Dodaj do ulubionych

własna firma w PL a praca w UK

25.02.06, 23:35
Witam!

Mam jednoosobowa firme tu w PL i rozwazam wyjazd do UK ale bez zamykania badz
zawieszania mojej dzialalnosci gospodarczej. Czy ktos sie orientuje w
procedurach umozliwiajacych prace na rachunek polski (US/ZUS itp) bedac poza
granicami Polski? W dokumentach rejestracyjnych oczywiscie mozna zaznaczyc UE
zamiast PL jesli chodzi o obszar wykonywanej dzialalnosci ale watpie ze to
wystarczy zeby wystawiac faktury np w GBP bedac tam na miejscu bo
teoretycznie nalezaloby zglosic podwojne opodatkowanie dla swiadczen
socjalnych (tu i tam). Interesuje mnie czy ktos przerabial ten temat - bede
wdzieczny za info.
Obserwuj wątek
    • fama1979 Re: własna firma w PL a praca w UK 01.03.06, 16:34
      Hey! No nie wierze ze nikt nie przerabial tego tematu...

Jesli ktos jest chociaz troche wtajemniczony w ten temat, bede wdzieczny za
      info.
      • natalia.brzeska Re: własna firma w PL a praca w UK 01.03.06, 19:52

Zadzwoń do ZUSu i USu -tam dostaniesz najpewniejsze info.
      • Gość: qwer Re: własna firma w PL a praca w UK IP: *.range81-132.btcentralplus.com 02.03.06, 00:44
        z ekonomicznego punktu widzenia lepiej zrobisz jak w PL zlikwidujesz
        dzialalnosc, a zalozysz tutaj, ew. bedziesz w pl wystepowac jako podmiot bryt.
    • Gość: as Re: własna firma w PL a praca w UK IP: *.ipt.aol.com 02.03.06, 00:38
      daj sobie spokoj z ta firma w PL
      bedziesz co miesiac ZUS za darmo placil?

potem oczywiscie bedziesz musial sie rozliczyc z zarobkow w anglii w polsce co
      tez nie bedzie dla ciebie korzystne
      • walesa4 Co niekorzystne 19% podatku liniowego? 02.03.06, 00:54
        Jak nie masz pojecia o temacie to się lepiej nie odzywaj
        • Gość: asd Re: Co niekorzystne 19% podatku liniowego? IP: *.ipt.aol.com 02.03.06, 08:41
          jak ktos mysli ze w polsce cos jest korzystne to jeszcze zycia nie zna
          • walesa4 JakLiniowyJest dla działalności to doCzegoBędziesz 02.03.06, 08:57
            dopłacać w Polsce?, natomiast nie wiem jak jest z VAT-em za usługi wykonywane
            zagranicą i traktowanie takiej działaności przez brytyjski IR, ale to już
            całkiem inna historia, ja może życia nie znam ale ty w złupełności nie masz
            pojęcia o czym piszesz, hehehe, więc skorzytaj z rady Czyraka i "siedź cicho
            jak masz okazję", hehehe
            • Gość: croux Re: JakLiniowyJest dla działalności to doCzegoBęd IP: 194.72.111.* 02.03.06, 09:20
              Ja mam firme w PL i pracuje w UK. To co robie UK nie ma zwiazku z dg w PL.
              Jedyne co ma wspolnego to mnie jako osobe fizyczna. Z podatkami wyglada sytucja
              w ten sposob, iz w PL rozliczam sie z dochodow uzyskanych na jej terenie a w UK
              z dochodow w UK i w PL (pomniejszone oczywiscie o juz zaplacony podatek).
              Rozwazam mozliowsc przeniesienia dzialalnosci do Uk ale to narazie melodia
              przyszlosci.
              W IR zglosilem dochody z dg w Polsce natommiast w PL nie mam zamiaru zglaszac
              dochodow z UK.

pzdr
              • fama1979 Re: JakLiniowyJest dla działalności to doCzegoBęd 07.03.06, 19:13
                Dzieki za info, to juz jest cos. Zapodaj maila bo chetnie bym sie skontaktowal
                z Toba w tej sprawie.

Pozdrawiam,
                fama1979
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka