Dodaj do ulubionych

Referencje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:33
Witam serdecznie wszystkich.
Szukam pracy w uk przez internet rozsyłając CV.Jedna z agencji odpowiedziała że ma dla mnie pracę jednak domaga się referencji(w CV-not available).Ze względu na moją działalność związkową obawiam się(jestem pewien),że pracodawca nie wystawi mi pozytywnych.Ma ktoś pomysł jak z tego wybrnąć?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: Referencje 12.06.06, 12:47
      tzn nie wystawi ich w ogole bo nie wystawia sie referencji negatywnych. Nie
      wiem czy masz podstawy do obaw bo dzialalnosc zwiazkowa nie moze byc powodem do
      szykanowania i w razie czego mozesz decyzje zaskarzyc (wiem, ze bedzie za
      pozno...). Jestem dobraqj mysli. Znam kilku zwiazkowcow, ktorzy zmieniali prace
      bez komplikacji, sam jestem zwiazkowcem i nikt nie robi mi z tego powodu
      zadnych trudnosci.
      • Gość: zmartwiony Re: Referencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:57
        Przepraszam zapomniałem dodać że obecnie jeszcze pracyję w Polsce i chodzi o polskiego pracodawcę.Jak w ogóle załatwia się te referencje-iść do dyrektora(który notabene czuje straszliwy afront do nas związkowców)i zapytać czy byłby uprzejmy odpowiedzieć na telefon z uk?Pytam poważnie bo nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem.

Pozdrawiam.
        • Gość: :-) Re: Referencje IP: *.ds.pg.gda.pl 12.06.06, 13:24
          Skoro nie lubi związkowców powinno mu byc na ręke, że się jednego pozbyje.
          • kicior99 Re: Referencje 12.06.06, 13:30
            ale pewnie bedzie mu chcioal naswinic. Trzeba bylo zamiast tel. do dytrektora
            dac do union representative ;)))
    • Gość: hmm Re: Referencje IP: 81.219.27.* 12.06.06, 14:59
      twoj pracodawca musi, jesli sie na to zgodzi, wystawic ci referencje pozytywna
      chyba ze w twojej teczce pracownika istnieje nagana, upomnienie, albo jakis
      wyrok sadowy, jesli jednak nic takiego nie masz, twoj pracodawca zlamie kodeks
      pracy wystawiajac ci inne nie zgodne z prawda referencje, poczytaj kodeks pracy.

Polski pracodawca nie ma obowiazku wystawiania referencji, moze do zrobic na
      twoja prosbe, prosbe nowego pracodawcy

porozmawiaj z szefem i juz, najlepiej niech wystawi ci na pismie i bedziesz
      mial dokument :)
      • kierunek_zachod Re: Referencje 12.06.06, 23:50
        Problem w tym, ze "oni" czasem dzwonia i te referencje potwierdzaja ... warto
        wiec ex-szefa uprzedzic, zeby uniknac telefonu z zaskoczenia.

Chociaz z drugiej strony .. czy Twoj obecny mowi po angielsku ? Jesli nie albo
        mowi slabo, to problem poniekad z glowy - moze sprobuj dostac referencje po
        polsku i je przetlumacz (jakis przysiegly ?) - a nowemu pracodawcy wytlumacz w
        czym rzecz. Tak czy siak sie bedzie dziwil ;-)

Jak najlepiej zalatwic referencje na papierze ? Doswiadczenie pokazuje, ze o
        wiele szybciej i skuteczniej jest nasmarowac cos samodzielnie i zaniesc
        szefowi "do podpisu". Jesli sie z czyms nie zgadza - niech sam zmienia.

Plusy :
        + szef nie musi lamac sobie czaszki co i jak w referencjach napisac -
        oszczedzasz czas
        + podkreslisz to, co Twoim zdaniem bedzie wazne dla przyszlego pracodawcy (np.
        punktualnosc ? kreatywnosc ? cokolwiek innego Ci wpadnie do glowy)
        + trudniej bedzie Ci odmowic, jak przyjdziesz z gotowym papierem ;-)

Gud lak !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka