Dodaj do ulubionych

kierowca w Angli

18.07.06, 13:11
chciałbym rozpocząć pracę w Anglii jako kierowca (mam C+E).Czy będę musiał
przejść w Anglii jakieś testy medyczne i psychologiczne? Jeśli tak to ile to
kosztuje i cz bbędę musiał za nie płacić? Co jeszcze będę musiał tam
załatwiać? Czekam na Wasz rady.
Obserwuj wątek
    • nieszka2006 Re: kierowca w Angli 18.07.06, 14:48
      Przede wszystkim najwazniejsze jest zalatwienie sobie pracy jeszcze w polsce. i
      nie boj sie polskich agencji nawet jesli beda cie ciac na stawce godzinowej to
      i tak zyskasz doswiadczenie. Jak przyjedziesz obok takich spraw jak pozwolenie
      na prace musisz wyslac swoje prawo jazdy do dvla (wydzial komunikacji w uk) z
      wypelnionym drukiem d1 lub d2 i 2 zdjeciami i 30 funtami (oplata wczesniej
      uiszczona na poczcie lub za posrednictwem credit card). No to tyle. Nie ma
      zadnych testow psych i badan. No chyba ze bedziesz wozil cos specjalnego to i
      tak bez certyfikatow nie masz szans. Zalatw prace z polski bo tutaj bez
      doswiadczenia praktycznie nie przyjmuja kierowcow. Jakby co sluze info bo moj
      maz jest self-employed i jest rowniez driver.
      • jureg1 Re: kierowca w Angli 18.07.06, 18:45
        dzięki za rady. Gdyby przyszło Ci do głowy coś ważnego napisz jeszcze
      • juleczka2005 Re: kierowca w Angli 18.07.06, 22:40
        nieszka czy oby z ta wymiana prawa jazdy to nie jest tak ze do 1 roku moze
        spokojnie jezdziz na polskim unijnym prawku???????????? To nie zmienia
        oczywiscie faktu ze bardziej na to patrza pracodawcy i wola zeby miec
        wymienione na brytyjskie ale nie jest to warunek. Bynajmniej mój luby pracuje
        jako kierowca i jezdzi na nowym polskim prawku - oczywiscie mysli o zmianie bo
        coraz bardziej pracodawcy chca aby bylo brytyjskie.
    • delfin43 Re: kierowca w Angli 18.07.06, 20:44
      ja też chciałbym pracować a Anglii jako kierowca ale jestem karany /wyrok w
      zawieszeniu w sprawie gospodarczej/. Czy mogę się ubiegać o taką pracę?
      Napiszcie to dla mnie ważne.
      • nieszka2006 Odpowiedzi na pytania 18.07.06, 23:41
        W odpowiedzi na wasze posty:
        - w niektorych firmach wymagane jest nowe brytyjskie prawo jazdy (zasady health
        and safety) co jest dla mnie bzdura,
        - jesli zawodowo pracujesz w uk powinienes stosowac sie do przepisow swojego
        pracodawcy
        - czesc firm ma ubezpieczone samochody na kierowcow posiadajacych tylko i
        wylacznie prawo jazdy uk
        - niektore nowe juz samochody wyposazone sa w elektoniczne karty- tachografy
        ktore wydawane sa tylko dla osob posiadajacych prawo jazdy brytyjskie (glownie
        kieruja sie zarzadzeniem wewnetrznym firm)
        - wiele agencji wynajmujacych self-employed drivers wymagaja doswiadczenia a co
        za tym idzie prawa jazdy wydanego w uk
        - zgodnie z przepisami brytjskimi nalezy miec prawo jazdy brytjskie jesli
        pracuje sie zawodowo jako kierowca m.in dla wpisywania punktow karnych (kiedys
        bylo papierkowe prawo jazdy bez zdjecia obecnie juz sie tego nie wydaje)
        - jesli pracodawca nie wymaga od ciebie podania zaswiadczenia o niekaralnosci
        nie musisz sie przyznawac ze byles karany w polsce, przypominam ze jesli minie
        termin zawieszenia nalezy dowiedziec sie kiedy zwrocic sie o wykasowanie z
        rejestru skazanych to sie samoczynnie nie robi, nalezy pilnowac terminow....
        To tyle moich odpowiedzi jak macie pytania to walic smialo. Czasem szybko nie
        odpowiem ale sluze moja wiedza. Najgorzej jest zaczynac wiem cos o tym ale za
        nami to juz dawno dawno. Od lat mamy residential permit wiec nic w tym kraju dla
        nas nie jest straszne. Pozdrawiam wszystkich
        • delfin43 Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 12:24
          słyszałem, ze aby dostać pozwolenie na pracę w UK potrzebne jest zaświadczenie o
          niekaralności. Jak to jest naprawdę?
          • ja_alexander Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 12:48
            W niektorych pracach tak w innych zalezy od pracodawcy. Jak kolwiek od nowego
            roku przepisy te zostaly zaostrzone wiec czasem pracodawca nie chce ryzykowac.
        • grubasek73 Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 16:29
          A jak jest z zarobkami?
          To znaczy ile można wyciagmnąć? Orientuje się ktoś?

Chodzi mi o to, na co lepiej się nastawiać? Na ciężarówki czy autobusy (mam
          C+E i D) Gdzie wiecej pracy i która jest lepiej płatna?

Ile - tak orientacyjnie - zarabia się po kilku latach?
          • nieszka2006 Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 17:28
            jesli chodzi o zarobki kierowcow wszystko uzaleznione jest od firmy, tzn:
            - jesli to jest firma ktora sciagnela cie z polski poprzez agencje bedziesz
            dostawal okolo 5-7 funtow na godzine
            - jesli masz doswiadczenie i sam sobie znalazles prace stawka idzie w gore 8-10,
            - jesli jestes self-employed od 10 do 18 za godzinke
            moje zrodlo to doswiadczenie mojego meza. w tej chwili zarabia od 10 do 18 za
            godzine. I jego podatek to czasem 17 pensow za tydzien. Fajnie nie?
            co do doswiadczenia kilkuletniego to tutaj nie ma znaczenia w tym zawodzie nie
            ma dodatku za wysluge lat. A i jeszcze wazna sprawa. Zanim przyjedziecie do uk
            ludzie nauczcie sie jezyka angielskiego bo to wstyd doprawdy!!
            • zazu2 Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 17:43
              Tez jestem selfemployed, ale z taxem, NI i innymi napewno nie jaest tak rózowo
              jak piszesz. Chyba ze masz bardzo niski dochód
              • nieszka2006 Co do podatku i ubezpieczenia 19.07.06, 20:10
                Moj maz ma tygodniowo okolo 700-900 funtow na czysto. Ma niski podatek bo ma
                duzo wydatkow, przede wszystkim odlicza sobie odziez robocza i jej pranie, zakup
                zywnosci i sprzetu ktory jest mu niezbedny do pracy (komupter nawigacja sat,
                radio itd)placi rachunek telefoniczny ktory odlicza czynsz za nasz dom i
                mnostwo roznych rzeczy (w tym paliwo na dojazd do i z pracy) wiec ma lekka reka
                te 700 funtow a generalnie ponad 800. I jesli jestes self employed to
                powienienes wiedziec jak wykorzystywac to co sie da odliczac. Nie narzekamy w
                kazdym razie. :))))
                • zazu2 Re: Co do podatku i ubezpieczenia 19.07.06, 21:16
                  Ja w tygodniu czasem mam 3000F i coś niecoś wiem o odliczeniach. Szkopuł w tym
                  żeby nie przedobrzyć.
                  Pozdrawiam
                  • nieszka2006 3000 jako kierowca?? a to ciekawe?? 20.07.06, 11:56
                    wozisz rodzine krolewska? bo to raczej malo mozliwe. nawet przy huge
                    odliczeniach. i przy non stop pracy jako kierowca co jest zabronione
                    • zazu2 Re: 3000 jako kierowca?? a to ciekawe?? 21.07.06, 09:51
                      Nie mowilem ze jestem kierowca :) Chodzi tez o to ze pracujac dla siebie ma to
                      swoje minusy. Sam musisz myslec o swojej emeryturze, ubezpieczeniach zdrowotnych
                      itp. Normalnie pracodawca sie tym zajmuje. Czasem te wydatki sa dosc spore. To
                      nie tylko podatek. Jezeli zlamiesz noge i pojdziesz na dwa tygodnie w gips-
                      wowczas nie ma dochodu.
                      • nieszka2006 Do zazu2 21.07.06, 13:36
                        Wypowiadasz sie na forum gdzie ktos chcial konkretnych informacji na temat pracy
                        i zarobkow jako kierowca. Nie mieszaj temu czlowiekowi w glowie swoim zarobkiem
                        3000 funtow tygodniowo. Poza tym wiadomo jest ze jesli jestes self employed
                        jestes skazany na swoje dobre i zle decyzje dot. twojej przyszlosci. podobnie
                        jest z firma w polsce i z mojego doswiadczenia wiem ze w innych krajach rowniez.
                        A tak z ciekawosci zapytam jaki zawod tu wykonujesz??? bo z tego co wiem moj
                        rodzinny GP zarabia okolo 2000 funtow tygodniowo. Jestes lepszy od lekarzy??
                        Gratuluje i licze na uczciwa odpowiedz. Pozdrawiam rowniez.
                        • zazu2 Re: Do zazu2 21.07.06, 14:59
                          Moje zarobki cie bola. Jestem prawnikiem jezeli tak pragniesz tej informacji.
                          Dlatego moje zainteresowanie tymi 'odliczeniami'.
                          • nieszka2006 Re: Do zazu2 21.07.06, 19:30
                            nie bola. nie zrozumiales mnie bo ja odpowiadalam na pytania czlowieka w
                            konkretnym temacie i wcale nie chwalilam sie ile to mozna sobie lekka reka
                            zarobic. praca kierowcy jest ciezka i wiem to dobrze (widze codzienne zmeczenie
                            mojego meza).sama mam swietna prace i dobrze oplacana. nie chwale sie.
                            stwierdzam fakt a ty od razu atakujesz? i po co? ja sie dziwilam ze sobie
                            wybrales takie miejsce do chwalenia sie swoimi zarobkami wsrod ludzi ktorzy....
                            hello .... chca tu pracowac jako KIEROWCY. i mozesz mi tu teraz napisac ze sie
                            czepiam. A co do odliczen to mojego meza sa zgodne z prawem, zgodne z IR a nie
                            my to sobie odliczamy a robi za nas to fachowa firma prawniczo - ksiegowa.
                            Ciesze sie ze Polakom sie udaje tutaj dobrze zarabiac i to nie sarkazm z mojej
                            strony. A ty myslisz ze inni Polacy to nic tylko zazdrosc, arogancja i chytrosc.
                            Nie zawsze. Pozdrawiam
                          • delfin43 Re: Do zazu2 01.08.06, 15:53
                            gratuluję Ci sukcesu, ale może jako prawnik masz rozeznanie w problemie,który
                            zgłaszałem na tym forum dwa tygodnie temu?
            • grubasek73 Re: Odpowiedzi na pytania 19.07.06, 20:00
              Ale czy pracując jako self-employed trzeba mieć własne pojazdy czy to tylko
              forma zatrudnienia a korzysta się z taboru pracodawcy?

• tomek854 Re: Odpowiedzi na pytania 19.08.06, 19:59
          > - niektore nowe juz samochody wyposazone sa w elektoniczne karty- tachografy
          > ktore wydawane sa tylko dla osob posiadajacych prawo jazdy brytyjskie (glownie
          > kieruja sie zarzadzeniem wewnetrznym firm)

Mylisz sie. NIe tylko mozna pracowac z polska karta i polskim prawem jazdy ale
          takze DVLA wydaje brytyjskie karty do polskich praw jazdy (Choc nie poleca).

Moj pracodawca sie dla mnie tego dowiadywal, dzwoniac do DVLA.
          • nieszka2006 elektroniczne karty 21.08.06, 00:29
            wiem ze mozna pracowac w niektorych firmach ale w moim poscie byla uwaga w
            nawiasie glownie kieruja sie zarzadzeniami wewnetrznymi firm oznacza to ze to
            firma moze sobie uznac za stosowne zeby wszyscy kierowcy wymienili prawa jazdy
            british... i znam kilku pracodawcow ktorzy wlasnie tak zrobili... dali czas 2
            miesiace swoim pracownikom na wymiane prawa jazdy... ci ktorzy tego nie zrobili
            po 1 sierpnia nie mogli przystapic do pracy... wszystko zalezy od polityki
            firmy. wiec jak widac oboje mamy racje w tym temacie
        • tomek854 Re: Odpowiedzi na pytania 19.08.06, 20:02
          > - zgodnie z przepisami brytjskimi nalezy miec prawo jazdy brytjskie jesli
          > pracuje sie zawodowo jako kierowca m.in dla wpisywania punktow karnych (kiedys
          > bylo papierkowe prawo jazdy bez zdjecia obecnie juz sie tego nie wydaje)

Tak, ale masz rok na wymiane.
    • worm83 Re: kierowca w Angli 19.07.06, 15:01
      jezeli masz juz cos zaproponowane to prawdopodobnie firma ta zaplaci ci za
      okres szkolenia itp
      podstawa w anglii bedzie.. jezyk angielski
      oprocz tego kazda firma ma sowje wlasne testy.
      pozdrawiam
      • celine26 Re: kierowca w Angli 21.07.06, 10:59
        a co z ludzmi bez doświadczenia w Polsce?Naprawdę nie mają szans.Praca w Polsce
        odpada,co zrobić bez doswiadczenia?
        • ja_alexander Re: kierowca w Angli 21.07.06, 13:16
          Ten sam problem istnieje wszędziej. Tutaj np. studentom tez ciężko załapać
          pożądną pracę chyba że trafią firmę z graduate programem. Musisz zdobyć
          doświadczenie w zawodzie.
          • worm83 Re: kierowca w Angli 22.07.06, 09:18
            ja_alexander napisał:

> Ten sam problem istnieje wszędziej. Tutaj np. studentom tez ciężko załapać
            > pożądną pracę chyba że trafią firmę z graduate programem. Musisz zdobyć
            > doświadczenie w zawodzie.

mozna dostac prace bez doswiadczenia. firmy zazwyczaj organizuja platne
            szkolenia. np na kierowce autobusu w stagecoach manchester, masz 3 tyg platnego
            szkolenia. jednymi z warunkow sa brytyjskie prawo jazdy i ukonczone 25 lat.
            komunikatywny angielski i dobry wzrok :)

pracujwanglii.blogspot.com
    • wiking17 Re: kierowca w Angli 18.08.06, 23:54
      wyjeżdżam do Anglii pracować jako kierowca. Słyszałem że za wykroczenia drogowe
      dostaje się punkty karne.Czy ich system jest podobny do naszego? Jak wygląda
      nagielski taryfikator, na co należy zwracać szczególną uwagę, żeby tych punktów
      unikać?
      • tomek854 Re: kierowca w Angli 19.08.06, 20:01
        Najlepiej jest jezdzic zgodnie z przepisami. Placa Ci za godzine, wiec nie
        wiem, dlaczego mialbys jezdzic za szybko ;-)
    • bagarmosen Re: kierowca w Angli 02.09.06, 08:44
      podejmujac prace w porządnej firmie zdajesz egzaminy pisemne i
      praktyczne.prawdą jest ,że pracujac jako samozatrudniajacy się zarabiasz o
      wiele,wiele więcej ---ale takze jest ryzyko! a np. takie firma "Wilibetz"
      rozpadla się a kierowcy nie moga dostac pracy (omawiam przypadek mojego
      przyjaciela Kevina) gdzie się zglosza jest śmiech i koniec rozmowy(w tej chwili
      pracuje poprzez agencję) W tej chwili do firmy , gdzie pracuję maja przyjac
      około 40 Polakow -ale ostrzeglem!!! ,że po raz kolejny nie otworze biura w
      kokpicie -dosyc!!!!!! potem następuja numery z noszeniem wodki ,papierosow
      (RABEN Z POZNANIA!)) i "zalatwianie " i wygryzanie !!!!!!!! innych
      pracujacych.Wole wspolpracowac z Czechem ,Słowakiem ale nigdy z
      Polakiem!!!!!!!! Co do pkt. karnych -------w Polsce chyba 25 pkt. i potem
      znikaja po czasie w UK chyba 5-6 ale zostaje na stale!!!!!!!!
      • niemiaszek Co ty tu za bajki opowiadasz?? 02.09.06, 16:05
        Jakie 25 punktow w Polsce a jakie 5-6 w UK i to na zawsze?? Z gwiazdki sie
        urwales czy co??? Jakie biuro w kokpicie?? Jakie przekupstwa....ty naprawde z
        marsa sie urwales. Po co wogole podajesz takie wiadomosci. Temat zostal
        zakonczony jakis czas temu a tys sie obudzil i glupoty wygadujesz. Ja pracuje
        juz 3 lata tutaj jako kierowca i w zyciu nie slyszalem o takich sytuacjach.
        Poczytaj posty innych i dowiesz sie wiecej niz w swoim zyciu dotychczas
        wiedziales matole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka