Dodaj do ulubionych

Za ile życie w Reading?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 01:43
Witam,

Mam pytanie do osób mieszkajacych w Reading. Za miesiące wyjezdzam tam z zona
i malym dzieckiem i od kilku dni zbieram informacje w sieci o kosztach zycia,
jednak chcialbym takze dowiedziec sie od Was jak to wyglada w praktyce
wlasnie w Reading i porownac z tym co wynika z moich poszukiwan w necie.
Dokladnie chodzi mi o koszty:

- srednie wynajecia mieszkania / domku 1 lub 2 bedroom,
- ruchunki za wode, prad, gaz
- council tax,
- przedszkole lub inna forma opieki nad dzieckiem okolo 3 letnim,
- jedzenie/kosmetyki (glownie poziom Sainsbury/Tesco, czasami "cos wiecej")
- internet / telefon

Czy polecacie lub odradzacie jakies konkretne miejsca w Reading jesli chodzi
o wynajcie mieszkania?

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi i pozdr.
Kuba
Obserwuj wątek
    • Gość: elhombre Re: Za ile życie w Reading? IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 19.03.06, 19:28
      Kuba, mysle ze jesli chcesz szukac 2 bedroom mieszkania/domku w Reading to
      mowisz o 600-650 jako absolutnym minimum. Jest sporo mieszkan za 750-800 ale
      naprawde ladne zaczynaja sie od 900-1000. One bedroom bedzie o jakies 100
      funtow tansze. Rachunki za wode gaz to chyba ok 30-40 funtow za 2 miesiace.
      Council tax 100-130 za miesiac. Przedszkole - nie wiem. Jedzenie kosmetyki
      jakies 200-300 na miesiac. Internet 15-20, telefon jakies 15. Typowo w Reading
      Polacy zamieszkuja w okolicach Oxford St ktore Anglicy postrzegaja jako
      najgorsze w miescie - wiec nie polecam. Ja szukalem mieszkania w centrum wiec
      nie wiem o innych ale z tego co wiem warto mieszkac w Earley (dobra szkola)
      reszty nie znam.

powodzenia
      • Gość: KrisK Re: Za ile życie w Reading? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 19.03.06, 22:09
        Ja mam kawalerke przy Oxford niedaeko centrum za 500 -rachunki wliczone + c.t.
        teraz 89 na miesiac. net: 11 za linie i za sam net od 17 w gore. zalezy od
        ograniczenia do sciagania danych. O kosmetki nie do mnie ale jak wg przedmowcy
        200-300 to chyba za duzo. jedzenie: Sainsb + Lidl i Malinka ok 300.Tak sobie
        kalkuluje na 3 osoby. Szkoly, przedszkola nie wiem. Ale ludzie co wy chcecie od
        Oxford:) nie jest tu tak strasznie:) Tylko troche kolorowo:). ja mieszkam
        blisko centrum, wiec nie wiem. Jakos nie odczuwam bolaczek okolicy.tyle sie
        naczytalem ze tu tak strasznie:). Ale jak ktos ma kase to pewnie. Early albo
        jak to tam sie nazywa( nie chce mi sie dokladnie spr) jest dobra opcja.
        • Gość: KrsiK Re: Za ile życie w Reading? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 19.03.06, 22:11
          no dobra nie doczytalem. 200-300 kosmetyki i jedzonko. moze byc.zalezy kto
          jakie ma potrzeby. Kino tuu jest troche droge. W Londynie chodzilem w tygodniu
          za 4.5:)
          • natalia.brzeska Malinka 19.03.06, 22:43

Wspomniales o Malince - mozesz napisac prosze jakie jest tam zaopatrzenie i
            mniej wiecej ceny. Ja zazwyczaj tylko do Oracle dochodze i nie wiem czy jest
            sens isc dalej :-) Dzieki

Co do kina, to ostatnio bylismy w Reading w Vue na Hills have eyes i
            zaplacilismy po 7 GBP.
            • adam11115 Re: Malinka 19.03.06, 22:55
              W zasadzie jakbyś się znalazła w polskim sklepie osiedlowym, jest pieczywo,
              wędliny, konserwy, nabiał, piwo, dużo gotowych dań w słoikach typu flaczki,
              bigos etc. generalnie dużo. A ceny trochę wyższe niż przeciętnie w innych
              sklepach, zawsze za dosłownie kilka rzeczy daje około 10 funtów. (żywiec chyba
              1,65 - więc masz skale przynajmniej na tym przykładzie)
            • Gość: elhombre Re: Malinka IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 20.03.06, 00:31
              oprocz Malinki sa teraz 2 nowe polskie sklepy na Oxford. Jeden nawet blizej jak
              idziesz od Oracle. Nie wspominajac Country Delicatesen na Mary Butts gdzie
              mozna kupic Okocimia i polskie kielbasy. Jak widac calkiem spora ta nasza
              polska gromadka w Reading.
              • natalia.brzeska Re: Malinka 20.03.06, 10:08

Dziękuję za odpowiedzi :-)))
                Następnym razem więc zajdę w tamte okolice. A te dwa nowe sklepy to po prawej
                czy lewej stronie idąc od Oracle?
                Jeszcze raz dziękuję.

• kicior99 Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 11:29
          Sainsb+lidl? To tak jak kawior + kaszanka...
          • natalia.brzeska Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 11:41
            kicior99 napisał:

> Sainsb+lidl? To tak jak kawior + kaszanka...

Kawior to raczej M&S

• kicior99 Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 11:42
              tez prawda. Jednak nie uwazasz ze robienie zakupow w tych dwoch powyzszych
              sklepach na zmiane to jakas niekonsekwencja finansowa? =))))
              • natalia.brzeska Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 11:47
                kicior99 napisał:

> tez prawda. Jednak nie uwazasz ze robienie zakupow w tych dwoch powyzszych
                > sklepach na zmiane to jakas niekonsekwencja finansowa? =))))

Finasowa moze tak, ale powiem Ci, że ja w Polsce kupuję kilka rzeczy (a
                właściwie dwie) w Lidlu, a mianowicie pomarańczowe napoje probiotyczne oraz
                niemiecki ser z bazylią i pomidorami (który nawet wożę czasami do UK) - w
                naszych okolicach (Oxford) nie ma Lidl'a (a przynajmniej mi o nim nie
                wiadomo...). Cenowo te rzeczy wcale nie różnią się od "markowych" (jeśli te
                markowe markowymi w ogóle można nazwać...)

• kicior99 Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 11:51
                  masz racje. "marka" to glownie sprawa napisow na opakowaniu, choc nie zawsze -
                  sprobuj np. Cornish pasty Ginstersa i jakiejkolwiek innej firmy, albo mielonke
                  o wiele mowiacej nazwie SPAM =))))) i kilka innych. Tu nie tylko w cenie jest
                  roznica. Co do LIDL-a - tamtejsze aretykuly maja z reguly dlugi okres
                  przydatnosci do spozycia co jest rzecza dobra i zla zarazem - wszystko zalezy
                  od filozofii zyciowej. Mnie osobiscie kilka rzeczy z LIDL-a smakowalo, np.
                  serki za 40p.
                  • natalia.brzeska Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 12:04
                    kicior99 napisał:

> masz racje. "marka" to glownie sprawa napisow na opakowaniu, choc nie zawsze -

> sprobuj np. Cornish pasty Ginstersa

Uwielbiam!!!! Jednak bardzo lubię też Sainsburowskie z serem i cebulą za 40p :-)

Ale i tak nie ma to jak pasty z Kornwalii:-)
                    • kicior99 Re: Za ile życie w Reading? 20.03.06, 15:07
                      to nasz region =) Jeszcze w miare acceptable (akceptowalne???) sa pasty z
                      Petersa. Tez polecam, zwlaszcza chicken and mushrooms.
      • adam11115 Re: Za ile życie w Reading? 19.03.06, 22:51
        Ze wszystkim się zgadzam oprócz ceny za mieszkanie, z żoną wynajmujemy
        mieszkanie z 2 sypialniami przy Wolsey Road, Caversham za 800 funtów.
        Mieszkanie ok. 70 m2, bardzo ładne, nowe i czyste + miejsce parkingowe. 13
        minut na piechote do stacji kolejowej. Ponadto Caversham to jedna z lepszych
        dzielnic. Pozdrowienia
        • Gość: elhombre Re: Za ile życie w Reading? IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 20.03.06, 00:27
          Slyszalem ze w Caver jest calkiem spoczko, ale w zasadzie nie znam. Idac po
          drugiej stronie Tamizy jak widze te domki na gorce to ho-ho. Chcialbym taki...
    • Gość: KrisK Re: Za ile życie w Reading? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 19.03.06, 23:14
      Wlasnie Vue. Tak narzekam bo zawsze placilem 4.5 a w weekend w Londynie 7 albo
      8. A Malikna jak to przedmowca okreslil - troche drozej ale za to smakuje
      inaczej i tak po swojsku:). Ale i tak robimy tam male zakupy. tak mozna sie
      dopasowac.
      • Gość: kasia Re: Za ile życie w Reading? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.16, 19:32
        Ja właśnie myślę o wyjeździe do tego miasta. Jak jest z praca bez znajomości języka?
        • Gość: x a francuski znasz? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 26.09.16, 19:58
          to sobie poradzisz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka