Dodaj do ulubionych

1 funt w GB= 1 zlotowka w PL

IP: *.slowianin.pl 05.03.06, 01:44
Z moich obserwacji wynika, ze 1 funt w Anglii rowna sie jednej zlotowce w POlsce.
Czy sie zgadzacie, czy nie?
Np: czynsz ok. 500 zl= 500 funow. Zalezy za co.
Najnizsza pensja 800 funtow brutto, u nas 800 zl.
Jak ktos w POlsce zarabia ok. 1500 , 2000 zl. to juz jest w porzadku i starczy. W Anglii 1500 czy 2000 funtow zarabia niewielu z wyjezdzajacych.
Prosze o komentarze. Zlosliwosci sobie darujcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.server.ntli.net 05.03.06, 02:10
      Nie możesz tak liczyć, mieszkanie 300-350 F (pokój, jadalnia, kuchnia,
      łazienka, livingroom + opłaty) za miesiąc, zakupy na tydzień czasu jedzenie,
      środki czystosci 25 F/tydz. czy za 25 zł wyżywisz się z partnerem za te
      pieniądze przez tydzień???
      • Gość: schlimazel Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.dyn.optonline.net 05.03.06, 04:01
        nie zartuj 25 pounds na tydzien i to jeszcze z partnerem buahhaah chyba sie
        zywisz w Lidlu jakims syfem. w Stanach tez mozna sie wyzywic za $25 na tydzien,
        tylko pozniej bedzie sie swiecic po nocach.../-:. Najwieksza glupota jest
        odmawianie sobie jedzenia, produktow, przetworow dobrej i wysokiej jakosci,
        przeciez to wszystko die odbije na waszym zdrowiu. Tak zeby ktos nie wyskoczyl,
        ze nie znam realiow zycia w Anglii, to dla informacji mam rodzine w Londynie w
        miare dobrze sytuowana, ktora tam mieszka od 40lat wiec czesto tam wpadam. A
        jezeli chodzi o ten przelicznik 1F=1zl, nie mozna tak patrzec, jezeli zaczniesz
        zarabiac powyzej jakiegos pulapu przestaniesz na to zwracac uwagew. Dla jednego
        bedzie to 500 funtow na tydzien dla innego 1000 funtow. Wszystko zalezy od tego
        jak bardzo potrafisz kontrolowac swoje zapedy do wydawania kasy tzn. czy masz
        weza w kieszeni czy nie.
        • eeela Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 12:45
          > nie zartuj 25 pounds na tydzien i to jeszcze z partnerem buahhaah chyba sie
          > zywisz w Lidlu jakims syfem. w Stanach tez mozna sie wyzywic za $25 na tydzien,
          > tylko pozniej bedzie sie swiecic po nocach.../-:.

Z partnerem to nie wiem, ale sama wiecej niz £20 tygodniowo na produkty
          zywnosciowe i higieniczne nie wydaje, a nie kupuje bynajmniej najtanszych i
          swiecacych. Nie wliczylam w to alkoholu :-)
          • ply_mouth Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 20:06

to dziwne, bo ja w Stanach na tydzien na produkty zywnosciowe wydawalem lekko
            liczac $60. Az tak tanio w Krolestwie jest?
            • eeela Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 20:13
              Zalezy gdzie. W Londynie moze bym musiala wydac dwa razy wiecej :-)
      • bambooko Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 05:29
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Nie możesz tak liczyć, mieszkanie 300-350 F (pokój, jadalnia, kuchnia,
        > łazienka, livingroom + opłaty) za miesiąc, zakupy na tydzień czasu jedzenie,
        > środki czystosci 25 F/tydz. czy za 25 zł wyżywisz się z partnerem za te
        > pieniądze przez tydzień???

350 to minimum plus 150 Council Tax = 500 funtow za samo miniaturowe oblesne
        mieszkanko.
        Aby przezyc potrzebujesz 1000 funtow na miesiac czyli zarobic 1300.
    • Gość: racoon Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 05.03.06, 06:00
      Gość portalu: ona napisał(a):

> Jak ktos w POlsce zarabia ok. 1500 , 2000 zl. to juz jest w porzadku i
      starczy.

na co starczy?
      chyba ze sie mieszka z mamusia.
      Wyjechlismy z Polski w '01.
      Zarabialismy razem z zona jakies 4000-4500 zl miesiecznie.
      Mieszkanie w duzym polskim miescie (wynajete bo na splate kredytu nas nie bylo
      stac), auto sredniej klasy, 2 dzieci "na utrzymaniu" - oszczednosci zero!
      Nie wyobrazam sobie jak ktos moze zyc za 1000zl.

• ada962 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 07:19
        To sobie wyobraź. Moja rodzina 3 osobowa za 1400 zł żyje. I co mamy sobie w łeb
        strzelić. Nie mów mi tylko, ze jesteśmy nieudacznicy. Co mam zrobić z chorym
        mężem na rencie za 520 zł. Ja pracuje też za jałmużne. Jesteśmy w takim wieku
        (48 lat i 55 lat), że na wyjazdy za granicę nie mamy mozliwości i nie nadajemy
        się. Owszem osoby młode szybciej sobie poradzą. Teraz was przynajmniej uczą j.
        angielskiego juz w szkole podstawowej. Nas uczono j. rosyjskiego.
        • Gość: teo Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.ipt.aol.com 05.03.06, 09:40
          Jeżeli ta trzecia osoba z waszej trzyosobowej rodziny, to wasze dziecko, a nie
          np babcia, to wyślijcie je do GB. Badzie wam podsyłac kasę, za którą wykupicie
          sobie kurs angielskiego i też wyjedziecie.
    • bagarmosen Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 07:46
      zarob w Polsce 200-400 GB w tydzien w Polsce!!!! a bedziemy rozmawiac o
      zrownaniu ! - 1 GB=1zł .Wyliczanka : w Uk np. 200 funtow tygodniwowo liczac
      juz po 5 zl! = 1 tys w Polsce (gdzie masz takie zarobki?)chyba ,że jestes na
      utrzymaniu mafii!!!!!!
      • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 05.03.06, 12:36
        Co wy tak nerwowo do kolegi, przeciez prawde napisal. Zapomnial tylko dodac (jak to Lidlowiec,
        horyzoty mu sie zamknely na mieszkaniu i minimalnej krajowej :P), ze:

flaszka Johny Walkera 0.7: w polsce 100, w uk 18;
        dobre wino do obiadu w polsce 20, w uk 5;
        benzyna w polsce 3.5(?), w uk 0.90;
        nowy laptop (iBook) w polsce 4500, w uk 700;
        dwutygodniowe wczasy na Malediwach dla pary plus 30 nurkowań 20000 z polski, 3000 z uk;
        nowa Mazda 6 TS2 2.0 automatic with leather ponad 100tys w polsce, 18500 w uk;
        ubezpieczenie tej mazdy w polsce (?), w uk 666;
        sony bravia 40" w polsce 9000, w uk 1800;
        markowa bluza w polsce 200, w uk 40;
        jeansy 501 w polsce 250, w uk 50.

Masz swoje porownanie 1:1, potrzebujesz jeszcze wiecej przykladow to wolaj :P

Porady dla emigrujacych do UK
        • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 05.03.06, 13:30
          A, jeszcze pare rzeczy dopisze, fun...

bilet do kina w pl 17, uk 7;
          akwarium morskie szyte na zamowienie z sumpem (wliczona obsada i wyposazenie) w polsce 10tys, w
          uk 2500;
          prosty model okretu plastikowego do sklejania (+farby, klej i pedzle) w polsce 150 w uk 31;

and last but not least: podatek od 30tys zarobionych rocznie: w polsce 9670, w uk 8040 (przy
          dodatkowych kosztach pracodawcy (zus/nic) w polsce 6230, w uk 3840).

:P

• Gość: yco Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:01
          Bajki piszesz , kupilem wczoraj red label za 44zl .
          Z reszta tez przesadziles .
          • eeela Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 21:59
            > Bajki piszesz , kupilem wczoraj red label za 44zl .
            > Z reszta tez przesadziles .

0,7 litra??? To ty bajki piszesz. I z reszta tez nie przesadzil.
          • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 06.03.06, 00:28
            red label, phi :P
            z tesco price check: JOHNNIE WALKER BLACK LABEL WHISKY 70CL BOTTLE, 17.45GBP
            tesco.com/pricecheck/
            • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 09.03.06, 10:59
              > z tesco price check: JOHNNIE WALKER BLACK LABEL WHISKY 70CL BOTTLE, 17.45GBP

Mala korekta: wczoraj wspomniana flaszke kupilem w Tesco Extra Brooklands za
              16.45 :P

FAQ: Praca w UK
        • carnivore69 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 07.03.06, 00:50
          Mysle, ze autorowi watku bardziej chodzilo o:

> butelka wysokoprocentowego alkoholu: 20;
          > wino do obiadu: 8;
          > jednostka objetosci benzyny: 3.5 (wiem, ten galon naciagany);
          > komputer do pracy: 1200;
          > dwutygodniowe wczasy dla pary 3000;
          > duzy samochod osobowy: 18500;
          > ubezpieczenie: 666 (nie mam pojecia ile OC kosztuje w PL);
          > telewizor: 1800;
          > bluza: 40;
          > jeansy: 50.

Czyli - zakladam, ze jesli w Surrey mowisz "mazda", masz na mysli nowa mazde 6 w
          skorze. A jesli mowisz to samo w Nakle, masz na mysli 626 z lat 90-tych.

Naginajac nieco rzeczywistosc do modelu, mysle, ze mozna wybronic owej tezy 1:1.
          • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 07.03.06, 01:52
            Hehe, dobre :D

Co do ubezpieczenia, to w Polsce za samo OC (666 w Surrey to OC/AC/NW/ETC) 18to letniej 626
            zaplacilem 1800 (ale bylem mlodszy i dopiero dostalem prawo jazdy). Dzis rano kolega, ktory sie paral
            ubezpieczeniami w Polsce powiedzial mi, ze za pelne ubezpieczenie nowej Mazdy w Polsce zaplacilbym
            kolo 9tys. Az mi sie nie chce wierzyc :O

Praca w Anglii
        • Gość: gość2 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 07.03.06, 20:38
          Gość portalu: ghrom napisał(a):

> Co wy tak nerwowo do kolegi, przeciez prawde napisal. Zapomnial tylko dodac
          (ja
          > k to Lidlowiec,
          > horyzoty mu sie zamknely na mieszkaniu i minimalnej krajowej :P), ze:
          >
          > flaszka Johny Walkera 0.7: w polsce 100, w uk 18;
          > dobre wino do obiadu w polsce 20, w uk 5;
          > benzyna w polsce 3.5(?), w uk 0.90;
          > nowy laptop (iBook) w polsce 4500, w uk 700;
          > dwutygodniowe wczasy na Malediwach dla pary plus 30 nurkowań 20000 z polski,
          30
          > 00 z uk;
          > nowa Mazda 6 TS2 2.0 automatic with leather ponad 100tys w polsce, 18500 w uk;
          > ubezpieczenie tej mazdy w polsce (?), w uk 666;
          > sony bravia 40" w polsce 9000, w uk 1800;
          > markowa bluza w polsce 200, w uk 40;
          > jeansy 501 w polsce 250, w uk 50.
          >
          > Masz swoje porownanie 1:1, potrzebujesz jeszcze wiecej przykladow to wolaj :P

a więc wino 20zł (5funtów) prawie 30
          benzyna 3,5zł 0,9pf prawie 5zł
          itd itd.Chodzi o to że zarabiając 1000 funtów a 1000zł porównywalnie możesz to
          samo sobie kupić,a nie że 1 funt jest wart złotówkę.(w przybliżeniu of course:))
          Natomiast jak widzę i słyszę jak ludzie mieszkają,co jedzą żeby zaoszczędzić to
          jestem załamany.Na szczęście robie w Hiszpanii gdzie ceny produktów są
          porównywalne z polskimi (żywność,benzyna itd) ale zarobki zdecydowanie nie:))
          Pzdr.
          • Gość: ghrom Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.static.dsl.as9105.com 07.03.06, 23:15
            Przymulony jestes dzisiaj, gosciu2.
            Chodzi o to, ze zarabiajac 1000 funtow moge sobie kupic 1111l benzyny, a za 1000zl tylko 286l.

Praca w Anglii
    • Gość: aga465 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 13:00
      teo...."Jeżeli ta trzecia osoba z waszej trzyosobowej rodziny, to wasze
      dziecko, a nie np babcia, to wyślijcie je do GB. Badzie wam podsyłac kasę, za
      którą wykupicie sobie kurs angielskiego i też wyjedziecie."... Tak to nasze 16
      letnie dziecko, bo myśmy moj drogi nie piep...li się jak mieliśmy po 18 lat.
      Najpierw była szkoła srednia, co w tamtych czasach nie byl żle, pózniej praca i
      mając po 28-32 lata braliśmy slub.
      • ply_mouth Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 20:11
        > letnie dziecko, bo myśmy moj drogi nie piep...li się jak mieliśmy po 18 lat.

ja uwazam, ze mozna nawet sporo wczesniej, tylko sie trzeba zabezpiecyc. :)))
    • Gość: aga465 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 13:51
      teo..."Badzie wam podsyłac kasę, za którą wykupicie sobie kurs angielskiego i
      też wyjedziecie."... Ty teo byś za przeproszeniem i trupa wysłał do pracy.
      Przecież napisałam ci, że mąz chory i karzesz mu wyjeżdzać za granicę. Zapewnie
      jesteś tym pracodawcą krwiopijcą, który traktuje swoich pracowników jak
      niewolników.
      • Gość: no Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:26
        Gość portalu: aga465 napisał(a):

> teo..."Badzie wam podsyłac kasę, za którą wykupicie sobie kurs angielskiego i
        > też wyjedziecie."... Ty teo byś za przeproszeniem i trupa wysłał do pracy.

aga/ada 962/465 czy jakos tak.
        teo ci trupa do pracy nie wysyla. A czy maz wie ze go tak porownujesz??? ;)

ada962 napisała:
        > ... Teraz was przynajmniej uczą j.
        > angielskiego juz w szkole podstawowej. Nas uczono j. rosyjskiego.

> .... bo myśmy moj drogi nie piep...li się jak mieliśmy po 18 lat.
        > Najpierw była szkoła srednia, co w tamtych czasach nie byl żle,

Co do piep...nia to zalujcie, bo tego sie nie da nadrobic ;)))
        A w szkolach srednich to juz dawno jezykow zachodnich uczyli i kto tylko chcial
        to lepiej lub gorzej mogl sie nauczyc.
        • Gość: aga465 Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:39
          Gość portalu: aga465 napisał(a):

>>> aga/ada 962/465 czy jakos tak.
          teo ci trupa do pracy nie wysyla. A czy maz wie ze go tak porownujesz??? ;)

no czy teo czy jakoś tam
          napisałeś, że możemy się nauczyć języka i do pracy, dalej ci mówię, że mąż
          chory, takiego egoistę to dawno nie spotkałam. Mam chorego męża i pracę
          (jałmużna to jałmużan) zostawić i wyjeżdzać. Pracodawca napewno by mnie już nie
          przyjął, a w tym wieku to mogę podarapać się w pewne miejsce a nie znależć
          pracę. Tylko mi nie mów, że znów mogę gdzie indziej szukać. Zmiany miejsca to
          są dobre dla młodych. Zapewnie ty jesteś nim i nie znasz realiów zycia. Obys co
          nikm nie zyczę, był chory i żona ciebie zostawiła, bo wyjedzie za praca.
          Zobaczylibyśmy jaki punkt obrony byś przyjął. Najlepiej to kogoś z góry samemu
          nie cierpiąc.

A co do nauki języka, to owszem, ale po tylu latach to nawet jak gdybyś nie
          pi...ł to byś zapomniał.
          • mrlondoner Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 16:27
            W Polsce mialem 3 tys zl brutto miesiecznie, tutaj mam 2375 funtow. W Polsce
            mialem wrazenie, za wiecznie mi brakuje i na nic mnie nie stac. Tutaj dobrze
            sie musze naglowic na co te pieniadze wydac, na wszystko starcza znakomicie
            (mieszkanie, jedzenie, wczasy, wypady weekendowe, internet, telefon, kino,
            ksiazki).
    • Gość: Jaro Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.server.ntli.net 05.03.06, 19:29
      Praca jest glownie w W-wie i z tego miasta trzeba brac koszty do porownania.
      Suwalki to nie alternatywa dla np. Cardiffu. Mieszkanie w W-wie to min. 2 tys.
      mies. CHodzi o mieszkanie a nie pokoj dla studenta. Tu mozna wynajac cos
      niewielkiego za 600F z podatkiem. TO wychodzi 1F = 2zl. Z jedzeniem wychodzi
      podobnie: 200F/mies na osobe przy gotowaniu w domu. W Polsce wydawalem min
      400zl. Bilet miesieczny autobusowy 30F (poza Londynem oczywiscie), w PL 60 zl.
      Generalnie wydatki sa jak 1:2, czyli zarobione 2000F/mies netto to tak jak
      4000zl w PL. ALe mieszkanie 3 pokojowe £150 tys, w PL w W-wie, 200 tys zl.
      Tylko jak sie to mieszkanie po latach sprzeda i wroci do PL to juz oszczednosci
      beda 5.5 razy wieksze niz w zl. Tak samo kazdy zaoszczedzony £1000 to 5.5 razy
      tyle w zl! Czyli na emertyture w PL w UK trzeba pracowac 10 lat zamiast 55 lat!
      I jeszcze inny aspekt, jak ktos sie ksztalci w UK to caly czas awansuje i
      zarabia coraz wiecej. W PL mozna stacic prace jak sie szef dowie ze masz
      doktorat (bo przy szukaniu pracy lepiej tego nie ujawniac :)
      • stary-wyjadacz Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 05.03.06, 19:32
        "Tu mozna wynajac cos
        niewielkiego za 600F z podatkiem"

To cos niewielkiego to zimna zagrzybiala klita. Wolalbym jednak pokoik dla
        studenta w W-wie
      • stary-wyjadacz 10 LAT? Dobre 05.03.06, 19:42
        www.thepensionservice.gov.uk/planningahead/basic-state.asp
        W UK musisz przetyrac 44 lata aby dostac emeryture. Poczytaj motylku sobie jesli
        potrafisz
        • stary-wyjadacz Re: 10 LAT? Dobre 05.03.06, 19:55
          i dostaniesz £82.05 a week dobre by umrzec w butach gdzie 600 funciakow potrzeba
          na zaplesniale mieszkanko.
          • stary-wyjadacz Re: 10 LAT? Dobre 05.03.06, 20:04
            pisze tam ze mozesz dostac po 10-11 latach tez ale dostaniesz tylko 25% czyli
            kolo 20 funtow na tydzien. To wystarczy moze na cukierki dla wnuczkow.
            • Gość: Ona Re: 10 LAT? Dobre IP: *.slowianin.pl 05.03.06, 21:00
              Dziekuje za wszystkie wasze wpisy, nie liczylam az na taki odzew. Jutro napisze cos wiecej. Pozdrawiam wszystkich, ktorzy odpisali.
            • Gość: Jaro Re: 10 LAT? Dobre IP: *.server.ntli.net 05.03.06, 21:26
              Nie chodzi o panstwowa emeryture ale o wlasne oszczednosci z przeznaczeniem na
              emeryture, przy zalozeniu ze sie bedzie zylo na emeryturze w PL lub innym
              podobnym kraju. I chodzi o porownanie z mozliwosciami odlozenia w PL.
              Odkladajac £500-1000/mies (czy to w mortgage, czy w akcje czy w inne papiery)
              mozna troche uzbierac, i wystarczy do tego oszczedzac ok 5 razy krocej niz
              gdyby sie mialo odkladac w PL. Nawet jesli mieszkanie jest bardzo drogie to jak
              sie je sprzeda to mozna sobie wykupic annuitet, czyli taka emeryture. Wtedy
              jest to wlasciwe porownanie z PL.

Mieszkanie w mniejszych miastach (2 sypialnie czyli 3 pokoje) mozna spokojnie
              wynajac za £500 + £100 council tax, bedzie to standard porownywalny do
              warszawy. Nowe, w dobrej okolicy (szkola) bedzie ok £200 drozsze, ale i w-wie
              bedzie drozsze. My mamy 3 sypialnie (5 pokojow) za £800 z council taxem.
              • stary-wyjadacz Re: 10 LAT? Dobre 05.03.06, 23:00
                zjadzam sie z toba Jaro. Wszedzie da sie zyc. A z pustymi zoladkami ludzie
                wszedzie sa i w Polsce i w USA i w UK.
                Jesli chodzi o odkladanie to wez to pod uwage ze za 15 lat w Polsce funt bedzie
                mial inna wartosc jak dzisiaj ma bo mieszkania domy, dzialki beda kosztowac 5
                razy tyle co dzisiaj kosztuja. I moze sie okazac ze za te oszczednosci z UK
                mozna bedzie kupic sobie dobry rower w Polsce.
                • Gość: ghrom Re: 10 LAT? Dobre IP: *.static.dsl.as9105.com 06.03.06, 00:39
                  Hehehe a to dobre :P
                  Moze tez okazac sie, ze ksiezyc jest zrobiony z zoltego sera, co? Hehehe, a tos mnie rozbawil, czego to
                  sobie ludzie wmowic nie potrafia, hehe.

• Gość: Jaro Re: 10 LAT? Dobre IP: *.server.ntli.net 06.03.06, 01:15
                  Gdyby tak bylo to 80% sobie nawet wentylka do rowera nie kupi, a to juz oznacza
                  rewolucje. A po rewolucji, jak znow zapanuje komuna, bedzie mozna sobie balowac
                  caly wieczor za £1 wymienionego u cinkciarza :), jak to ongis bywalo...
                • Gość: ff Re: 10 LAT? Dobre IP: 62.69.102.* 06.03.06, 12:46
                  jak na razie za rzadow kaczek to sie zapowiada ze bedziemy mieli zapasc
                  gospodarcza

5 razy drozsze mieszkania? niby jakie? te z wielkiej plyty budowane za PRL?
    • vardik Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 08.03.06, 08:17
      tak zgadzam się z tobą. pracuje w anglii i zarabiam 1000 funtow. z tego 300
      mieskanie, 200 jedzenie. Zostaje powiedzmy 500 jeśli nic nie wydam a mam rozne
      rzeczy - laptop, telefony, aparat cyfrowy. jezdze tez do polski. Tak że mozna
      odlozyc ale wcale nie az tak duzo. A tysiac mam za prace w nocy - lepiej placa
      i po 12h na dobe - praca 4 noce na tydzien. Tak ze rozowe to chyba nie jest.
      Ale siedze narazie i mysle co tu dalej robić. Pozdrawiam.
      • Gość: dsf Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL IP: *.ipt.aol.com 08.03.06, 08:21
        trzeba sie bylo uczyc a nie chodzic na winko z kolegami

nie kazdy bedzie zarabial kokosy i zyl jak sobie wymarzyl
    • aliyah Re: 1 funt w GB= 1 zlotowka w PL 09.03.06, 17:04
      Gość portalu: ona napisał(a):

> Z moich obserwacji wynika, ze 1 funt w Anglii rowna sie jednej zlotowce w
      POlsc
      > e.
      > Czy sie zgadzacie, czy nie?
      > Np: czynsz ok. 500 zl= 500 funow. Zalezy za co.

Za czynsz ok. 500? To chyba że za akademik :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka