Dodaj do ulubionych

szukanie pracy w Anglii z Polski

15.07.07, 15:25
Czy to tylko ja jestem jakaś nienormalna, czy to w ogóle jest niemożliwe?
Od 3 miesięcy szukam w Polsce pracy w Anglii i w zasadzie nic.
Mam doswiadczenie w sprzedaży i to spore, prowadziłam przez kilka lat
sekretariat biura handlu zagranicznego, pracowałam jako recruitment consultant...
Po angielsku mówię prawie tak samo jak po polsku...
Polskie agencje nie odpowiadają na zgłoszenia.
Dla odmiany angielskie odpowiadają ale żeby się do nich zgłosić jak już będę
na miejscu
To w końcu co to jest? Mit i legenda?
Obserwuj wątek
    • malumcia Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 15.07.07, 23:16
      Hm, a masz jakiś certyfikat potwierdzający znajomość języka? CPE albo CAE? Ja
      znalazłam pracę z Polski na wakacje, ale dlatego, że angielski studiuję,
      pracodawca chce mieć jakieś potwierdzenie owej znajomości języka. Może
      zainwestuj w 1 miesiąc za granicą i tam szukaj pracy. Na pewno jakąś pracę
      znajdziesz, nawet jako kelnerka (na początek).
    • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 16.07.07, 00:59
      Szanowna Pani,

Przyznam że jestem zaskoczony tym, że agencje oczekują, aż pojawi się Pani na
      miejscu. Tego rodzaju odpowiedź jest zwyczajnie bezsensowna. Być może
      kontaktowała się Pani z agencjami, które nie mają doświadczenia w rekrutacji z
      zagranicy.

Jeśli wpisze Pani "polish workers" lub "recreuitment from Poland" itd w
      wyszukiwarkę:

www.jobland.pl/aktualnosci/Centrum-Wyszukiwania-_-Wielka-Brytania-a-332.html
      - pojawią sie agencje, które rekrutują z zagranicy; być może Pani doświadczenie
      w rekrutacji będzie dla nich interesujące jako pracownika dla agencji właśnie.

Co do samych aplikacji - polecam nie używać stwietrdzeń "jestem z Polski i
      szukam pracy w UK" tylko składać zgłoszenia tak, jakby się mieszkało już na
      miejscu.

Niestety, przy szukaniu pracy konieczna jest wytrwałość... czasem niestety to
      trwa...
      Szukasz informacji lub ofert pracy za granicą? Skorzystaj z wyszukiwarki: }}} WEJDŹ TUTAJ {{{
      Zapraszamy również na Forum Jobland.pl
      • killthealien Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 16.07.07, 08:39
        Witam raz jeszcze,

Oprócz praktyki w języku, to jeszcze mam dyplom filologii angielskiej, więc jest
        to chyba jakieś potwierdzenie. Obecnie pracuję dla angielskiej firmy w Polsce,
        co nie robi wrażenia na polskich agencjach ale robi je na agencjach angielskich.
        Nigdy nie piszę na wstępie, że jestem w Polsce czy z Polski, tylko piszę o
        własnym doswiadczeniu i umiejętnościach. jeżeli wspominam cokolwiek na temat
        Polski to tylko jeżeli zgłaszam kandydaturę na stanowisko "recruitment
        consultant", gdzie znajomość polskiego i Polaków może być dużym plusem ze
        względu na dużą ilość polskich pracowników.
        I chyba właśnie tak zrobię, że pojadę i na miejscu będę szukać... Rozmawiałam
        nawet z Reed's Recruitment, którzy byli bardzo zainteresowani, ale oczywiście
        musiałabym do nich przyjechać na rozmowę...
        Szczerze mówiąc brak mi słów. Jak to jest, że angielskie firmy wykazują na
        prawdę duże zainteresowanie a z polskich ŻADNA się nie odzywa?
        • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 16.07.07, 11:52
          Osobiście nie zgadzam się z przedmówcą, że certyfikaty są aż tak ważne... Moim
          zdaniem, certyfikaty przydają się w Poslce, gdzie często pracodawca nie jest w
          stanie ocenić znajomości języka, gdyż sam nim nie włada lub zna powierzchownie.
          Wtedy oczywiście certyfikat ma znaczenie.

Anglik jest w stanie ocenić znajomość języka po kliku minutach rozmowy czy nawet
          po przeczytaniu CV (tu raczej weryfikacja negatywna, bo jest oczywiste że CV
          mogło być napisane przez osobę trzecią). Certyfikaty (zwłaszcza załączane do CV)
          są moim zdaniem zbędne (można je wymienić w dodatkowych kwalifikacjach), chyba
          że ich posiadanie jest wymagane z przyczyn formalnych (np. uzyskanie licencji
          czy przy pracach w niektórych instytucjach i urzędach państwowych).

Polskie agencje bardzo rzadko otrzymuja zlecenia na recruitment consultantów,
          stąd może niewielkie zainteresowanie - my sami nigdy nie prowadziliśmy takiej
          rekrutacji dla firmy zewnętrznej. Poza tym w Polsce nie ma jeszcze rozwiniętej
          branży REC2REC (rekrutacja dla firm rekrutacyjnych).
        • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 17.07.07, 20:00
          ... pozwoliłem sobie wysłać Pani również prywatną wiadomość na Pani skrzynkę
          killthealien(małpa)gazeta.pl,
          • corregidor Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 20.07.07, 10:12
            Ja tez mam pytanie

Czy majac 12 lat doswiadczenia w branzy ERP jako project manager i konsultant
            nie jestem ze sie tak wyraze za stary dla takich agencji ? chcialbym zostac w
            tej branzy

Chcialbym dowiedziec sie jakie sa widelki wynagrodzenia w uk zeby wiedziec na
            jakim poziomie negocjowac zeby nie dac sie za bardzo nabic w butelke.

Pytam poniewaz, do tej pory nie mialem planow wyjazdowych ale zaczyna taka mysl
            w glowie mi kielkowac i chcialbym zapytac sie specjalistow jak taki proces
            wykonac sprawnie. Bede wdzieeczny za wiadomosc.
            • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 20.07.07, 15:57
              12 lat doświadczenia to oczywisty atut, a nie przeszkoda... oczywiście nie
              każda agencja będzie odpowiednia.

Co do oszacowania wynagrodzenia - najlepiej przejrzeć aktualne oferty pracy
              ponieważ w UK przeważnie podają one wysokość wynagrodzenia:
              www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=328
              W wyszukiwaniu za granicą pomoże Panu wyszukiwarka:
              • k2miles Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 21.07.07, 21:07
                Ja mam nieco podobne pytanie. Od jakiegoś czasu pracuję jako Operator AS/400 (a
                właściwie powinno być iSeries Operator), nie mam jednak wykształcenia
                informatycznego. Zastanawiam się czy emigrując na wyspy mam jakieś szanse na
                kontynuowanie swojej "kariery"?
    • aniaheasley Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 20.07.07, 16:49
      Niestety, ale to co Cie spotyka to bardzo czesto realia szukania pracy za
      granica. Jezeli w CV masz polski adres i telefon zaczynajacy sie na +48 to
      wiele wiele agencji i jeszcze wiecej pracodawcow Cie przekresla bez dalszego
      czytania. W sytuacji kiedy na Wyspach jest ponad milion Polakow, kazda agencja
      i pracodawca wola umawiac sie z kandydatami ktorzy sa juz na miejscu. Po prostu
      jest latwiej dla wszystkich i mniejsze koszty.

Wiele osob podaje w CV numer angielskiej komorki jako telefon kontaktowy,
      zaklada sobie email na yahoo.co.uk, btinternet czy innym brytyjskim portalu, co
      sugeruje pracodawcy, ze jestes juz w UK. I jezeli taka osoba zostaje zaproszona
      na interview, a jest bardzo pewna swojej wartosci, wtedy po prostu cichutko z
      Polski na to interview przyjezdza. Wiem, jest to ryzyko, ale, jak pisalam,
      takie sa realia.
      • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 20.07.07, 18:34
        W uzupełnieniu "tricków" podanych przez panią Anię - można również założyć
        sobie numer telefonu w UK.

Można to zrobić bezpłatnie, wtedy będzie to numer 0844..., przekierowujący do
        Polski:
        www.cheapercallrate.com/centraleuropeanstaffing
        lub w Skype (abonament na poziomie kilku euro miesięcznie - odbierane w
        komputerze lub przekierowujący (odpłatnie) na numer telefonu w Polsce):

SKYPE - SKYPE IN - numer telefonu w UK
        • aniaheasley Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 21.07.07, 00:02
          Na pewno mozna i tak, tylko ze te numery 0844 wygladaja dziwnie. Lepiej sie
          prezentuja numery 079..... Co zreszta naprawde praktykuje wielu Polakow,
          zwlaszcza tych, ktorzy juz kiedys w UK byli, kupili wtedy komorke i teraz
          uzywaja tego numeru w celach szukania pracy. Tylko, ze niestety latwo
          stwierdzic, w jakim ktos jest kraju w danym momencie- sygnal wzywajacy jest
          inny w Polsce, inny w UK :-)
          Ale juz wiecej nie bede, bo zdaje sobie sprawe, ze troche odbiegam od tematu
          glownego watku.
          • wrodarczyk.witold Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 21.07.07, 01:32
            ... każda dyskusja jest ciekawa ... - numery skype in wspomniane wcześniej
            wyglądają jak normalne numery stacjonarne, do wyboru są numery kierunkowe z
            największych miast w UK, w tym Londynie... 020, 0121, 0131, 0113, 0141 itd... -
            telefon odbiera się z komputera...
            • killthealien Re: szukanie pracy w Anglii z Polski 21.07.07, 09:50
              A propos telefonów, to na allegro można kupić kartę do komórki z numerem
              brytyjskim, nie wiem czemu ale najczęściej jest to O2.

"Rekruterzy" na wyspach zarabiają średnio 16-22 tys. funtów plus prowizje. Polak
              może sie spodziewać raczej dolnej granicy. Wiele agencji na miejscu chętnie
              przyjmie Polaka na to miejsce ale warunek jest taki, że trzeba być na miejscu w
              celu odbycia rozmowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka