Dodaj do ulubionych

Jazda z Polski do Anglii samochodem

IP: *.chello.pl 14.05.06, 11:43
Czy ktos moze jechal do Anglii samochodem z Polski i moze sie podzielic
doswiadczeniami? Ja jestem dosc mlodym kierowca ( mam prawko od 10 miesiecy)
ale juz troche zaprawilam sie w dluzszych trasach bo kilka razy w miesiacy
pokonuje trasy Wawa-Zakopane albo Wawa-Gdansk. Latem chcialam sie wybrac z
siostra (w sumie 2 osoby )do brata, mieszka w okolicach Newcastle. Myslimy o
jezdzie samochodem bo mozna wiecej rzeczy zabrac, zahaczyc po drodze o Francje
i zobaczyc co nieco no i na miejscu tez pozwiedzac. Nie wiem jednak czy taki
wyjazd nie wyjdzie nam duzo drozej od lotu tanimi liniami. Prosze o informacje
na temat mozliwego kosztu benzyny, oplat drogowych, promu na trasie
Wawa-Newcastle-Wawa. Gdybysmy chcialy leciec samolotem i potem dojechac do
brata autobusem wyjazd bedzie nas kosztowal jakies 1200zl na 2 osoby.
Ile taki przejazd by trwal,nie wliczajac ewentualnych pol-dniowych postojow we
Francji i Niemczech?
Obserwuj wątek
    • Gość: beata Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:40
      już kiedyś byłam z mężem w Anglii samochodem, w lipcu jedziemy kolejny raz
      dlatego moge ci podać :-)Z Warszawy do Londynu biorąc pod uwagę że przeprawe
      miedzy Francja a Anglią dokonacie przez Eurotunnel wygląda to następująco
      (podaje ci do Londynu bo Newcastle jest kilka a nie podałaś w której części
      Anglii, eurotunellem jest taniej niż promem). Z Warszawy do Londynu jest
      dokładnie 1650km (najszybszą trasą i w miare krótką). jeśli wykupicie
      stosunkowo wcześnie bilet na eurotunel tzn miesiąc wcześniej i zrobicie tak że
      bedziecie przejeżdżały miedzy 6 a 8 rano to bilet w jedną strone kosztuje
      69euro, między 8 a 12 104 euro,a po 12 140 euro. (to są ceny obowiązujące z
      miesięczną rezeerwacją). ja ci podaje orientacyja cene spalania benzyny 7l na
      100/km i wtedy za paliwo płacicie 460zl w jedną strone, do tego cena za
      eurotunel. w niemczech autostrady są bezpłatne, ale we francji kosztują i to
      sporo, ale jeśli bedziecie kierować sie na eurotunel to nic nie zapłacićie,
      gorzej jak bedziecie chciały pozwiedzać miasta francuskie to wtedy np. sam
      wjazd do Paryża kosztuje 15e + autostrady srednio + - 10euro za 100km to koszt
      autostrady we Francji. no a czas jeśli jedziecie we 2 i obie jesteście
      kierowcami, to prawie bez przerw można dojechać w 15h pod eurotunel. a dalej to
      już zależy gdzie bedziecie dokładnie w Anglii.
      jeśli macie jeszcze jakieś pytania to to moje GG 5440088.
      pozdrawiam
      • Gość: dubliner Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 83.141.121.* 15.05.06, 20:44
        tunelem wcale nie jest taniej - nigdy w zyciu !!!!!

2 tygodnie temu jechalem z Polski do Dublina i znalazlem prom z Dunkierki do
        Dover za 19Ł co wychodzi ok 28 EUR w jedna strone - zarezerwowalem go na ok
        tydzien przed przeprawa... tylko oczywiscie trzeba wybrac noc - to bylo o 2am...
        • Gość: elibre Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 22.05.06, 14:14
          a ja kupilem na 35min przed promem i kosztowal ok 100euro. Z tunelu nie moga
          korzystac samochody z instalacja LPG, z promow moga. Formalnie powinny miec
          minimalne ilosci paliwa, zarowna gazu jak i benzyny i wjezdzac na prom na benzynie.
      • Gość: peter Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.cable.ubr02.knor.blueyonder.co.uk 05.07.06, 20:53
        a powiedzcie mi, czy za wjazd do centrum londynu trzeba placic jakies dodatkowe
        pieniadze? tnx
    • Gość: Crusader Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.range86-131.btcentralplus.com 14.05.06, 23:55
      W ciągu ostatnich 8 miesięcy pokonałem tą trasę samochodem dwukrotnie: ze
      Śląska, promem z Holandii(raz do Newcastle upon Tyne) i przez Anglię na
      wybrzeże Morza Irlandzkiego- trasa ok. 1450 km.
      Co do szczegółów dot. wszystkich połączeń promowych do i z UK - polecam stronę:
      www.directferries.co.uk/
      Można sprawdzić wszystkie opcje i ceny i zakupić bilet, który odbiera się
      bezposrednio na przystani, przed wjazdem na prom.
      Generalnie można przyjąć, że tanie linie lotnicze (ale tanie i z biletami
      kupowanymi odpowiednio wcześniej, a nie na ostatnią chwilę) zawsze będą cenowo
      lepsze i wygodniejsze (czas).
      Natomiast przy samochodzie dochodzi niewątpliwy atut pt. ilość zabranego bagażu.
      Samej trasy - poza drogami w Polsce, choć przy jezdzie ze Śląska nie można
      narzekać (autostrada)- można się nie obawiać. Autostrady w Niemczech są bardzo
      dobre, a jazda, nawet długa, nie męczy. Podobnie jeżeli chodzi o Holandię.
      Jeżeli chodzi o zużyte paliwo, to wszystko zależy od szybkości jazdy, bo w
      Niemczech nie ma żadnych ograniczeń. Mam diesla (1900 ccm) i przy ekonomicznej
      jeździe zużyłem 5,5 l/100km., ale jak raz chciałem być szybko, to wyszło 7,5
      l/100 km. Natomiast jeżeli chodzi o ceny paliwa, w Holandii paliwo jest o ok. 5-
      10% tańsze niż w Niemczech.
      To tyle uwag - mam nadzieję, że na coś się przydadzą.
      • Gość: beata Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 08:30
        witam, sprawdziłam sobie ceny promu, i wychodzi to korzystniej niż
        eurotunnelem, chcialam tylko spytać czy są jakieś dodatkowe oplaty poza ceną?
        (chodzi mi o to czy są jakieś opłaty jak na lotniskach, itp) bo nie moge sie
        doszukać a nie chciałabym sie rozczarować na miejscu.
        dzięki
        pozdrawiam
        • kerryman Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 15.05.06, 14:14
          cena biletu na prom sklada sie z:
          1. oplaty za samochod
          oraz
          2. oplaty za kabine
          lub
          3. oplaty za tzw fotel lotniczy

w wiekszosci biur turystycznych wytlumacza ci to w ten sposob: poniewaz w
          samochodzie siedziec nie mozesz, musisz wziac kabine albo miejsce w fotelu
          (rezerwacja)
          jednak na promie okazuje sie ze takiego musu nie ma, bilet sprawdza sie tylko
          przy wejsciu - reszty latwo sie domyslec.
          • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 15.05.06, 20:18
            Płynąłem promem 4 razy i jeszcze za kabinę ani fotel nie płaciłem - są to
            dodatkowe opcje. Można sobie usiąść gdziekolwiek (krzeseł, foteli i stoliczków
            do wyboru), albo kręcić się po pokładzie, obżerać w restauracji lub zabawiać w
            kasynie, na niektórych promach da się znaleźć ciemny cichy zakątek gdzie można
            się zdrzemnąć, a na innych niestety wszędzie jaskrawe światło, tłum i hałas.
            Najczęściej cena biletu jest ta sama niezależnie czy samochodem jedzie jedna czy
            cztery osoby.
          • Gość: nah Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.plus.com 19.05.06, 10:18
            To co piszesz doityczy tylko promow, ktore plyna przez czas dluzszy niz kilka
            godzin - np. prom nocny Harwich - Eisberg (pisze z pamieci, moge sie mylic co
            do miast/pisowni) plynie cos kolo 10 godzin i wymagana jest kajuta (DFDS).
            Promy przez kanal, na trasach Calais/Dunkierka - Dover plyna okolo godziny i
            placisz tylko i wylacznie za samochod. Na pokladzie sa miejsca dla siedzenia,
            bary, restauracje itp. niemniej za sam fakt siedzenia nie placisz.

Co do oplacalnosci. Eurotunel jest chyba najdrozszy a zysk okolo 20minut jest
            niewarty tej kasy. Najtaniej mozna sie dostac za pomoca P&O Ferries oraz
            SpeedFerry. Ten pierwszy ma wiecej polaczen i latwiej cos sobie dobrac, przy
            czym ceny potrafia wachac sie w granicach od £25 do £100. SpeedyFeries plywa z
            Boulogne (kawalek dalej niz Calais) i ma cos 4 czy 5 promow na dobe, ale za to
            mozna juz kupic bilet za £19. Bilety na te promy obejmuja
            samochod "standardowy" czyli o dlugosci do 5m, moze byc z rowerami na dachu
            (tak plynalem i nie doplacalem) oraz kierowce i pasazerow (chyba 4, ale nie dam
            glowy).
            TO co sie placi w momencie rejestracji to wszysztko. Nie ma zadnych dodatkowych
            ukrytych oplat, chyba ze wypelniajac formularz na stronie celowo/przypadkowo
            zafalszujesz informacje.
            Zainteresowani znajda sobie sami linki do stron przewoznikow.
            Pozdrawiam
      • joleg1 Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 25.05.06, 19:17
        Witam!
        Chciałam spytać czy konieczne jest zakupienie biletu drogą internetową czy
        mozna to zrobić na miejscu?

Będę wdzięczna za odpowiedź.
        • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 25.05.06, 20:05
          Na miejscu może się okazać, że nie ma miejsc, więc lepiej kupić wcześniej...
          • joleg1 Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 26.05.06, 10:13
            O.K, tylko jak zgłosić, że jedzie się z psem???
            • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 26.05.06, 19:48
              Przed wjazdem na prom musisz zgłosić, że masz zwierzaka, pokazać jego paszport,
              pozwolić na odczytanie wszczepionego mu chipa i uiścić dodatkową opłatę za
              przewóz zwierza, ok. 40 euro, nie pamiętam dokładnie.
              Wcześniej przez internet kupujesz bilety dla samochodu i dwunożnych pasażerów.
              • joleg1 Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 28.05.06, 21:16
                Naprawdę serdeczne dzięki!!!
    • kerryman uwazaj na znaki we francji i koniecznie... 15.05.06, 14:23
      ...trzymaj sie autostrad.
      francja to zupelnie inny kraj niz Niemcy. na autobahnie sie nie ma jak zgubic,
      we francji wszystko jest pokrecone. znikoma ilosc znakow orientacyjnych,
      wjezdzasz na autostrade zakreconym slimakiem, zaraz za wjazdem ogarnia cie
      watpliwosc - czy aby na pewno dobrze wjechalas. bedziesz musiala przejechac
      kilkanascie - kilkadziesiat kilosow, zeby doczekac sie na znak.
      stacje benzynowe bardzo rzadko, niektore pozamykane. bardzo malo stacji
      otwartych cala dobe caly tydzien - idiotyzm. jak jechalismy 1 maja (swieto
      pracy) cudem bylo znalezc otwarta.
      chcielismy pozwiedzac okolice, ktore faktycznie sa piekne, przynajmniej w
      Normandii. skonczylo sie na niepotrzebnych nerwach. autostrady sa platne (w
      przeciwienstwie do niemieckich) ale nie kosztuja az tak duzo.
      jesli jednak zdecydujecie sie na dluzsza wycieczke po francji - wyjedzcie
      wczesniej z dzien lub dwa.
    • Gość: Martyna Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.udn.pl 15.05.06, 20:27
      Aniu, ja osobiscie nie jechalam samochodem do anglii, ale ostatnio moi znajomi
      wybrali sie z londynu do Polski i z powrotem i powiem bardzo źle to wspominają,
      oczywiscie drozej im to w sumie wyszlo i mowią ze juz nigdy wiecej. Po prostu
      oprócz kosztów jest straszna męczarnia i mówią ze nikomu nie zycza.
      • Gość: dubliner Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 83.141.121.* 15.05.06, 22:36
        Ja jechalem z kolega z Bratyslawy do Dublina... ok 2100 km. Owszem troche
        meczace, ale trzeba choc raz stanac gdzies na dluzej i sie przespac.
        Ogolnie wyprawe oceniam bardzo pozytywnie, bezproblemowo przejechana cala trasa
        - trzeba sobie odpowiednio przygotowac mapy i opisy (viamichelin.fr lub .com ,
        albo tez map24.de lub co.uk ...).
        Przy najblizszej okazji to powtorze!
        A co do kosztu to fakt ze drozej niz tanimi liniami lotniczymi, ale naprawde
        warto... chociazby dla walijskich miasteczek, ktore objechalismy - wiedzac ze
        mamy jeszce sporo czasu do nastepnego promu!
    • Gość: [zerocool] Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 194.65.141.* 18.05.06, 18:32
      z centrum PL do Londynu to ok 1650 km

Oczywiście najgorszy, najbardziej uciążliwy kawałek to w PL (dziury, dziury,
      dziury i brak autostrad!) do granicy z Niemcami. Potem super drogi do samego
      Londynu.

Prom (PO Ferries, Calais do Dover) - 40 funtow w jedna strone (za auto typu
      Renault Clio, ceny zależą od gabarytów auta).

Benzyna na trasie wszędzie mniej więcej tak samo kosztuje ALE wszędzie poza PL
      jest znacznie lepszej jakości (np. zatankowałem a Aachen i na baku zrobiłem 600
      km; jak tankowałem w PL to 500 km było niezłym osiągnięciem!).

WAZNE i prosze tego nie ignoruj - ZATRZYMAJ SIE gdzies po drodze chocby na 4, 5
      godzin drzemki i nie próbuj jechac bez przerwy.

Powodzenia i szerokiej drogi.
      • Gość: elibre Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 25.05.06, 01:19
        "Benzyna na trasie wszędzie mniej więcej tak samo kosztuje ALE wszędzie poza PL
        jest znacznie lepszej jakości (np. zatankowałem a Aachen i na baku zrobiłem 600
        km; jak tankowałem w PL to 500 km było niezłym osiągnięciem!)."

moze i lepsza ale nie da sie porownac jazdy po niemieckiej autostradzie i po
        polskich dziurach gdzie co chwila wyprzedzasz poloneza albo ciagnik...
    • Gość: s. Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.06, 09:41
      Na przejazd Niemiec najlepiej przeznaczyć dzień, autostrady są tam zbyt
      doskonałe i w nocy na dłuższą metę oko samo się zamyka.
      W razie ataku senności, zatrzymaj się na chwilę, zrób ze cztery rundki dookoła
      samochodu, głęboko oddychając, powinno pomóc i dalej w drogę.
      Jak pojawią się halucynacje (np. znaki chcą rzucić się pod koła, lub nagle
      zaskakujące cienie), wtedy łatwo popełnić błąd - zatrzymaj się KONIECZNIE i
      chwilkę prześpij, nawet na kierownicy, to pomaga.
      Zbytnie załadowanie samochodu=prawie pewne trzepanie samochodu na granicy
      pol-niem, w poszukiwaniu szlugów i benzyny. Grozi to także na autostradach w
      niem. ale to raczej grozi samochodom na angielskich blachach.

Jeśli przyjedziecie wcześniej na prom, w tym samym dniu pytajcie się czy jest
      dopłata do biletu na wcześniejszy prom. My nie dopłacaliśmy nic.Jak prom macie
      np. o 1pm. a chcenie jechać o 22 to dopłata jest pewna.(płaciliśmy ok. 20 euro)

Kantor na promie jest otwarty tylko chwilowo, maszyna bierze dużą prowizję.

Żeby sprawdzić się jako kierowca proponuję udać się w godzinach szczytu do
      Swindon, nie dość, że ruch lewostronny to :
      www.swindonweb.com/life/lifemagi0.htm
    • Gość: g0nzo Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.os1.kn.pl 20.05.06, 12:38
      siema

ja osobiscie jechalem juz dwa razy samochodem do UK. osobiscie polecam to
      rozwiazanie - chociaz jest dosc drogie. Jednak za wyborem samochodu przemawia
      mobilnosc na miejscu - a to jest duuuuuzy plus.

Ja jadac do Szkocji wybralem opcje przez Amsterdam. Wiekszosc plynie przez Dover
      - ale ja tego nie polecam. Prom z Amsterdamu plynie bezposrednio do Newcastel.
      Zajmuje mu to 14 h w czasie ktorych mozecie sie wyspac odpoczac i umyc! Luksus
      za ktory warto zaplacic te 40 funtow.

oto link do promu: www.dfds.co.uk/DSW/EN

Z Wroclawia do Amsterdamu jest okolo 1000 km. paliwo licz po 1 euro. Nam zajelo
      to 9 godzin.

Jesli chodzi o jazde w niemczech jest bezplatna. Pamietaj! nie wlaczaj
      awaryjnych jak chcesz komus podziekowac za wpuszczenie! skarajnie lewy pas jest
      zarezerwowany dla biznesmenow w BMW :) (180 km/h).

Nie zapomnij zwiedzic amsterdamu :D koniecznie noca ehehehhehe

pozdro
      • Gość: dom Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 20.05.06, 12:48
        mistzru za prom zaplaciles 40 fuli??mnie jakos wychodzily ceny powyzej 200....
        • edavenpo Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 20.05.06, 13:10

Jak slysze teksty w stylu:

"W razie ataku senności, zatrzymaj się na chwilę, zrób ze cztery rundki dookoła
          samochodu, głęboko oddychając, powinno pomóc i dalej w drogę.
          Jak pojawią się halucynacje (np. znaki chcą rzucić się pod koła, lub nagle
          zaskakujące cienie), wtedy łatwo popełnić błąd - zatrzymaj się KONIECZNIE i
          chwilkę prześpij, nawet na kierownicy, to pomaga."

... to mnie trzesie!

Do hotelu wyspac sie jak normalni ludzie a nie czekac az sie halucynacje
          pojawia! POtem karambole na autostradzie i mnostwo ludzi ginie bo jeden z drugim
          wala po 24h bez odpoczynku. Ostatnio policja w UK wprowadzila dodatkowe kontrole
          kierowcow ciezarowek i co sie okazalo? Ze jest mnostwo kierowcow ze Europy
          wschodniej i Centralnej ktorzy robia trasy rzedu kilku tysiecy kilometrow bez
          odpoczynku i bez zmiennika - bo oszczednie!
          • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 20.05.06, 15:00
            edavenpo napisała:
            > ... to mnie trzesie!
            > Do hotelu wyspac sie jak normalni ludzie

Nie trzeba zaraz hotelu, jeżeli się czuje, że się już nie daje rady, to się
            zatrzymuje na najbliższym sensownym postoju, rozkłada siedzenie i ustawia budzik
            na 2-3 godziny później. Problem polega na tym, żeby umieć ten moment wyczuć...

Poza tym wszytko zależy od indywidualnej wytrzymałości i dnia, różnie bywa. Raz
            po całym dniu pracy sam jechałem ciurkiem 26 godzin (tylko z 2-godzinną przerwą
            na prom i czterema 5-minutowymi tankowaniami) i w ogóle nie czułem potrzeby snu,
            udało mi się zasnąć dopiero 4 godziny po przyjeździe. Innym razem mimo że
            wyruszyłem rano wypoczęty, musiałem się po drodze przespać 3 godziny, bo już nie
            dawałem rady.

Osobom z małym doświadczeniem na długich trasach polecam robienie częstszych
            odpoczynków, organizowania chociaż 20-minutowych drzemek, które mimo że krótkie,
            bardzo dużo dają.
            • edavenpo Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 22.05.06, 08:35

Tak naprawde to mozesz spac gdzie chcesz byles spal.

Nie chcialabym byc w aucie obok podczas tego 26-godzinnego maratonu. Wybacz ze
              tak obcesowo ale uwazam ze jechanie non-stop 24 za rownie nieodpowiedzialne jak
              jazda po pijaku i jest w UK karalne jesli spowodujesz wypadek i udowodnia ci
              brak odpoczynku. Twoja wlasna ocena stanu w jakim jestes po 36 godzinnej
              bezsennosci jest subiektywna - jedziesz na adrenalinie ktora wydziela sie bo
              sie stresujesz brakiem snu (stad nie mogles zasnac kilka godzin po) ale twoje
              reakcje beda spowolnione tak czy tak.

Przypomina mi sie ten filmik pokazywany w telewizji jako czesc kampanii
              Tiredness kills:

‘John died in his sleep.
              He was warm and comfortable
              and doing 70 mph on the motorway’

Linki na ten temat.

www.brake.org.uk/index.php?p=601
              www.thinkroadsafety.gov.uk/campaigns/drivertiredness/drivertiredness.htm
              • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 24.05.06, 00:45
                Edavenpo, możesz nie wierzyć, ale swój organizm znam bardzo dobrze i wiem w
                jakim jestem stanie, zdarzało mi się w życiu przerywać podróż kilkanaście
                kilometrów od celu, bo wiedziałem, że dalsza jazda byłaby niebezpieczna. I o to
                mi właśnie chodziło, że każdy musi poznać swój organizm, żeby wiedzieć gdzie
                jest granica, i jeszcze sporo przed nią się zatrzymać.
                Z tą jazdą ponad 24 godziny to czasem sam się sobie dziwię, na początku Niemiec
                bardzo mi się chciało spać, chciałem się zatrzymać na najbliższej stacji, a tu
                nagle wszystko przeszło i to tak skutecznie, że później w domu nie mogłem
                zasnąć. Czasem tak bywa, że jeżeli przekroczy się pewien etap, to człowiek jest
                zupełnie rozbudzony i może nie spać następne 24 godziny (miałem tak kilka razy
                przy innych okazjach niż jazda samochodem). Refleks miałem dobry, bo pod
                Koninem gość mi nagle wyjechał prosto przed maskę i bez problemu go ominąłem.
                Nie mówię że jestem jakimś mistrzem kierownicy, ale nie mierz wszystkich jedną
                miarą. W pracy mam kolegę dla którego 3-godzinna podróż jest już totalnie
                wykończająca.
          • Gość: monika Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.centertel.pl 23.05.06, 01:07
            nareszcie ktoś normalny!!!!!
        • Gość: g0nzo Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.os1.kn.pl 20.05.06, 14:38
          tyle wychodzi na leb.
          ja mam juz bilet i na ekipe wyszlo mi 140 pałndsuf.
          pozdro
    • Gość: aaa Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.cable.ubr02.donc.blueyonder.co.uk 21.05.06, 23:58
      Czesc jechalam wraz z moim chlopakiem z Anglii do Polski samochodem.Z jednej
      strony to fajnie bo mozna zwiedzic przy okazji inne panstwa,ale sama podroz
      jest bardzo meczaca zwlaszcza jak jest jeden kierowca.Jesli nie posiadasz
      zadnej mapki to podaje namiary na stronke ktora wybierze ci trase i krok po
      kroku pokaze Ci jak jechac do celu.Moze sie przyda bo mi sie przydala bardzo:
      www.viamichelin.com
      wpisujesz tam swoj adres i kod pocztowy a nastepnie adres i kod pocztowy miasta
      do ktorego sie kierujesz.Zycze powodzenia
      • Gość: tomaszeko Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.e7even.com 22.05.06, 21:08
        Cieniasy!!! jak sie nie czujecie na silach to lecie samolotem. Przed pierwsza
        podroza jest strach i adrenalina ale jak ktos w swoim zyciu pobalowal pare nocy
        non stop to powinien dac rade bo wie na co go stac. Nie glosmy propagandy ze sie
        nie da rady. Jak jest jeden kierowca to przerwa 2-3 godzinna jest pewna. przy
        dwoch osobach prowadzacych mozna jechac non-stop (chocby zmiana byla tylko na 2
        godziny). Ja polecam jazde dla dwoch kierowcow ze zmiana obowiazkowa co 2 h. Bo
        nawet jak sie nie jest zmeczonym to ten co nie prowadzi meczy sie tak
        samo-oczekiwaniem na swoja zmiane (kiedy to nastapi). Jak z gory jest ustalone -
        zmiana co 2 h - wszystko jest klarowne i czlowiek jest w stanie pzymknac oko. Ja
        mam za soba jazde 36-godzinna i wcale nie nazekam - zadnych halucynacji nie
        bylo- byla tylko odpowiedzialnosc za pasazerow. Pod koniec po 45 minutach
        powiedzialem zmiana i nie bylo to zadnym wstydem! A jak kolego powiedzial ze on
        tez nie moze to po prostu byl postuj godzinny bez zadnego szemrania ze marnujemy
        czas. Ludzie - odpowiedzialnosc przede wszystkim i brak wstydu za to ze sie jest
        zmeczonym! Ale 24 h za kolkiem to nie jest jakis wyczyn i zadnej amfy do tego
        nie potrzeba tylko oleju w glowie i ODPOWIEDZIALNOSCI!
        • Gość: Robert Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 81.144.199.* 26.05.06, 18:23
          jeszce takie pytanie nie padlo naprzyklad prom do dover w speedferries przez
          internet kosztuje okolo 19 funtow w sierpniu tylko nie bardzo chce zamawiac
          przez neta wiec jaki jest koszt biletu przy zakupie na miejscu ktos juz to
          praktykowal samochod jest standardowy i 4 osby na pokladzie a moze lepiej
          jechac z holandi promem tez prosze o jakies komentarze
          dzieki wielkie
          • tonybleeer Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem 26.05.06, 20:36
            no wlasnie, np. z Hook of Holland do Harwich tez sa promy, ale sprawdzalem ceny
            i to na miesiac przed- niestety ceny najnizsze okolo 120 Euro :( wiec chyba sie
            nie oplaca Mnie niestety tez czeka jazda samochodem do Anglii
          • Gość: chlop_ze_wsi Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.range81-132.btcentralplus.com 27.05.06, 02:55
            jedz na dunkierke promem nortwitch najlepiej w środku tygodnia i na godz 2 albo
            4 w nocy .wtedy jaest najtaniej.prawie same cieżarówki tymi liniami pływają.
            promy szału też nie robią ale nie oto chodzi.
            • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 27.05.06, 11:13
              Gość portalu: chlop_ze_wsi napisał(a):
              > jedz na dunkierke promem nortwitch najlepiej w środku tygodnia i na godz 2 albo
              > 4 w nocy .wtedy jaest najtaniej.prawie same cieżarówki tymi liniami pływają.

Ciężarówki i Polacy, 2 razy płynąłem takim promem i co trzeci samochód był polski :)
              • Gość: chlop_ze_wsi Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.range81-156.btcentralplus.com 30.05.06, 02:45
                ile płaciłeś ba ja 59 qi w jedną z marszu.
                • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 30.05.06, 19:24
                  Kupiłem bilet z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, zapłaciłem 19 funtów. Taniej
                  się chyba nie da.
                  • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 30.05.06, 19:25
                    Aha, płynąłem po północy promem Norfolkline z Dover do Dunkierki.
            • Gość: Robert Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 81.144.199.* 30.05.06, 19:28
              a jaki koszt tego promu w nocy kupujac na miejscu ??
              jeszce probuje znalesc na necie ceny i wydaje mi sie ze chyba najatniej powinno
              byc do dower z francji bo to najkrotsza droga dla promu 55 min kus wiec
              logocznie ceny powinny byc najnizsze ale moge se myslic doradzcie cos
              pozdrawiam
              • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 30.05.06, 20:55
                Logika jest taka, że im krótsza podróż tym wyższa cena. Najszybszy i najdroższy
                jest tunel, potem są promy Dover-Calais, a następnie Dover-Boulogne i
                Dover-Dunkerque. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od pory dnia (nocy) i
                lokalnych zawirowań.
                • Gość: dubliner Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: 83.141.121.* 02.06.06, 00:19
                  ja tez jechalem ostatnio za 19 funtow Norfolkline z Dunkierki do Dover, bilet
                  bukowany na ok 10 dni przed przeprawa, oczywiscie w nocy, bo wtedy sa najtansze
                  jazdy, sporo szukalem i to jest prawdopodobnie najtansza opcja z kontynentu do
                  Wielkiej Brytanii...
                  a potem jeszcze nastepnej nocy z Holyhead w Walii do Dublina, Irishferries za
                  okolo 96 funtow... tez najtansza opcja
                  • Gość: kamilos Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 22:19
                    a czy ktoś może wyrazić opinię na temat lini SeaFrance? jakieś przeciwskazania
                    aby płynąć z nimi z Calais do Dover? jest o Ł25 tańsza od P&O.
                    • Gość: tomaszeko Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.e7even.com 19.06.06, 23:20
                      Z Dunkierki do Dover 21,5 funta - placone dwa dni przed terminem. Na parkingu 10
                      km przed dunkierka trafilem na kontrole celna i mi auto zaladowane po dach
                      przeszukiwali, pytajac o fajki i tabletki na przyrost miesni.
                      • Gość: tomaszeko Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.e7even.com 19.06.06, 23:24
                        A i jeszcze powiem ze jechalem sam, 24 h z Lodzi do Manchesteru w tym 2 h snu w
                        Dunkierce (bylem o 3 a prom byl o 6 rano), 1700 km (w okolicach dortmundu sa
                        spore roboty i nie ma gdzie zjechac na pas awaryjny zeby sprawdzic droge - i tam
                        zamiast na Antwerpie pojechalem na Arnhem.
                    • Gość: Ralph Re: Jazda z Polski do Anglii samochodem IP: *.server.ntli.net 19.06.06, 23:24
                      SeaFrance, przeciwwskazania?
                      Płynąłem dwa razy i nie udało mi się znaleźć cichego i nie zalanego jaskrawym
                      światłem kąta. Wcześniej pływałem Norfolkline do Dunkierki i zawsze dawało się
                      znaleść ciemną salę i godzinkę się zdrzemnąć.
                      • Gość: mixi a czemu nkt nie pisze IP: *.range86-133.btcentralplus.com 06.07.06, 16:42
                        Ze niedoswiadczony kierowca moze miec problemy z "odwrotnym" ruchem w Uk???
                        \Wrabie sie na rondo nie w te strone i po zawodach...Tego sie autorka watku nie
                        boi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka