Dodaj do ulubionych

Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke

18.10.06, 17:41
Moze na potrzeby porownania po krotce moja sytuacja:

Moj kontrakt mial byc na rok, czyli do kwietnia 2007. A potem - ‘sie zobaczy
jaka bedzie sytuacja'.
Jednak dzis nastapila mila niespodzianka – dowiedzialem sie, ze za ok 3-4
tygodnie najprawdopodobniej (ale nie jest to jeszcze pewne, bo musi byc
zatwierdzone gdzies u gory) otrzymam ‘kontrakt’ na czas nieokreslony, a takze
jest ‘big chance’ ze czeka mnie druga ‘positive surprise’. Choc nie bylo to
pwoiedziane wprost,domyslam sie, ze moze chodzic o podwyzke.
Owszem, mialem nadzieje ze ten dzien moze nastapic,ale spodziewalem sie go
niewczesniej niz w owym kwietniu 2007, I to tez tylko pod warunkiem, ze umowa
zostanie przedluzona i w ogole przy innych pomyslnych wiatrach.

Moze pare dodatkowych szczegolow:

Nie jestem doswiadczony w tym co robie. Wyjezdzajac z Polski nie bylem zadnym
specjalista.

Czas rozpoczecia obecnego kontraktu (czy precyzyjniej zmiany do kontraktu –
zmiana stanowiska, zmiany, site’u, departamentu itp) mial miejsce na poczatku
kwietnia 2006 roku, czyli ciut ponad pol roku temu.
Wysokosc pensji ustawiona na takim poziomie,ze ewidentnie jest pole do
podwyzki.
Bylo to ledwie kilka % wiecej niz mialem w poprzednim miejscu, choc prawde
mowiac ‘bralbym’ te prace z pewnoscia gdyby tej symbolicznej podwyzki nie
bylo, ktorej aplikujac sie nie spodziewalem.

Wazne - nie jestem zadnym niezastapionym specjalista. Jest to stanowisko
raczej zastepowalne, ale nie ‘w kazdej chwili’, tzn jest dosc specyficzne bo
zasadniczo jest to Planista produkcji - wymaga poznania szerokiej gamy
produktow, czasu jaki zajmuje poszczegolny etap produkcji, systemu BAAN (cos
jak SAP tylko konkurencyjny) itp. W kazdym razie nie wystarczy kilka dni czy
tygodni by wsadzic ‘od zera’ kogos na to konretne stanowisko.

I teraz pytanie: gdyby rzeczywiscie czekala mnie podwyzka (bo moze zle
mysle), czego sie spodziewac ?
Pytanie jest o tyle istotne,ze w zwiazku z ‘przyspieszonym’ niedoszlym
jeszcze zaoferowaniem mi pracy na czas nieokreslony, domyslam sie,ze nie ma
co negocjowac ewentualnej podwyzki w kwietniu 2007, ale jesli juz –to juz
teraz, tj za te 3 tygodnie.
Wydaje mi sie to za wczesnie by spodziewac sie cudow, ale czy zgadzajac sie
na kilkuprocentowa podwyzke nie zamkne sobie jednoczesnie szans na kolejny
wzrost wynagrodzenia na przelomie powiedzmy kolejnego roku ?

Bardzo prosze o opinie tych, ktorzy juz podwyzki w UK zanotowali, I nie
chodzi mi raczej o podwyzki typu przejscie z agencji na kontrakt.

Nie musze wiedziec ile ktos zarabia w liczbach absolutnych ,chodzi mi raczej
o skale wzrostu zarobkow w miare stazu w pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: piracik Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 18.10.06, 17:55
      I ja i moja dziewczyna dostaliśmy już kiedyś podwyżki. Nasze prace to dwie różne
      bajki. Podwyżki były jednak podobne. Wywołały u nas zwyczajnie salwę śmiechu, a
      zsumowane wystarczyły na butelkę dobrego wina.
      • Gość: trelemorele Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: 62.189.241.* 18.10.06, 18:26
        kork :)) witam kolege po fachu!!! pracowalem jako planista produkcji i
        materialow w PL dla Whirlpoola ;)A w jakiej branzy ty siedzisz?

w obecnej firmie od 12/2004
        stanowisko: Stock Controller
        zarobki wzrosly o 2K od momenu podpisania umowy
        umowa na czas nieokreslony od samego poczatku

praca odpowiada doswiadczeniu :) Z wyksztalcenia jestem politologiem a z
        logistyka mialem stycznosc zawodowa w sumie roczna w PL. Zrobilem tez
        podyplomowe zarzadzanie logistyczne.
        • korkix78 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 19:34

No tak jak wlasnie zaznaczalem - ja w Polsce nie imalem sie niczym zwiaznym z
          logistyka. W obecnej firmie kontrakt od 03/2005, ale wliczajac prace przez
          agencje to od 09/2004.
          Przy czym planowanie dotyczy ostatniego etapu produkcji - wlasciwie to jest juz
          departament Logistics & Packaging, wiec nie obejmuje to calego lancucha.

Brazna: soczewki kontaktowe. Rowniez jedna z czolowych wiodacych firm w
          branzy , choc mniej znana Polakom, bo na rynku polskim dziala tylko przez paru
          importerow.

I jak wizja dalszych perspektyw? :)
          • korkix78 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 19:35
            Jak wizja dalszych perspektyw u Ciebie - sie wie.
    • cdlxxvi Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:00
      > Wydaje mi sie to za wczesnie by spodziewac sie cudow, ale czy zgadzajac sie
      > na kilkuprocentowa podwyzke nie zamkne sobie jednoczesnie szans na kolejny
      > wzrost wynagrodzenia na przelomie powiedzmy kolejnego roku ?
      Trudno powiedzieć - zależy, jaka jest polityka w Twojej firmie. U mnie place są
      weryfikowane w lecie, ale wcześniej, w lutym, skończyl mi się okres próbny i
      przyszla pora negocjowania stalego kontraktu.
      Zgodzilem się na pominięcie podwyżki letniej, bo... do wynagrodzenia z okresu
      próbnego dorzucili mi 33% (liczylem na, powiedzmy, 15) i poczulem się
      zadowolony. Myślę więc, że też musisz się zastanowić, czy podwyżka, którą teraz
      dostaniesz, to wystarczająco dużo, żeby odpuścić sobie tę doroczną.
      Poza tym rok się kończy za raptem 2 miesiące; może uda Ci się poprzeciągać to i
      polaczyć jedno z drugim?
      • Gość: MI5 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.10.06, 23:25
        Zgodzilem się na pominięcie podwyżki letniej, bo... do wynagrodzenia z okresu
        > próbnego dorzucili mi 33% (liczylem na, powiedzmy, 15) i poczulem się
        > zadowolony.

A to dziwne, widocznie to jakas norma, bo po okresie probnym tez mi dorzucili
        dokladnie 33%.
        • cdlxxvi Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 19.10.06, 11:04
          > A to dziwne, widocznie to jakas norma, bo po okresie probnym tez mi dorzucili
          > dokladnie 33%.
          Nie wiem, czy norma, ale w sumie za bardzo nie dziwi - przyjmują czlowieka i nie
          znają na 100% jego możliwości, więc z zapowiadanych w ogloszeniu (Łx - y p.a.)
          proponują x. Po pól roku się okazuje, że zasluguje na więcej, więc podbijają sporo.
    • mi74 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:11
      To rzeczywiscie zalezy od firmy. W moim przypadku po paru m-cach przyznali mi
      mala podwyzke, tlumaczac to zadowoleniem z mojej pracy. Po roku dostalam
      kolejna - jakies £700 (to chyba ta zwiazana z inflacja) + dorzucili jeszcze
      £1000. W tym roku latem bylo to samo: £700 + £1000. W sumie pracuje w tej
      firmie ponad 2 lata a zarabiam £4000 wiecej niz na poczatku. A oprocz tego 2
      razy w roku mamy dosyc duze bonusy.
      Mysle, ze ta mala podwyzka nie zamknie Ci szans na uzyskanie tej wiekszej,
      rocznej.
      Pozdrawiam.
      • konstruktorka1 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:17
        U mnie po roku wiecej o 3 tys
        Podobno u nas daja co roku od 1-5 w zaleznosci od osiagniec
        Mam tez zle doswiadczenie z Polski gdzie Angielski dyr obiecal mi super
        podwyzke nie taka inflacyjna ale taka super i dostalam 2.5%
        No to go naprostowalam :)
    • jagienkaa Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:14
      u mojego męża podwyżka jest zawsze raz do roku mniej więcej dostosowana do
      inflacji i zwykle wynosi ok 5%, ale czasem nawet jest i 15%. Ale jeśli dostało
      się podwyżkę w ciągu roku. co się rzadko zdarza (np awans, nowe kwalifikacje,
      rekomendacje albo dzięki negocjacjom czy szantażem że się chce zwolnić;) to ta
      podwyżka w kwietniu będzie najniższą z możliwych.
      Zwykle ta kwietniowa jest adekwatna do tego, co szefowie sądzą o twojej pracy
      (głównie na podstawie appraisals itp).
      • Gość: piracik Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 18.10.06, 18:16
        > Zwykle ta kwietniowa jest adekwatna do tego, co szefowie sądzą o twojej pracy
        > (głównie na podstawie appraisals itp).

To mnie wycenili na pół wina ;)
        • jagienkaa Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:17
          a wino chociaż dali?:)
          • Gość: piracik Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 18.10.06, 18:18
            Nie. Sam sobie na otarcie łez kupiłem. I ti na spółe.
            • Gość: trelemorele Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: 62.189.241.* 18.10.06, 18:36
              zaraz, zaraz :)
              nie mowmy o wyrownaniu inflacyjnym bo to nie podwyzka ;) Nie pamietam ale w
              zeszlym roku to bylo jakies 3-4 procent pensji.
              • jagienkaa Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:40
                no ale chyba na tym właśnie podwyżka polega?
            • Gość: Hombre UK pay IP: 212.183.136.* 18.10.06, 18:38
              po roku pracy wiecej o 7k
    • Gość: ha Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 18.10.06, 18:44
      Tak jak inni uwazam, ze to kwestia zasad dzialania firmy. Moja firma na caly
      system oceny pracownika, po zamknieciu okresu oceny przez dwa miesiace naradzaja
      sie kto dostanie awans i czy mu sie nalezy i jaka dostanie podwyzke, a wyniki
      tego naradzania oglaszaja w grudniu, a ewentualne zmiany i podwyzki obowiazuja
      od stycznia. Slyszalam, ze raczej nie sa zbyt wysokie i oscyluja w granicach 5-10%.
      Poza tym rocznym system, osobom ktore wybitnie sie udzielaly przyznaja podwyzki
      czerwcowe, ale w tym roku przyszedl mail, ze takich podwyzek nie bedzie.

Szczerze mowiac to nie slyszalam o negocjowaniu podwyzek, racze dostaje sie i juz.

W Twoim przypadku bedzie zmiana kontraktu wiec naprawde trudno wyczuc czy i ile
      dostaniesz podwyzki. Mysle tez, ze nie zamyka Ci to drogi do jakis standardowy
      corocznych podwyzek pracowniczych.
      • Gość: sabna Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.range86-133.btcentralplus.com 20.10.06, 20:58
        widocznie zalezy to od firmy. W mojeje firmie i mojego meza obowiazuje zasada :
        jesli siedzisz cicho i nie narzekasz, to i nic nie dostaniesz.
        o przepraszam raz dostalam ok. 5000 bez proszenia, ale i tak mysle ze ktos
        przeczytal moje narzekania na pensje w ankiecie.
    • kerryman Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 18:46
      "czy zgadzajac sie na kilkuprocentowa podwyzke nie zamkne sobie jednoczesnie
      szans na kolejny wzrost wynagrodzenia na przelomie powiedzmy kolejnego roku ?"

are u mad or just plain stupid? :) po pierwsze - co ty masz do zgadzania. bierz
      jak daja. przez pierwsze 2-3 lata nic sie nie odzywaj. nawet jesli oni to
      nazywaja negocjacjami. z usmiechem podziekuj i juz. zalezy od firmy - czasami
      jak ich przycisniesz do muru to moga dac ciut wiecej ale nie beda ci tak samo
      chetnie dawali podwyzki nastepnym razem.
      moi daja mi podwyzki srednio 2 razy w roku. nic nie dyskutuje, wiec daja je
      chetnie, nawet jesli sa to sumy nieduze.
      gdybys napisal ze pracujesz w firmie juz 5 lat, masz pewna pozycje - doradzilbym
      bic sie zaciekle. ale nie na poczatku kariery :)
      pozdrawiam.
      • Gość: damo dublin Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: 89.100.178.* 18.10.06, 19:03
        po 6miesiacach z 24k na 30k - musialem powiedziec, ze 26000 to nic i wowczas
        dali 30 :-) walcz o swoje
        • Gość: majkel Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: 85.134.176.* 18.10.06, 19:53
          po polrocznym kontrakcie po przejsciu na stale 10%
          po przejsciu do innego dzialu znowu na porocznu kontrakt probny lekko ponad 10%
          wiecej
          ale i tak najlepsza podwyzke uzyskujesz przy zmianie pracodawcy
          • trelemorele Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.10.06, 21:42
            racja, zmiana pracy to zawsze najlepsza metoda ;)
    • Gość: MI5 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.10.06, 23:20
      A to ci dopiero dzilenie skory na niedzwiedziu! :)

Nie wiem, ale moze, ale nie wiem, ale moze sie nie zgodzic na podwyzke, ale czy
      to bedzie podwyzka...ale kombinujesz. Poczekaj i sie dowiesz. I tylko mi nie
      mow, ze odmowisz przyznania ci podwyzki hehehe.

a takze
      > jest ‘big chance’ ze czeka mnie druga ‘positive surprise̵
      > 7;. Choc nie bylo to
      > pwoiedziane wprost,domyslam sie, ze moze chodzic o podwyzke.

A moim zdaniem dostaniesz asystentke z duzym biustem.

Calm down...
      Ja po pierwszych 6 m-cach mialem podwyzke 10%, lada dzien (razem po 10 m-cach)
      bedzxie nastepna w wyniku awansu - moze nastepne 10% - na to licze, ale
      pozyjemy, zobaczymy, nie ma sie co goraczkowac, ile bedzie to bedzie, wazne, ze
      w gore.

Pzdr.
      • ghrom Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 19.10.06, 00:13
        > pozyjemy, zobaczymy, nie ma sie co goraczkowac, ile bedzie to bedzie, wazne, ze
        > w gore.

Ano. Wazne, ze na pierdoly mniejsze i wieksze i tak juz bez bolu starcza, a moze byc tylko lepiej.

Co do meritum, na razie dwa razy mnie pozytywnie zaskoczyli - 20% po roku, a jakis czas temu
        przyznali mi ekwiwalent za samochod 4K - podczas gdy IR wycenial mojego 'cieniasa' C3 na 1.6K.
        Niedlugo sie zbliza nastepna, mam nadzieje, ze znow mnie zadziwia ;]
        • Gość: palejo Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.server.ntli.net 19.10.06, 11:16
          W okresie 1.5 roku 20%. W marcu 2007 kolejna
          • Gość: ehh Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: 205.223.239.* 19.10.06, 11:36
            Rozrzutne te Wasze firmy. Nie posadzam swojej firmy o wiecej niz 5%.
            Moze mnie zaskocza pozytywnie, moze nie, ale przynajmniej sie nie rozczaruje.
            Tak samo moj maz nie liczy na nic od swojej firmy. Wielkie finansowe firmy, ale
            licza kazdy grosz, zeby przypadkiem nie wydac za duzo i oszczedzic przy okazji
            na czym sie da.

Jak bede chciala zobaczyc wiecej pieniedzy na swoim koncie, to po prostu zmienie
            prace.
      • korkix78 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 19.10.06, 11:38

My dear :

Gdyby to bylo takie po prostu, ze biore co mi daja, nie zawracalbym sobie glowy
        niepotrzebnym rozpoczynaniem watkow :
        W gruncie rzeczy tak to moze wygladac ALE:
        - w momencie kiedy wrzucilibymi np podwyzke rzedu 0.5k / rok, to na pewno nie
        byloby tak ze krzyknalbym "What?? It's an outrage!!" bo oczywisacie to jest o
        500 wiecej nzi do tej pory. Niemniej upieralbym sie przy tym,ze chce w tej
        sytuacji zmiany mojego notice na 1-miesieczny z obecnego 3-miesiecznego, bo
        zwiazuje mi to rece.
        - akurat Ty przypominasz sobie byc moze, ze koncze moje AAT (hopefully) w
        grudniu (wyniki w lutym). Manager dobrze o tym wie, i wie, ze sklaniam sie w
        kierunku finansow - wie, ze w lutym stane sie chyba AAT Qualified i ze to
        zwieksza moje pole dzialan. Tak wiec skala potencjalnej podwyzki (ktorej
        spodziewalem sie - powtorze -raczej w kwietniu, jesli w ogole) na pewno wplynie
        na moja decyzje czy olac Planning i probowac pchac sie w Management Accounting
        w tej lub innej firmie; jesli zostane odpowiednio zmotywowany mozliwe, ze
        daruje sobie permanentne douczanie w dziedzinie finansow.

Naprawde chce po prostu wiedziec , czego moge sie spodziewac,a nie tylko
        dzielic skore na misiu.
        No i dzieki licznym odpowiedziom z grubsza mam pojecie, ktorego jeszcze wczoraj
        nie mialem.

A gdyby to miala byc asystentka to tez dobrze wiedziec, zeby nie byc
        zaskoczonym, bo moglbym bedac przygotowany pertraktowac np osobny office i
        ustawienie jej szafki na na tyle niskim poziomie, by asystentki tej schylanie
        sie do szafki wyzej wzmiankowanej spowodowalo pozadany efekt :P

A awansu z glebin aorty gratuluje,

Pzdr back
        • Gość: bambo rambo Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.bulldogdsl.com 21.10.06, 18:24
          o.5k zajebista podwyzka caluj d...szefa ze ci daje....tyle to chyba przy swojej
          pensji dostaniesz jako ustawowa podwyzke! chyba zze zarabiasz absolutne minimum
    • Gość: FLK Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.haynet.com 19.10.06, 15:08
      W firmie pracuję od września 2005 (stała umowa od samego początku), więc miesiąc temu miałam salary review i czekam, jak duża to będzie podwyżka. Znając życie, pewnie parę procent, ale się nie martwię - w grudniu przenoszę się do innego działu (będzie ze mnie Research & Development Assistant) i zarobki wzrosną mi o 1.4K. A potem w czerwcu czeka mnie kolejne salary review na nowym stanowisku i już teraz mi zapowiedziano, żeto będzie min. 2K (wszystko zależy od tego, jak dobra będę).
      Czyli wszystko zależy od firmy i tego, jak dobrze sobie radzisz :)
    • nieszka2006 Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 20.10.06, 11:23
      kiedy tylko mozesz. Jak zaczynalam swoja prace to mialam w stosunku do tego co
      obecnie mam polowe mojej stawki. Podjelam studia w czasie trwania mojego
      pierwszego rocznego kontraktu, nie powiedzialam odrazu mojemu szefowi o tym lecz
      pokazalam mu moje umiejetnosci w tym konretnym zakresie. Natychmiast szef
      zmienil swoja taktyke, zaczal publicznie pokazywac wszystkim moje sukcesy w
      pracy, promowac mnie tak ze po paru miesiacach nikogo nie dziwilo iz dostalam
      awans na managera w firmie. Najgorsza jest jednak sytuacja kiedy musisz
      negocjowac podwyzke.Tzn logiczne ze trzeba twardo stawiac sprawe jasno ze
      zarabiasz za malo w stosunku do tego co potrafisz albo co wykonujesz. Moj szef
      jest uroczym czlowiekiem i bardzo przyjacielsko podchodzi do stosunkow w pracy
      ze wszystkimi pracownikami wiec bylo mi jeszcze trudniej z nim negocjowac. Ale
      powiedzialam mu iz po moim renomowanym collegu moge bez problemu znalezc prace
      (dostalam oferty pracy od kilku znanych firm w trakcie trwania studiow -
      headhunters poprostu nas wylapywali na uczelni). Uswiadomilam go ze mimo iz nie
      mieszkamy w Londynie (pracuje w malym miescie srodkowa Anglia) to bez problemu
      jestem na tyle mobilna iz moge podjac tam prace. Szef zaproponowal mi bardzo
      satysfakcjonujace warunki bo wiedzial ze jesli tego nie zrobi to odejde. A ja
      nie mialam ochoty odchodzic. Walcz Korkix78 o swoja podwyzke wlasnie
      uswiadamiajac ich ze byc moze moglbys zmienic miejsce zamieszkania bo wlasnie
      ktos zaproponowal ci lepsza prace bo wlasnie konczysz lub skonczyles kolejne
      studia czy masz nowy certyfikat. Zaczynalam w pracy ze stawka 8 za godzine teraz
      mam dwa razy tyle i mnostwo dodatkow za wykonane projekty itd (czasami to druga
      pensja). Wiec warto.
      Pozdrawiam
      • korkix78 Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 20.10.06, 22:44
        Thx to bylo wyczerpujace.

I will bear that in mind (i wszystkie inne opinie rowniez)

Pozdrawiam takze
        • duende1 Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 21.10.06, 12:11
          korkix, ja dobrze rozumiem, ze masz 3 miesieczny okres wypowiedzenia? bo to
          strasznie utrudnia szukanie nowej pracy...
          o podwyzke faktycznie walcz, bo w wielu firmach jesli nie da sie do zrozumienia
          czego sie oczekuje, to sie nie dostanie..albo dadza ci wlasnie 2.5% i beda
          oczekiwac podskokow i radosnej piesni na ustach...
          i daj znac jak bedziesz na etapie szukania nowego kontraktu.
          pozdrawiam.
          • ghrom Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 21.10.06, 18:20
            E tam. Ja niedlugo bede mial 3mce. Jak sie bede chcial zwolnic, to sie zwolnie, nie potrzebuje miec do
            tego 100% oferty nowej pracy. Nie mieszkam w Polsce :P
            • duende1 Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 22.10.06, 13:23
              ghrom, ja rozumiem, ze jak bedziesz chcial sie zwolnic, to sie zwolnisz. chodzi
              o to, ze jesli upatrzy cie sobie rekruter/ pracodawca, to bedzie sie martwil,
              ze bedziesz chcial wypracowac ten 3 miesieczny okres wypowiedzenia, co w
              sytuacjach, kiedy potrzeba kogos "na juz" moze cie dyskwalifikowac.
              wydaje mi sie, ze w takim ukladzie faktycznie trzeba by bylo najpierw zlozyc
              wypowiedzenie, a potem szukac czegos nowego.
              • ghrom Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 22.10.06, 14:26
                > trzeba by bylo najpierw zlozyc
                > wypowiedzenie, a potem szukac czegos nowego.

No dobra, ale to oczywiste, i nie ma nad czym szat rozdzierac. Z innych newsow: po sobocie jest niedziela
                :P
          • Gość: magda Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac IP: *.bulldogdsl.com 21.10.06, 23:36
            jakis dziwny kontrakt..przy zwyklej umowie na czas nieokreslony ...mozesz dac
            miesiac wypowiedzenia lub za porozumieniem stron mozesz odejsc wczesniej.takie
            jest prawo
          • korkix78 Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 22.10.06, 13:34
            > korkix, ja dobrze rozumiem, ze masz 3 miesieczny okres wypowiedzenia?
            Dobrze rozumiesz.

> bo to
            > strasznie utrudnia szukanie nowej pracy...

Ano, w razie czego, na pewno nie ulatwia.
            Stad w ogole geneza pytania :) bo jedno ma z drugim spory zwiazek :) (podwyzka
            z notice'em)
            Wiesz, jakis chirurg, superspecjalista IT - to owszem,wierze ze pracodawca sie
            dostosuje i cierpliwie zaczeka.

W moim przypadku w trakcie rozmowy o te prace takie warunki mi zaproponowal.
            Moje cale doswiadczenie w pracach niefizycznych to bylo klka lat klepania
            danych do kompa w Polsce - i nic poza tym - czyli w praktyce bardzo niewiele.

Warunki mi zaoferowano takie jakie zaoferowano (w tym te 3-miesieczne
            wypowiedzenie), na dobra sprawe w tamtym czasie na powaznie myslalem by podjac
            sie jakiegos stazu, albo gdzies sie byc moze wcisnac za darmo jako trainee na
            part-time bo przede wszystkim chcialem zaczac pracowac "z liczbami".

No a tu nagle calkiem konkretna mozliwosc sie wylonila - jedynym powazniejszym
            minusem bylo to 3 miesieczne wypowiedzenie. Powiedziano mi na tamtym etapie, ze
            pozostalo 4 kandydatow, a ze wzgledu na zauwazalny brak w moich atutach -
            zupelny brak doswiadczenia -nie osmielilem sie wybrzydzac.

W obecnej sytuacji mysle, ze juz moge sobie na to pozwolic.
            • duende1 Re: Podwyzka to wazna rzecz i warto ja negocjowac 22.10.06, 14:22
              wiesz co, mysle, ze jesli podwyzka nie bedzie cie satysfakcjonowac i w ktoryms
              momencie dojdziesz do wniosku, ze czas sie pakowac, to tak jak ghrom
              powiedzial, mozesz zlozyc wypowiedzenie i wtedy zaczac szukac nowej pracy.
              mysle, ze z doswiadczeniem jakie teraz masz nie bedziesz mial problemu ze
              znalezieniem czegos nowego.
              w kazdym razie trzymamy kciuki za powodzenie twoich negocjacji :)
    • justynapolcul Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 21.10.06, 23:41
      u mnie dostaje sie podwyzke na koniec roku podatkowego wiec w kwietniu, jedna
      juz zaliczylam ,potem byl awans i kolejna podwyzka. Warto rozmawiac z
      pracodawca, nie wiem jak jest gdzie indziej, ale coroczna podwyzka u nas to
      kilka procent, awans daje sporo wiecej.
      • Gość: palejo Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 14:24
        A jak juz dostaniesz te podwyzke, to pochwal sie jak Ci poszlo. Jestes nam to
        winien za ten watek:)
        pozdro
        • ghrom Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 22.10.06, 14:28
          Heh, niebawem ja tez sie pochwale zatem. A jak nie bedzie minimum 10%, to zobaczymy, czy starczy mi
          jaj by skorzystac ze swojej wlasnej rady z paru postow wyzej ;]
          • Gość: palejo Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke IP: *.server.ntli.net 22.10.06, 14:35
            No to powodzenia. Ja ze swoja potrzeba chwalenia sie wrzucam na luz do marca,
            ale z Twojej rady nie bede korzystal. Powoli przestaje mi sie to oplacac. I o
            to chodzi
            pozdro
    • korkix78 Final 08.11.06, 16:31

OK juz z grubsza wiem.
      Jesli Cie czytelniku interesuje jaki jest final tego to:

Jeszcze nic nie podpisywalem, ale juz mi powiedziano.
      Notice jeszcze bedzie podlegal dyskusji - ja chce 6 tyg ale chca masowo dac
      wszystkim w dziale 12 tyg. Srednio sie to ludziom podoba.

Natomiast podwyzka niby jest, ale.. 6% heh.
      No, przy czym jeszcze 1 lutego bedzie nastepne 3-3,5% tytulem gonienia inflacji
      wiec w sumie da to ok 10%.

Jest lekkie przyznam disappointment, ale coz.

Jak sie lazi przez 1/3 dnia po sieci, z czego polowa czasu to forum, a mimo to
      w gruncie rzeczy sie jest chwalonym, ze dobrze wykonuje swoje zadania to i tak
      nie wypada mi marudzic.

Natomiast jesli czytelniku g.. Cie obchodza moje losy - na kiego diabla
      doczytales az do tego miejsca ?
      • xiv Re: Final 08.11.06, 16:46

> Natomiast jesli czytelniku g.. Cie obchodza moje losy - na kiego diabla
        > doczytales az do tego miejsca ?

Bo widzisz jako Prawdziwi Polacy w Wysp mielismy nadzieje, ze Ci sie powinie
        noga i przeczytamy tutaj liste przeklenstw...

;)
        • korkix78 Re: Final 08.11.06, 17:00
          > Bo widzisz jako Prawdziwi Polacy w Wysp mielismy nadzieje, ze Ci sie powinie
          > noga i przeczytamy tutaj liste przeklenstw...
          >
          > ;)

Spoko spoko, jeszcze nadejdzie taki dzien, ze mnie wyrzuca- jak to sie stanie
          bedzie taki huk, co wywola tsunami w ksztalcie W. Brytanii.

:P
          • ghrom Re: Final 18.11.06, 19:09
            Huh. Ja swoja 'annual coffee' mialem w piatek... 20% nie bylo, ale na 16.66% tez nie bardzo mozna
            marudzic. Bezwzglednie bylo o tyle samo.
          • Gość: MI5 Re: Final IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.11.06, 20:22
            A tam huk, w sobote wieczorem szef przysle ci sms-a o tresci: NIE PRZYCHODZ JUZ
            WIECEJ. ;)
      • Gość: tia Re: Final IP: 217.196.232.* 18.12.06, 12:33
        W nawiazaniu do tego starego watku dopisze sie ze swoja podwyzka. Dostalam dzis
        roczne wyrownanie ok. 3.3%. Zasadniczo spodziewalam sie ok 5%. Ale widocznie 5%
        dostaje sie u mnie jak ktos awansuje ;)

W efekcie bede miala az 55 funtow wiecej miesiecznie. Moge je akurat wydac na
        jeden obiad w restauracji plus jakies drinki. W sumie i tak pracuje w tej firmie
        tylko dla CV, bo raczej nie dla kasy. Faktem jest tez, ze tak jak Korkix
        wiekszosc dnia zajmuje mi zabijaniem czasu.

Moj maz dostal 4.68% w firmie finansowej, rowniez wyrownanie roczne.
        • korkix78 Final II 26.02.07, 19:53
          OK juz wszystko wiem.

Doszlo dowyrownanie, co depcze (w sumie to nieco przekracza) oficjalna inflacje
          + jak gdyby druga czesc.
          Dopiero teraz moge mowic o skali roku i w sumie wyzbieralo sie 14% - coz. Duzo i
          malo. Ale doszla zmiana rocznego kontraktu na bezterminowy, czy moze raczej
          zapowiadana realizajca tegoz.

Po lampach w domu z radosci tez nie skacze, ale tez nie szlocham dujac w chusteczke.

Ogolnie umiarkowana radosc.
          W koncu jak na nieudacznika / nadwyzke niepotrzebnej nikomu sily roboczej /
          szczura (prosto z tonacego okretu) - to chyba i tak jestem anomalia.

Dzieki skladam raz jeszcze wszystkim powyzej, bo moge to teraz osadzic w
          szerszych realiach.

Zycze wszystkim takiego pozytywnego nachylenia wykresu gratyfikacji finansowej,
          zeby wykres dotyczacy moich wygladal na niewinny, przypadkowy podryg reka
          podczas jego kreslenia.

Pzdr
    • jinx66 Re: Pytanie do tych, ktorzy otrzymali podwyzke 18.12.06, 16:35
      Czesc

Podwyzki w UK to normalka i generalnia "podstawa sukcesu" - im dluzej dla kogos
      pracujesz tym masz wiecej kasy (proste jak drut)

Bazujac na danych z "Pension Scheme" ( w skrocie chodzi o symulacje przyszlej
      emerytury) - specjalisci "od tych spraw" zakladaja 3 warianty
      a) pesymistyczny 2% podwyzki co roku
      b) normalny 4%
      c) optymistyczny 6%

W kazdej wiekszej firmie jest "siatka plac" (zwykle jak najbardziej jawna - jak
      popytasz/poszukasz w swojej "biurowej sieci" to powinni Ci ja udostepnic...)

Wyglada to mniej wiecej tak (wielkosci podaje dla zobrazowania sprawy), ze masz
      grade (stopien)

10-14 to asystenci/absolwenci itd, ktorzy zarabiaja 14K-20K
      15-18 specjalisci 18K-30K
      19-22 manager 25K-40K
      23+ director 35K+

Zaczynajac od dolu, co roku obowiazkowo powinienes dostawac podwyzke, a co
      pewien czas "awans" na wyzszy grade.

Oczywiscie bez jakiegos "doksztaltu" lub innych wybitnych osiagniec za daleko
      nie zajedziesz (minimum piec lat Ci zejdzie na "skok" z 14K do 20K, zwykle z
      10 lat)

Osobiscie wykombinowalem sobie "droge na skroty" i po dwoch latach zmienilem
      pierwsza prace przeskakujac w nowej do "wyzszej ligi" (w najblizszym czasie
      zamierzam powtorzyc ten manewr)

Wazna jest moim zdaniem inna kwestia : Jezeli NIE dostaniesz podwyzki (lub
      jakies marne 500 rocznie) to wyrazny sygnal zebys zaczal rozgladac sie za nowa
      posada....

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka