja podane directions jak do nich trafic - contact details etc wiec sobie na stronach spojrz
        • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 10.03.11, 01:10
          tak chcialam to podkreslic ze centrum jest zatloczone - oxford street jest zawsze zatloczona, monday-friday bo ludzie pracuja na okolo i tam laza, w weekend bo nie pracuja i moga pojsc do sklepu. a do tego turysci. jak jest cieplo albo w okolicy jakichs weekendow lub swiat to sie masa ludzi zjezdza.
          wiec powiedzialabym ze na takie lazenie zeby sie poprzygladac na okolice - to jak najwczesniej zaczac. zeby przynajmniej kolo 9 juz na miesjcu byc i lazic sobie. tez pytanie gdzie sie bedziesz zatrzymywal? nie ma sensu w bardzo tanimmiejcu ale kompletnie na odludziu bo stracisz duzo czasu na dojazd.

jak metrem jezdzisz to moga sie zdarzyc ze beda mowic rozne ogloszenia w pociagu - typu - ta linia jest obecnie zawieszona i nie ma na takiej czy innej stacji przesiadki, albo czasami np mowia ze sie nie beda zatrzymywac na danej stacji bo za duzo ludzi jest, albo jest postoj bo maja problemz sygnalizacja albo ktos zemdlal etc. normalnie to postoj bywa krotki pare minut - czasami zdarzaja sie hardcory. ja jadac kiedys z jednegokonca linii na drugi - podroz trwala poltorej godziny - utknelismy w tunelu na godzine he he

w metrze nie opieraj sie o drzwi rozsuwane bedac w pociagu bo wtedy pociag automatycznie zwalnia. jak jestes na schodach ruchomych to tylko po prawej stronie stoisz, po to zeby po lewej mogli ludzie isc w gore lub w dol.
          w autobusach tych mniejszych z dwoma drzwiami - przewaznie wsiada sie drzwiami przy kierowcy po to zeby do czytnika przycisnac bilet (np karta oyster card na ktora masz zaladowany bilet, albo zeby kierowca mogl zobaczyc jak masz jakis papierowy etc. wysiada sie drzwiami tylnymi, chociaz tez jak jest zatloczenie duze to sie mozna przeciskac do drzwi przednich - zaleznei gdzie stoisz ale czasami kierwocy nie wypuszczaja nimi bo sa do wsiadania.
          nie wiem od czego to zalezy ale na przyklad na innych liniach gdzie autobusy sa takie przegubowe z wieloma drwiami to jak masz bilet to wsiadasz gdzie chcesz i do czytnika przykladasz w ktorymkolwiek miejscu w autobusie i nie musisz wtedy wchodzic pierwszymi drzwiami.
          • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 10.03.11, 17:08
            Będę spać w Aquarius hotel , chyba jest on na Kensington, skromny i blisko downtown.
            • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 10.03.11, 23:56
              rozumiem ze to:
              20-22 Hogarth Road
              Earl's Court
              London SW5 0PT

?

niezle sobie znalazles - ja nawet nie wiedzialam ze na earls court w takiej cenie cos moze byc.
              to mi wyglada na przerobiony dom z pokojami. lazienka dzielona chyba?
              tak bardzo dobra okolica.

pewnie o tym wiesz ale na wszelki wypadek powiem - w google map jak wejdziesz, wpisac dokladny adres z kodem pocztowym i potem na street view obejrzec jak dana ulica wyglada w realu. aha i jesli gdzies idziesz na jakis konkretny adres to zawsze musisz wiedziec jaki jest dokladny kod pocztowy bo bez kodu pocztowego mozesz miec ta sama ulice w kilku miejscach londynu. wiec jak znasz ulice i kod pocztowy to wtedy np w mapie a-z london sprawdzasz sobie i wiesz gdzie to jest. albo w google map
              • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 11.03.11, 02:28
                he he no no problem you're welcome
                pomsylalam ze zapodam takie info co nie koniecznie bedzie moze w przewdoniku czy na stronie internetowej ale jest jak najbardziej praktyczne w zyciu codziennym.
                aha autobusy tez potrafia zcsami w ciagu jazdy nagle zmieniac trasy albo konczyc trase w polowie trasy

jescze dodam moze orientacyjnie -
                ta sklepowa oxford street leci po czerwonej central line w metrze i jest miedzy stacja tottenham court road a marble arch - oodleglosc na piechote miedzy stacjami okolo 15 mminut normalnym krokiem bez wchodzenia do sklepow oczywiscie

warto polazic w okolicach Tower po przegu, brzez tower bridge - tam tez obejrzec jden czy dwa budynki fajne biurowe kolo rzeki

i spojrzec niedaleko liverpool street station na przyzklad na budynek w ksztalcie ogorka - gherkin

london.allinfo-about.com/features/gherkin.html
                - warto 0bejrzec z daleka w perspektywie na przyklad niedaleko tower bridge i potem spacerkiem 15 minut podejsc pod sam budynek - bardzo ciekjawie wyglada z bliska. w strefie bankowa the city (kolo liverpool street station) w weekend bedzie mniej ludzi bo wtedy biura sa puste.

w tej samej okolicy nastepne 20-30 minut piechota st paul's station i st pauls cathedral

london.allinfo-about.com/features/stpauls.html
                • robak.rawback sklepy 11.03.11, 02:45
                  supermarkety z zarciem na wynos, gotowym albo salatki - kolo 3 funtow, kanapki, albo bardziej obiadowe do odgrzania w mikrofali np w sainsburys i tesco, drozsze bedzie marks and spencer lub waitrose.
                  butelka wody poltora litra 1-2 funty
                  w sainsburym jak placisz moga sie spytac czy masz nectar card - karta lojalnosciowa na ktora zbierasz punkty przy zakupach i potem mozesz cos za to kupic - cos jak club card w tesco.
                  no to pewnie powiesz ze nie masz.
                  wiec nie ma sily zebys czegos nie kupil do jedzenia, jest co krok pelno knajp kafejek i innych albo supermarkety lokalne,

oxford street -
                  generalnie ceny przystepne na normalna kieszen - tani primark jest przy marble arch
                  pelno sklepikow z pamiatkami z londynu, troche sa szmirowate ale jak cos masz na prezent kupic to fajne sa ciasteczka wmetalowych pudelkac z takimi typowo nagielskimi albo szkockimi wzorami sa nawet niezle albo jakies kubki, no sam zobaczysz

british museum tez niedaleko tottenham court road station wiec w sumie mozesz nawet od holborn isc az do marble arch na piechote w prostej linii

przy stacji oxford circus station jest regent street - prostopadle przecina oxford street - tam sa troche juz drozsze sklepy jak sobie pojdziesz ta ulica na poludnie (patrzac na mapie metra) to dojdziesz do piccadily circus -

davesworldtravel.com/2009/taking-a-trip-to-piccadilly-circus/
                  • robak.rawback autobusy 14.03.11, 01:25
                    jeszcze zapominialam dodac ze jak czekasz na przystanku na autobus to jak sie zbliza to trzeba mu pomachac zby widzial ze ktos na niego czeka bo inaczej sie moze nie zatrzymac. czasami sie nie zatrzymuja nawet jak sie na nich macha. i nie ma znaczenia czy przystanek na zadanie czy nie.
                    jak chces wysiasc to bedac w autobusie przyciskasz jeden z przyciskow ktore sa na rurkach do trzymania sie - tak na wysokosci reki. bo sa jeszcze takie nizej chyba dla wozkow inwalidzkich. powiniensie wtedy zapalic u gory kolo kierowcy albo gdzies na wyswietlaczy napis ze sie autobus bedzie zattrzymywal.

jak nie dasz znac kierowcy to sie nie zatrzyma.

nie ma tez tak jak w polsce dokladnych rozkladow jazdy w autobusach - takich z zanaczeniem kazdego przystanku. bywaja na przystankach takie ogolne i nie dokladne z zaznaczeniem powiedzmy co 5 czy 8 przystanek.
                    • klipacz Re: autobusy 14.03.11, 14:07
                      Dziewczyno
                      Jestem Twoim dłużnikiem, pomogłaś mi bardzo. Pewnie zapłaciłbym dużo więcej frycowego bez Twoich informacji.
                      Nie nastawiam się też na turystyczne chapanie, a poznawanie zmysłami.
                      W Lądku odbera nas znajomy i zawozi na kwaterę.
                      Twoje informacje zostaną wydrukowane i wkute na blachę. Mieszkam w zach Polsce
                      jak mogę Ci się jakoś odwdzięczyć to wal w ciemno
                      RS
                      • robak.rawback Re: autobusy 14.03.11, 20:13
                        bardzo mi przyjemnie ze ci to pomoglo.
                        jak mi sie cos jeszcze pryzpomni to doisze. mam nadzieje ze bedzieszmial dobra podroz i pobyt.
                        aha nie wiem jakimi liniami lecisz ale warto sprawdzac ogloszenia na stronach przewoznika i lotniska na ktore lecisz w londynie bo tu sie co chcwila kotluja ze strajkami i juz zapowiadaja na lato.
                        rowniez metro moze strajkowac w miare z nienacka. ale podejrzewam ze na dwa trzy dni naprzod beda mieli na stronie glownej (tfl) ogloszenie.

jeszcze ewentualni ejak juz nie bedziesz wiedzial jak gdzie dojechac to przydaje sie joruney planner na stronie tfl
                        www.tfl.gov.uk/
                        wpisujesz z jakiego miejsca do jakiego chcesz pojechac i proponuje ci rozne metody jakim autobusem, gdzie wysiasc, etc razem z mapka okolicy. wiec jest to jeszcze jakas dodatkowa pomoc.

aha i warto dodac ze metro nie jest calodobowe. wiec pozno w nocy nie wracaj jesli chcesz metrem.
                        aha
                        w niektorych sklepach np sainsburys i tesco torebki plastikowe sa za darmo. natomiast w innych moga chciec od ciebeie pare pernsow za taka zwykla torebke plastikowa, wiec warto miec swoja wlasna czasami. i tak jak w polsce masz opcje do kasy - albo stoisz w kolejce do kasjera albo self-checkout czyli samoobslugowe kasy.

aha i jesli chodzi o puby to sie mozesz wybrac do pubu guya ritchiego the punch bowl
                        ja osobiscie nie bylam wiec nie wiem czy fajny czy nie. moze akurat na jakiegos justina timberlake'a wpadniecie he he

en.wikipedia.org/wiki/The_Punch_Bowl,_Mayfair
                        www.viewlondon.co.uk/pubsandbars/punch-bowl-review-12960.html
                        • klipacz Re: autobusy 15.03.11, 13:27
                          Ale jaja, dziś przeczytałem opinie o hoteliku. Zerkinj Aquarius holborn; syf, kiła i mogiła.
                          Ale w koncu jak się chce mieć coś tanio to tak wychodzi, trzy nocki wytrzymiemy. Nie takie rzeczy przeżyłem. Standart na pewno lepszy niż w slamsach w Nairobi, a tamto przeżyłem cało.
                          Z tym pubem to pasuję, jestem alkoholikiem. Od trzech lat dałem sobie spokój, meetingi i wiesz, pozytywne pranie mózgu.
                          Lecimy Wizzzair, siadamy w Luton i stamtąd odbiera nas kolega.
                          Pozdrawiam
                          Klipacz
    • justyna_1981 Re: Londyn na pierwszy raz 04.04.11, 01:26
      Polecam spacer brzegiem Tamizy ;)
      • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 15.05.11, 21:42
        dzięki skorzystam
    • al.1 Re: Londyn na pierwszy raz 06.04.11, 21:52
      Ze swej strony dorzuce Obserwatorium Greenwich.
      www.greenwich-guide.org.uk/observ.htm
      Na poludniku zerowym mozna sie rozkraczyc i byc jedna noga na pólkuli zachodniej a druga noga na pólkuli wschodniej. Niesamowite wrazenie :) Trzeba tylko uwazac, zeby niechcacy nie przesunac poludnika, bo mogloby to spowodowac spirale nieszczec ;)

--
      tiny.pl/hdnh7
      • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 15.05.11, 21:44
        Hi
        Może mi się uda nie naruszyć południka
        dzięki
        • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 04.11.11, 22:09
          Hej Ludziska
          Dzięki za dobre rady. Te trzy dni w Londynie, hm, były treściwe. Hotel extra tani przy Earls Court u pakistana spełniał moje wymagania.
          Pierwszy dzień big bus tour
          Drugi: spacer południowy brzeg i pociągiem aż do Greenwich
          Trzeci spacer od White Hall pólnocnym brzegiem aż do Św Stefana i ogórka

Błędy. Za późno zacząłem kupować żywność w marektach, a z drugiej strony chciałem też poznać knajpy.
          Za dużo chodziłem a za mało przemieszczałem się metrem. Efekt zmęczenia.

wnioski:
          Miasto do zamieszkania, przyjazna atmosfera, oczywiście nie biorę pod uwagę cen.
          Dobrze że nie penetrowałem muzeów od środka. Skupiłem się na atmosferze ulicy.
          Niespodzianką dla mnie był panujący spokój, polubiłem to.
          Dzięki za wszystko ludziska,a szczególnie tej babce, która mocno mi pomogła
          Dla mnie najistotniejsze to oswoiłem to miasto.

Teraz czas na Paryż, za miesiąc w grudniu/ mniej turystów i Świąteczny nastrój/
          Pozdrawiam
          • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 04.11.11, 22:12
            Jeszcze jedno:
            Rzeźba Dawida w Hide Park jest powalająca. Gdybym miał mniej lat powiedziałbym zajebista.
    • parafly Re: Londyn na pierwszy raz 11.11.11, 21:02
      świetny portal dla Polonii na Wyspach i nie tylko - www.inmigro.com
      • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz 30.11.11, 22:02
        heh no to fajnie ze ci sie udalo wykorzystac dobrze pobyt
        • jedyny.antonio Re: Londyn na pierwszy raz 06.12.11, 11:54
          No i ja chyba skorzystam z tych rad, bo wybieram się po nowym roku pozwiedzać.
        • klipacz Re: Londyn na pierwszy raz 02.03.12, 21:57
          W dużej części toTwoja zasługa Robaczku. Dzięki. W grudniu 2011 szwendałem się po Paryżu.
          Architektura zabytki, wystawność jest tam porażająca i budzi zachwyt. Natomiast ludzie są weselsi w Londku. Paryż moim zdaniem to miasto do podziwiania a Londyn do mieszkania / oczywiście gdyby nie te ceny/ Duszą jestem bliżej Londynu.
          Ale do rzeczy. Masz zdumiewająco dużą wiedzę na temat Londynu. Chciałbym jeszcze raz skorzystać z tej przepastnej skarbnicy i zanurzyć się jeszcze raz w źródle Twej potrzeby czynienia dobra, które czyni nas ludźmi. To tytułem wstępu. Niezły ze mnie Mickiewicz, Co?
          Pomyślałem by kupić mieszkanie takie m3 /flat/ koniecznie do remontu. Im większa ruina tym lepiej. Ważniejsza jest lokalizacja. w zasięgu podstawowych stref metra nie tylko ścisłego centrum. Remont przeprowadzi fachman z Polski i na naszych materiałach. Mam szerokie kontakty. Myślę o wynajmie.
          Co Ty na to? Gdzie szukać ofert. Twoja opinia będzie przedmiotem gruntownej analizy.
          Serdecznie pozdrawiam.
          W jakimś filmie był taki tekst pasujący tu: Dziękuję i proszę o więcej
          Klipacz
          • aywi Re: Londyn na pierwszy raz 20.03.12, 09:20
            cześć,

Mam pytanie do Robaka, który jak widać jest świetnie zorientowany :)
            wybieramy się do Londynu pozwiedzać na 4 dni - i tu na pewno skorzystamy z Twoich rad, ale czy może mogłabyś polecić dodatkowo jakieś miejsce poza Londynem, np. nad morzem lub inne warte zobaczenia, do którego moglibyśmy udać się na kolejne 4 dni, pozwiedzać i poprzemieszczać się.
            Będę wdzięczna za info.
    • pojechanewakacje Re: Londyn na pierwszy raz 09.05.12, 08:45
      Tak jak pisali dobrzy ludzie wcześniej, koniecznie wybierz się do Greenwich. Ze swojej strony polecam wyprawę promem - na który możesz wejść tuż przy Big Benie, albo London Eye.
      Wyprawa będzie o tyla fajna, że po drodze zwiedzisz Londyn z poziomu wody - zobaczysz wiele atrakcji turystycznych, a przy okazji wypoczniesz. Naprawdę polecam prom do Greenwich.
      Powodzenia
    • naturelife Re: Londyn na pierwszy raz 15.04.13, 10:06
      MARKO-POLO Przewoz osob i paczek PL-UK
      Zajmujemy się profesjonalnymi przewozami na trasie Polska-Anglia.
      Nasi doświadczeni kierowcy bezpiecznie dowioza Cie do celu.

Nasze usługi :

Przewóz osób
      Przewóz paczek
      Przewóz towarów
      Przewóz zwierząt
      Przewóz samochodów oraz części samochodowych
      Przewóz motocykli,Quadów
      Przewóz mebli
      Realizacja indywidualnych zamówień
      Przeprowadzki

Istnieje możliwość stałej współpracy (dostawy do sklepu itp)

Posiadamy wygodne busy z DVD i klimatyzacją.

Kontakt z nami:

tel w Polsce: +48 222 922 661
      +48 888 077 787

tel w Anglii: +44 793 699 86 66
      +44 799 906 68 34
      Znajdziesz nas rowniez na Facebooku
      www.facebook.pl/MarkoPolo.transport

NA MIEJSCE - NA CZAS - NA PEWNO
    • naturelife Re: Londyn na pierwszy raz "Marko-Polo" 23.04.13, 10:17
      POLSKA-ANGLIA-POLSKA przewóz osób, paczek, mebli, motocykli, quadów i rzeczy wartościowych. Przeprowadzki PL-UK-PL. Atrakcyjne niskie ceny!!! Bardzo dobre warunki jazdy, wygodne fotele, DVD, miła i profesjonalna obsługa.

Wyjazdy z Polski we wtorki i piątki, wyjazdy z Anglii w czwartki i niedziele. Cena paczek do 20kg=20 GBP, powyżej każdy 1kg=1 GBP. Bez dodatkowych opłat. Dostarczamy przesyłki od domu klienta pod wskazany adres. Cena za przewóz osób z/do Polski=80f. Serdecznie zachęcamy do skorzystania z naszych usług, a na pewno będziecie Państwo zadowoleni!!

Kontakt z nami:

tel. w Polsce: +48 222 922 661
      +48 888 077 787

tel. w Anglii: +44 793 699 86 66
      +44 799 906 68 34
      e-mail : markopolo.transport@gmail.com

Znajdziesz nas również na Facebooku
      www.facebook.pl/MarkoPolo.transport

NA MIEJSCE - NA CZAS - NA PEWNO
      • robak.rawback Re: Londyn na pierwszy raz "Marko-Polo" 03.08.13, 00:28
        o ludzie sorry nie iwdzialam ze pisaliscie - nie zagladam zbyt czesto akurat na to forum. lepiej mi wyslac prywatna wiadomosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka