Dodaj do ulubionych

londyn w pigulce dla architekta

IP: *.acn.waw.pl 05.12.06, 19:48
nie wiem czy mnie nie zakrzyczycie, ale kto oprócz was lepiej zna londyn??

--
czy ktoś z was mógłby mi pomóc skomponować wycieczkę- najbliższa sobota-wtorek
po Londynie pod kątem architektury i ew. zabytków?

jadę po raz pierwszy, pewnie ostatni..

architektura-przede wszystkim nowoczesna, z checią obejrze jakieś godne uwagi
osiedle londyńskie, lofty, może skoczyłabym do małego miasteczka pod
londynem, aby poczuć smak brytyjskiej prowincji :))

itd..

pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: londyn w pigulce dla architekta 05.12.06, 20:40

Tak na szybko z pamieci – mysle ze powinienes skorzystac z okazji i obadac
      architekture na przestrzeni calej historii Londynu.

City i Southwark:
      Tower of London oczywiscie ;-)
      gregoryferdinandsen.com/Old/Old_Images/Tower%20of%20London,%20Close%20(Nov%202000).jpg
      Tate Modern - galeria przerobiona ze starej elektrowni
      www.christopherholt.com/photos-2002/00_london_galleries/tate_modern_01.jpg
      Obok Tate modern- Globe Theater - nie oryginal ale rekonstrukcja:
      www.davidclaudon.com/Elizabethan/globe3.jpg
      Gherkin czyli budynek Swiss Re projektu Normana Fostera ktory wyrasta wsrod
      malych uliczek starego City
      www.aidan.co.uk/md/LonSwissReMdV5623.jpg

PO drugiej stronie brzegu Jeszcze jeden nowy – Greater London Authority:
      mishilo.image.pbase.com/u48/chiqui74/upload/40656121.05.jpg
      I zaraz za rogiem nowy kompleks biurowy More London
      www.londonarchitecture.co.uk/Images/SouthBank/1MoreLondon-002.jpg

Barbican Centre - betonowy moloch z lat 60-tych ale ma swoj urok
      www.londonleben.co.uk/photos/uncategorized/barbican.jpg
      Wiecej z lat 60-tych na Southbank – Hayward Gallery i Royal Festival Hall –
      zdania sa podzielobne co do wartosci estetycznej obu budynkow ;-))
      www.c20society.org.uk/images/casework/hayward_detail.jpg
      www.icml9.org/archives/royal.jpg
      Tak w ogole po City warto sie przejsc aby zobaczyc fatalne przypadki wyczynow
      architektonicznych z lat 60-tych

W zachodnim - koniecznie Victoria&Albert Museum jak dla mnie niesamowity
      architektoniczny wynalazek w najlepszym stylu wiktorianskim - neogotyk zmieszany
      z wloskim renesansem i zasmazka ;-)
      www.emcelfilters.co.uk/images/Museum%201%20V&A.jpg
      Jak juz tam bedziesz to oczywiscie Natural History Museum
      www.mech.pku.edu.cn/robot/teacher/wanglong/photo/Natural%20history%20museum.jpg
      W ogole przejdz sie po okolicy - sporo jest wiktorianskiego eklektyzmu i
      przepychu - rowniez Royal Albert Hall
      www.actioninengland.gb.com/EnglandPictureFolder/Royal%20Albert%20Hall.jpg
      Jesli chcesz wiecej przykladow wariacji na temat neogotyku i wiktorianskiego
      rozmachu zobacz koniecznie St Pancras - dawny hotel przwracany obecnie do
      swietnosci:
      ednapurviance.org/alondonreport/images/stpanstation.jpg
      i stacje ktora byla w czasie budowy najwieksza z niepodpieranych struktur
      lukowych na swiecie:
      www.usc.edu/dept/architecture/slide/ghirardo/CD3/StPancrasStation.jpg
      No i oczywiscie parlament:
      www.solarnavigator.net/geography/geography_images/houses_of_parliament_and_lords_london_england.jpg
      Aby zobaczyc przepiekne gregorianskie budynki w calej krasie chyba najlepiej
      jest przejechac sie do Islington - Barnsbury i Cannonbury:
      celia.typepad.com/photos/barnsbury/thornhill_square.jpg
      Te sa pozniejsze ale tez piekne:
      celia.typepad.com/photos/barnsbury/lonsdale_square.jpg

Moze to i dosc kontrowersyjny pomysl ale przejedz sie do poludniowego Londynu
      (okolice Elephant&Castle na przyklad) aby zobaczyc jak sie nie powinno budowac
      komunalnych blokow i jak szczytna idea ‘streets in the sky’ nie sprawdzila sie w
      praktyce:
      www.plasticshore.com/images/photos/P4014885_medium.jpg
      www.sikkens.co.uk/NR/rdonlyres/D6C84283-BB00-4DC6-A400-864109F3CFD4/0/BoroughOfWandsworth.jpg
      Przyklady takich koszmarkow znajdziesz tez w Londynie polnocnym i wschodnim.

Dla kontrastu koniecznie zobacz tez High Point One - arcydzielo modernizmu
      Lubetkina - w polnocnym Londynie w Highgate
      www.open2.net/modernity/3_4.htm

Tyle pamietam. Na pewno inni doloza swoje typy – kazdy widzi Londyn inaczej ;-)
      • edavenpo Re: londyn w pigulce dla architekta 05.12.06, 20:48

P.S. Zapomnialam wspomniec jedno z moich ulubionych miejsc w Londynie -
        Brunswick Centre na Bloomsbury - ostatnio odnowione. Lata 60-te w najlepszy
        wydaniu jak dla mnie - choc to tez kwestia gustu, jedni uwielbiaja drudzy nie
        cierpia ;-)

www.thebrunswickproject.co.uk/img/press/brunswick.jpg
        • Gość: architect Re: londyn w pigulce dla architekta IP: *.acn.waw.pl 05.12.06, 21:20
          baaardzo dziekuje

malgosia
        • Gość: A Re: londyn w pigulce dla architekta IP: 205.223.239.* 06.12.06, 09:29
          Swietny post. Nie wiedzialam o wielu wspomnianych budynkach. Pewnie mijalam je
          nie raz, ale nie zwrocilam uwagi.
      • vierablu Re: londyn w pigulce dla architekta 05.12.06, 22:44
        No i jeszcze Lloyds Tower.
        Pojechalabym tez na Canary Warf!
    • Gość: architect Re: londyn w pigulce dla architekta IP: *.acn.waw.pl 05.12.06, 21:32
      no, no

przejrzałam calosc..

co ty bys zrobial, gdyby "nie tak na szybko"??
      jestem bardzo wdzieczna..

------

mieszkasz w londynie? moze mi pokazesz to wszystko???

taka niesmiala prpozycja??

malgosia

• mike-great Znowu coś za sex? 05.12.06, 22:47
        Znowu coś za sex?

Gość portalu: architect napisał(a):

> no, no
        >
        > przejrzałam calosc..
        >
        > co ty bys zrobial, gdyby "nie tak na szybko"??
        > jestem bardzo wdzieczna..
        >
        > ------
        >
        > mieszkasz w londynie? moze mi pokazesz to wszystko???
        >
        > taka niesmiala prpozycja??
        >
        > malgosia
        >
        • Gość: architect Re: Znowu coś za sex? IP: *.acn.waw.pl 06.12.06, 08:13
          jetsesmy dzieczynkami :))

mam męża i 4 dzieci!
          • mike-great Re: Znowu coś za sex? 06.12.06, 11:11
            Przepraszam - przez pomyłkę pytanie się wkleiło do komentarza "afery rozporkowej" w Samoobronie... Najmocniej przepraszam!

Gość portalu: architect napisał(a):

> jetsesmy dzieczynkami :))
            >
            > mam męża i 4 dzieci!
          • Gość: Alex Richard Rogers IP: *.gotadsl.co.uk 06.12.06, 12:13
            Gratuluje Edavenpo opracowania obszernej listy budynkow.......od siebie dodam
            jedynie Channel 4 Headquarters oraz 88 Wood Street Richarda Rogersa.......co do
            ogorka Normana Fostera to mysle ze kazdy architekt powinien go obowiazkowo
            obejrzec ale tylko po to, aby wyciagnac lekcje jak W ZADNYM WYPADKU nie nalezy
            projektowac w centrum miasta. Budynek ten z uwagi na swa monstrualna wielkosc i
            calkowity brak poszanowania dla otoczenia niszczy panorame londynskiego City
            oraz calkowicie zakloca proporcje otaczajacych go budynkow.....typowy przyklad
            aroganckiej, chamskiej i prymitywnej architektury korporacyjnej nie liczacej
            sie z nikim i z niczym i szanujacej jedynie brutalna sile ukladow i pieniadza.
            • Gość: magda Re: Richard Rogers IP: *.proxy.aol.com 06.12.06, 14:07
              nie przesadzalabym az tak bardzo co do ogorka, oby tylko taka arogancka i
              chamska jak piszesz architektura nas otaczala, przesada.
              ogorek spelnia zadanie ktore mial spelniac - jest ciekawostka.

• Gość: Alex do Magdy IP: *.gotadsl.co.uk 06.12.06, 14:37
                Coz, dla Ciebie ogorek jest ciekawostka, dla mnie uosobieniem wszystkiego co
                najgorsze w planowaniu przestrzennym.....osobiscie bardzo mnie boli to, ze tak
                piekne miasto jakim jeszcze jest bez watpienia Londyn jest tak brutalnie i
                bezceremonialnie niszczone przez nieodpowiedzialnych architektow i
                urzednikow........Foster jest architektem o wrazliwosci potrzebnej do
                zaprojektowania lotniska czy stadionu stojacego w pustym polu ale
                niewystarczajacej niestety do podjecia tematu w gesto zabudowanym centrum.
                • Gość: magda Re: do Magdy IP: *.proxy.aol.com 06.12.06, 14:53
                  Coz, nie jestem architektem ale mnie ogorek nie razi a wrecz sie podoba,
                  tak jak podoba mi sie np millenium bridge, takze jego autorstwa.
                  Wspolczesna odwazna architektura wedlug mnie, kazdy ma swoje zdanie.

Londyn jest wielkim miastem i jest tu miejsce na wszystko, oczywiscie oby z
                  dobrym smakiem.
                  • Gość: Alex Re: do Magdy IP: *.gotadsl.co.uk 06.12.06, 16:05
                    Mysle, ze dobra wspolczesna architektura nie musi a wrecz nie powinna niszczyc
                    dobrej historycznej architektury......mozna projektowac supernowoczesne, super
                    zaawansowane technologicznie budynki ze szkla, stali i betonu w sposob, ktory
                    pozwoli tez prawidlowo funkcjonowac i oddzialywac estetycznie budynkom, ktore
                    zostaly juz tam wczesniej postawione. Ogorek jest zas obiektem, ktory niszczy
                    charakter calej dzielnicy i wypina sie na caly wielowiekowy dorobek
                    architektoniczny londynskiego City. On nie wzbogaca architektury City, on go
                    bezwzglednie niszczy.
            • edavenpo Re: Richard Rogers 06.12.06, 14:24

Powiem Ci ze mi Gherkin sie podoba choc pewnie bardziej podobaloby mi sie gdyby
              odbudowali stara London Exchange (zniszczona wybuchem bomby IRA – mozna ja kupic
              w kawalkach jak ktos jest chetny ;-)))

Jak go postawisz kolo Centre Point (legenda glosi ze Prince Charles odmowil
              uroczystego otwarcia tego budynku jako protest przeciwko jego wartosci
              estetycznej) czy nawet Natwest Tower czy Guy’s Hospital tower to wyglada dobrze.
              Fakt ze Londyn jest ‘niski’ wiec Gherkin sie mocno rzuca w oczy ale jest
              przyjemny dla oka. POdoba mi sie nawet ten contrast krazenia wsrod malenkich
              uliczek w City i nagle wychodzisz przed ogromnym ‘korniszonem’.

Faktycznie - Channel 4 Headquarters jest niezle i dorzuce jeszcze Sainsbury’s
              headquarters na High Holborn:
              upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/J_Sainsbury_HQ_1.jpg/240px-J_Sainsbury_HQ_1.jpg
              Kontynuujac temat...
              Dodam jeszcze ze dla kazdego architekta polecam John Soanes Museum – bardzo
              ciekawe miejsce w pieknym zakatku Bloomsbury i jedno z moich ulubionych niejsc w
              Londynie. Muzeum to wlasciwie dom Soanesa na pieknym gregorianskim skwerku.
              Soanes byl architektem i zapalonym, kolekcjonerem zabytkow i elementow
              architektonicznych. No i maja tam slynna serie obrazow Hogartha ‘Rake’s
              Progress’ – warto zobaczyc ;-) No i muzeum jest za darmo...

Jak juz bedziesz tam to wpadnij koniecznie do British Museum i obadaj hall z
              przepieknym szklanym dachem – wzorcowy przyklad jak polaczyc nowoczesnosc z
              tradycja – naprawde pieknie wykonany projekt.
              www.cantrell.org.uk/david/photos/london-20030104/great-court-roof-2.jpg
              www.cantrell.org.uk/david/photos/london-20030104/great-court-roof-1.jpg
              Jak bedziesz przy wspomnianym St Pancras to obadaj sobie British Library na
              Euston Road – straszliwie brzydki budynek moim zdaniem – niesamowicie
              kontrowersyjny wlasnie ze wzglefu na dosc watpliwa wartosc estetyczna choc
              podobno niesamowicie jest funkcjonalny. Na marginesie – maja tam tez wlasnie
              wystawe London Maps o mapach Londynu – rzuca sporo swiatla na historie socjalna
              i co za tym idzie architetoniczna Londynu. Ciekawa wystawa i jak wiekszosc tego
              typu rzeczy w Londynie - za darmo ;-)
              www.infomotions.com/gallery/bath/Images/DSCN3817.jpg
              W odpowiedzi na pytanie Malgosi o to ile bym napisala jakbym miala wiecej czasu
              to pewne znacznie wiecej bo mysle ze w ogole architektura w Londynie jest
              niezmiernie ciekawa w kontekscie spolecznym, moze nawet bardziej niz w innych
              metropoliach ze wzgledu na charakterystyczna dla Londynu szachownice kontrastow
              spolecznych – bieda nigdy nie jest oddalona zbyt mocno od luksusu– w Islington
              na przyklad domy za 2 miliony sa oddalone 5 minut spacerem od sink estates z
              niebotyczna przestepczoscia, Tower Hamlets, 10 minut od luksusowych mieszkan na
              brzegu rzeki, luksusowe apartamenty na Rotherithe obok fatalnych blokow
              komunalnych, wiekszosc dzielnic ma tzw. nice bit i dodgy bit ;-) Ale to juz
              nastepny temat – bardzo ciekawy.
              • jaleo Norman Foster 06.12.06, 15:45
                Co prawda nie w Londynie, ale mnie sie bardzo podoba sala koncertowa Sage
                rowniez projektu Fostera (w Newcastle a raczej Gateshead bo po poludniowej
                stronie rzeki :-)
                www.acp2006.org.uk/Images/Sage/SageTyne.jpg
                www.cycle-routes.org/cycle-gateshead/photos/Sage-hi.jpg
                www.xlab.co.uk/photos/files/display/sage.jpg
                Foster uwielbia szklo i miekkie linie - a wydawaloby sie, ze jedno zaprzecza
                drugiemu :-) Akurat w przypadku Sage moim zdaniem projekt doskonale sie
                wkomponowal w otoczenie, i swietnie wyglada w polaczeniu z mostem-powieka
                (Millenium Bridge).

Jesli chodzi o nowoczesna architekture w UK, to bardzo ciekawy jest tez
                Selfridges w Birmingham, wybudowany na miejscu obrzydliwego starego centrum
                handlowego z poczatku lat 60-tych:
                www.archimage.co.uk/selfridges.htm
                www.archimage.co.uk/selfridges_int.htm
                www.centralmosque.org.uk/images/selfridges.jpg
                • edavenpo Re: Norman Foster 06.12.06, 15:56

O wlasnie - Selfridges w Birmingham jest piekny!

Sage to w ogole chcialabym bardzo zobaczyc na zywo - chyba sie trzeba w koncu
                  kopsnac do Newcastle ;-)

Ten tez jest dosc nietypowy - 'The Public' w w West Bromwich niedaleko Birmingham:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/The_Public_north.JPG
                  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/The_Public_north_west.JPG/800px-The_Public_north_west.JPG
                  • Gość: magda Re: Norman Foster IP: *.proxy.aol.com 06.12.06, 17:53
                    a mnie sie podoba caly ten post - mozna sie wiele z niego dowiedziec:)
                    • a.r.c.h.i.t.e.c.t Re: Norman Foster 06.12.06, 18:17
                      jesteście wspaniali!

rozumiem, ze mieszkacie i pracujecie w London?
                      szkoda, ze nie moge do was dołączyć, choć sądzę, że z pracą nie miałabym
                      kłopotów :)))

ale rodzina , ach, rodzina...

dzieki, do piątku zbieram wasze posty, redaguję je w pilku textowym i zobaczymy
                      co uda mi sie obejrzeć w ciagu niecalych 4 dni..
                      wylatuję raniutko w sobote, wracam w środę rano-noc na luton /???/

gdyby nie dojazdy..

będe mieszkała w sydenham
                      jak tam dojechać z centrum?

sydenham jakos nie łapie sie na mojej mapie.. :((
              • Gość: A Re: Richard Rogers IP: 205.223.239.* 07.12.06, 10:22
                Warto byloby podpiac ten post, zamiast tego o mieszkaniach socjalnych.

Dzieki za info o wystawie w British Library. Dawno tam nie bylam i jak zerknelam
                na zdjecie to skojarzyl mi sie z ratuszem Kensington & Chelsea. Az zaraz
                sprawdze czy to przypadkiem nie ten sam architekt.
                • Gość: magda Re: Richard Rogers IP: *.proxy.aol.com 07.12.06, 18:52
                  "Warto byloby podpiac ten post, zamiast tego o mieszkaniach socjalnych."

warto, ale pewnie duzo wiecej zainteresowanych social housing (jak dostac itp)
                  niz dobra architektura...
    • a.r.c.h.i.t.e.c.t Re: londyn w pigulce dla architekta 06.12.06, 18:22
      a moze jeszcze zaryzykuje..

czy jest jakies male miasteczko, nie oddalone dlaej niz ~godzine, dwie
      pociagiem od centrum

strasznie chce zobaczyc prowincje, ktora znam jedynie z filmów oraz Great
      Design kevina mccloud :)))

i podpowiedzcie, aby bylo latwiej jak tam jechac, z jakiego dworca itd..

jade pierwszy raz sama za granice, my english is good but not fluent :((

boje się!
      • madelon1 Re: londyn w pigulce dla architekta 07.12.06, 21:52
        Ja bym polecila Bath (z Paddington) i Oxford.

W Bath znajdzesz antyczne kapiele
        www.romanbaths.co.uk/
        Poza tym architektura jest bardzo tradycyjna i mozna tez wioski zobaczyc z pociagu. Piekne widoki.
    • izabelski Re: londyn w pigulce dla architekta 07.12.06, 21:49
      jak bedziesz szla wzdloz Tamizy - zwroc uwage na Millenium Bridge
      news.bbc.co.uk/hi/english/static/in_depth/uk/2000/millennium_bridge/default.stm
      en.wikipedia.org/wiki/London_Millennium_Bridge
      rozwiazane podczas projektowania zostalo kilka interesujacych problemow
      inzynieryjnych

czesto zabieram moich gosci kolejka DLR ze stacjii Bank do Grenwich wysiadajac
      przynajmniej raz po drodze w Canary Wharf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka