Dodaj do ulubionych

Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:26
ano przez tych towarzyszy co przez ostatnie 10 lat tak ciężko pracowali na to
żeby nam lepiej było !!! i co mamy 900 BRUTTO !! najniższą krajowa za którą
tylko zdychać ! a na zachodzie to za najniższą krajową to można chociaż
przeżyć. TAk nas czerwony olek z millerem i bandą czerwonych sku..synów
urządzili !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Polka w UK Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? IP: *.range81-152.btcentralplus.com 15.09.06, 13:31
      berety z glow!
      • mike-great Towarzysz Balcer nas tak wyruchał! 17.09.06, 00:59
        Towarzysz Balcer nas tak wyruchał!
        • Gość: nawiedzona. Re: Towarzysz Balcer nas tak wyruchał! IP: *.cm-upc.chello.se 19.09.06, 05:51
          Szmaciarzami jestescie przez porozumienie w Magdalence, to pierwszy powod.
          Drugi to wasze zaslepienie zachodem, ktore powoduje nienawisc do wschodu. Ani
          Czesi ani Wegrzy nie sa tak nienawistnie nastawieni do wschodu, w zwiaku z czym
          wiedzieli, widza i beda widziec zachod we wlasciwych proporcjach. Dodam
          jeszcze, ze Magdalenka to taka Jalta bis tylko w druga strone i na swoj sposob
          gorsza, o czym wkrotce sie przekonacie.
    • Gość: ina Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:41
      no co ty ? przez nich ? kwas przecież taki reprezentacyjny tak ładnie się
      wysławia taki ładny prezydent był , co ? nie wystarcza ? co jeszcze byś chciał ?
    • aznar33 Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? 15.09.06, 13:48
      Oj stary. Zupełnie nie na czasie jesteś. Teraz wszystko co złe jest przez
      Kaczyńskich.
      • Gość: MI5 Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? IP: *.claimtracker.com 15.09.06, 14:09
        > Oj stary. Zupełnie nie na czasie jesteś. Teraz wszystko co złe jest przez
        > Kaczyńskich.

hahah, no wlasnie, i PO w innych wersjach.
    • bigbadelectriccow Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? 15.09.06, 13:52
      Gość portalu: zły zły zły zły napisał(a):

> przeżyć. TAk nas czerwony olek z millerem i bandą czerwonych sku..synów
      > urządzili !!!

przepraszam, a to przed nimi nie bylismy "smaciarzami europy"? Jak dla mnie to ta sytuacja siega kilkaset lat wstecz.
      Komuchow nie lubie, ale tez nie mozna przesadzac. lepiej sie zastanowic przez kogo bedziecie "szmaciarzami" za jakies 30 lat...
    • qvintesencja Ryk rozzłoszczonego moheru 15.09.06, 20:41
      Gość portalu: zły zły zły zły napisał(a):

> ano przez tych towarzyszy co przez ostatnie 10 lat tak ciężko pracowali na to
      > żeby nam lepiej było !!! i co mamy 900 BRUTTO !! najniższą krajowa za którą
      > tylko zdychać ! a na zachodzie to za najniższą krajową to można chociaż
      > przeżyć. TAk nas czerwony olek z millerem i bandą czerwonych sku..synów
      > urządzili !!!

Moher ryczy ale sie przeliczy bo tow. Koalicjanci tez na to nie poradza.
      Ekonomia polska dopiero sie rozwija podobnie jak w wielu innych krajach
      a na razie jest kilka razy mniej produktywna od krajow na tzw. zachodzie.
      Moher nie wie ze najbardziej zachodnim krajem jest Portugalia ale tam tak
      w wiele lepiej nie jest.

Place w Polsce nie moga byc wyzsze bo to zalezy od ekonomii: jak sie nie
      robi merecedesow tylko zbija drewniane palety to i kasy duzej nie bedzie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=48339698
      • noteb ja to mam taki za***isty pomysl ... 16.09.06, 19:18
        qvintesencja napisał:

> Place w Polsce nie moga byc wyzsze bo to zalezy od ekonomii: jak sie nie
        > robi merecedesow tylko zbija drewniane palety to i kasy duzej nie bedzie:

znaczy sie mam pomysl, jak zmodernizowac zwykla palete, zeby byla 2 x bardziej funkcjonalna a przy tym zachowala kompatybilnosc z wozkami widlowymi i paleciakami

zbieram kase na patent...
        • Gość: vitek Re: ja to mam taki za***isty pomysl ... IP: *.server.ntli.net 17.09.06, 01:57
          > Place w Polsce nie moga byc wyzsze bo to zalezy od ekonomii: jak sie nie
          > robi merecedesow tylko zbija drewniane palety to i kasy duzej nie bedzie

Anglicy też niczego nie robią, wszystko co jest bardziej skomplikowane od
          miotły importują a jakoś zarobki jakby wyższe mają...
          A poza tym to w Polsce produkuje się oprócz palet np. samochody fiat, opel i
          daewoo, autobusy volvo, neoplan i scania, silniki toyota, że na motoryzacji
          poprzestanę... i co? Ano nic albo prawie nic.
          • qvintesencja Jest to ciut bardziej skomplikowane 17.09.06, 10:52
            Gość portalu: vitek napisał(a):

> Anglicy też niczego nie robią, wszystko co jest bardziej skomplikowane od
            > miotły importują a jakoś zarobki jakby wyższe mają...

Haha to ze miotel sie nie oplaca tam robic to jasne.
            Pomysl najpierw skad maja kase na ten import, cos chyba musza robic
            zeby ja miec?

Tajemnica polega na tym ze w ekonomii brytyjskiej:

- wytwarza sie mase produktow o najwyzszym poziomie
            ale sa to rzeczy ktorych nie widzisz w sklepach

- londynska city to swiatowe centrum finansowe
            - ropa i gaz daja kasy jak w krajach naftowych

> A poza tym to w Polsce produkuje się oprócz palet np. samochody fiat, opel i
            > daewoo, autobusy volvo, neoplan i scania, silniki toyota, że na motoryzacji
            > poprzestanę... i co? Ano nic albo prawie nic.

Niestety ta dyskusja jest nieco uproszczona bo nie mozna pisac za duzo.

Dokladniej jest tak ze wysokosc plac zalezy glownie od dwoch rzeczy:

- od popytu i podazy na rynku pracy. W tym aspekcie place czyli cena za prace
            nie rozni sie od ceny kartofli. Wieksza podaz to nizsze ceny

- od wielkosci zysku jaki otrzymuje sie za sprzedane wytwory pracy

Na dodatek te aspekty sie lacza w rozny sposob. Na przyklad zysk moze byc
            wysoki ale place niskie bo podaz sily roboczej jest wysoka.

Co wplywa na zysk?

Ogolnie mozna powiedziec tak ze zysk bedzie wiekszy jesli wytwor pracy jest
            bardziej unikalny i ma wiekszy zbyt.

Ale zysk bedzie tez zalezal od produktywnosci wytworcy czyli organizacji pracy
            itp. Moze wiec byc tak ze ktos wymysli nowe palety i zrobi na nich duzo kasy
            a producent mercedesa zbankrutuje.

Jako przyklad mozna wziac te autobusy produkowane w Polsce. Robia je ludzie
            oplacani wedlug stawek rynkowych. Firmy zagraniczne przeniosly produkcje
            tych autobusow do Polski bo jest o wiele taniej. Ludzie ktorzy robili je
            wczesniej zagranica stracili prace.

Ale produkcja autobusow to nie tylko montaz ale przede wszystkim projekt i
            rozwoj produktu, marketing itd. To wymaga bardzo specjalnych umiejetnosci
            ktore zdobywa sie bardzo dlugo i za nie sie placi. Takich umiejetnosci w Polsce
            nie ma wiec ta prace robi sie zagranica i za nia sie duzo placi.

• Gość: vitek Re: Jest to ciut bardziej skomplikowane IP: *.server.ntli.net 17.09.06, 11:52
              A według mnie tajemnica polega na tym, że w UK i w ogóle na tzw. zachodzie
              dawno uznano, że stawka ok. Ł5/E8/$8 jest minimalną godną dla człowieka i taka
              się ustaliła, drogą zwyczajową albo prawną (przepisy o minimalnej płacy).
              Dla odmiany w Polsce i innych krajach Europy środkowej uznano że głupiemu
              człowiekowi wystarczy równowartość $2 za tą samą pracę i niech się cieszy że ją
              ma w ogóle. Dumpingowe płace miały przyciągnąć firmy z zagranicy po tym jak
              rodzime przy walnym współudziale rządu trafił szlag. Jak widać ma to niewiele
              wspólnego z wolnym rynkiem w którego nieograniczone działanie wierzą już chyba
              tylko dzieci w podstawówce
              • ghrom Re: Jest to ciut bardziej skomplikowane 17.09.06, 12:43
                Boze, chron nas od takich ekonomow jak ten :O
              • qvintesencja Pieniadze mozna cudownie rozmnozyc 17.09.06, 13:41

> A według mnie tajemnica polega na tym, że w UK i w ogóle na tzw. zachodzie
                > dawno uznano, że stawka ok. Ł5/E8/$8 jest minimalną godną dla człowieka i
                taka
                > się ustaliła, drogą zwyczajową albo prawną (przepisy o minimalnej płacy).
                > Dla odmiany w Polsce i innych krajach Europy środkowej uznano że głupiemu
                > człowiekowi wystarczy równowartość $2 za tą samą pracę i niech się cieszy że

No ale jezeli stawka minimalna jest taka to inne tez musza byc wyzsze czyli
                pieniadze mnoza sie cudownie przez dekrety.

Niestety tak sie nie da, place zaleza od produktywnosci ekonomii mierzonej
                w PKB na mieszkanca:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=48339698
                • Gość: vitek Re: Pieniadze mozna cudownie rozmnozyc IP: *.server.ntli.net 18.09.06, 00:20
                  > Niestety tak sie nie da, place zaleza od produktywnosci ekonomii mierzonej
                  w PKB na mieszkanca

Mnie nie interesuje jaki jest pkb i coś tam. Moja płaca powinna zależeć od
                  mojej pracy a nie że pkb jest mały. Pkb w Polsce jest niski bo ludzie zarabiają
                  grosze to i nie kupują wiele więc po co więcej wytwarzać? (bariera popytu). A
                  zarabiają mało bo rządowi zależy na tym żeby płace były niskie bo to obniża
                  bezrobocie (gdyby płacić uczciwie, niestety część ludzi którzy nie 'wyrobią'
                  wyższych zarobków musiałaby odejść) poza tym kwestia dumpingu płacowego czyli
                  niskie płace mają przyciągać firmy z zagranicy (dziwię się że Unia Europejska
                  patrzy na to bezczynnie)
                  • qvintesencja Vitek pobiles rekord 18.09.06, 07:49

> Mnie nie interesuje jaki jest pkb i coś tam. Moja płaca powinna zależeć od
                    > mojej pracy a nie że pkb jest mały. Pkb w Polsce jest niski bo ludzie
                    zarabiają
                    > grosze to i nie kupują wiele więc po co więcej wytwarzać? (bariera popytu). A
                    > zarabiają mało bo rządowi zależy na tym żeby płace były niskie bo to obniża
                    > bezrobocie (gdyby płacić uczciwie, niestety część ludzi którzy nie 'wyrobią'
                    > wyższych zarobków musiałaby odejść) poza tym kwestia dumpingu płacowego czyli
                    > niskie płace mają przyciągać firmy z zagranicy (dziwię się że Unia Europejska
                    > patrzy na to bezczynnie)

Pobiles rekord absurdu: PKB jest niski bo place sa niskie. Wystarczyloby wiec
                    dodrukowac pieniedzy i wszyscy byliby bogaci hehe.

W roznych sklepach ten sam towar ma rozna cene, nie? Tak samo praca ma rozna
                    cene w roznych miejscach. To ze w Polsce koszt pracy jest nizszy przyciaga
                    inwestorow, ekonomia sie bedzie rozwijala, ludzie sie naucza nowych
                    umiejetnosci i place wzrosna. Wez przyklad Irlandii: z duzej biedy w 20 lat
                    place przegonily poziom UK.

• Gość: vitek Re: Vitek pobiles rekord IP: *.server.ntli.net 18.09.06, 11:21
                      > Wez przyklad Irlandii: z duzej biedy w 20 lat
                      place przegonily poziom UK.

OK, uzbroję sie w cierpliwość i poczekam jeszcze te 3 latka, kiedy to upłynie
                      te 20 lat od chwili zmiany ustroju w Polsce. Ciekawe czy zarobki w Polsce w
                      2009 przewyższą te z Niemiec (analogia do Irlandii - UK) ??

Btw. ciekawa dyskusja się wywiązała. Sory że moje poglądy nie są w 100% zgodne
                      z oficjalną linią balcerowiczowsko-peowską :) Ja rozumiem wiele, że
                      startowaliśmy z niższego poziomu, że komunizm, że wszystko. Ale prawdą jest to
                      że kolejne polskie rządy nie robią nic, aby podnieść poziom życia obywateli.
                      Wręcz przeciwnie, wydaje się jakby im zależało na tym żeby Polacy byli ciągle
                      biedni i zacofani. I przez długi czas uchodziło im to, bo ludzie nie mieli
                      wyboru: Polska była jak duże więzienie - nie można było (legalnie) spakować się
                      i wyjechać (aby było jasne akurat to nie jest winą polskiego rządu, ale innych
                      krajów które rękami i nogami bronią się przed imigracją). Dopiero w 2004
                      nastąpił 'wyłom w murze' za sprawą UK i Irlandii. I to musi odnieść jakieś
                      skutki (choć na razie jedyne to lamenty że wszyscy wyjeżdżają :)
                      • Gość: nawiedzona. Re: Vitek pobiles rekord IP: *.cm-upc.chello.se 19.09.06, 06:04
                        Dlaczego nie rozumiecie jednej rzeczy. Gdy irlandia rozpoczynala swoj bieg do
                        nowoczesnosci w Chinach panowal ciezki komunizm i nikt nie czul za plecami
                        zagrozenia z Azji. Owszem byla Japonia, Korea ale zadne nie mogly wtedy
                        konku¨rowac na tyle z USa i Europa. ponadto byl podzial na kraje
                        kapitalistyczne (w ktorych duza role odgrywalo panstwo, ustalajac miedzy innymi
                        minimalne place, regulujac prawnie rozwoj rynku, nikt jeszcze wtedy nie slyszal
                        o niewidzialnej rece rynku, wtedy reka czy rece byly widzialne). Kraje
                        socjalistyczne z ZSRR na czele. Kapital spekulacyjne nie mogl sie tak
                        przemieszczac a z nim pogon za zyskiem i obnizka kosztow. EWG, z ktorego
                        pozniej wylonila sie unia, miala za cel glownie wspolprace gospodarcza a nie
                        tworzenie superpanstwa z Niemcami na czele. problem zaczal sie po 1989, gdy
                        upadl wschodni blok i gdy Chiny weszly na droge szybkiego rozwoju, opanowujac
                        coraz wieksze obszary gospodarcze. Po Chinach przyjda Indie, a pozniej Wietnam,
                        kraje pelne ludnosci, ktore beda coraz bardziej przyciagac kapital, wytwarzac
                        dobra materialne i zamienia z czasem reszte swiata w swoj rynek zbytu. caly ten
                        zachodni model "demokratyzowania tyranow" (ktory tak naprawde sprowadza sie do
                        pazernosci i niewolnictwa) obroci sie w koncu przeciwko zachodowi, co moze
                        doprowadzic do powaznych problemow spolecznych. Prosze tez nie zapominac o
                        rozwoju techniki, ktora zabiera mnostwo pracy przy produkcji i administracji,
                        jako przyklad niech posluzy komputer.
                    • Gość: ff Re: Vitek pobiles rekord IP: *.ipt.aol.com 19.09.06, 08:31
                      a co ty tak tej irlandii sie czepiasz?

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3619670.html
                      przeczytaj sobie co sie przyczynilo do jej rozwoju a czego nie ma i nie bedzie
                      w pl
          • cdlxxvi Re: ja to mam taki za***isty pomysl ... 17.09.06, 11:53
            > Anglicy też niczego nie robią, wszystko co jest bardziej skomplikowane od
            > miotły importują a jakoś zarobki jakby wyższe mają...
            Właśnie zniknąłeś Vauxhalle. Mnie to osobiście ani ziębi, ani grzeje, ale
            kilkanaście (na oko) procent Brytyjczyków wścieknie się na Ciebie, gdy odkryje
            puste garaże.
            • Gość: vitek Re: ja to mam taki za***isty pomysl ... IP: *.server.ntli.net 18.09.06, 00:00
              > Właśnie zniknąłeś Vauxhalle. Mnie to osobiście ani ziębi, ani grzeje, ale
              kilkanaście (na oko) procent Brytyjczyków wścieknie się na Ciebie, gdy odkryje
              puste garaże.

Vauxhall tylko nazwę ma angielską. Naprawdę powstaje w zakładach Opla w Bochum
              albo w Gliwicach (jeszcze w Holandii jest jeden nie wiem w jakim mieście) :)
              • cdlxxvi Re: ja to mam taki za***isty pomysl ... 18.09.06, 00:23
                > Vauxhall tylko nazwę ma angielską. Naprawdę powstaje w zakładach Opla w
                > Bochum
                > albo w Gliwicach (jeszcze w Holandii jest jeden nie wiem w jakim mieście) :)
                Nieprawda. Doczytaj.
    • Gość: luk Kolejny prowokacyjny watek czy ktos moze go skasow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 19:48
      czy ktos moze go skasowac
    • 4me2u Za najnizsza stwke na zachodzie tez zdechniesz 17.09.06, 11:39
      bo jak ktos dostanie 800 funtow na reke to juz wolal bym dostac w Polsce 1500 zl
      i lepiej bym zyl.
      • qvintesencja Porownuj porownywalne 17.09.06, 13:47
        4me2u napisał:

> bo jak ktos dostanie 800 funtow na reke to juz wolal bym dostac w Polsce 1500
        z
        > l
        > i lepiej bym zyl.

Tu zaraz ludzie ci powiedza ze za 800 funciorow zyja po krolewsku a w Polsce
        w ogole tak sie zyc nie da za zadne skarby.

Ale nie to chodzi: wiadomo ze jest jakas kwota w zetach odpowiadajaca funciakom
        jak nie 1500 to 2000 albo 3000.

Tylko ze porownywac trzeba place na odpowiednim poziomie a tak sie sklada ze
        800 funiow to placa minimalna w UK a w Polsce 800+ zl. Roznica jest ogromna,
        conie?
        • Gość: ff Re: Porownuj porownywalne IP: *.ipt.aol.com 18.09.06, 00:32
          no pewnie ze ogromna debilko bo np. za 800 funciakow to sobie wyjechanego
          laptopa kupisz a za 800zl to ci starczy na klawiature i piwo
      • Gość: ff Re: Za najnizsza stwke na zachodzie tez zdechnies IP: *.ipt.aol.com 18.09.06, 00:34
        nisko sie cenisz skoro cale zycie chcesz robic za 800 funtow lub 1500zl

jakie to bedzie zycie w polsce za 1500zl?zycie na garnuszku z mamusia i
        tatusiem? i piwko z kolegami pod grusza?

• sir_thunderfart Re: Za najnizsza stwke na zachodzie tez zdechnies 18.09.06, 00:47
          bigbadelectriccow napisała:

> przepraszam, a to przed nimi nie bylismy "smaciarzami europy"? Jak dla mnie to
          > ta sytuacja siega kilkaset lat wstecz.
          > Komuchow nie lubie, ale tez nie mozna przesadzac. lepiej sie zastanowic przez k
          > ogo bedziecie "szmaciarzami" za jakies 30 lat...
          --------------------
          Widzę, dziecko, że historii uczył cię tatuś- komuszek lub SB-ka. Przed wojną na
          Pomorze przyjeżdżali do pracy sezonowi pracownicy ze Szwecji a w czasie kryzysu
          w Niemczech - również Niemcy. Byliśmy nieporównywalnie bogatsi od np Greków,
          Hiszpanów czy Portugalczyków.

Dziś Szwecja wydaje się nam krainą dobrobytu a Polacy zamiast zatrudniać
          biedniejszych Greków czy Hiszpanów na swoich budowach, sami jeżdżą tam pracować!

To kilkadziesiąt lat okupacji bolszewicko-komunistycznej, izolacji i wyzysku
          gospodarczego przez Moskwę zrobiło z nas dziadów Europy. Taki ciekawy
          przelicznik - 1$= 0,8 rubla transferowego. Po ile jest dziś dolar w Rosji????.

Jeszcze więcej straciły takie kraje, jak Czechy czy Estonia. Przed wojną
          należały do czołówki europejskiej, dziś podobnie jak my, robią za dziadów.

"Kilkaset lat"? Trafiłaś kulą w płot! Nie pochwalam takich zachowań, ale jak
          wspominają dawne kroniki, polska szlachta miała pewien nielubiany przez tubylców
          w Paryżu czy Londynie zwyczaj a mianowicie - wchodząc co miejscowej knajpy
          rzucała trochę monet (np tygodniowy utarg karczmarza) i kazała wyprosić
          tubylców z knajpy, żeby spokojnie porozmawiać, zjeść czy napić się.

Polacy wydawali się wówczas tubylcom aroganccy, pewni siebie i przerażająco bogaci.

• jot-23 Re: Za najnizsza stwke na zachodzie tez zdechnies 18.09.06, 03:13
            lol... wy chopaki to macie fantazje...
    • potatos Re: Przez kogo jesteśmy szmaciarzami europy ??? 18.09.06, 09:45
      zły zły zły zły ------
    • Gość: polo zacznij od Walesy i strajkow, od pseudo roboty IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.06, 06:55
      od udawania wszystkiego, od spaczonego charakteru, od tego ze jestescie dziadami
      bo sami sie tacy zrobiliscie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka