Dodaj do ulubionych

Pompa nareszcie działa !!! :)

30.04.07, 19:59
Prawie miesiąc czekaliśmy aż Panowie z agencji naprawią nam pompe wodną. Woda
ciepła co prawda była, ale nie było ciśnienia i żeby umyć głowe musiałam
wchodzić do wanny i wciskać łepetyne pod kran hehehe, ale gimnastyka ;)
Mimo prawie codziennych tel i obietnic nikt się nie zjawiał, w końcu
przestali odbierać od nas tel. Aż tu dziś takie zaskoczenie - dwóch Panów
instalujących nowiutką pompe zastałam po powrocie z pracy - NARESZCIE !!
Obserwuj wątek
    • monika_irl Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 09:24
      Gratulacje :))
      wiem co to znaczy :/
      • maja92 Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 10:53
        ;-)))

A nam sie popsul elektryczny prysznic - tym razem na dobre....
        Musze isc kupic nowy, bo cieplo sie robi i ogrzewanie tyle nie chodzi, wiec i
        wody cieplej nie starczy dla wszystkich...
        ...ach, a tak planowalam zakupy letnie...jakies sandalki mi sie marza....i
        jeszcze beda musialy sie pomarzyc nastepny miesiac....
        ;-))))))))))))))
        • zabelka24 Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 10:57
          no wlasnie nam Panowie podczas naprawy pompy zepsuli prysznic :(. Nie wiem czy
          nie byli do konca pewni, czy to wina pompy i chyba rozkrecali ten prysznic zeby
          sprawdzic czy nie zapchany. Moze byc zapchana "sluchawka" prysznicowa"???, w
          kazdym razie teraz chlapie na wszystkie sciany dookola. W zwiazku z tym dalej
          wlaze do wanny zeby umyc glowe pod kranem hehehe
          • annie_pl Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 13:45
            |Zabelka, ja ze tak powiem jestem z tej branzy:)
            Owszem jak najbardziej sluchawka prysznicowa mzoe byc zapchana.
            Jakosc wody wEire niestety jest koszmarna, a przynajmniej nie najlepsza.Mam na mysli ilosc kamienia i stopien twardosci wody.
            Jesli mieszkasz w domu w miare nowym, to sluchawki do wiekszosci prysznicy elektrycznych (a tak a'propos mowi sie prysznicy czy prysznicow, nie jestem pewna) maja odkrecane glowki, czyli to miejsce gdzie sa dziurki. Wtedy mozesz usunac nagromadzony kamien i szpileczka ladnie przeczyscic sobie dziurki. Jesli Twoja glucha od sluchawki sie nie odkreca, to pozostaje Ci albo odkrecic cala sluchawe i kapac sie pod wezykiem...albo zakupic nowa sluchawke-kosztuje ok 50€

Ale to ze rozkrecali caly prysznic to nic dziwnego - musieli sprawdzic czy filter w srodku nie jest zakamieniony. Czesto pompa nie jest uszkodzona a wlasnie przez to kamien dzieja sie rozne historie.
            Zanim wezmiesz sie za kupowanie czegokolwiek, zadzwon najpierw do firmy, ktora Ci wymieniala pompe i zglos uszkodzenie prysznica. Musza przyjsc i to sprawdzic.

Mam nadzieje ze pomoglam co nieco.

Do Mai:
            W zaleznosci od tego jaki prysznic chcesz kupic, cena bedzie rozna, choc wlasciwie to zblizona...taa a maslo jest maslane ale nie chce mi sie juz tego zdania poprawiac, mam nadziej ze rozumiesz o co mi chodzi ;)))

Moge dla Ciebie zamowic i bedzie o ok. 15-20% taniej niz jakbys miala kupic normalnie w sklepie. Ja polecam Triton T90, (koszt ok 215€)

Pozdrawiam
            • zabelka24 Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 15:29
              Dzieki bardzo :)
              serio jakos tak do glowy mi nie przyszlo ze moze byc zapchana (ech maj w glowie
              chyba hehehe, zacmienie wiosenne czy jak ;)).
              Mieszkanie moze i w miare nowe, ale prysznic najzwyklejszy i nie odkreca sie ta
              czesc, gdzie sa dziurki. Wiec czeka mnie chyba wydatek :)
              Mam jeszcze pytanie? d;aczego te pompy tak glosno chodza, a zwlaszcza u Nas??
              tzn mam na mysli to ze bylismy u sasiadow i u nich cichutko, prawie nic nie
              slychac, nam huczala stara, a nowa jeszcze glosniej chodzi? tak powinno byc?
              • monika_irl Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 22:08
                z tego co się orientuję to chyba nie powinna huczeć,
                na poprzednim mieszkaniu przez jakiś czas pompa też była głośna ale do czasu aż
                przyszedł pan z serwisu coś w niej wymienił i od tego momentu prawie jej nie
                było słychać.
              • annie_pl Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 22:15
                sama pompa nie powinna halasowac, ale te elektryczne prysznice sa niestety glosne.
                Tzn moze uscislijmy o jakiej pompie mowimy - o pompie wodnej umieszczonej w hot press (pomieszczenie z cylindrem i milionem rurek), czy o pompie w prysznicu??
                Pompa w hot press nie powinna w ogole wlasciwie halasowac, a prysznice jak juz pisalam wczesniej -po prostu je slychac.
                Moze zadzwon do tych swoich fachowcow, niech to sprawdza.
                A tak z innej beczki, choc moze i z tej samej...gdzie mieszkasz?? i jaka firma robi ci te hydraulike?? Bo to ze nie my to jestem prawie pewna, bo malo co nie przechodzi przez moje lapki u nas, ale moze znam ludzi :)))
                • zabelka24 Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 23:16
                  Dublin 8 Mount Brown Street
                  Tak, chodzi mi o pompe wodną w hot press. Niestety nie wiem z jakiej firmy byli
                  panowie - wynajmujemy mieszkanie przez agencje Best properties i oni wysłali do
                  nas tych fachowców
                  • annie_pl Re: Pompa nareszcie działa !!! :) 01.05.07, 23:30
                    To dzwon do nich, niech wysylaja znow fachowcow.
                    Powodzenia w walce zycze:)
    • monika_irl Annie :) 01.05.07, 13:50
      moze i ja dam rade sie do Ciebie usmiechnac bardzo szeroko :))
      tylko 'prysznicami' sie zajmujesz czy moze masz pod opieka cale wyposazenie
      lazienki bo niedlugo chcemy zrobic remont dwóch lazienek i takie znajomosci nie
      ukrywam bardzo by mi pomogly.
      • maja92 Re: Annie :) 01.05.07, 14:00
        Aniu, dzieki za rade;-)
        Juz sie orzejrzalam wczoraj w sklepie - my mamy Mire...czy cos w ten
        desen...latwiej bedzie wziasc prysznic z tej samej firmy, bo wylacznik i rurki
        beda pasowac....
        Mi sie spodobal taki jeden z natryskiem - €480 fjufju.. raczej zamierzam sie
        zamknac w okolicach €300;-((( a ile sandalkow by za to bylo...buuuuuuuuuuuuuu

;-))
        • maja92 Re: Annie :) 01.05.07, 14:08
          maja92 napisała:

> Aniu, dzieki za rade;-)
          > Juz sie orzejrzalam wczoraj w sklepie

No coz, nie wiem jak mam sie usprawiedliwic, ale od 9 lat jezyk polski znam
          tylko w mowie... pismo to tylko na forum...

Lo Matko!!!
          ;-))))))))))))))))
      • annie_pl Re: Annie :) 01.05.07, 14:16
        Monia, tak mam pod "opieka" jak to ladnie nazwalas cala branze. Pracuje w hydraulice, ze tak powiem:)).
        Nie ma sprawy, okresl sie tylko co potrzebujesz, najlepiej jescze jakbys wiedziala jakich firm wyposazenie Cie interesuje, wiadomo ze kazda inna i inaczej wyglada. Podasz mi (moze na priv) co potrzebujesz a ja sprobuje wtedy uzyskac dla Ciebie najlepsza cene.

Maju, oczywiscie ze masz racje co do rurek itd. Podobnie jak Monika, jesli juz wiesz co chcesz to podeslij mi symbol tejze konkretnej Miry-zobaczymy co moi dostawcy mi powiedza.

Aha,ja nie pracuje w zadnej hurtowni, tylko w wykonawstwie, to tak gwoli wyjasnienia.
        • monika_irl Re: Annie :) 01.05.07, 14:38
          bardzo Ci dziekuje :)
          jak juz sie zdecydujemy na 100% to napewno sie odezwé w tej sprawie.
    • imszulc pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 09:56
      skoro mamy na forum eksperta to poproszę o odpowiedź, bo dręczy mnie już od
      jakiegoś czasu jedno pytanie:
      jak to się dzieje, że w PL nie mamy pomp prysznicowych a wszystkie prysznice
      działają jak należy, zarówno w domkach jak i w blokach na 10 piętrze? pomijam
      jakieś czasowe usterki, bo to sie może zdarzyć ale generalnie wszystko działa
      a może są gdzieś te pompy ukryte i działają sobie bezgłośnie a ja nic o tym nie
      wiem?
      z góry wdzięczna za odpowiedź :-)
      pozdrawiam
      Iwona
      • annie_pl Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 11:54
        Juz wyjasnia, choc zaznaczam NIE JESTEM EKSPERTEM :)))
        Pracuje w papierkach i sila rzeczy cos tam mi do ucha wpada i zatrzymuje sie w mozgu:))
        Powazniej mowiac najwiecej o roznicach miedzy hydraulika w Polsce a tu, dowiedzialam sie podczas podrozy sluzbowych, gdy sluzylam szefowi za tlumacza.

A wracajac do Twojego pytania.

Otoz w Polsce woda idzie do kranow pod cisnieniem, wytwarzanym przez siec (o ile sie dobrze orientuje-nie jestem na 100% pewna skad jest to cisnienie). Natomiast w Irlandii, jak zapewne wiecie sa montowane, zazwyczaj w najwyzyszym punkcie domu (czyli na strychu) tanki wodne, znaczy sie zbiorniki, do ktorych woda jest transportowana bezposrednio z sieci, i dopiero z tanka rozchodzi sie do wszystkich "zrodel" wody,m.in krany, cylinder, cysterny (po polsku chyba bardziej mowi dolnopluki) w toaletach itd. Jedynym miejscem gdzie woda plynie prosto z sieci jest zawsze zlewozmywak, czesto zmywarka, ale juz pralka jest podlaczona do main's za specjalnym zamowieniem zazwyczaj.

I poniewaz woda z tanka plynie pod wlasnym cisniemiem, to oczywiscie jest ono zbyt slabe zeby np mozna sie bylo wyprysznicowac. I dlatego sa te pompy.

Mam nadzieje ze wyjasnilam co nieco.

Jesli za malo to pytajcie, podpytam sie madrzejszych i napisze:))
        • dzoaann Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 11:59
          Eee, zgłupiałam troche, bo u mnie na strychu żadnego zbiornika nie ma.
          aha, a pompa w hot press zawsze mi hałasowała, to żle?
          • zabelka24 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 12:15
            No wlasnie mi halasowala poprzednia i to juz dwa lata temu, kiedy (jako
            pierwszy) wprowadzal sie tam moj brat. nowa halasuje takze, ja w zasadzie sie
            przyzwyczailam, myslalam ze tak musi byc
            • maja92 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 12:22
              Ania - wpadlas jak rybka w wode;-))))
              Uwazaj na pompy, bo Cie przepompuja;-))))

Jak halasuje to znaczy ze dziala - jak sie popsuje to bedzie cicho;-))))))

Tak mi sie skojarzylo:

Kabaret Dudka: Panowie Wspaniali: Kobuszewski z Michnikowskim:
              - panie, ja mam dziurke w rurce i woda mi sie leje w lazience....
              - panie, praw fizyki pan nie znasz? - woda ma sie lac.....

czy jakos tak to bylo.....
              ;-))))))))))))))))))))))
              • zabelka24 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 12:30
                Fakt faktem, kiedy sie zepsula, ucichlo ;)
                • maja92 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 12:35
                  zabelka24 napisała:

> Fakt faktem, kiedy sie zepsula, ucichlo ;)

no!! Pani, praw mechaniki Pani nie znasz?!?!? Jak pompa dziala to ma
                  halasowac....
                  ;-))))))))))))))
                  • zabelka24 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 12:36
                    hahahaha :-)))
                    • annie_pl Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 13:03
                      Asia, jesli nie masz zbiornika na strychu to masz prawdopodobnie baaardzo duzy combi cylinder w hot press. Chyba znaczy sie:))))Jak juz zaznaczalam nie jestem ekspertem.

A jesli chodzi o halasy w pompie...
                      Pytalam przed chwila kolegi-managera, ktory powiedzial ze generalnie jakis halas bedzie zawsze...jak napisala Maja
                      jak halasuje znaczy sie dziala, Panie :))))

Niektore pompy sa bardziej noisy niz inne, ale jak mowi Ciaran jesli cos ma motor w sobie to musi troche halasowac.

to tyle, no. chyba znaczy sie ;)))

i spoko mozecie mnie meczyc, jak mowilam wczesniej jak czegos nie bede wiedziec dopytam:))
                      • zabelka24 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 13:13
                        Ja w kazdym badz razie bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi :)
                        • dzoaann Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 13:27
                          Dzięki, faktycznie mam duży zbiornik:)
                          A prawa fizyki i mechaniki to czarna magia;)))
                          • ania2425 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 13:55
                            a o czym jest ten watek?...kurde dziewczyny podziwiam, podziwiam takie obcykane
                            w temacie ;))
                            ja tam nie wiem czy mam pompe czy zbiornik, wazne ze woda mi leci :))

• maja92 Re: pytanie do eksperta :-) 02.05.07, 14:01
                            dzoaann napisała:

> Dzięki, faktycznie mam duży zbiornik:)
                            > A prawa fizyki i mechaniki to czarna magia;)))

Dla mnie tez: czarna magia polaczona z rozczkarstwem i szarlatanstwem;-))) no
                            bo jak woda pod gorke moze plynac...
                            ;-))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka