Dodaj do ulubionych

Do zatrudnionych w IT

IP: *.orange.pl 25.01.06, 17:39
Jak szukaliscie pracy ? Mam 6,7 letnie doswiadczenie, ale jak przeczytalem
ogloszenia w Internecie to zwatpilem... Wymagania KOSMICZNE. Malo znam osob,
ktore sa w stanie je spelnic.
Czy tam sa tylko wielkie firmy zatrudniajace wysokiej klasy specjalistow a
reszta w outsourcing ? Nie ma malych firm potrzebujacych 2,3 osobowe dzialy
IT ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ghrom Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.static.dsl.as9105.com 25.01.06, 17:46
      Cos bredzisz. Gdzies ty te ogloszenia wynalazl? Przykladzik jakis wklej.

Zdrowko,
      ghrom.com/index.php?go=faq
    • Gość: hehe Re: Do zatrudnionych w IT IP: 212.44.10.* 25.01.06, 18:00
      W ogloszeniach jest sporo sciemy i najlepiej zebys sie znal na wszystkim, a
      potem i tak polowy nie wykorzystasz. Jest sporo ogloszen do malych dzialow "team
      of three" itp ;)
      U mnie w firmie szukaja czlowieka i chca, zeby mial nastepujace certyfikaty:
      CNE, MCSE, CCNA i CCA. Ale w dalszej czesci pisza, ze wystarczy miec tylko 3 z
      4. Dla mnie to niezly dowcip, bo wiem ze osoba z taka wiedza zanudzilaby sie na
      smierc i zapewne nigdy nie dotknelaby sie routerow nawet, bo to robi firma
      zewnetrzna.
      Inna sprawa, ze czesto w ogloszeniach nie ma podanych jakis istotnych
      informacji, a potem sie dowiadujesz ze specyfikacji stanowiska, ze masz jeszcze
      robic 3 inne rzeczy, ktore maja sie nijak do stanowiska.

Ale nie przejmuj sie, sa tez normalne ogloszenia, bez przesadzonej liczby
      kwalifikacji i wymagan jak z kosmosu.
      • Gość: Crazy_Frog Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.orange.pl 25.01.06, 18:22
        Osob z taka wiedza i nie papierowymi certami jest bardzo malo.
        Mysle, ze sytuacja jest analogiczna jak w Polsce. W ogloszeniach kosmos
        wymagania a pozniej okazuje sie, ze potrzebne jest 1/3.
        Sprzataczka najlepiej jakby znala 2 jezyki hehehe :)
    • xiv Re: Do zatrudnionych w IT 25.01.06, 18:34

a co umiesz? ;)

Ralph szukal ludzi do firmy, w ktorej pracuje (chyba C++), Ania szuka
      programistów webowych (nie grafików!):

forum.polishplanet.net/Programista-Flash-web-design-City-mala-agencja-new-media-t2018.html
      • Gość: Crazy_Frog Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.orange.pl 25.01.06, 18:48
        Programowanie nie bardzo... Nie lubie tego.

Technologie sieciowe, administracja systemami Microsoftu (mam MCSA), Novell
        Netware.
        • xiv Re: Do zatrudnionych w IT 25.01.06, 19:06

Rozumiem, ze probowales wyslac cv na jobserve'a?
          • Gość: Crazy_Frog Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:37
            Nie wysylalem. Nawiazalem kontakt z ludzmi pracujacymi w UK, ktorzy stanowczo
            twierdzili, ze nie znajde pracy w UK z Polski. Postanowilem wiec, ze pojade w
            maju, poszukam jakiejkolwiek pracy nawet fizycznej, i na bedac na miejscu
            zaczne szukac czegos sensownego w mojej branzy.
            W sumie majac na miejscu rzesze szukajacych pracy, dlaczego mieliby sobie
            utrudniac szukajac kogos kto nie jest w stanie dojechac na interview ASAP ...
            • xiv Re: Do zatrudnionych w IT 26.01.06, 10:36

> Nawiazalem kontakt z ludzmi pracujacymi w UK, ktorzy stanowczo
              > twierdzili, ze nie znajde pracy w UK z Polski.

Tez tak twierdzilem, ale znam osobiscie dwa przypadki, kiedy zatrudniono adminów
              z Polski "na telefon". Ale tak sobie mysle, ze w obu przypadkach osoby te
              wyslaly CV bezposrednio do pracodawców, wiec moze jobserve to nie jest najlepszy
              pomysl - tam jest wiekszosc agencji i wyglada na to, ze im sie po prostu nie
              chce dzwonic.
              • Gość: hehe Re: Do zatrudnionych w IT IP: 212.44.10.* 26.01.06, 10:45
                Ja tez znam kilka osob, ktore zalatwily sobie prace z Polski, ale byly to osoby
                bardzo aktywnie poszukujace pracy. Dzwonily do rekruterow, na rozne ogloszenia
                itp. Potem mieli interview telefoniczne i zaczeli prace dosc szybko po
                interview, czyli byly dosc dyspozycyjne.
                Jednym ze sposobow zachecenia rekruterow do zadzwonienia do Ciebie jest np
                wykupienie w Skypie numeru londynskiego.
        • Gość: hehe Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 25.01.06, 22:08
          No to juz prawie pasujesz do mojej firmy ;)
          Ale oni niestety szukaja na juz i na kontrakt. Novell jest tu troche na wymarciu
          i czasami desperacko szukaja kogos, kto ma jakies doswiadczenie w tym.

Warto wziac jeszcze jedna rzecz pod uwage - poziom znajomosci jezyka i ogolnie
          swoj charakter. Niektore firmy wola np zatrudnic osobe z mniejszymi
          kwalifikacjami, ale taka ktora jest easy going, chatty, friendly itp. I wtedy ,
          zebys nie wiem jak byl dobry technicznie odpadasz.

Co do ilosci certyfikatow kontra wiedza to oczywiscie masz racje. NIe mozna byc
          dobrym we wszystkim, dlatego tez takie ogloszenia mnie bawia, zwlaszcza gdy
          wiem, ze praca jest banalnie prosta i mozna umrzec z nudow.

Jak juz sie tu wybierasz to moze pomysl o poczatku kwietnia, wtedy zaczyna sie
          tu nowy rok podatkowy i jest duzo ofert pracy. Moze jednak znajdzisz cos od razu
          w IT.
          • Gość: Crazy_Frog Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:44
            Nie uda mi sie dopiac wszystkich spraw w firmie. Zamkniecie dzialalnosci itd.
            Poza tym moja dziewczyna jakos zle znosi mysl o tym, ze pojade wczesniej.
            Koniecznie chce razem ze mna wyjechac i nie wiem dlaczego ;) A ona moze dopiero
            w maju.
            Z Novella juz sie wycofalem, kiedy na tym pracowalem. Teraz jeden klient ma
            jeszcze 4.11 i czasami cos dlubie.
            Zdarzalo mi sie np programowac w Accessie (a wiec VB), ale nawet chyba nie
            wspomne o tym w CV. Byly to proste rzeczy. Chcialbym sprawdzic umiejetnosci
            ludzikow, ktorzy maja CV na kilka stron ! Dwa razy zatrudnialem ludzi i to co w
            CV i to co w realu ... Poza tym informatycy bywaja dziwni, introwertyczni i
            najlepiej uzywac kompa dop rozmowy z nimi hehe :) Czesc pracodawcow bierze
            rowniez pod uwage np aparycje, ogolne wrazenie a nawet czystosc (kiedys na
            rozmowe do mnie przyszedl goscviu, powiedzmy niezbyt milo pachnacy !)
            • pak76 Re: Do zatrudnionych w IT 26.01.06, 10:05
              To masz jeszcze chwile - zacznij juz szukac pracy.
            • Gość: Mario Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.server.ntli.net 27.01.06, 00:04
              Mi udalo sie znalezc prace w UK bedac w Polsce. Wyslalem CV do firmy
              rekrutacyjnej. Nastepny dzien telefon. Po 2-3 tygodniach interview przez
              telefon. Po nastepnych 3 tygodniach interview w UK (przelot, auto na lotnisku,
              hotel i wyzywienie na koszt potencjalnego pracodawcy). Kolejne 3 tygodnie -
              zaproszenie do pracy. Tak wiec mozna, no ale trzeba szczesliwie trafic z firma
              rekrutacyjna.
              Musisz wyslac aplikacje do jak najwiekszej liczby agencji. Warto pamietac ze
              angielskie CV pisze sie inaczej niz polskie.
              Powodzenia.
              • Gość: Ralph Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.server.ntli.net 27.01.06, 00:14
                Napisz jeszcze tylko co potrafisz i jakie masz doświadczenie.
                Są mocarze, którzy dostają od razu pracę za nieprawdopodobną kasę, a zwykłemu
                programiście czy adminowi wcale tak łatwo nie jest...
                • Gość: Crazy_Frog Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.orange.pl 27.01.06, 09:43
                  Wlasnie wczoraj rozmawialem z chlopakiem, ktrory dostal prace bedac w Polsce. W
                  polowie grudnia zaczal wysylac CV. Dzwonia codziennie. Byl juz na 5 interview,
                  ma do wyboru 3 miejsca pracy !
                  Ma 24 lata, tytul MCSE Microsoftu.

Ja zaczynam od lutego wysylac CV. Mysle, ze do maja sie uda.
                  • Gość: Ralph Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.server.ntli.net 27.01.06, 19:47
                    Trzymam kciuki, koniecznie napisz jak poszło!
    • ayumiayaki Re: Do zatrudnionych w IT 28.01.06, 22:30
      Witam, ja mam 24 lata, nie skonczylem kierunku IT, niestety no coz matematyka
      jest dla mnie za trudna, ale znam sie na komputerach, nie mam doswiadczenia w
      firmie, ale sieci LAN WLAN naprawa administracja systemami to dla mnie nie
      problem,

Czy mam szanse na jakis zawod IT ?

Adam...
      • Gość: ghrom Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.static.dsl.as9105.com 28.01.06, 22:52
        A widzisz, gdybys byl za pan brat z matematyka wiedzialbys doskonale, ze szansę masz. Konkretnie -
        niezerową.

Porady dla emigrujacych do UK
        • Gość: Ralph Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.server.ntli.net 29.01.06, 00:48
          "Istnieje niezerowe prawdopodobieństwo", że zacytuję mojego matematyka z PW ;)
          • pak76 Re: Do zatrudnionych w IT 29.01.06, 13:35
            > "Istnieje niezerowe prawdopodobieństwo", że zacytuję mojego matematyka z PW ;)

Az mnie zaintrygowales. Ktory wydzial? Elka?
            • Gość: Ralph Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.server.ntli.net 29.01.06, 16:50
              Tak, Elka, cytowałem dr Decewicza :)
              • pak76 Re: Do zatrudnionych w IT 30.01.06, 09:51
                Tak wlasnie mi sie wydawalo. Pierwszy semestr, analiza. Goscio jest ekstra :-)
      • Gość: ja Re: Do zatrudnionych w IT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:17
        Zapomniales napisac o poziomie znajomosci angielskiego. Skad masz doswiadczenie
        jesli nie z firmy? Naprawiales kolegom komputery?
        Zastanow czy zatrudnilbys sie sam siebie, gdybys byl pracodawca.
      • tzymische Re: Do zatrudnionych w IT - Refleksja 29.01.06, 11:02
        Dlaczego, kazdemu kto troche liznal komputerow wydaje sie ze jest
        administratorem? Dlaczego ludzie uwazaja ze co prawda matematyka jest za
        trudna, ale na sieciach LAN/WAN znam sie swietnie. Bo potrafie postawic switch,
        zacisnac skretke i juz jestem spec od sieci? Tak samo z administracja
        systemami, potrafie zainstalowac windowsa, postawic i przekompilowac jadro na
        linuxie i juz jestem admin od systemow, skad sie bierze taka naiwna wiara?
        Troche mi to ciezko pojac...
        Pomijam studia, na ktorych mozna sie nauczyc niezle programowania, gorzej z
        administrowaniem.
        Ale skad ludzie u was naiwna wiara, ze kazdy moze byc administratorem?
        I co najlepsze to widac, ze cala masa zupelnie nieprzygotowanych ludzi bierze
        sie za administrowanie, a efekty pozniej oplakane sa. Przyklady prosze bardzo:
        - wystarczy przejsc sie z laptopem po dowolnym miescie zeby w ciagu nocy
        wylapac conajmniej 10-15 a w duzych miastach i 20-30 sieci wi-fi do ktorych
        mozna sie, moze nie z latwoscia, ale napewno sprobowac dostac i jest to
        wynkonalne = zero kompetencji adminow.
        - ataki kolejnych wirusow, robakow i innego gie, jak naprzyklad slammer.
        Microsoft wypuszcza laty na dluuugo dluuugo przed atakami a potem i tak
        sie okazuje ze polegly tysiace systemow = zero kompetencji adminow

Mozna tak mnozyc w nieskonczonosc. Ale juz to co napisal kolega
        ayumiayaki to juz paranoja kompletna. Brak wyksztalcenia, wiedzy i
        doswiadczenia. Ale administracja systemami to nie problem...
        Cholera to jest problem. Duze sieci lan, wan, san to nie sa routerek, switch i
        piec komputerkow smigajace na neostradzie w bloku obok...

I owszem masz szanse na prace w IT, kazdy ma szanse.
        • ayumiayaki Re: Do zatrudnionych w IT - Refleksja 29.01.06, 16:56
          Moj poziom angielskiego jest dobry, nie jest super, ale spokojnie sie doghadam
          w urzedzie.

Co do sieci. Znam mnóstwo ludzi ktorzy koncza studia maja papierek i zero
          wiadomosci w glowie na temat sieci, systemow itp. Pracodawca woli zatrudnic
          czlowieka ktora ma cos w glowie i cos umie niz kogos kto ma papierek.

Nie mowie ze jestem jakims hakerem ale nie problem dla mnie stworzyc siec i nia
          administrowac, nie potrzebuje papierka z uczelni z ktorej wywalaja ludzi od
          razu za beznadziejna matematyke. Potrzebuje certyfikatow / kursow tak ale nie
          mam mozliwosci ich zdobyc bo pracuje po 11 godzin aby w ogole zyc.

Nie mowie tutaj abym zostal od razu administratorem, bo przeciez IT to nie
          tylko sieci i administracja nimi.

Adam...

ps: pozdrawiam madrali :D
          • walesa4 do po prostu helpdesk 29.01.06, 17:17
            • Gość: e Re: do po prostu helpdesk IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 29.01.06, 23:30
              e helpdesk odpada, bo za slabo mowi po angielsku.

Nie zebym sie nabijala z kolegi, ale lepiej zeby zszedl na ziemie i zastanowil
              sie jakiem pracodawcy bedzie potrzebny pracownik bez plynnego jezyka ang., z
              doswiadczeniem osiedlowej sieci, bez studiow/certyfikatow i doswiadczenia w IT?
              Takich to tu sa na peczki, kazdego mozna przyuczyc od zera, a przynajmniej nie
              bedzie problemow komunikacyjnych.
              Kolega A niech lepiej pouczy sie jeszcze angielskiego, bo skonczy sie praca 11h
              dziennie tutaj, za najnizsza stawke.
          • tzymische Re: Do zatrudnionych w IT - Refleksja 29.01.06, 22:03
            ayumiayaki> Nie mowie tutaj abym zostal od razu administratorem,
            ayumiayaki>bo przeciez IT to nie tylko sieci i administracja nimi.
            nie to nie tylko ale mowisz tez ze:

ayumiayaki> ale nie problem dla mnie stworzyc siec i nia administrowac
            Tak wiec i w tym i w poprzednim poscie sugerujesz ze sieci to nic takiego.
            Ot kazdy moze stworzyc siec lan/wan/wlan, a ja mowie ze tak nie jest i tyle.
            Helpdesk, to po prostu jest miejsce dla Ciebie. Natomiast, prosze Cie nie
            wmawiaj sobie - przede wszystkim sobie, bo mnie to ani ziebi ani parzy, - ze
            masz pojecie o sieciach bo prostu sie rozczarujesz i Ci bedzie smutno w zyciu.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka