Dodaj do ulubionych

dla Tych co kochają Kolej

IP: *.28.64.86.threembb.co.uk 19.08.11, 01:30
kocham kolej kazda, głownie wagony,mieszkam w UK i sobie tam buduje taką makiete ale nie o tym mowa, mowa oczyms innym bedzie- o mojej wyprawie i mozna to zrobic haha. To bedzie historia wyprawy z London St. Pancras Int. do Poznania z wsumie trzema przesiadkiami za 100 EUR. Do Brukselii superEUROSTAR 3h nawet tego nie odczuwasz, niesamowite uczucie ten kto jechal i kocha kolej to wie jak to jest. Wysiadłem na Midi est i poszedlem pieszo na wskazany peron, wszystko ekstra podisane i jeszcze 4 kolesi ktorzy wskazywali droge zapytawszy ich (ale tu tylko angielski, tak na poczatku myslalem)ide dalej a tu produkuje sie patrze na wizytowke a tam "Magdalena K." odrazu po polsku, wszystko ładnie mi wyjaśnila. Jestem na Midi wsiadam w Intercity ex do koln głwnego (hbf)18.20 w koln 20.15, tam przesiadka na Euro Night 21.26 do Poznan i tam 7.33 planowo. W polskich wagonach nic sie nie zmienilo straszny syf i moze wogóle szkoda pisac bo moglbym kogos urazic nie potrzebnie ale prawda jest jedna- strajkują chcą non stop więcej a syf w wagonach był i będzie, kto za to zapłaci? My pasazerowie. Serdecznie pozdrawiam wszystkich bywalców na wyspach
Obserwuj wątek
    • Gość: Zorro Re: dla Tych co kochają Kolej IP: *.28.54.251.threembb.co.uk 19.08.11, 02:51
      na you tube jest ciekawy kawalek o pkp- "pkp życzy miłej podrózy"
    • Gość: bbb Re: dla Tych co kochają Kolej IP: 62.253.160.* 19.08.11, 10:37
      To nie jest takie proste. Oczywiscie polska kolej jest beznadziejna, ale przynajmniej jest wzglednie tania - bilety sa mniej wiecej 4 razy tansze niz w UK. Wszelkie inwestycje w kolej wymagalby pieniedzy z budzetu badz drastycznych podwyzek biletow, co nie wchodzi w gre. Kolej musi utrzymywac nierentowne polaczenia, bo nie kazdy na biednej wsi ma samochod a ludzie musza jakos dotrzec do pracy.

Przynajmniej glowne dworce sa w koncu remontowane (robisie.eu).
      • tomek854 Re: dla Tych co kochają Kolej 21.08.11, 12:52
        To jak to robią Czesi albo Ukraińcy, że ich koleje są jeszcze tańsze a czyste i punktualne? I jak to się dzieje, że w Czechach do każdej pipidówy gdzie tylko są tory można dojechać szynobusem a u nas wszystko polikwidowane?

I jak to się dzieje, ze samorządowe spółki kolejowe radzą sobie świetnie, pociągi mają czyste i nowoczesne i puszczają tam i wtedy, gdzie i kiedy pasażerom potrzeba? (np. Koleje Dolnośląskie)?

Pewnie dlatego właśnie jednym z postulatów strajkujących kolejarzy jest zakazanie takich spółek. Bo one pokazują ludziom, że się da.

Następny postulat to pewnie będzie zakazanie kolei w Czechach ;-)
    • randybvain Re: dla Tych co kochają Kolej 19.08.11, 19:11
      Jechałem koleją z Wielkiej Brytanii do Gdańska, więc wiem, jaka to frajda. Wszędzie było fajnie aż do Berlina, gdzie miałem przesiadkę na pociąg do Poznania. Niestety grupka naszych rodaków postanowiła zrobić z siebie neandertalczyków i totalnie zepsuła mi ten etap podróży.
    • Gość: wolf Re: dla Tych co kochają Kolej IP: *.play-internet.pl 21.08.11, 06:09
      Z Londynu do Polski jechalem pociagiem moze 25 razy. Nie plec dyrdymalow ze za 100 euro dojechales do Poznania. Za 100 euro to juz czesto nie dojedziesz do Midi. Chyba ze kupisz 2 miesiace wczesniej. Jezeli kilka dni wczesniej to nawet 200-300 euro by dojechac do syfiastego Brussels Midi. Wysiadasz i myslisz ze jestes w Kongo a nie stolicy Europy. Jeden smierdzacy kibel na calym dworcu i armia czarnoty jak w Detroit. Jak przyjedziesz po 17-tej to padniesz z glodu. Zawsze marze by dostac sie do Niemiec bo tam nawet o 3-cej rano cos zjesz piwko sie napijesz, policja pilnuje porzadku i nikt cie nie zasztyletuje. Do Polski proponuje bys sobie kupil bilet w 1-szej klasie bedzie czysto i przyjemnie a tylko pare zlotych drozej..
      • Gość: Ralph Re: dla Tych co kochają Kolej IP: *.as13285.net 21.08.11, 22:43
        Jeżeli tak przeżyłeś Brussel Zuid (Bruxelles Midi), to zastanawiam się jak byś zareagował na Brussel Centraal (Bruxelles Central). Podobno ta stacja została niedawno odnowiona, ale wcześniej było jak na Centralnym w Warszawie, a miejscami nawet gorzej.
        • Gość: wolf Midi = Centraal IP: *.play-internet.pl 22.08.11, 23:12
          obydwa to jeden i ten sam dworzec uzywane sa te dwie nazwy aby jeszcze bardziej pomieszac w glowach przyjezdnym.
          • Gość: Ralph Re: Midi = Centraal IP: *.as13285.net 23.08.11, 00:18
            Trochę czasu w Belgii mieszkałem i byłem na tych dworcach wiele razy, ale widzę że Ty chyba nigdy w Brukseli nie byłeś. Oto nazwy trzech głównych dworców w tym mieście:

Nazwa flamandzka: Brussel Zuid
            Nazwa francuska: Bruxelles Midi

Nazwa flamandzka: Brussel Centraal
            Nazwa francuska: Bruxelles Central

Nazwa flamandzka: Brussel Noord
            Nazwa francuska: Bruxelles Nord
            • Gość: wolf Re: Midi = Centraal IP: *.play-internet.pl 23.08.11, 05:00
              bylem 25 razy. Kupuje bilet na Centraal a zajezdzam na Midi. Widze ze madrzejszy jestes nawet od Deutche Bahn. Spruboj w DB kupic ticket na Brussels Midi? reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?rt=0&
              • Gość: wolf Re: Midi = Centraal IP: *.play-internet.pl 23.08.11, 05:07
                moze Midi to jest ta czesc dworca z ktorej odjezdza Eurostar www.eurostar.com bo zawsze wyjezdzam z Midi a ICE z Koeln przyjezdza na Centraal ale to jest ten sam dworzec.
                Przejedz sie chociaz raz nie filozofuj madralo bo z burdelem belgijskim nie wygrasz.
                • Gość: Ralph Re: Midi = Centraal IP: *.as13285.net 23.08.11, 22:02
                  To że dajesz się skołować błędnym informacjom to wyłącznie twoja sprawa, nie zwalaj winy za swoją głupotę na mnie. Guzik mnie obchodzi Deutsche Bahn, tak się składa że w Belgii mieszkałem i WIEM jak się nazywa który dworzec. Jeżeli tobie się coś tylko WYDAJE, to lepiej siedź cicho i nie wymądrzaj się.
              • profes79 Re: Midi = Centraal 24.08.11, 11:43
                Dlatego że dworzec Central obsługuje głównie ruch krajowy a Gare-du-Midi jest stacją dla pociągów dalekobieżnych w tym eurostarów. To są z całą pewnością dwa różne dworce :)

Gare-du Midi jest tu:

maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=bruksela&ie=UTF8&hq=&hnear=Bruksela,+Region+Sto%C5%82eczny+Brukseli,+Belgia&ll=50.832315,4.332519&spn=0.01236,0.027423&z=15&vpsrc=6
                Centralny jest tu:

maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=bruksela&ie=UTF8&hq=&hnear=Bruksela,+Region+Sto%C5%82eczny+Brukseli,+Belgia&ll=50.845595,4.359169&spn=0.012356,0.027423&z=15&vpsrc=6
    • piotrek506 Re: dla Tych co kochają Kolej 22.08.11, 12:06
      Angielska kolej nie jest zla natomiast za taka cene biletow to zadne halo
      w zeszlym roku widzialem porownanie cen biletow kolejowych w europie i UK znajdowalo na 2 czy na 3 miejscu w rankingu najdrozszych przejazdow
      • Gość: wolf jeszcze 2 lata temu bylo taniej IP: *.play-internet.pl 22.08.11, 23:19
        bylem wstanie kupic return ticket z Brukseli do Aberdeen zaokolo 100 funtow jezeli to zrobilem 2 miesiace wczesniej. Dzisiaj koszt trasy Warszawa-Szkocja-Warszawa to moze byc 500 funtow ale i samolotem normalnym juz nie jest tanio. Dzisiaj juz niczym sie nie oplaca jezdzic przy tych cenach benzyny samochod tez odpada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka