Dodaj do ulubionych

Studia Inżynierskie

IP: *.dsl.pipex.com 03.07.07, 08:26
Dobry dzień, czy 27latkowi opłaca się zaczynać studia inżynierskie w UK ? Czy
30 kilku letni świeżo upieczony absolwent ma szanse na znalezienie pracy w
zawodzie ? A może lepiej uczyć się w Polsce (taniej), jakie są różnice w
poziomach nauczania ? Jak sądzita ?

Pozdrawiam
Rzezi
Obserwuj wątek
    • Gość: london111 Re: Studia Inżynierskie IP: *.adsl.hotchilli.net 03.07.07, 09:34
      Tak,oplaca sie
      a co cie konkretnie interesuje,jaki kierunek?
      Osobiscie polecam studia part time,i szukanei pracy w zawodzie juz
      teraz,glownie stanowiska trainee. Part time trwa 2 razy dluzej ale po
      skonczeniu bedziesz miala doswiadczenie zawodowe co tutaj jest w sumie
      najwazniejsze.Z samym dyplomem jest ciezko bo tak naprawde to malo sie umie i
      to bez roznicy czy po studiach w PL czy UK. Ja studiowalem w obu krajach i
      powiem ci ze w Pl zdobywasz zdecydowanei wiecej wiedzy,ale zaczynajc prace
      okazuje sie ze w 90% byly to rzeczy niepraktyczne.W UK jest bardziej praktyczne
      podejscie,uczysz sie wiecej konkretow. Jedynym problem tutaj jest kasa,w UK nie
      ma praktycznie studiow zaocznych,wiec ciezko jest pogodzic to praca,JA staram
      sie dokonczyc moje Msc ale rowniez chce pracowac full timie,ciezko to razem
      zgrac. Napisz jaki kierunek Cie interesuje,moze lepiej zrobic jakis krotki
      kurs,po ktorym latwiej Ci bedzie znalezc cos na stanowisko
      trainee/junior,pozniej czesto firma sama zapropnuje Ci 1 dzien wolnego,oplaci
      college czy studia zebys mogl zdobywac dalsze kwalifikacje.
      Pozdrawiam
      • Gość: Rzezimieszek Re: Studia Inżynierskie IP: *.dsl.pipex.com 04.07.07, 08:37
        Witam, dzięki za opinię. Co do kierunku to raczej coś z IT, nie wiem jeszcze co
        konkretnie, prawdopodobnie cos związanego z programowaniem bo w tym sie czuje
        najpewniej mam jako takie doświadczenie, niestety tylko hobbistyczne ;).
        Jak to wychodzi finansowo, bo słyszałem że około 3k rocznie na full time, czy
        na part time płaci sie tyle samo ? Na jakiej uczelni studiowałeś ?
        • Gość: london111 Re: Studia Inżynierskie IP: *.adsl.hotchilli.net 04.07.07, 09:45
          Wydaje mi sie w IT licza sie bardziej certyfikaty,umiejetnosc programowania w
          danych jezykach.Za to to beda ci placic w przyszkej pracy.Musisz sie
          zorientowac czy zdobedziesz ta wiedze na uczelni,Bo studiowanie dla samego
          dyplomu to strata czasu. Polskie uczelnie nie sa zle,ale jezeli jestes i tak
          zdecydowany pracowac w UK to lepiej zdobywac ta wiedze w jezyku angielskim.
          Jest na tym forum pare osob z IT ,niech one najlepiej sie wypowiedza.A ceny
          studiow mozna sobie sprawdzic na stronach uczelni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka