Dodaj do ulubionych

Jak z dentystami w Eire ?

IP: *.ifd.uni.wroc.pl 20.02.06, 13:27
No właśnie jak to jest, korzystał ktoś z usług stomatologicznych? Drogo jest?
A jak ma się ubezpieczenie ?
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 20.02.06, 13:41
      Dentysci w Eire sa tylko prywatni. Jest tez drogo.
      Ostatnio (jesienia) robilam leczenie kanalowe jednego zeba, co kosztowalo €260.
      Polskie ubezpieczenie nie pomoze, bo to tylko jezeli jestes turystycznie - taka
      jest teoria tego ubezpieczenia....

Mozna dostac maly zwrto z irlandzkiego ubezpieczenia prywatnego: BUPA, VHI badz
      Aviva, ale najpierw trzeba miec prawie roczny czas skladkowy.

....chyba ze zaraz, ktos Ci napisze jak da sie "przekrecic" irlandzkich
      dentystow....bo Polaki potrafi;-)))))))))

Pozdrowienia
      • bigstrand Re: Jak z dentystami w Eire ? 20.02.06, 14:43
        260 € za leczenie kanalowe?? To naprawde nie duzo
        Znajmoy poszedl do dentysty dokonczyc zab (leczenie kanalowe ale juz zaleczony, wymagal tylko "zaklejenia" -nie ma to jak fachowe okreslenia))) no i dowiedzial sie ze wymagane bedzie kilka wizyt i skonczy sie na ok €800 za calosc. Sam dentysta zasugerowal ze chyba taniej bedzie jechac do polski na dokonczenie zabiegu. pojechal do polski za rada: 1 wizyta, 60PLN +loty
        Gdybym tylko byl dentysta to czym predzej przyjezdzal bym do IE i otwieral prywatny gabinet
        dentystow jest MALO, pracuja od 9-17, soboty wolne.
        jak jestes dentysta i chcesz wyjechac do eire to daj znac sam chetnie wejde w ten biznes
    • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:17
      no właśnie. Jestem dentystką i się wybieram do UK. Chcą mi dać 65 000 rocznie.
      Warto jechać?
      • lida82 Re: Jak z dentystami w Eire ? 25.02.06, 22:22
        nie masz nad czym sie zastanawiac jesli podalas kwote w funtach bo jak w
        zlotych to jak na dentyste...
        • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:56
          Tak, w funtach brutto. Ale czy dam rade z tych pieniędzy utrzymać męża i
          dziecko? Przynajmniej na początek póki mąż nie znajdzię pracy. No i ile
          miesięcznie zapłaciłabym za żłobek? Nigdzie nie mogę znależć takich informacji
          • natalia.brzeska Re: Jak z dentystami w Eire ? 25.02.06, 23:31
            Gość portalu: denty napisał(a):

> Tak, w funtach brutto. Ale czy dam rade z tych pieniędzy utrzymać męża i
            > dziecko? Przynajmniej na początek póki mąż nie znajdzię pracy. No i ile
            > miesięcznie zapłaciłabym za żłobek? Nigdzie nie mogę znależć takich informacji

Tak, za 65k spokojnie się utrzymacie we trójkę. Powinnaś jeszcze z nimi
            negocjować, podwyższyć trochę te kwotę (oni oczekują takich negocjacji),
            poprosić o pomoc w przeprowadzce (relocation allowance itp)
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
            Tu informacje o żłobkach itp.

• Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 09:13
              dzięki za odpowiedź. Oni pomagają w przeprowadzce, wynajmie mieszkania itp.
              opłacaja tez i organizuja przeprowadzkę. Niby "full service" :) ale boję się
              podjąć ostateczną decyzję, musze podpisać kontrakt na 2 lata.
              • natalia.brzeska Re: Jak z dentystami w Eire ? 26.02.06, 11:08
                Gość portalu: denty napisał(a):

> dzięki za odpowiedź. Oni pomagają w przeprowadzce, wynajmie mieszkania itp.
                > opłacaja tez i organizuja przeprowadzkę. Niby "full service" :) ale boję się
                > podjąć ostateczną decyzję, musze podpisać kontrakt na 2 lata.

Napisz jeszcze jaki to rejon.

Powinnaś to podnieść do 68k i uwzglednic w kontrakcie podwyżke po roku.
                • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:41
                  Teraz akurat rekrutują do Walii, ale generalnie można sobie wybrać miejsce. Ja
                  chciałabym okolice Londynu, bo tam mąż miałby pracę na 100% i to w swoim
                  zawodzie. Ale oni nie chcą "obcych" dentystów w Londynie. Więc jesteśmy w dużej
                  rozterce co wybrać. Ale masz rację, trzeba negocjować pensję, nie pomyślałam o
                  tym- trzeba się cenić.
                  • maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 27.02.06, 18:02
                    Ja bym Ci radzila przeprowadzic sie poza Londyn - moze do innego wiekszego
                    miasta?

W Londynie czynsz i tzw koszty zycia sa bardzo wysokie - w innych miejscach
                    Twoje pieniadze na wiecej Ci wystarcza, a w UK bezrobocie jest minimalne - Twoj
                    maz powinien byc w stanie prawie wszedzie znalesc odpowiadajaca Mu prace.
                    A dwa lata - to nieduzo - przeleca w mgnieniu oka, zobaczysz;-)))
                    • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:04
                      Tak, ale mąz ma wyksztalcenie humanistyczne (historia), pracuje w muzeum i
                      raczej nie chciałby pracować w Tesco. Ja chyba tez wolałabym poza Londyn.
                      • maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 11:14
                        Oj, a dlaczego od razu tak zlosliwie? Nikt nie mowil o Tesco czy pracy w pubie
                        ;-)

Przeciez muzea w UK nie koncza sie na Londynie - Birmingham jest bardzo silnym
                        osrodkiem (w poblizu Coventry czy Stradford-upon-Avon); Cardiff jest
                        centrum/osrodkiem walijskiej kultury z jednym z najbardziej ciekawych muzeow w
                        UK (takze architektura samego budynku muzeum - przepiekna):
                        www.museumwales.ac.uk/en/cardiff/
                        Prosze sie rozejrzec po Wyspie - to nie tylko Tesco, budowy i gosposie
                        domowe....

Pozdrowienia,
                        • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 12:06
                          To wcale nie miało być złośliwe. Po prostu praca w Londynie jest już
                          zapewniona, a z tego co tu czytam to wcale nie jest tak łatwo znaleźć
                          pracę,jeśli sie nie ma konkretnego zawodu najlepiej technicznego lub
                          medycznego :(
                          • maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 13:17
                            Jezeli praca jest juz zapewniona w Londynie to nie ma co gdybac i trzeba ja
                            wziasc. Jak juz bedziecie na miejscu i nie bedzie sie Wam Londyn podobal to
                            przeniesc sie zawsze mozna;-) A na pewno jest latwiej szukac prace poza
                            Londynem bedac juz w UK niz z Polski.

Pozdrowienia,
                      • eeela Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 11:56
                        > Tak, ale mąz ma wyksztalcenie humanistyczne (historia), pracuje w muzeum i
                        > raczej nie chciałby pracować w Tesco. Ja chyba tez wolałabym poza Londyn.

Jesli ma jezyk na odpowiednim poziomie, na pewno cos znajdzie stosownego do
                        swojego wyksztalcenia. Trzeba tylko duzo cierpliwosci i czasu; prace jako
                        kelner/sprzedawca etc. znajduje sie w tydzien, ale na szukanie pracy dla
                        historyka trzeba poswiecic pare miesiecy.
                        Inna sprawa, ze w kraju tym jest tak niezwykle, ze historyk zarabia jednak
                        wiecej niz kasjerka w tesco czy stroz nocny. Niesamowite wrecz :-DDD
                        • Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.spray.net.pl 28.02.06, 17:23
                          Ale w Londynie jest praca tylko dla męża a dla mnie- dentysty nie :( i raczej
                          trudno będzie znaleźć.
                          • maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 17:58
                            No to masz problem;-))))
                            Niestety, tutaj Ci nikt nie pomoze rozgryzc ten orzech;-))))
                          • natalia.brzeska do denty 02.03.06, 12:59

W Oxfordzie często widzę ogłoszenia dla pracowników muzeum / historyków i
                            dentystów. Jest to cudowne miejsce do mieszkania. Nie podałaś swojego adresu,
                            więc napisz od mnie na adres gazety, prześlę Ci stronki z ogłoszeniami.
      • Gość: Koho Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: .1P3D* / 192.11.185.* 02.03.06, 12:47
        Denty, pracę znalazłaś sama czy przez jakąś agencję pośrednictwa? Podaj jakieś
        szczegóły poszukiwań/znalezienia. Dzięki
        • dorota.dent Re: Jak z dentystami w Eire ? 02.03.06, 15:16
          Ja znalazłam prace przez firme rekrutujaca. Jest ich mnóstwo, ale zajmuja sie
          tylko posrednictwem pracy dla lekarzy, farmaceutów i dentystów. Niestety nie
          pomagaja w znalezieniu pracy nawet dla współmałżonka jesli jest spoza branzy.
          Jesli masz cos wspolnego z medycyna, to firmy te dosc mocno sie reklamuja w
          gazecie lekarskiej, sa na wszystkich targach. Jesli chcesz konkretne namiary
          albo jakies pytania to pisz: dorota.dent@wp.pl
          • Gość: denty do natalii.brzeskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:35
            bardzo cierpliwie czekam na obiecanego maila od Ciebie w sprawie ofert pracy w
            Oxfordzie. Tak tylko się przypominam :) Pozdrawiam
            • Gość: denty Re: do natalii.brzeskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:24
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka