Gość: macik IP: *.ifd.uni.wroc.pl 20.02.06, 13:27 No właśnie jak to jest, korzystał ktoś z usług stomatologicznych? Drogo jest? A jak ma się ubezpieczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 20.02.06, 13:41 Dentysci w Eire sa tylko prywatni. Jest tez drogo. Ostatnio (jesienia) robilam leczenie kanalowe jednego zeba, co kosztowalo €260. Polskie ubezpieczenie nie pomoze, bo to tylko jezeli jestes turystycznie - taka jest teoria tego ubezpieczenia.... Mozna dostac maly zwrto z irlandzkiego ubezpieczenia prywatnego: BUPA, VHI badz Aviva, ale najpierw trzeba miec prawie roczny czas skladkowy. ....chyba ze zaraz, ktos Ci napisze jak da sie "przekrecic" irlandzkich dentystow....bo Polaki potrafi;-))))))))) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: Jak z dentystami w Eire ? 20.02.06, 14:43 260 € za leczenie kanalowe?? To naprawde nie duzo Znajmoy poszedl do dentysty dokonczyc zab (leczenie kanalowe ale juz zaleczony, wymagal tylko "zaklejenia" -nie ma to jak fachowe okreslenia))) no i dowiedzial sie ze wymagane bedzie kilka wizyt i skonczy sie na ok €800 za calosc. Sam dentysta zasugerowal ze chyba taniej bedzie jechac do polski na dokonczenie zabiegu. pojechal do polski za rada: 1 wizyta, 60PLN +loty Gdybym tylko byl dentysta to czym predzej przyjezdzal bym do IE i otwieral prywatny gabinet dentystow jest MALO, pracuja od 9-17, soboty wolne. jak jestes dentysta i chcesz wyjechac do eire to daj znac sam chetnie wejde w ten biznes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:17 no właśnie. Jestem dentystką i się wybieram do UK. Chcą mi dać 65 000 rocznie. Warto jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
lida82 Re: Jak z dentystami w Eire ? 25.02.06, 22:22 nie masz nad czym sie zastanawiac jesli podalas kwote w funtach bo jak w zlotych to jak na dentyste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:56 Tak, w funtach brutto. Ale czy dam rade z tych pieniędzy utrzymać męża i dziecko? Przynajmniej na początek póki mąż nie znajdzię pracy. No i ile miesięcznie zapłaciłabym za żłobek? Nigdzie nie mogę znależć takich informacji Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Jak z dentystami w Eire ? 25.02.06, 23:31 Gość portalu: denty napisał(a): > Tak, w funtach brutto. Ale czy dam rade z tych pieniędzy utrzymać męża i > dziecko? Przynajmniej na początek póki mąż nie znajdzię pracy. No i ile > miesięcznie zapłaciłabym za żłobek? Nigdzie nie mogę znależć takich informacji Tak, za 65k spokojnie się utrzymacie we trójkę. Powinnaś jeszcze z nimi negocjować, podwyższyć trochę te kwotę (oni oczekują takich negocjacji), poprosić o pomoc w przeprowadzce (relocation allowance itp) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591 Tu informacje o żłobkach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 09:13 dzięki za odpowiedź. Oni pomagają w przeprowadzce, wynajmie mieszkania itp. opłacaja tez i organizuja przeprowadzkę. Niby "full service" :) ale boję się podjąć ostateczną decyzję, musze podpisać kontrakt na 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: Jak z dentystami w Eire ? 26.02.06, 11:08 Gość portalu: denty napisał(a): > dzięki za odpowiedź. Oni pomagają w przeprowadzce, wynajmie mieszkania itp. > opłacaja tez i organizuja przeprowadzkę. Niby "full service" :) ale boję się > podjąć ostateczną decyzję, musze podpisać kontrakt na 2 lata. Napisz jeszcze jaki to rejon. Powinnaś to podnieść do 68k i uwzglednic w kontrakcie podwyżke po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:41 Teraz akurat rekrutują do Walii, ale generalnie można sobie wybrać miejsce. Ja chciałabym okolice Londynu, bo tam mąż miałby pracę na 100% i to w swoim zawodzie. Ale oni nie chcą "obcych" dentystów w Londynie. Więc jesteśmy w dużej rozterce co wybrać. Ale masz rację, trzeba negocjować pensję, nie pomyślałam o tym- trzeba się cenić. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 27.02.06, 18:02 Ja bym Ci radzila przeprowadzic sie poza Londyn - moze do innego wiekszego miasta? W Londynie czynsz i tzw koszty zycia sa bardzo wysokie - w innych miejscach Twoje pieniadze na wiecej Ci wystarcza, a w UK bezrobocie jest minimalne - Twoj maz powinien byc w stanie prawie wszedzie znalesc odpowiadajaca Mu prace. A dwa lata - to nieduzo - przeleca w mgnieniu oka, zobaczysz;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:04 Tak, ale mąz ma wyksztalcenie humanistyczne (historia), pracuje w muzeum i raczej nie chciałby pracować w Tesco. Ja chyba tez wolałabym poza Londyn. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 11:14 Oj, a dlaczego od razu tak zlosliwie? Nikt nie mowil o Tesco czy pracy w pubie ;-) Przeciez muzea w UK nie koncza sie na Londynie - Birmingham jest bardzo silnym osrodkiem (w poblizu Coventry czy Stradford-upon-Avon); Cardiff jest centrum/osrodkiem walijskiej kultury z jednym z najbardziej ciekawych muzeow w UK (takze architektura samego budynku muzeum - przepiekna): www.museumwales.ac.uk/en/cardiff/ Prosze sie rozejrzec po Wyspie - to nie tylko Tesco, budowy i gosposie domowe.... Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 12:06 To wcale nie miało być złośliwe. Po prostu praca w Londynie jest już zapewniona, a z tego co tu czytam to wcale nie jest tak łatwo znaleźć pracę,jeśli sie nie ma konkretnego zawodu najlepiej technicznego lub medycznego :( Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 13:17 Jezeli praca jest juz zapewniona w Londynie to nie ma co gdybac i trzeba ja wziasc. Jak juz bedziecie na miejscu i nie bedzie sie Wam Londyn podobal to przeniesc sie zawsze mozna;-) A na pewno jest latwiej szukac prace poza Londynem bedac juz w UK niz z Polski. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 11:56 > Tak, ale mąz ma wyksztalcenie humanistyczne (historia), pracuje w muzeum i > raczej nie chciałby pracować w Tesco. Ja chyba tez wolałabym poza Londyn. Jesli ma jezyk na odpowiednim poziomie, na pewno cos znajdzie stosownego do swojego wyksztalcenia. Trzeba tylko duzo cierpliwosci i czasu; prace jako kelner/sprzedawca etc. znajduje sie w tydzien, ale na szukanie pracy dla historyka trzeba poswiecic pare miesiecy. Inna sprawa, ze w kraju tym jest tak niezwykle, ze historyk zarabia jednak wiecej niz kasjerka w tesco czy stroz nocny. Niesamowite wrecz :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: *.spray.net.pl 28.02.06, 17:23 Ale w Londynie jest praca tylko dla męża a dla mnie- dentysty nie :( i raczej trudno będzie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak z dentystami w Eire ? 28.02.06, 17:58 No to masz problem;-)))) Niestety, tutaj Ci nikt nie pomoze rozgryzc ten orzech;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska do denty 02.03.06, 12:59 W Oxfordzie często widzę ogłoszenia dla pracowników muzeum / historyków i dentystów. Jest to cudowne miejsce do mieszkania. Nie podałaś swojego adresu, więc napisz od mnie na adres gazety, prześlę Ci stronki z ogłoszeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koho Re: Jak z dentystami w Eire ? IP: .1P3D* / 192.11.185.* 02.03.06, 12:47 Denty, pracę znalazłaś sama czy przez jakąś agencję pośrednictwa? Podaj jakieś szczegóły poszukiwań/znalezienia. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.dent Re: Jak z dentystami w Eire ? 02.03.06, 15:16 Ja znalazłam prace przez firme rekrutujaca. Jest ich mnóstwo, ale zajmuja sie tylko posrednictwem pracy dla lekarzy, farmaceutów i dentystów. Niestety nie pomagaja w znalezieniu pracy nawet dla współmałżonka jesli jest spoza branzy. Jesli masz cos wspolnego z medycyna, to firmy te dosc mocno sie reklamuja w gazecie lekarskiej, sa na wszystkich targach. Jesli chcesz konkretne namiary albo jakies pytania to pisz: dorota.dent@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty do natalii.brzeskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:35 bardzo cierpliwie czekam na obiecanego maila od Ciebie w sprawie ofert pracy w Oxfordzie. Tak tylko się przypominam :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denty Re: do natalii.brzeskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:24 Odpowiedz Link Zgłoś