Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii

07.01.07, 15:21
witam. mam pytanie, mąz pracuje w irlandii a ja z dzieckiem mieszkam w
polsce, obecnie nie pracuję, w urzedzie pracy nie chca mnie ubezpieczyc bo
mąż pracuje, czy wiecie co mam zrobic aby miec prawa do swiadczen w polsce, w
pracy męza mówai ze nie ma czegos takiego ze oni mnie ubezpieczz czy cos
takiego, prosze o pomoc bo nie wiem co robic , denerwuje sie strasznie, moze
powinnam sama sobie wykupic to ubezpieczenie w polsce
Obserwuj wątek
    • andzia7777 Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 09.01.07, 00:48
      plis pomózcie
    • bozka24 Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 09.01.07, 08:44
      Andzia, jesli ma status bezrobotnego to Ty i dziecko masz prawo do swiadczeń w
      Polsce. Nie ma znaczenia gdzie pracuje twój mąż. Mam troje dzieci i jestem
      bezrobotna a mąż pracuje w Irlandii i jesteśmy w Urzędzie ubezpieczeni.
      Pozdrawiam.
      Bożka
      • andzia7777 Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 09.01.07, 14:53
        a mi powiedzieli ze jak mąz pracuje legalnie to powinien mnnie w irlandii podac
        do ubezpieczenia i odmówili mi ubezpieczenia
    • andzia7777 Re: do bozka24 09.01.07, 14:58
      a nie kazali ci podpisac pisma o tym czy maz pracuje czy mie
      • bozka24 Re: do bozka24 09.01.07, 17:49
        nic nie musiałam podpisywać. do tej pory dzieci były ubezpieczone w pracy męża,
        kiedy on wyjechał dzieci są ze mną a ja mam sttus bezrobotnego.
        Pozdrawiam
    • andzia7777 Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 09.01.07, 20:48
      a u nas trzeba było podpisac i baby sie upieraja ze powinnam byc ubezpieczona w
      irlandii u męza, boze jak mnie to wkurwia
      • morela7 Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 09.01.07, 21:58
        Andzia, musisz chyba poczytac przepisy na ten temat lub zasiegnac jezyka u
        fachowca (prawnika pracy?). Czesto sie przeciez zdarza, ze urzednik jest
        niekompetenty, czy to ten polski, czy irlandzki. No i moze istniec jakas
        miedzynarodowa umowa miedzy PL a IRL lub przepis unijny dotyczacy takich
        sytuacji. Powodzenia!
        • annie_pl Re: ubezpieczenie zdrowotne gdy mąż w irlandii 10.01.07, 12:46
          Nie chce sie madrowac, bo nie znam podstawy prawnej, ale tak na zdrowy rozum, co ma do licha ciezkiego praca meza za granica do Twojego ubezpieczenia zdrowotnego w kraju rodzimym??
          Rozumialabym taka sytuacje, gdybys Ty mieszkala powiedzmy w Niemczech i byla tam bezrobotna, a maz pracowal w Eire, ale w przypadku Twoim uwazam ze jest to grubymi nicmi szyte. Tym bardziej ze z tego co pamietam zeby maz Cie mogl wpisac do swojej Europejskiej Karty Zdrowia (a tylko taka daje prawo do leczenia bezplatnego w kraju innym niz Irlandia) musisz miec PPS no. Moge sie mylic, ale moim zdaniem powinnas zrobic tak jak radzi Morelka - udaj sie do jakiegos prawnika od prawa pracy. Sadze ze porady takie sa bezplatne, ale glowy nie dam sobie uciac.

Pozdrawiam i zycze powodzenia w walce z polskimi "urzedniczkami" z piekla rodem :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka