Dodaj do ulubionych

Wracaja lub planuja wrocic

28.07.06, 12:26

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=45177915
Obserwuj wątek
    • Gość: majkel Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.unknown.be.uu.net 28.07.06, 12:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=45177915&a=45258519
      • nhs1 Re: Wracaja lub planuja wrocic 28.07.06, 12:55
        Brawo majkel !
        Twoja riposta jest duuuuużo bardziej przekonywująca niż te raczej wyłącznie
        psychologiczne, oderwane od twardzej rzeczywistości rozważania zacytowane na
        początku.
        Bardzo mnie zwłaszcza przekonują porównania dot. tzw. działalności
        gospodarczej. Prowadziłem takową w Polsce, a obecnie robię to tutaj, w UK.
        Ciągle jeszcze pamiętam ZUS, US, biurokrację - konfrontacja z tutejszymi
        realiami poraża, albo raczej wprawia w błogostan zdziwienia.
        Tak samo zresztą jak wiele innych aspektów tutejszej rzeczywistości.
        • Gość: Crazy_Frog Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.range86-144.btcentralplus.com 28.07.06, 14:00
          Wiele aspektow tutejszej rzeczywistosci potrafi wprawic w rozpacz zdziwienia.
          Wiec sie tak nie podniecaj
          • Gość: nhs1 Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 14:15
            Punkt widzenia zależy w dużej mierze od punktu siedzenia.
            Piszę o tym co sam poznałem i mogę obiektywnie porównać.
            Nie będę każdemu wmawiał, że KAŻDEMU będzie lepiej się żyło w UK, bo jeżeli
            wszyscy w to uwierzą, to potem będzie coraz więcej rozżalonych frustratów,
            którzy uzewntrzniają się potem m.in. na tym forum.

Natomiast aspekty dot. tzw. swobody gospodarczej (administracja, fiskalność, w
            ogóle podejście państwa do tej sfery) to fakt. Oceniane jest to zresztą w
            różnych rankingach. Wielka Brytania zajmuje tam bodajże 5 miejsce, Polska jest
            w połowie setki (o dziwo piewszej). Zresztą nie będę się już na ten temat
            szerzej rozpisywał, bo zapewne ta sfera życia jest Ci obca, jeżeli tutejsza
            rzeczywistość wprawia Cię raczej w "rozpacz zdziwienia".
        • qvintesencja Masz nieco pokrecony punkt widzenia 28.07.06, 20:02
          nhs1 napisał:

> Bardzo mnie zwłaszcza przekonują porównania dot. tzw. działalności
          > gospodarczej. Prowadziłem takową w Polsce, a obecnie robię to tutaj, w UK.
          > Ciągle jeszcze pamiętam ZUS, US, biurokrację - konfrontacja z tutejszymi
          > realiami poraża, albo raczej wprawia w błogostan zdziwienia.

Narzekaja glownie ci co chca oszukiwac co jest niestety nagminne. Powazni
          inwestorzy nie narzekaja. W rankingach swiatowych pod wzgledem atrakcyjnosci
          inwestycji Polska plasuje sie na piatym miejscu:

Chiny
          Indie
          USA
          UK
          Polska

Czyli nieco za UK ale tylko nieco:). A zreszta w klasyfikacji indywidualnej
          Polska jest przed UK

paiz.gov.pl/index/?id=0004d0b59e19461ff126e3a08a814c33#potencjal
          • Gość: nhs1 Re: Masz nieco pokrecony punkt widzenia IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 20:54
            Ejze qvintesencjo !
            Czy ty aby na pewno zrozumiałaś o czym w tym konkretnym przypadku rozmawiamy ?
            O działalności porównaniu biurokracji i fiskalności w odniesieniu do osób
            prowadzących działalność gospodarczą, którą na ogół jest tzw. small business.

A Ty odnosisz się do atrakcyjności polskiego rynku dla FDI. Takie inwestycje są
            czynione na ogół przez duże koncerny, a nie przez ludzi zarejestrowanych na
            zasadzie self-employment.
            Jeżeli chcesz cytować jakieś tabelki i zestawienia, to najpierw przeczytaj
            czego dotyczą i o czym mówimy, bo inaczej Twój głos w dyskusji może wypaść
            niepoważnie.

Jeżeli w Polsce byłaby taka wspaniała swoboda gospodarcza, to polskie firmy
            znajdowałaby się w gronie ekspansywnych inwestorów, a chodzi o to, że Polska
            jest atrakcyjnym rynkiem dla lokowania pieniędzy przez firmy z innych krajów -
            o tym właśnie mówią tabelki i strona internetowa przez Ciebie zacytowana.
          • Gość: nhs1 Re: Masz nieco pokrecony punkt widzenia IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 21:17
            W uzupełnieniu do mojej poprzedniej wypowiedzi - aby nie pozostawać wyłącznie w
            sferze haseł - podaję poniżej link do rankingu, który dotyczy właśnie tego
            tematu, o którym tutaj duskutujemy (?)
            www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka