Dodaj do ulubionych

Centrum interesow a nieruchomosci?

IP: *.range86-144.btcentralplus.com 07.09.06, 15:14
Czy ktos z was ma podobna sytuacje jak my lub wie cos na ten temat?
Otoz chcemy przeniesc swoje centrum interesow zyciowych do Anglii - do tej
pory rozliczalismy sie z mezem w Polsce. Pani poiformowala mnie w US zeby to
zrobic musimy sie wymeldowac z Polski , cala rodzina tam mieszkac , byc
zameldowanym w Anglii, nie posiadac zadnych dochodow w Polsce, i zadnch
nieruchomosci tzn wszystkie warunki spelniamy oprocz ostatniego -posiadamy z
mezem i ja i on nieruchomosci - i wcale nie mamy zamiaru je sprzedac ,
zaznacze ze nikt nie mieszka tam i nikomu je nie podnajmujemy wiec nie
uzyskujemy dochodow. Czy zeby przeniesc centrum napewno musze sprzedac te
nieruchomosci? W koncu kazdy ma prawo kupic sobie w Niemczech, Belgii czy
innych krajach nieruchomosci co nie oznacza ze jak kupil to musi sie w tym
kraju rozliczac? A moze ja sie myle? Wszytkim dziekuje za rade lub informacje.
Obserwuj wątek
    • korkix78 Re: Centrum interesow a nieruchomosci? 07.09.06, 15:17

Jedyna prawdziwa odpowiedz brzmi: nie wiadomo.

Czesc ekspertow podatkowych wymozdzy ze CHYBA trzeba a czesc ze CHYBA nie.
      • Gość: piracik Re: Centrum interesow a nieruchomosci? IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 07.09.06, 15:21
        dokładnie. A wiadomo już kiedy podpiszą ustawę o unikaniu? bo słyszałem że na
        dniach, a było to z tydzień temu.
        • Gość: nieznajoma Re: Centrum interesow a nieruchomosci? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 07.09.06, 15:27
          wiadomo ze maja podpisac - ratyfikowac umowe na dniach ale kiedy to nastapi
          nikt dokladnie nie wie? w kazdym razie jesli umowe ratyfikuja wejdzie ona w
          zycie od 1 stycznia 2007 r. Do tego czasu podatek w Polsce trzeba placic.
          • korkix78 Re: Centrum interesow a nieruchomosci? 07.09.06, 15:30

Kto musi ten musi.
            • Gość: iza Re: Centrum interesow a nieruchomosci? IP: 193.195.200.* 07.09.06, 15:41
              Mozesz miec mieszkanie wlasne czy dom w POlsce - tyle wiem z lektury kilku
              forow i z rozmowy ze znajomym urzednikiem skarbowym. sama mam dwa mieszkania w
              Polsce, a nie mam tam meldunku, konta bankowego, meza ani dzieci, tudziez firmy
              czy gospodarstwa rolnego... wg nawet starych przepisow (wlasciwie ejszcze
              aktualnych przeciez) MOZNA miec nieruchomosci - nikt ci zadnym prawem tego nie
              zabroni. I nie ma to nic wspolnego z podatkami - jezli oczywiscie nie czerpiesz
              z tych nieruchomosci dochodu w Polsce. zaraz zaraz.. nawet, jesli czerpiesz, a
              jestem podatnikiem brytyjskim, to TU sie rozliczasz z dochodow osiagnietych w
              POlsce..

• Gość: ff Re: Centrum interesow a nieruchomosci? IP: *.adsl.legend.co.uk 07.09.06, 15:59
                oczywiscie ze mozesz sobie miec nieruchomosci nikt przeciez tego nie zabrania

posiadanie jednak nieruchomosci w polsce swiadczy ze twoje centrum interesow
                zyciowych znajduje sie w polsce bo wszystkie okolicznosci bierze sie pod uwage
                takze ten

jesli np. w anglii tylko wynajmujesz to znaczy ze twoim zamiarem nie jest staly
                pobyt w anglii bo to w polsce masz mieszkanie i tam zechcesz wrocic
    • gonzales.wroclaw Re: Centrum interesow a nieruchomosci? 07.09.06, 15:49
      > Czy zeby przeniesc centrum napewno musze sprzedac te
      > nieruchomosci? W koncu kazdy ma prawo kupic sobie w Niemczech, Belgii czy
      > innych krajach nieruchomosci co nie oznacza ze jak kupil to musi sie w tym
      > kraju rozliczac? A moze ja sie myle? Wszytkim dziekuje za rade lub informacje.

Niestety, z tym może być - na chwilę obecną - poważny problem, ponieważ w polskich uwarunkowaniach posiadanie nieruchomości to podstawowy wyznacznik ośrodka interesów życiowych. Musiałabyś wykazać przed sądem (sorry za szczerość, ale na wszystkich etapach urzędniczych ewentualnego postępowania podatkowego - US, IS - nikt nie przyzna Ci racji), że dana nieruchomość pozostała Twoją własnością przede wszystkim dlatego, że od momentu wyjazdu potraktowałaś je w kategoriach lokaty kapitału a nie miejsce, do którego kiedyś powrócisz. Ale to może być trudne, ponieważ polskie sądy to bastion socjalizmu trudny do ruszenia.

Może lepszym rozwiązaniem jest poczekanie na ratyfikowanie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania (aczkolwiek wątpię w szybką ratyfikację), ewentualnie zarejestrowanie działalności w UK? Polecam archiwum Rzeczpospolitej (oraz Gazety Prawnej), tam był obszerny artykuł o tym, w jaki sposób prowadzenie działalności (w różnych formach) chroni przed podwójnym podatkiem? Wtedy problem nieruchomości być może sam się rozwiąże.
      • gonzales.wroclaw Firma w Anglii a podwójny podatek. 07.09.06, 15:54
        Wklejam artykuł:

PIT DOCHODY UZYSKANE W WIELKIEJ BRYTANII
        Właściciele polskich firm również będą musieli dopłacić podatek

Założenie firmy w Polsce i wybór 19-proc. liniowego PIT, a następnie podjęcie pracy w ramach tej firmy w Anglii, nie pozwoli na uniknięcie opodatkowania w Polsce. Dopłacić będzie trzeba, tylko mniej.

Ostatnio pojawiły się twierdzenia, że aby Polacy pracujący w Wielkiej Brytanii nie musieli dopłacać PIT w Polsce, powinni w kraju założyć firmę, wybierając opodatkowanie 19-proc. liniowym PIT. Wtedy po powrocie do Polski nie będą musieli już dopłacać podatku. Niestety tej teorii nie potwierdzają eksperci podatkowi. Uważają, że taki ruch jest metodą na unikanie opodatkowania w Polsce. Jednak nie można liczyć na to, że podatku nie zapłaci się wcale.

Płacić trzeba, ale mniej

Założenie firmy w Polsce i wyjazd do Wielkiej Brytanii nie rozwiąże problemu płacenia podatku w Polsce.

? Nie rozwiązuje to problemu dodatkowego opodatkowania zagranicznych dochodów w kraju, lecz może ten problem nieco zmniejszyć ? wyjaśnia dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case i adiunkt Uniwersytetu Warszawskiego. Dodaje, że korzyść może polegać na tym, że do zapłacenia w Polsce pozostanie jedynie różnica pomiędzy podatkiem obliczonym według polskiej stawki 19 proc. a podatkiem zapłaconym w Wielkiej Brytanii według nieco niższych brytyjskich stawek.

Dodatkowe obowiązki

Również Paweł Jabłonowski, prawnik w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy, uważa, że opodatkowanie dochodów uzyskiwanych za granicą stawką liniową, związaną z prowadzeniem jednoosobowej działalności, może prowadzić do znacznego obniżenia obciążeń podatkowych.

? Można uniknąć wysokiego podatku dochodowego wynikającego z polskiej skali podatkowej. Należy jednak mieć na uwadze formalności związane z założeniem działalności gospodarczej i jej rozliczaniem, których trzeba dopełnić nie tylko w Polsce ? argumentował nasz rozmówca.

Dr Janusz Fiszer zwrócił również uwagę na fakt, że w sytuacji rozliczania polskiego podatku obliczonego według stawek progresywnych, mających zastosowanie do dochodu uzyskanego z tytułu pracy, czyli odpowiednio 19, 30 i 40 proc. ? różnica ta jest znacznie większa. Jednak musiałyby zostać spełnione pewne warunki. Po pierwsze, brytyjski pracodawca musiałby zaakceptować zawarcie kontraktu na usługi z zagranicznym (czyli polskim) podmiotem, a nie opierać się na prostej umowie o pracę. Po drugie, świadczenie usług w Wielkiej Brytanii przez polski podmiot musiałoby wiązać się z naliczaniem VAT według stawek brytyjskich i prowadzeniem ewidencji VAT. Po trzecie, w tej sytuacji polski podmiot posiadałby w Wielkiej Brytanii tzw. zakład, czyli musiałby prowadzić w Wielkiej Brytanii ewidencję podatkową, tak jak inne firmy brytyjskie.

? Wszystko to wiąże się z dodatkowymi obowiązkami i kosztami. Podatnik musiałby w tym celu wynająć profesjonalną firmę brytyjską, świadczącą usługi podatkowe i księgowe. Powstaje pytanie, czy uzyskana w ten sposób ewentualna korzyść podatkowa zrekompensuje te dodatkowe obowiązki i koszty ? dodał dr Fiszer.

Samozatrudnienie

Zdaniem Pawła Jabłonowskiego nie zawsze będzie możliwe zatrudnienie w formie samozatrudniania za granicą, które jest dość powszechne w Polsce.

? W niektórych krajach ta forma świadczenia pracy może wydać się mało popularna, zwłaszcza jeżeli potencjalny pracodawca chce mieć zwykłego pracownika ? stwierdził Paweł Jabłonowski.

Mecenas Artur Cmoch, wspólnik i doradca podatkowy w Kancelarii Grynhoff, Woźny i Wspólnicy, podkreślił, że zarejestrowanie działalności gospodarczej przez podatników pracujących w krajach, z którymi zawarte są niekorzystne umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania (z metodą proporcjonalnego odliczenia), nie wyłączy obowiązku zapłaty w Polsce podatku z tytułu dochodów uzyskanych za granicą. Spowoduje jedynie, że podatek od tych dochodów obliczony zostanie przy zastosowaniu liniowej stawki podatku w wysokości 19 proc., a nie według skali.

NOWA UMOWA

Dziś dochód uzyskany w Anglii jest opodatkowany w Polsce. Podatek zapłacony za granicą jest odliczany od podatku należnego w kraju, przy czym odliczenie to nie może przekroczyć kwoty podatku polskiego przypadającej na dochód uzyskany za granicą. Rządy polski i brytyjski podpisały jednak nową umowę. Wprowadza ona metodę wyłączenia z progresją, która polega na tym, że uzyskany za granicą dochód jest zwolniony z opodatkowania w Polsce, a do opodatkowania pozostałych dochodów osiągniętych w Polsce stosuje się stawkę podatku wyliczoną dla całości dochodu (polskiego i zagranicznego). Jeśli nowa umowa zostanie ratyfikowana w tym roku, jej postanowienia będą miały zastosowanie do dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2007 roku. Do dochodów za 2006 rok zastosowanie znajdzie dotychczasowa metoda, czyli proporcjonalnego odliczenia.

Źródło: Gazeta Prawna.
    • Gość: A Re: Centrum interesow a nieruchomosci? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 09.09.06, 23:32
      Masa ludzi wyjechala posiadajac nieruchomosci w Polsce. Moj maz ma dwie i nigdy
      w zadnej nawet nie mieszkal i nie jest zameldowany. Ja rowniez mam dwie i bylam
      zameldowana gdzie indziej. Nawet nie wymeldowalam sie i nie mialam problemow z
      urzedem skarbowym.
      Grzecznie wypelnilam NIP-3, podpisalam oswiadczenie, ze miejscem mojej
      rezydencji nie jest Polska (oswiadczenie daja w urzedzie skarbowym), dostalam
      nawet interpretacje na pismie od naczelnika urzedu i wyjechalam. Zlozylam
      oswiadczenie podatkowe za 2005 rozliczajac sie tylko z pracy w Polsce, oddali mi
      jeszcze nadplate podatku.

Nie mam zamiaru sprzedawac swoich nieruchomosci w najblizszym czasie, chociaz
      nie wracam do Polski. Nawet przybedzie mi ich z powodu spadku.
      Nie mam zadnych dochodow ani z tych nieruchomosci, ani niczego innego w Polsce,
      nie zostawilam tez zadnej najblizszej rodziny itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka