Dodaj do ulubionych

child benefit

04.01.07, 16:45
Mój mąż od 1,5 roku przebywa w Irlandii ja z 2 dzieci jestem w Polsce siedem miesięcy temu mąż złożył wniosek o Hild benefit i do tej pory nic nie wiadomo ze względu na problemy rodzinne mąż musi w marcu wracać może ktoś się orientuje czy za okres, który pracował na zielonej wyspie do momentu powrotu do polski zostanie wypłacony child benefit będę wdzięczna za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • astarza78p Re: child benefit 06.01.07, 15:40
      my czekaliśmy rok na przyznanie CB i w międzyczasie chyba ze 4 razy musieliśmy
      im dodatkowo coś wysyłac, a to że dostałam prace, otworzyłam konto, niechcieli
      potwierdzonego ksera aktu urodzenia tylko oryginał itp. U Was sprawa jest
      bardziej skomplikowana, bo Twojego męża już tu nie ma i ewentualnych poprawek
      niema kto im wysłac, poza tym niebardzo wiem w jaki sposób chcielibyscie
      odebrać pieniądze? bo oni wysyłają na konto (niewiem czy wysyłają za
      granice???) albo można odebrac pieniądze na poczcie za pomocą odpowiedniego
      druku-książeczki. Napewnio jest jakaś szansa, ale ktoś na miejscu musiałby tą
      sprawe poprowadzić. Możesz też spróbować skontaktować się z nimi mailowo, ale
      niewiem czy załatwieją sprawy w ten sposób. Pozdr a
      • jolantak5 Re: child benefit 06.01.07, 16:23
        Mąż jeszcze do marca będzie w Irlandii i mam nadzieje ze do tego czasu juz się coś wyjaśni, co do aktu urodzenia dostarczyliśmy oryginał. Chodzi mi o to ze jak by jednak nic się nie wyjaśniło do marca to czy te pieniądze przepadną czy jest szansa ze jednak za ten okres (od złożenia wniosku do wyjazdu z Irlandii) się należą.
        • astarza78p Re: child benefit 07.01.07, 09:25
          Wydaje mi się, że tak sznsa jest, proponuje by mąż zainteresował się sprawą,
          tzn. najlepiej osobiscie zadzwonić, jeśli mąż słabo mówi po angielsku, niech
          idzie do najbliższego social werfare(?) oni za niego zadzwonią i dowiedzą się
          się jak sprawa wygląda. Tak jak już pisałam my czekaliśmy rok, ale pieniądze
          dostaliśmy za rok wstecz. Powodzenia i cierpliwości, bo słyszałam, że teraz tak
          się czeka, za względu na dużą ilość emigrantów biura im się zapchały;-)
          Pozdr
    • viwka Re: child benefit 07.01.07, 12:52
      Hejo, jeśli w wypełnionym przez Was wniosku o CHB jest numer podany nr konta, to..
      tylko cierpliwości Wam trzeba... Jeśli coś by potrzebowali dodatkowo do
      dokumentów, już dawno dostałabyś informację pod adres zamieszkania męża (w
      Irlandii).. A teraz podobno własnie tak długo się czeka.. :(

Swoją droga nie znam drogi CHB jesli mama z dziećmi jest w PL, a tata tutaj
      pracuje. Wniosek wypełnia sie zawsze na MAME dzieci, przynajmniej jak TU
      jesteście, co do Twojej sytuacji, niewiele wiem.

Moze przeszukaj też www.gazeta.ie - tamtejsze forum to też kopalnia wiedzy.
      no:
      www.gazeta.ie/forum/index.php?showtopic=27927&hl=benefit
      www.gazeta.ie/forum/index.php?showtopic=8144&hl=benefit
      Wpisz tylko CHB w wyszukiwarkę.

Z tego co widze/słysze/doświadczam czeka sie na ten zasiłek b.długo. No, ale są
      to "jakieś-niemałe" skumulowane pieniądze :) od momentu wpłynięcia wniosku -
      oczywiście.

Nie wiem, tylko co w momencie gdy Twój mąz wróci do PL... ale to wszscy w
      Urzędach tu "zobaczą" na podglądzie komputera, ze nie dostaje już peyslipów, nie
      płaci ubezpieczenia.. Wiec chyba jakoś specjalnie nie powinno się składać jakiś
      pism.

Powodzenia
      Iwka
      • kamini Re: child benefit 07.01.07, 18:47
        Sie nie zgodze z ostatnim zdaniem...:-) nalezy poinformowac urzad, ze odpadla
        podstawa prawna(zadne z rodzicow nie przebywa i nie pracuje na terenie
        Irlandii) pobierania zasilku. To chyba nawet jest napisane w dokumentach
        potwierdzajacych prawo do otrzymywania takiego zasilku, podobnie jak nalezy
        poinformowac o zmianie adresu itp. Pozdrawiam.
    • aiszka4 Re: child benefit 11.09.07, 13:38
      Dopisuje się do wątku, bo mam podobny problem.
      Wniosek złożony w lipcu ubiegłego roku. W kwietniu br. informacja pisemna, że
      świadczenie zostało przyznane oraz ustna, że pieniądze zostaną przelane w maju.
      Do dzisiaj cisza.
      Próbowałam się dodzwonić - zanim zdołałam wyjaśnic, o co dokładnie chodzi,
      przełączano mnie na automatyczną infolinię, gdzie w kółko powtarza się ten sam
      tekst, z którego akurat w mojej sytuacji nic nie wynika.
      Gdzie jeszcze, jaką drogą mogę uzyskac informację, co się dzieje z pieniędzmi?
      Byc może faktycznie jeszcze nie zostały wysłane, a byc może problem jest gdzie
      indziej.
      Strasznie mi się życie pokomplikowało i nawet częśc zaległej kwoty byłaby pomocna.
      I jeszcze jedno - bodajże w ciągu 3 mies. trzeba zawiadomic urząd o zmianie
      miejsca zamieszkania (w naszym przypadku jest to powrót do Polski). Czy
      wystarczy listowne oświadczenie wysłane po powrocie? I co ze świadczeniami,
      jeśli faktycznie nie wpłynęły do tej pory na konto?
      • monika_irl Re: child benefit 11.09.07, 13:47
        o zmianie adresu zamieszkania musisz tylko listownie zawiadomic,
        telefonicznie nie przyjmujá.
        • aiszka4 Re: child benefit 11.09.07, 13:59
          Dzięki za odpowiedź.
          W międzyczasie znalazłam możliwośc załatwienia tego on-line.
          • mamaemilii Re: child benefit 11.09.07, 20:57
            Aiszka, a mogłabyś podrzucić jakiegoś linka?

My czekamy na CB od czerwca zeszłego roku, w czerwcu tego roku dostaliśmy
            "cynk", że nasz wniosek przeszedł do komórki Unii Europejskiej, czy jak to zwał.
            Wysłaliśmy już chyba wszelkie możliwe dokumenty i cisza. A nie mamy czasu w
            tygodniu by dzwonić do nich i wisieć na telefonie 15 minut, bo oboje z mężem
            pracujemy w godzinach ich urzędowania.

Będę naprawdę wdzięczna za jakieś solidne namiary internetowe w tej sprawie.
            • aiszka4 Re: child benefit 12.09.07, 13:19
              Oto link:
              www.hmrc.gov.uk/childbenefit/index.htm
              Skorzystaj z zakładki Contact us. Sama jeszcze nie pisałam, więc nie wiem, czy
              odpisują i w jakim terminie.
              Doczytałam się, że trzeba podać dane: pełne nazwisko, adres email, pełny adres z
              kodem, datę urodzenia, nr ubezpieczenia, pełne nazwiska i daty urodzenia dzieci,
              na które otrzymje się CB - aby łatwiej było zidentyfikować petenta.
              Powodzenia
              • monika_irl ale tu jest Irlandia :) 12.09.07, 14:05
                a nie Anglia
                podalas link do strony angielskiej, która nie ma nic wspólnego z
                EIRE.
                • aiszka4 Przepraszam za zamieszanie 12.09.07, 14:32
                  Skupiłam się na czytaniu broszurki i tak mi coś nie pasowało.
                  A już po adresie widac, że to nie to. Gdy wczoraj szperałam w necie, byłam po
                  ponad 24 godz. bez snu, więc wybaczcie.
                  Postaram się poszukac dokładniej, jak trochę dojdę do siebie, bo jedna przespana
                  noc na 2 doby, to dla mnie za mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka