Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie auta

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.03.07, 15:49
witam
wlasnie stalem sie posiadaczem autka z prawa kierownica.
Teraz mam pytanie o ubezpieczenie.
Czy lepiej ubezpieczyc auto na kobiete 33lata ktora nie miala nigdy auta czy
tez na mnie 33lata z 2 letnim ubezpieczeniem w polsce i jakimis tam znizkami.
Jesli na mnie to jak przedstawic te znizki ubezpieczycielowi oraaz
najwazniejsze JAKIEGO ubezpieczyciela wybrac?
slyszalem o popularnosci tesco, AA...moze cos wiecej powiecie..
prosze o konkretne porady..
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aldix Re: Ubezpieczenie auta 27.03.07, 15:59
      z tego, co sie orientuje, tylko wiek gra role. zmienialismy mondeo na frontere
      i ubezpieczenie wynosi tyle samo: £400 rocznie za pelna opcje, pierwszy
      kierowca w wieku 39 lat, nfu mutual. nie narzekamy :)))
    • elaweybridge Re: Ubezpieczenie auta 27.03.07, 16:12
      porób sobie quotes w roznych ubezpieczalniach online, badz tez na
      www.confused.com i wybierz to co ci najbardziej odpowiada. my mamy Virgin
      Insurance - po zrobieniu kilkunastu 'quotes' to bylo najkorzystniejsze.
      znajomemu polecilismy ale jemu najkorzystniej wyszlo w direcltine.com
      • elaweybridge Re: Ubezpieczenie auta 27.03.07, 16:13
        poprawka: www.directline.com
    • Gość: Crusader Re: Ubezpieczenie auta IP: *.range86-131.btcentralplus.com 27.03.07, 17:05
      > wlasnie stalem sie posiadaczem autka z prawa kierownica.
      Gratulacje.
      A co do ubezpieczenia (też to właśnie przerobiłem) - zrób tak, jak Ci już
      dobrze doradzono ze sprawdzeniem ofert: www.confused.com
      Możesz też skorzystać z tego:
      www.insurancewide.com/quotation_car_insurance.html - mniejszy przegląd
      ofert niż w tym pierwszym, ale wyrabia jakieś spojrzenie na sprawę.

Jeżeli chodzi o mnie to wybrałem privilege (www.privilege.com), bo było
      zdecydowanie najtańsze. Warunek: musisz mieć przynajmniej kilkuletnią "no claim
      history". Uznają takie potwierdzenia (przetłumaczone) wystawiane przez polskich
      ubezpieczycieli.
      Jeżeli możesz coś takiego przedstawić, to na pewno będą najtańsi, bo taką mają
      politykę, ukierunkowaną na kierowców "bezszkodowych". Sprawdzałem wcześniej
      kilka ofert: Tesco £ 220,50 , Churchill £ 215, a Privilege wziął £ 196.
      Zresztą pytali o inne oferty i powiedzieli mi, że nawet gdybym przyniósł tańszą
      ofertę, to przedstawią własną jeszcze lepszą.

Pzdr.
    • Gość: vitek Re: Ubezpieczenie auta IP: *.leed.cable.ntl.com 27.03.07, 23:20
      > Czy lepiej ubezpieczyc auto na kobiete 33lata ktora nie miala nigdy auta czy
      tez na mnie 33lata z 2 letnim ubezpieczeniem w polsce i jakimis tam znizkami.

Nie ma znaczenia bo i tak musisz wszystkich kierowców podać.
    • Gość: bankier Re: Ubezpieczenie auta IP: *.lei3.cable.ntl.com 27.03.07, 23:49
      mam 28l,3 miechy w UK jestem,w PL bylem wspolwlascicielem auta(na ojca zeby
      taniej OC)jezdzilem pare lat na taxi i 2 lata miejskimi autobusami-liczy sie
      takie cos w UK i jakie ewentualnie papiry trzeba-szczegolnie te z PZU-bo woz
      sprzedalem przed wyjazdem.No i jak z tymi grupami insurance-mimo wszystko
      pojemnosc silnika raczej ma znaczenie-i wogole oni dobrze wiedza ktore sa
      szybkie a ktore nie.Np.taka mazda rx8 z silnikiem 1,3l-w PL tanie OC a tu
      najdrozsze insurance bo to sportowy wozek i ze 270KM.To juz peugout 406 2,2hdi
      2x tanszy.Wogole bardzo zawile te ubezpieczenia-LEPIEJ NAJPIERW KUPIC WOZ CZY
      POPYTAC PODAJAC DANY MODEL I POJEMNOSC???
      • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.03.07, 07:40
        dzieki wielkie za porady.
        juz sie przydaly.
        jedno pytanie jeszcze:
        kupilem auto , jade [po nie na 2 kierowcow i auto nie ma MOTu, nie ma
        ubezpieczenie, nie ma road TAxu...
        istnieje cos takiego u niech jak ubezpieczenie na 2-5 dni? zeby do chaty
        dojechac i pogrzebac w necie za odpowiednim ubezpieczeniem czy musze juz miec
        wykupione wsiadajac do auta ?
        rozumiem ze sprzedawca ponformuje DVLA ze auto kupil taki a taki i ma placic
        Roada tac na takie a takie tablice rejestracyjne...mam racje?
        dzis anglik mi powiedzial ze jak kupuje gdzeis tam auto i nie ma MOTu to
        sprzedawca wystawia cos a'la ksiazeczke na dojazd do "rodzinnego" miasta w
        celach zrobienia MOTu...
        ma racje czy cos nie bardzo?
        pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za wszelkie info
        • spacecoyote Re: Ubezpieczenie auta 28.03.07, 09:54
          Jak ja kupowalam samochod, sprzedawca w ramach bonusu dorzucil chyba tydzien
          (czy miesiac, nie pamietam) ubezpieczenia - wiec takie istnieja.

Jazda bez MOTu, ubezpieczenia czy taxu jest nielegalna i jak Cie policja
          przypadkiem zatrzyma, wcale nie musi ich interesowac, ze samochod kupiles
          dopiero wczoraj.
        • aldix Re: Ubezpieczenie auta 28.03.07, 09:59
          za brak ubezpieczenia sa wysokie kary, podobnie za brak mot i taxu. w swoim
          interesie zadbaj o wyslanie czesci dowodu rejestracyjnego z podpisanym
          przewlaszczeniem - DVLA bedzie znalo twoj adres. a tax disc mozesz kupic na
          poczcie, majac tymczasowy dowod rejestracyjny.
        • Gość: Crusader Re: Ubezpieczenie auta IP: *.range86-131.btcentralplus.com 28.03.07, 10:13
          > rozumiem ze sprzedawca ponformuje DVLA

Domyślam się, że kupujesz samochód używany - tutaj masz wszystkie warianty dot.
          rejestracji zakupionego samochodu, w zależności od dokumentów jakie dostajesz -
          sprawdź, który wariant dotyczy Ciebie:
          www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/RegisteringAVehicle/DG_4022310
        • Gość: vitek Re: Ubezpieczenie auta IP: *.leed.cable.ntl.com 28.03.07, 11:17
          Jeżeli wóz nie ma ważnego MOTu to na twoim miejscu poszukałbym innego auta, bo
          o znaczy że mogą być problemy z przeglądem, gdyby stan techniczny był ok to
          sprzedawca sam pojechałby na MOT przed wystawieniem na sprzedaż. Naprawy mogą
          kosztować cię więcej niż cena auta, no i bez MOT nie kupisz ubezpieczenia a bez
          tego nie możesz legalnie jeździć.
          • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.03.07, 15:35
            auto bylo (bo jest juz moje) na aukcjach firmy ubezp... ma wybita tylna szybe...
            ie wiem czy ma MOT bo go na oczy nie widzialem (aukcja internetowa :)).
            chodzi o to ze musze pojechac 250km po auto i nie wiem czy bede mogl wsiasc do
            auta i przyjechac nim do domu te 250km czy moze bed musial je ciagnac na sznurku
            czy tez moze na lawecie...
            pierwszy raz to robie i nie mam pojecia co i jak tu w UK...

HELP :)
          • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.03.07, 15:55
            powiem tak
            na zdjeci u na przedniej szybie nie ma krazka...lub go nie widze..
            tablice rejestracyjne sa...wiec i mot chyba jest?
            jak bedzie mot to j uz z gorki..:)
            czy broad tax musze zaplacic na poczcie przy zakupie krazka w calosci czyli
            jakies Ł200 czy tez mozna to podzielic???

pozdro
            • spacecoyote Re: Ubezpieczenie auta 28.03.07, 16:05
              A co ma MOT do tablic rejectracyjnych?
              • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.03.07, 08:01
                toz dlatego pytam..jakbym wiedzial to bym sie nie pytal :P
                wydawalo mi sie ze jak tablice sa to i MOT jest..ale jak widze wcale nie musi..
                czesciowo sie dowiedzialem co chcialem...
                ale dalej nei wiem do konca wszystkiego o rejestracji auta i o ubezpieczeniu...
                jakby ktos byl tak uprzejmy i napisal krok po kroku..lopatologicznie.. to bylo
                by bomba..
                jak nie,,,no to trudno..poradze sobie...jak znam zycie to w ktoryms momencie
                przeplace :)
                • spacecoyote Re: Ubezpieczenie auta 29.03.07, 10:23
                  Tak krok po kroku to ja nie wiem. Jak ja ostatnio kupowalam samochod,
                  sprzedajacy zalatwil mi tax (ja placilam) i wystawil 12 miesiecy MOT. Kiedy MOT
                  sie konczy, od razu robie termin w warsztacie na nowe, tak zeby nie jezdzic w
                  ogole bez.

Na Twoim miejscu najpierw bym zapytala sprzedajacego, czy nie moze jakos pomoc
                  (np zaoferowac kilku dni ubezpieczenia, wykupic tax, oddac do MOT - oczywiscie
                  Ty bedziesz musial zaplacic extra). Jak sprzedajacy powie, ze to nie jego
                  sprawa, to sam wykup ubezpieczenie (osobiscie polecam
                  www.autodirectinsuranceservices.co.uk, ale dla Ciebie inna firma moze
                  byc w stanie zaoferowac korzystniejsze warunki, koniecznie sprawdz
                  confused.com). Umow sie w jakims warsztacie na MOT - teoretycznie chyba
                  powinienes zawiesc tam samochod na lawecie, jezdzenie autem bez MOT jest
                  nielegalne. Jak auto nie ma tylnej szyby, zdecydowanie bedziesz sie rzucac w
                  oczy, jezeli sprobujesz nim jezdzic.

Zeby wykupic tax, trzeba miec list z DVLA. Zapytaj o ten list sprzedajacego, a
                  jak nie, sprawdz strone DVLA albo zadzwon, tam ne pewno udziela Ci bardziej
                  kompetentnej rady niz ktokolwiek na forum.

A poza tym, to to nie bylo zbyt rozsadne, kupowac samochod, ktorego nigdy nie
                  widziales na oczy i w sumie nic o nim nie wiesz? A ja sie smialam z kumpeli,
                  ktora kupila samochod, nawet nie biorac go na jazde probna - ale to bylo z
                  zaprzyjaznionego warsztatu i przynajmniej go widziala!
                  • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.03.07, 14:35
                    witam
                    auto jest pewne bo pochodzi ze stanow ze tak powiem firmy ubezp w UK.
                    zdjecia widzialem i to mi wystarczy gdyz pozaszyba nic nie ma uszkodzone..tak
                    jest w opisie.
                    auto nie ma motu na 100% bo dzwonilem nie ma tez taxu
                    no i oczywiscie insuranca :)
                    mysle ze sobie poradze dzieki waszym radom.
                    dzieki i pozdrawiam
                    • xiv Re: Ubezpieczenie auta 29.03.07, 15:03

jest taki fony motym, że na MOT możesz pojechać nawet jeśli Twojemu samochodowi skończył się MOT - w praktyce na MOT się musisz umówić, więc jeśli jedziesz na MOT i z niego wracasz (po ewentualnym odrzuceniu) - nie musisz mieć ważnego MOT
                      • Gość: abramik Re: Ubezpieczenie auta IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.03.07, 18:11
                        no wlasnie o tym cos mi angol mowil
                        :)

pozdrawiam i jakbys mogl wiecej szczegolowo to bym bardzo prosil
      • Gość: wampirrr Re: Ubezpieczenie auta IP: 194.174.65.* 29.03.07, 06:25
        Pojemność też nie zawsze ma znaczenie, bardziej moc ale to też nie jest podział
        prosty jak w niemczech.
        Tu jest fajna strona z opisami używanych aut, w tabelkach są też wpisane grupy
        ubezpieczeniowe do których dany model należy:
        www.parkers.co.uk/cars/reviews
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka