Dodaj do ulubionych

Jubileusz!!! 5 lat na forum!!!

12.10.06, 13:58

a bylo tak - zaczal sie watek o korkixie, a tam w wizytówce - "na forum od
kiedys tam", wszedlem na swoja wizytówke, a tam - "na forum od poczatku"

no to gdzie ten poczatek?

tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=4103&a=390893
zaczelo sie od ogórków :))

po drodze byl temat-rzeka "Spotkanie w Londynie" (ponad 200 odcinków po 100-
200 postów kazdy) na forum Polonia i spotkania rzeczywiste w Oberzynie...

ale staro sie czuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: piracik Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 12.10.06, 14:06
      Oszfak! szacuneczek.
    • korkix78 :) 12.10.06, 14:15

No tos utknal na dobre, wspolczucia hehe :)

Aczkolwiek - kongratulacje, ze sie jeszcze trzymasz.

Nawiasem mowiac tym postem wspomogles mnie w zdaniu przeze mnie sobie sprawy,
      ze juz w wakacje przyszlego roku bede mial 10 rocznice zaistnienia 'KorkiX'a w
      sieci.

Od debiutu na IRC'u, poprzez gg, do obecnie forum.

Pomsylec, ze wchodzac na IRC przy pytaniu o ksywke zastanowilem sie kilka
      sekund i wpisalem "KorkiX" - myslac - to tak na teraz bo nic sensownego
      wymyslec nie umiem. A potem sie zmieni, jutro czy za tydzien.

Hehe taaa
      • konstruktorka1 Re: :) 12.10.06, 14:17
        gratulacje
        100 Lat na forum :)
      • penelopa.pitstop Re: :) 12.10.06, 16:24
        Mi juz stuknelo 10 lecie na necie. W tym od 1996 na ircu i na grupach
        dyskusyjnych. Warto tez wspomniec o icq, ktore bylo pierwszy popularnym
        komunikatorem.

Co do forum, to tez mi pokazuje, ze jestem od poczatku, ale szczerze mowiac nie
        pamietam poczatku ;)

Xiv, jak szukales swojego pierwszego posta?
        • penelopa.pitstop Re: :) 12.10.06, 16:26
          A jak ktos kiedys siedzial na dalnecie, to w pazdzierniku jest zlot reaktywacja
          w Warszawie.
        • kicior99 Re: :) 18.10.06, 14:35
          Mnie tez stuknela 10tka a przy okazji 5 lat na necie... Ja zaczynalem jeszcze
          wczesniej, przed netem, od BBS-ow i Fidonetu. Fajnie bylo, a ile wirusow
          nalapalem... =)))
    • jagienkaa Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 14:18
      no proszę:) czy w takim razie odbędzie się oblewanie?:)
      nie ma jak IT Geeks;)
      • Gość: michał Co to jest IRC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 16:41
        gratulacje:)
        • korkix78 Internet Relay Chat 12.10.06, 17:05
          Dawno dawno temu, przed forami, przed chatami, gadulcami...

"W początkowym stadium rozwoju Internet nie oferował żadnej możliwości
          bezpośredniego kontaktu. Strony WWW, e-mail, grupy dyskusyjne, były i są
          zaledwie substytutami bezpośrednich kontaktów. Szybsze pisanie listów,
          możliwość szybszej odpowiedzi, to tylko różne formy korespondencji, a nie
          rozmowa w czasie rzeczywistym.
          W lecie 1988 roku, Jarkko Oikarinen rozpoczął prace nad programem, który miał
          umożliwić kontakt w grupach zainteresowania (News-grup) w czasie rzeczywistym,
          aby serwer OuluBox stał się bardziej użyteczny. Istniejący już program na tym
          serwerze, napisany przez Jyrki Kuoppala, nie dawał jednak możliwości rozmów
          wielu osób na raz. Pozwalał jedynie na rozmowę między pojedynczymi osobami.
          Innym programem był MUT (Multi User Talk), którego założeniem było umożliwienie
          rozmów kilku osób na raz. Nie działał niestety poprawnie. Wykorzystując pomysły
          zawarte w tych programach, w sierpniu 1988 roku Jarkko Oikarinen zaprezentował
          swój program zwany IRC. Na początku IRC miał tylko ponad 10 użytkowników.
          Szybko jednak przyjaciele Jarkko Oikarinena uruchomili serwery IRC na
          Uniwersytecie Techniki w Tampere i Uniwersytecie Techniki w Helsinkach. IRC
          rozprzestrzeniał się w Finlandii. Liczba użytkowników szybko wzrastała. W tym
          czasie jednak połączenia internetowe nie działały jeszcze poza Finlandią.
          Wkrótce jednak, na skutek uruchomienia połączenia ze Stanami Zjednoczonymi
          sytuacja ta uległa zmianie. Był to okres, kiedy ludzie zaczynali szukać
          programu, który pozwalałby na prowadzenie wieloosobowych rozmów (ang. multiuser
          chat). IRC był gotowym, istniejącym programem. Dzięki pomocy Jarkko Oikarinena,
          liczba serwerów oraz osób korzystających z IRC zaczęła gwałtownie rosnąć. Tak
          zaczęła się kariera IRC poza Skandynawią. Popularność tej usługi trwa zresztą
          niezmiennie do dziś. Wciąż powstają nowe serwery IRC, a liczba nowych
          użytkowników w bardzo szybkim tempie wzrasta. Wszelkie próby zastąpienia IRC
          inną siecią, opierającą się na innych zasadach, kończą się niepowodzeniem lub
          pełnią zaledwie role drugorzędne. Przez lata rozwoju IRC stał się
          najłatwiejszym sposobem znalezienia odpowiedzi na interesujące nas zagadnienie,
          wymianę doświadczeń, informacji, zawarcie nowych znajomości lub po prostu
          porozmawianie o wszystkim i o niczym. Obecnie IRC nie jest jedną siecią.
          Istnieje przynajmniej kilka dużych sieci, z których korzysta co najmniej
          kilkanaście tysięcy użytkowników w ponad 60 krajach na całym świecie. Sieci te
          są całkowicie niezależne od siebie, ale opierają się o ten sam system i mają
          taki sam cel - komunikację międzyludzką. "
      • maja92 Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 16:42
        Jubilatowi gratuluje!!!

Pamietam ten Wasz watek spotkaniowy na forum Polonii. Podgladalam Was zawsze i
        wzdychalam, ze sama jak taki palec w tym Dublinie siedzie, a Wam tak wesolo....

;-))))))
        • jagienkaa Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 16:50
          Maja - ja chyba też się tam dopisałam i sobie myślałam z zazdrością, o jak
          fajnie tam mają w Londynie,spotykają się kurczę, a tutaj nie ma Polaków...a
          potem weszliśmy do Unii i się trochę pozmieniało:)
          • maja92 Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 17:10
            ;-))))))))))))

troche??? to, Jagienka, delikatnie powiedziane...

Kiedys walczylam z moimi dziecmi, zeby chcialy sie uczyc po polsku mowic, a one
            mi mowily, ze po co, jak nikt tego jezyka oprocz mnie i meza nie uzywa....
            a teraz ida ulica i mowia, ze wszystko zrozumieli co ci panowi przed nami
            mowili, tylko co "ku..." znaczy.....

czasy sie baaardzo zmienily....
            ;-)))))))))))))))
            • jagienkaa Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 17:48
              ostatnio moje dziecię zapytało, słysząc dwóch Polaków rozmawiających: are these
              your friends?:)
              teraz 'spotkanie w Londynie' powinno się nazywać 'jak się nie spotkać w
              Londynie'
    • bigstrand perelka 12.10.06, 16:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=776285&a=782004
      odpowiedz na moj post. Malo polakow w eire...
      to moj 1 post na forum polonijnym pod innym nikiem niz dzis...

pamietam xiva jako aktywnego uczestnika spotkan w londynie na ktore chodz nie
      londynczyk zagladalem czesto
      ale chyba musisz przyznac ze wyniesienie sie z forum polonia przynosi ulge tam
      jest troche stuffy
      pozdro
      • soup.nazi Re: perelka 12.10.06, 17:17
        bigstrand napisał:

> ale chyba musisz przyznac ze wyniesienie sie z forum polonia przynosi ulge tam
        > jest troche stuffy

Polonia ma mnostwo wad, ale najbardziej stuffy jest dla zarliwych Bulbonczykow
        gloryfikujacych mloda postkolchozniana kleptokracje bulbonska. Poza tym zle sie
        tam czules, bo jako przedstawiciel mlodych drapieznych gastarbeiterow, ktorych
        10 na jedna odrapana sypialnie wypada, od calych 4 lat za miedza rzeczywiscie
        niewiele masz wspolnego z emigracja. Dodajmy jeszcze, ze gdyby nie rozmaitosc
        roznych gnid bulbonskich, przesiadujacych tam, nierzadko z urzedu - forum byloby
        nieco ciekawsze.
        • bigstrand Re: perelka 12.10.06, 17:38
          soup.nazi napisał:
          ble, ble ble ble ble

uderz w stol...
          jak sie masz wasaczu, dawno cie tu nie bylo, tesknilem i stad mala prowokacja
          aby wyrwac cie do tablicy, chorowales? w ciupie siedziales? lekarz odebral
          przepustke? martwilismy sie tu o ciebie! niemniej witam
          i tak jestes moim guru zupa, nie wiem dlaczego ale jak mam sobie wyobrazic
          typowego gastarbaitera z emigracji poczatkow lat 80tych to zawsze ty
          przychodzisz mi na mysl, jak widzisz masz na mnie ogromny wplyw. No i to twoje
          doswiadczenie emigracyjne ehhh chcialoby sie miec takie... no ale coz nie kazdy
          ma 65 latek
          przesylam caluski
          i pisz czesciej (a lekarzowi nie powiemy)
        • donat351 Re: perelka 17.10.06, 04:42
          soup

zrob przerwe w piciu. pomaga na frustracje
    • elajna7 Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 12.10.06, 16:56
      Gratulacje!
    • Gość: Soup Nazi Wytlumacz mi co ty wlasciwie celebrujesz IP: *.sdsl.bell.ca 12.10.06, 18:08
      a ci ktorzy ci gratuluja moga cie wesprzec, wyjasniajac czego wlasciwie ci
      gratuluja.

No wiec? 5 lat siedzenia na glupowatych polskich forach glupowatej gazetki czy
      tez moze odkryles Internet 5 lat temu? Czy cos moze podobnie odkrywczo-kreatywnego?
      • Gość: ale pierdoły, xiv Re: Wytlumacz mi co ty wlasciwie celebrujesz IP: *.server.ntli.net 19.10.06, 05:30
        Pewnie celebruje 5 lat pisania głupot
        • soup.nazi Re: Wytlumacz mi co ty wlasciwie celebrujesz 19.10.06, 06:13
          Gość portalu: ale pierdoły, xiv napisał(a):

> Pewnie celebruje 5 lat pisania głupot

... w ciemnym kacie internetu. Na Polonii tacy rozni przeslodzeni tez swietuja i
          czastuszki spiewaja, tez 5 lat. Szkoda, ze nie 3 i pol jednej drugiej
    • Gość: MI5 Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.10.06, 21:37
      Nie wiem xiv czy widziales, ale na tej reklamce co to mowi o 5 mln postow na
      forum gazety (czy tam ilu), jjak wyskakuja te czarne nicki, to mozna sie i
      Twojego tam czasami dopatrzec czasami :) To chyba ze te 5 lat taki honor ;)
    • ex-rak Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 15.10.06, 22:16
      Xiv, coz to za melancholia cie naszla. Strzel sobie Zywca to ci przejdzie.
      Stawy sie nasmaruja, libido podrasuje.

Pozdrowienia dla paczkujacych.
    • luiza-w-ogrodzie xiv, 5 lat na forum, co za stalosc uczuc 17.10.06, 02:56
      xiv, 5 lat na forum, co za stalosc uczuc - to sie nazywa kombatanctwo!
      Pamietam doskonale Ciebie i ex-raka z wielooodcinkowej serii watkow "Spotkanie
      w Londynie", ktore przez bardzo dlugi czas opieraly sie trollom, szalejacym na
      forum Polonia. Nawet kiedys sie pytalam, jakim cudem unikacie trolli i alby Ty,
      albo ex-rak powiedzial ze zabijacie je "zimna angielska flegma" :oPPPP

Weszlam na forum GW 11 dni po Tobie, wiec w przyszly czwartek sposobie sie do
      swietowania jubileuszu.

Pozdrowienia dla wszystkich pieciolatkow!
      Luiza-w-Ogrodzie
      ·´¯`·.¸¸><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      Australia-uzyteczne linki
    • gonzales.wroclaw Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 17.10.06, 08:22
      Życzę kolejnych lat spędzonych na pisaniu wartościowych komentarzy.
    • izabelski Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 18.10.06, 23:45
      a ja kilka tygodni po tobie :-)
      przyznasz mi chyba - to se ne vrati :-)))))
      • Gość: Ania Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! IP: *.demon.co.uk 18.10.06, 23:56
        No ja tez jakos tak niedlugo po pierwszych dinozaurach dobilam do Spotkania w
        Londynie. Czy to jeszcze gdzies istnieje w archiwach? Oberzyne tez jedna
        zaliczylam, ale nie kojarze kto tam wtedy byl. Pozdrawiam reszte Spotkaniowcow!
        • ex-rak Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 19.10.06, 00:55
          Istnieje, istnieje. Tylko dla masochistow.
          • izabelski Re: Jubileusz!!! 5 lat na forum!!! 19.10.06, 02:18
            przydaloby sie zrobic ajkise jubileuszowe spotkanie :-)
        • luiza-w-ogrodzie Historia watku Spotkanie w Londynie 19.10.06, 02:41
          Dla przypomnienia - historia watku "Spotkanie w Londynie" z forum Polonia.
          Pierwszy watek pojawil sie 10 grudnia 2001, zalozyl go Sharky po spotkaniu w
          realu:

Pierwsze Spotkanie w Londynie

Drugie Walne spotkanie forumowiczow z Londynu

Trzecie spotkanie... od niego zaczal sie nieustajacy watek spotkanie w Londynie ktory poprzez dziesiaty jubileusz rozwinal sie do ponad setki wersji!

To chyba byl ostatni watek z tej serii na Forum Polonia: Spotkanie w Londynie nr 109 - zakonczyl sie po Wigilii 2004

Pozdrawiam wszystkich Londynczykow
          Luiza-w-Ogrodzie
          • soup.nazi Tylko sie nie rozplacz w ogrodzie 19.10.06, 06:16
            Czy wy naprawde nie widzicie jak to glupawo wyglada?
            • luiza-w-ogrodzie Niedoczekanie twoje, Soup 19.10.06, 08:04
              soup.nazi napisał:

> Czy wy naprawde nie widzicie jak to glupawo wyglada?

Nie widzimy, ale dzieki za uswiadomienie.
              :o[+]

Luiza-w-Ogrodzie
              • aniaheasley Re: Niedoczekanie twoje, Soup 19.10.06, 10:12
                Sharky, esther, M, emigrantka na Polonii, inna epoka

Glupawe to moga byc tylko uwagi na ten temat osob spoza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka