qvintesencja 28.07.06, 12:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=45177915 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majkel Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.unknown.be.uu.net 28.07.06, 12:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=45177915&a=45258519 Odpowiedz Link Zgłoś
nhs1 Re: Wracaja lub planuja wrocic 28.07.06, 12:55 Brawo majkel ! Twoja riposta jest duuuuużo bardziej przekonywująca niż te raczej wyłącznie psychologiczne, oderwane od twardzej rzeczywistości rozważania zacytowane na początku. Bardzo mnie zwłaszcza przekonują porównania dot. tzw. działalności gospodarczej. Prowadziłem takową w Polsce, a obecnie robię to tutaj, w UK. Ciągle jeszcze pamiętam ZUS, US, biurokrację - konfrontacja z tutejszymi realiami poraża, albo raczej wprawia w błogostan zdziwienia. Tak samo zresztą jak wiele innych aspektów tutejszej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy_Frog Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.range86-144.btcentralplus.com 28.07.06, 14:00 Wiele aspektow tutejszej rzeczywistosci potrafi wprawic w rozpacz zdziwienia. Wiec sie tak nie podniecaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nhs1 Re: Wracaja lub planuja wrocic IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 14:15 Punkt widzenia zależy w dużej mierze od punktu siedzenia. Piszę o tym co sam poznałem i mogę obiektywnie porównać. Nie będę każdemu wmawiał, że KAŻDEMU będzie lepiej się żyło w UK, bo jeżeli wszyscy w to uwierzą, to potem będzie coraz więcej rozżalonych frustratów, którzy uzewntrzniają się potem m.in. na tym forum. Natomiast aspekty dot. tzw. swobody gospodarczej (administracja, fiskalność, w ogóle podejście państwa do tej sfery) to fakt. Oceniane jest to zresztą w różnych rankingach. Wielka Brytania zajmuje tam bodajże 5 miejsce, Polska jest w połowie setki (o dziwo piewszej). Zresztą nie będę się już na ten temat szerzej rozpisywał, bo zapewne ta sfera życia jest Ci obca, jeżeli tutejsza rzeczywistość wprawia Cię raczej w "rozpacz zdziwienia". Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Masz nieco pokrecony punkt widzenia 28.07.06, 20:02 nhs1 napisał: > Bardzo mnie zwłaszcza przekonują porównania dot. tzw. działalności > gospodarczej. Prowadziłem takową w Polsce, a obecnie robię to tutaj, w UK. > Ciągle jeszcze pamiętam ZUS, US, biurokrację - konfrontacja z tutejszymi > realiami poraża, albo raczej wprawia w błogostan zdziwienia. Narzekaja glownie ci co chca oszukiwac co jest niestety nagminne. Powazni inwestorzy nie narzekaja. W rankingach swiatowych pod wzgledem atrakcyjnosci inwestycji Polska plasuje sie na piatym miejscu: Chiny Indie USA UK Polska Czyli nieco za UK ale tylko nieco:). A zreszta w klasyfikacji indywidualnej Polska jest przed UK paiz.gov.pl/index/?id=0004d0b59e19461ff126e3a08a814c33#potencjal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nhs1 Re: Masz nieco pokrecony punkt widzenia IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 20:54 Ejze qvintesencjo ! Czy ty aby na pewno zrozumiałaś o czym w tym konkretnym przypadku rozmawiamy ? O działalności porównaniu biurokracji i fiskalności w odniesieniu do osób prowadzących działalność gospodarczą, którą na ogół jest tzw. small business. A Ty odnosisz się do atrakcyjności polskiego rynku dla FDI. Takie inwestycje są czynione na ogół przez duże koncerny, a nie przez ludzi zarejestrowanych na zasadzie self-employment. Jeżeli chcesz cytować jakieś tabelki i zestawienia, to najpierw przeczytaj czego dotyczą i o czym mówimy, bo inaczej Twój głos w dyskusji może wypaść niepoważnie. Jeżeli w Polsce byłaby taka wspaniała swoboda gospodarcza, to polskie firmy znajdowałaby się w gronie ekspansywnych inwestorów, a chodzi o to, że Polska jest atrakcyjnym rynkiem dla lokowania pieniędzy przez firmy z innych krajów - o tym właśnie mówią tabelki i strona internetowa przez Ciebie zacytowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nhs1 Re: Masz nieco pokrecony punkt widzenia IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.07.06, 21:17 W uzupełnieniu do mojej poprzedniej wypowiedzi - aby nie pozostawać wyłącznie w sferze haseł - podaję poniżej link do rankingu, który dotyczy właśnie tego tematu, o którym tutaj duskutujemy (?) www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm Odpowiedz Link Zgłoś