Dodaj do ulubionych

czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji podat

26.04.07, 09:00
moja sytuacja wyglada tak :-) dostalam zwrot podatku za 2005 rok i wtedy w IR
wypelnilam p-86 i DOM (domicle) co teraz jak wystosowac pismo do IR aby
otrzymac potwierdzenie.?Okolo 1,5 roku temu napisalam pisemko do IR z prosba
o potwierdzenie mojej rezydentury podatk ale pismo pozostalo bez echa...jak
wystosowac pismo aby jednak przyslali mi zaswiadczenie.
Obserwuj wątek
    • mimim12 Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 26.04.07, 09:12
      zadzwonilam do IR i nalezy wyslac pismo do Edynburga !!!!! i stamtad przysla
      ten certyfikat .............jesli ktos jest zaineresowany podam adres :-))
      bede taka mila dobra i wielkoduszna
      • Gość: asd Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji IP: *.ipt.aol.com 26.04.07, 13:13
        Podaj zatem :) Ja dostalem zas odpowiedz, ze takich certyfikatow IR juz nie
        wydaje...
        Mam za to Certyfikat rezydencji z Home Office, ten jest o wiele wazniejszy.
        • elaweybridge Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 26.04.07, 14:30
          po pierwsze IR nigdy zadnych certyfikatów nie wydawalo. wysylali/wysylaja tylko
          listy potwierdzone przez jakiegos officera ze tu pracujesz i placisz podatki.

po drugie moja kumpela taki list dostala po jakichs 5 miesiacach.

po trzecie Residence Permit mozesz dostac nie wczesniej niz po 12 miesiacach
          legalnej pracy i bycia zarejestrowanym w HO.
          • Gość: kasia Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 06.06.07, 00:18
            rezydentem zostaje sie jesli spedzilo sie wiecej niz 183 dni w roku podatkowym
            badz 280 dni w poprzednim np 2006 i terazniejszym roku podatkowym 2007, nie
            mniej niz 30 dni w terazniejszym roku, wtedy jest sie rezydentem i w 2006 i w
            2007
        • mimim12 Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 26.04.07, 14:33
          co znaczy "juz nie wydaje"? czyli co? skonczyly im sie znaczki pocztowe? :-))
        • mimim12 to jest: 26.04.07, 14:34
          certificate of fiscal residence...taka jest wlasciwa nazwa.
          • Gość: Kaha Re: to jest: IP: *.belf.cable.ntl.com 28.04.07, 16:39
            Dokladnie tak sie to nazywa i jest sporzadzony w jezyku polskim i angielskim. A
            wydawac wydaja ja swoj dostalam chyba 3 miesiace temu ale musialam troche sie
            naczekac, w pierwszym liscie napisali mi ze nie moga mi wystawic waznego
            certyfikatu ale potwierdzili moj status itd. ale taki list nijak sie ma do
            certyfikatu, w ktorym IR potwierdza ze poglegasz tutaj nieograniczonemu
            obowiazkowi podatkowemu. Zeby otrzymac certyfikat trzeba im udowodnic zamiar
            zostania w UK. Powodzenia.
    • mimim12 Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 26.04.07, 14:34
      pisze z pracy adres podam wieczorem...
      • Gość: pytanie residence permit IP: 167.127.24.* 27.04.07, 01:16
        do tych ktorzy maja residence permit. czy do home office trzeba wyslac
        fromularz ee1 czy ee3?
        dzieki za odpowiedz
        • iweta2 Re: residence permit 30.04.07, 13:21
          Wysylasz EEA1. EEA3 to formularz do permanent residence, mozesz o to wystapic
          po 5 latach pobytu w UK. Jezeli jestes z Londynu lub okolic to nie musisz
          wysylac formularza - mozna sie umowic na konkretny dzien, jedziesz do Croydon z
          wszystkimi dokumentami i dostajesz residence permit po kilku godzinach.
          • Gość: Gerda Re: residence permit IP: 82.153.4.* 30.04.07, 14:12
            Co do obywatelstwa i residence permit - jak to jest w nastepujacych
            przypadkach: Znajomy przyjechal do UK zaraz po wejsciu do Unii, pracuje na
            budowach do dzisiaj ale w ciagu pierwszych lat nie mial ciaglosci pracy 12 m-cy
            u jednego pracodawcy, bo tak sie zlozylo ze go zmienial kilka razy w ciagu 2
            lat. Z tego co wiem wystepowal za kazdym razem do Home Office o pozwolenie
            pracy u danego pracodawcy, ale dopiero chyba w tym roku w sierpniu minie mu
            pierwszy rok bez przerw kiedy pracuje u jednego. Z tego co mi mowil chce
            wystapic o permit residence i mysli o obywatelstwie. Pytanie: czy na
            obywatelstwo bedzie musial poczekac kolejne 5 lat od mometnu uzyskania
            residence permit czy bedzie mu zaliczone te 2 lata podczas ktorych fizycznie
            przebywal w UK, pracowal, odprowadzal podatki, byl zarejestrowany w Home Office
            tylko nie mial ciaglosci pracy w ciagu tych pierwszych 2 lat? Orientuje sie
            ktos jaka jest odpowiedz? Pozdrawiam wiedzacych i niewiedzacych ;-)
            • Gość: Residence Re: residence permit IP: *.belf.cable.ntl.com 30.04.07, 22:34
              Nie musisz miec ciaglosci pracy u jednego pracodawcy, zeby starac sie o
              residence permit, nie mozesz po prostu miec przerwy w zatrudnieniu dluzszej z
              tego co pamietam niz 30 dni. Mozesz zmieniac prace ile chcesz wazne zeby
              przepracowac 12 miesiecy bez dluzszej przerwy. Powinni mu zaliczyc te 2 lata. A
              o staraniu sie o obywatelstwo bylo juz kilka tematow. Zalecam dokladniejsza
              lekture starszych watkow. Pozdrawiam.
    • Gość: magda list do hm and custom IP: *.bulldogdsl.com 29.04.07, 11:47
      czy opisywaliscie jakos dokladnie wasza sytuacje w tym liscie...
      ja jeszcze nie wyslalam ale mam zamiar napisac od kiedy pracuje i ze planuje
      zostac tutaj na stale...wpisalam takze adres obecnego pracodawcy..czy to
      wystarczy/?
    • Gość: bagarmosen Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji IP: 83.16.31.* 01.05.07, 05:18
      ile sie orientuje to dla zatrudnionych na etacie ,czas oczekiwania aby
      wystapic o rezydenta POBYTOWEGO wynosi 1 rok ---------dla osob
      samozatrudniajacych sie taki obowiazek nie istnieje ale jednak troche
      payslipow nalezy miec lub wyciag z banku.
      • olo02 Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 25.05.07, 23:06
        czy rezydentura podatkowa zwalnia calkowicie z rozliczania sie z polkim urzedem
        skarbowym, mam adres do firmy ktora wszystko sama zalatwia odnosnie
        rezdydentury itp
        • olo02 Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 25.05.07, 23:08
          przepraszam, nie dodalem ze bierze za to 60£
          • gato.domestico Re: czy ktos otrzymal z IR certyfikat rezydencji 06.06.07, 14:41
            a co dokladnie zalatwia :-))?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka