Dodaj do ulubionych

lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...?

IP: *.c9.msk.pl 06.04.06, 22:06
lecę już we wtorek, niewiele czasu mi zostało, a tu mnie różne informacje
dochodzą.... Mam dziecko, które zostawiam z mężem w PL. Czy do celów
podatkowych w IE muszę im przedstawić akt urodzenia dziecka (oczywiście
tłumaczenie przysięgłe)? Ichniejsze stawki są uzależnione od różnych
czynników, np. faktu posiadania dziecka.

Pomóżcie, co powinnanm zabrać ze sobą oprócz pieniędzy na początek,
paszportu, prawa jazdy, telefonu bez SIM'a?

Gdzie najlepiej, tzn w jakim Banku, załozyć tam konto, aby można było
przelewać mężowi co miesiąc kaskę bez dużych opłat?

Co jeszcze powinnam wiedzieć z organizacyjnych rzeczy? POMÓŻCIE
Obserwuj wątek
    • doris-13 Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 08:02
      halo pomocy, z dni roboczych został mi właściwie poniedziałek....
      nie chciałabym tłumaczyć przysięgle papierów, które mi są niepotrzebne, bo to
      do cholewci kosztuje (od 3 m-cy bezrobotna jestem)

pomóżcie coś, please...
      • kerryman Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 11:06
        halo - to brzmi ciut ponaglajaco. nie sadzisz ze to nie ladnie popedzac? bylo
        duzo czasu na przygotowania.
    • kerryman Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 11:04
      doris - dlaczego o to wszystko sie nie zatroszczylas wczesniej? przeciez nie
      zadecydowalas przedwczoraj o wyjezdzie, teraz masz niepotrzebny stres. takie
      rzeczy sie zalatwia pol roku naprzod a nie dzien przed wyjazdem.

paszport, dowod osobisty, prawo jazdy, telefon bez simlocka - ok, to chyba
      najwazniejsze. jakas karte do telefonu tez wez, na podroz na wszelki.

co do dziecka - jesli jedziesz na pol roku to nie wiem czy fakt posiadania
      dziecka ma jakies znaczenie. gdybys sie przeprowadzala z cala rodzina do IE to
      by byla inna sytuacja. jesli jedziesz na kilka miesiecy - bez dziecka - to fakt
      jego istnienia, ale pobytu w polsce ma nijakie znaczenie.

konto - chyba najlepiej w Bank of Ireland - przynajmniej do tej pory mam z nimi
      same dobre doswiadczenia a z AIB bywalo roznie. ale to tak duze banki ze ktos
      inny zaraz napisze - AIB najlepszy a Bank of Ireland do bani. Zaloz konto w
      takim, do ktorego ci bedzie blizej. samo zalozenie nic nie kosztuje i nie trwa
      dlugo, wiec zawsze mozesz zmienic bank pozniej.

a tak poza tym - nie podajesz zbyt duzo info o sobie, wiec trudno powiedziec.
      jesli sie nie czujesz 100% pewna w angielskim - koniecznie slownik i rozmowki.
      na miejscu nie spotkasz wielu osob chetnych do pomocy.
      hmm nic wiecej mi nie przychodzi do glowy.
      • Gość: doris Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? IP: *.c9.msk.pl 07.04.06, 13:13
        noż kurka wodna, tak się porobiło, że dokladnie we wtorek ni stąd ni zowąd było
        szybko video interview per Skype, uzgodneinie warunków płący i pracy no i od
        razu przyszło zapewnienie zatrudnienia na maila, no i stało się. Would you like
        this job? Yes of course I would like to - odparłam no i wieczorem już miałam
        bilet zakupiony i już.

W Polsce przez ostatnie 3 miechy szukałam intensywnie i w kraju i w IE.
        Wysyłałam mnóstwo aplikacji i tu i tu. Na te irlandzkie odzew był nijaki, ale
        za to jak się pojawił to konkretny i w dwa dni było wszystko ustalone.
        Nie sądizłam nidgy wcześniej, ż etak się to szybko potoczy :-) dlatego też się
        nei przygotowywałam wcześniej. Brzmi jak bajka? Eeee to rzeczywistość :-)
        Rzeczywiście stresująca bardzo, ale I am a strong woman :-)

Mój English hmmm intermediate mówią w Polsce. Z gościem się dogadałam odnośnie
        pracy więc jakoś pójdzie, ale boję się formalności gdyż one czasem w mother
        tonque są niezrozumiałe nawet :-)
        • Gość: hm Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 15:14
          doris powodzenia zycze :)
        • kerryman Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 15:19
          dasz sobie rade doris. to dopiero poczatek ale jesli faktycznie chcesz
          popracowac tylko kilka miesiecy to szybko zleci, az sie zdziwisz.
          • doris-13 Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 22:22
            no jasne, że chcę popracować, aczkolwiek najbardziej zależy mi na przebywaniu
            wśród anglojęzycznych ludzi. Liczę bardzo, że będę miała szansę na osłuchanie
            się z angielskim i zarazem boję się, żeby nie było za dużo Irish....

A że pół roku szybko zleci..... No pewnie wiesz co mówisz, aczkolwiek choć
            jestem w domku, słucham opowieści dziecka o tym co dziś się wydarzyło w szkole,
            rozmawiam sobie z mężem, któremu jak zwykle położę przed zaśnięciem prawą rękę
            na jego łysince... to już teraz za tym tęsknię i wydaje mi się, że po dwóch
            miesiącach złapię dołka i będę chciała do domu....

no ale raz kozie śmierć, stało się trzeba lecieć.
            Dziękuję Wam za informacje wszelkie.
            • kerryman irish 07.04.06, 22:54
              > osłuchanie się z angielskim i zarazem boję się, żeby nie było za dużo Irish

hehe. to ci akurat nie grozi. trzeba naprawde dluuuugo szukac zeby uslyszec Irish.
              owszem, sa tablice w 2 jezykach, miejscowosci w dwoch jezykach, nawet imiona sie
              nadaje oryginalne irish. ale co z tego, jesli ledwo kilka procent irlandczykow
              potrafi plynnie mowic po irlandzku. reszte tyle co Polacy pa ruski.
    • kerryman oasis 07.04.06, 11:16
      wiecej info znajdziesz na tej stronie:

www.oasis.gov.ie/
      a tutaj podstrona dla tych co sie wprowadzaja:

www.oasis.gov.ie/moving_country/moving_to_ireland/?CONTACTSID=273503508c111ca823be3201478c8815
      przy czym wiekszosc spraw dotyczy sytuacji, kiedy zamierza sie tu zostac. ale
      przeczytac i tak warto.
    • Gość: szkola Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 11:27
      kerryman wiesz ile szkol jezykowych teraz ma w ofercie nauke jezyka plus
      zalatwianie papierow na miejscu w UK i Irlandii .warto zainwestowac pare
      zloych .
      • kerryman Re: lecę 11.04 do Irlandii - czy muszę zabrać...? 07.04.06, 13:16
        > kerryman wiesz ile szkol jezykowych teraz ma w ofercie nauke jezyka plus
        > zalatwianie papierow na miejscu w UK i Irlandii .warto zainwestowac pare
        > zloych .

zdaje sobie sprawe i tym bardziej trudno mi zrozumiec dlaczego cieszy sie to
        mala popularnoscia. ludzie wola jechac w ciemno i wydac pareset euro przez
        pierwsze kilka tygodni szukania pracy.

a do tego watku to te info srednio pasuje bo autorka zaraz wyjezdza. zainestowac
        pewnie ze warto. potem 100 razy mniej stresu i kasa sie szybko zwraca. jak sie
        ostatecznie robota nie podoba zawsze mozna zmienic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka