Dodaj do ulubionych

Urlop a kodeks pracy

IP: *.dsl.pipex.com 21.11.06, 07:49
Czy istnieje w kodeksie pracy zapis zabraniający wzięcia 20 dni wolnych w
miesiącu?
Mam 24 dni do wykorzystania w roku.W wakacje chciałem pojechać do Polski na
miesiąc ale mój manager odrzucił moje podanie o urlop tłumacząc, że jakiś
przepis tego zabrania.Ani w kontrakcie, ani w 'podręczniku pracownika'
takiego zapisu nie ma.A co więcej, stwierdził, że jeśli nie bedzie mnie
miesiąc to będę musiał starać się o ponowne przyjęcie do pracy.O tym też
pierwszy raz słyszę.
Czy ktoś może mi doradzić co z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: vitek Re: Urlop a kodeks pracy IP: *.server.ntli.net 21.11.06, 10:36
      W kodeksie pracy tego nie ma (zresztą w UK nie ma kodeksu pracy :) może być to
      tylko w regulaminie zakładu, np. w mojej pracy jest punkt zabraniający wzięcia
      jednorazowo więcej niż 2 tyg. (10 dni) urlopu. A czy taki zapis jest zgodny z
      prawem nie jestem pewien, zapytaj w ACAS albo CAB
      • Gość: piracik Re: Urlop a kodeks pracy IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 21.11.06, 10:51
        > (zresztą w UK nie ma kodeksu pracy :)

hehe, ciekawe ile w Polsce jeszcze będzie pokutował mit WB jako kraju obiecanego
        liberałów :> ?
        pierwsze z brzegu:

www.opsi.gov.uk/si/si2002/20023128.htm
        www.opsi.gov.uk/acts/acts1996/1996018.htm
        • Gość: vitek Re: Urlop a kodeks pracy IP: *.server.ntli.net 21.11.06, 17:11
          ia napisałem że nie ma kodeksu pracy, a nie że nie ma żadnych przepisów
          dotyczących pracy, bo takie oczywiście są, np. Working Time Regulations.
          Btw. nie mieszkam w Polsce, mity mnie specjalnie nie interesują i liberałem
          jestem w stopniu ograniczonym
    • profes79 Re: Urlop a kodeks pracy 21.11.06, 17:15
      popros go o podanie podstawy na jakiej to dyktuje. U mnie w kontrakcie tez nic
      takiego nie ma, ale o miesiac urlopu jeszcze sie nie staralem. Mam natomiast
      zapis, ze musze wykorzystac wszystko, bo jak nie to ani nie przechodzi na
      nastepny rok ani mi nie placa ekwiwalentu :)

Do postu ponizej: regulacje dot. pracy sa tu na podstawowym poziomie: nie ma
      kodeksu pracy ktory praktycznie narzuca cala tresc umowy o prace pomijajac
      wynagrodzenie.
    • skinnycow Re: Urlop a kodeks pracy 21.11.06, 17:20
      Ja bym na Twoim miejscu pogadala z kims z dzialu HR na ten temat. W mojej
      firmie wszystkie regulacje dotyczace urlopu sa ustalane wewnetrznymi
      procedurami i np. na rok nastepny mozna przeniesc tylko 25% przydzialu na dany
      rok - reszta, jesli sie nie wykorzysta w danym roku przepada. Takze moze u
      Ciebie sa restrykcje jesli chodzi o czas trwania urlopu. Ale pogadaj z szefem
      jeszcze raz, a jak nie poskutkuje to z szefem szefa. Powodzenia!
      • Gość: AloneInTheDark Re: Urlop a kodeks pracy IP: *.dsl.pipex.com 21.11.06, 17:39
        Dzięki za odpowiedzi.
        Możliwe że takie regulacje istnieją, ale ja w tej firmie pracuje dwa lata a o
        nich nigdy nie słyszałem.A nawet gdyby były to powinno to być zapisane i podane
        do wiadomości pracowników.Gdy zapytałem się managera gdzie to jest zapisane, on
        powiedział, że nigdzie ale to tak jest.Sorki, ale taka odpowiedz mnie nie
        zadowala.A zresztą co ja będę gadał z tym pseudo-managerem muszę z
        przedstawicielem związku zawodowego pogadać, zobaczymy co on mi poradzi.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka