27.12.06, 00:05
Pracowałem w Anglii przez 3 miesiące(podczas wakacji, jestem studentem) i
zarobiłem ok 4 tyś funtów. Teraz ubiegam sie o zwrot podatku z Anglii i
chciałbym sie dowiedzieć czy bede musiał zapłacić podatek w Polsce? Jeśli tak
to ile? Ktoś mógłby mi udzielić takiej informacji? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold Podatek do zapłacenia w Polsce z pracy w Anglii 27.12.06, 10:28
      Dochody uzyskane w UK w roku 2006 (niestety) podlegają opodatkowaniu w Polsce.
      Dlatego powinien je Pan zadeklarować w Polsce oraz uwzględnić w zeznaniu
      rocznym.

Trudno ocenić, ile dokładnie podatku będzie, gdyż zależy to od szczególnej
      sytuacji podatnika i dokładnej wysokości zarbku, ale przy założeniu dochodu w
      wysokości 4000 funtów, brytyjski urząd skarbowy (HMRC) zwróci Panu cały
      zapłacony podatek PAYE (ale nie składki National Insurance).

Natomiast w Polsce opodatkowaniu będzie podlegała kwota 4000 funtów
      pomniejszona o 30 diet dziennych (960 funtów), koszty uzyskania itd. Podatek
      ten będzie wynosił ok. 450 funtów (chyba, że jeszcze ma Pan inne dochody w
      Polsce lub ulgi). Podatek płaci się wraz z zeznaniem rocznym, ale po powrocie
      do kraju podatnik jest zobowiązany zadeklarować dochód z zagranicy i wpłacić
      zaliczkę 19% do urzędu skarbowego.

Podatki do zapłacenia w Polsce można pomniejszyć o kwotę podatku zapłaconego w
      Wielkiej Brytanii. Dlatego w niektórych sytuacjach może się okazać, że nie
      opłaca sie występować o zwrot podatku, ponieważ cały odzyskany podatek będzie
      do wpłacenia w Polsce.

Jeżeli jeszcze nie złożył Pan wniosku o zwrot podatku, należy się zastanowić,
      czy to ma sens.

Wiele osób stawia sobie pytanie, czy w takim razie zgłaszać dochód do polskiego
      urzędu. W praktyce bardzo wiele osób tego nie robi, świadomie lub z niewiedzy.
      Również przypadki wykrycia tego są niezmiernie rzadkie (chyba, że ktoś
      doniesie), gdyż wymiana informacji między urzędami polskimi a HMRC jest słaba.
      Urząd skarbowy ma jednak 5 lat na rozpoczęcie stosownego postępowania i w razie
      stwierdzenia ukrywania dochodu i uchylania się od zapłaty podatku należy liczyć
      się z postępowaniem karno-skarbowym, które najprawdopodobniej zakończy się
      grzywną oraz koniecznością zapłaty podatku wraz z odsetkami.

Polecam kontakt ze specjalistyczną firmą, która rozpatrzy Pana indywidualną
      sytuację i pomoże w rozliczeniu podatku w Polsce i za granicą.

Polecam:
      www.jobland.pl/podatek/index.php
      • rasip Re: Podatek do zapłacenia w Polsce z pracy w Angl 27.12.06, 15:22
        A co z osobami od których nie były pobierane podatki wogóle (oprócz
        ubezpieczenia)? Czy oni muszą zapłacić podatek w Polsce?
        • wrodarczyk.witold Re: Podatek do zapłacenia w Polsce z pracy w Angl 27.12.06, 18:40
          Niestety, też. Nawet, jeśli zarobki były takie, że w UK nie było odprowadzanego
          podatku, również podlegają one opodatkowaniu w Polsce (z uwzględnieniem GBP 960
          zwolnienia) oraz innych ulg i odpisów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka